Last news in Fakti

2 Февруари, 2023 16:36 1 018 23

Рекордьор: 5 служебни кабинета от общо 9 в историята на страната са дело на Румен Радев

  • румен радев-
  • служебни кабинети-
  • рекордьор

И петото служебно правителство, общо девето в историята на страната, е назначено от президента Румен Радев с указ номер 27 от 2 февруари, и започва работа от 3 февруари. Премиер в него остава Гълъб Донев

Рекордьор: 5 служебни кабинета от общо 9 в историята на страната са дело на Румен Радев  - 1
Снимка: БГНЕС

Пет служебни правителства за изминалите пет години, от които четири само в последната година и половина, е създал президентът Румен Радев. Днес със свой указ президентът разпусна 48-то НС и директно назначи 9-ото служебно правителство в историята на страната, предаде репортер на БГНЕС. Освен петте правителства на Радев, преди това служебни кабинети са управлявали страната, като първото бе на Ренета Инджова /17 октомври 1994 г. до 25 януари 1995 г., наследено е от правителството на Жан Виденов/, второто - на Стефан Софиянски / 12 февруари - 21 май 1997 г./, третото- на Марин Райков /13 март 2013 г. до 29 май 2013 г./, и четвъртото - на Георги Близнашки /6 август - 7 ноември 2014 г./
Президентът Румен Радев е своеобразен рекордьор в създаването на служебни кабинети.

Първото служебно правителство на Радев, създадено по времето на първия му мандат, бе с премиер Огнян Герджиков. То бе назначено на 27 януари 2017 г. и разпуснато на 4 май 2017 г., като основната му задача бе не само подготовката на изборите, но и подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС – 2018.

В състава му влизаха 20 министри: Илко Семерджиев - на здравеопазването, Стефан Янев - на отбраната, Малина Крумова - вицепремиер, Деница Златева - вицепремиер, Тодор Седларски - министър на икономиката, Николай Павлов - на енергетиката, Спас Попниколов - на МРРБ, Пламен Узунов - на вътрешните работи, Кирил Ананиев - на финансите, Гълъб Донев - на труда и социалната политика, Христо Алексиев - на транспорта, Николай Денков - на образованието, Мария Павлова - на правосъдието, Ради Найденов - на външните работи, Рашко Младенов - на културата, Даниела Дашена - на младежта и спорта, Христо Бозуков - на земеделието, Ирина Костова - на околната среда и водите, и Стела Балтова - на туризма.

Второто правителство /и шесто изобщо в историята на страната/, е създадено от Радев с премиер Стефан Янев. То работи в периода от 12 май до 16 септември 2021 г. Съставът му е от 19 министри, от които Гълъб Донев отново е социален министър, Бойко Рашков е на вътрешните работи, Атанас Пеканов е вицепремиер, Асен Василев - на финансите, Георги Панайотов - на отбраната, Стойчо Кацаров - на здравеопазването, Виолета Комитова - на МРРБ, Николай Денков отново е образователен министър, Светлан Стоев - на външните работи, Янаки Стоилов - на правосъдието, Велислав Минеков - на културата, Асен Личев - на околната среда и водите, Христо Бозуков - на земеделието, Георги Тодоров - на транспорта, Кирил Петков - на икономиката, Андрей Живков - на енергетиката, Стела Балтова - на туризма, Андрей Кузманов - на младежта и спорта.

Третото правителство на Радев, /и седмо изобщо в историята на страната/, отново е с премиер Стефан Янев. То е назначено на 16 септември 2021 г. и работи до 13 декември 2021 г. То е в почти същия състав като първия кабинет на Янев, но Радев сменя Асен Василев като министър на финансите с Валери Белчев, а Кирил Петков се прощава с поста си на министър на икономиката за сметка на новоназначената Даниела Везиева.

Четвъртото правителство, създадено от Радев в рамките на година и половина, е с премиер Гълъб Донев. То е назначено с Указ от 2 август 2022 г. и работи до 3 февруари 2023 г. Министрите са 20, от които 17 мъже и три жени: Лазар Лазаров е министър на труда и социалната политика, Иван Демерджиев - на вътрешните работи, Христо Алексиев - на транспорта, Атанас Пеканов е вицепремиер, Росица Велкова-Желева е министър на финансите, Димитър Стоянов - на отбраната, Асен Меджиджиев - на здравеопазването, Иван Шишков - на регионалното развитие, Сашо Пенов - на образованието, Николай Милков - на външните работи, Крум Зарков - на правосъдието, Велислав Минеков - на културата, Росица Карамфилова-Благова - на околната среда, Явор Гечев - на земеделието, Никола Стоянов - на икономиката, Росен Христов - на енергетиката, Александър Пулев - на иновациите, Илин Димитров - на туризма, Весела Лечева - на спорта, и Георги Тодоров - на електронното управление.

И петото служебно правителство, общо девето в историята на страната, е назначено от президента Румен Радев с указ номер 27 от 2 февруари, и започва работа от 3 февруари. Премиер в него остава Гълъб Донев, съставът на кабинета е същия като предходния, но този път Радев предпочете да назначи бившия директор на Държавната опера в Русе и сегашен директор на Софийската филхармония Найден Тодоров за министър на културата.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    15 11 Отговор
    Фактически България е Президентска република.Защо не я узаконим и да спрем с тия избори.

