Last news in Fakti

4 Февруари, 2023 11:10 1 812 40

Коалицията между ПП и ДБ има голям потенциал

  • ивайло дичев-
  • правителство-
  • половитика-
  • българия-
  • коментар

Широкото обединение има плюсове и минуси

Коалицията между ПП и ДБ има голям потенциал - 1
Снимка: БГНЕС

Лесно е да се подиграваме на Кирил Петков, който импулсивно и по детски каза, че ще обединява добрите срещу лошите. В едно меме човекът с халата - Epic Bath Guy - написа на табелата си: "Направете конкурс за доброта, вече всички са красиви".
Зад холивудските паралели обаче успешно подминахме по-сериозното намерение на проекта: обединение на всички, които имат гражданска кауза, пише Ивайло Дичев в коментар за Deutsche Welle.

Предиборни коалиции - плюсове и минуси

Защо ми се струва, че това е стъпка в правилната посока ли? Първо, защото не може на гражданите да се раздават същите карти за пети път. За да има различен резултат, трябва да се разбърка тестето и понеже старите партии не искат да сменят дори лидерите, камо ли окопите си, ето ви шанс за блока на реформите да предложат нещо ново. Дали ще е в негова полза не е сигурно, но поне няма