    Коментиран от #15, #20

  • 2 Последния Софиянец

    5 8 Отговор
    Като ходихме при Минеков с Борис Бонев да спасяваме халите той ни поиска 2 млн лв за да ни ги остави.Много се ядосах и казах на Радев да го уволни.
  • 3 Бамбука

    4 12 Отговор
    Президента, каквото можа направи за да има 4-то служебно правителство, 5-тото му е подарък от "хартиените".
  • 4 пешо

    18 7 Отговор
    и защо на радев , че боклуците не могат да съставят правителство
  • 5 Вижте какво каза Вучич - сръбският

    10 6 Отговор
    президент, приятел на нашия човек:
    Вчера на въпрос на репортера на БГНЕС как се е стигнало до драстичното намаляване на населението в Босилеград с една четвърт за 10 години и за екологичните проблеми там, Вучич отговори: Всичко разбрах. Всичко знам. Знам и кой ви каза да ме попитате това. Добре следя кой от Ниш, кой от Босилеград и кой е от Културно-информационния център там.
    Докога ще търпим сръбските издевателства над българите в Западните покрайнини, защо помагаме на Сърбия да получава газ от Европа, плащаме 50 млн. евро за това с решение на Народното събрание вчера. Платихме чрез народният любимец Борисов 4 млрд. лева да построим с наши пари руски газопровод към Унгария и Сърбия - без нито една тръба отклонение към нашата газопреносна система. Защо бе, другари, докога ще плащаме сметките на путин да ни владее и съсипва !?
  • 6 Най достойния президент

    13 15 Отговор
    В историята на България. За последните 100 години! След Бай Тошо!
  • 7 Саса

    15 8 Отговор
    Когато партиите са толкова некадърни и раздробени, президентът е длъжен да прави служебните правителства.. Тези, които го упрекват, искат да наруши Конституцията ли? Има ли избор Радев, когато партиите не могат да се разберат?

    Коментиран от #10

  • 8 Петър

    11 9 Отговор
    Каквито поразии набърка Мунчо, никой не е правил в последните години. Хвана една хубава юридическа грешка и през същата вратичка ще си управлява със служебни правителства години наред.
    Аз бих го пратил в Сибир някъде. Заедно с шефката му Мутрофанова, Копейката и всичката русофилска сган.

    Коментиран от #11

  • 9 !!!?

    18 2 Отговор
    Пет Гълъбарника на народна хранилка, хиляди куфари с машини за гласуване за милиони и основен поминък в държавата на Радев - перманентни избори !!! НАРОДЕ ????

  • 10 Да бе

    9 7 Отговор

    До коментар #7 от "Саса":

    като е толкова прозорлив да не беше вдигал юмрук
  • 11 Последния Софиянец

    11 3 Отговор

    До коментар #8 от "Петър":

    При това глобално затопляне бъдещето е в Сибир.Безкрайни земи с умерен климат.А Европа ще стане пустиня .
  • 12 Иван

    13 3 Отговор
    Споко - ще има и шесто и седмо и осмослужебно правителство! С такива партий и политици хубаво няма да видим! А и избирателната активнаст ще е все по-ниска!
  • 13 попътен вятър

    9 2 Отговор
    А най-лошото му изчадие е подмяната млади и гладни за власт и пари с изключение на 19 имотен магнат и Кокор фалирал съдружниците си
  • 14 добре че е той

    2 8 Отговор
    Че с тези некадърници в парламента да сме я закъсали още повече.
  • 15 да бе да

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ние сме президентска република в момента просто щото трябва да имаме президент, иначе и той щеше да е служебен
  • 16 Кой е виновен сега освен зеления чорап?

    8 4 Отговор
    Всичко което се случва в България в момента е негово дело инфлация, корупция, хаус и много други неща!
  • 17 Хехе

    3 4 Отговор
    Рекордьори са тъпите депутати и техните кукловоди предимно от Козяк. Те не могат да сформират кабинет, а после обвиняват че президентът управлявал. На крива каунка каската й пречи.
  • 18 Бг президентска република

    1 3 Отговор
    Никви депутати маса икономиии стига с тия тутманици
  • 19 По голям п..мияр н..щастен

    3 0 Отговор
    от това същество няма в цял свят!!! Съсипа България от алчност руската подлога! Самоизбра се с фалшивите му машини! За тоя не затвор, а на площада с камъни!
  • 20 Фактически ПЪРВО

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ни трябва Президент, не нап..уван зелен чорап сложен от бкп, и кремъл, после "президентска република" евентуално.....
  • 21 Най-доброто

    2 0 Отговор
    Най-доброто което може да направи за България господина Радев е да се извини на Българския народ и да подаде оставка.
  • 22 хммм

    1 0 Отговор
    Рекордьор по какво...? По простотия ли?
  • 23 БЪЛГАРКА

    0 0 Отговор
    РЕКОРДЬР ШАРЛАТАНИНА НО ТОЙ СЕ СЪЮЗИ С МАФИЯТА ЕЙ ТОВА ИСКАШЕ ДА МУ СЕ КОЗИРУВА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол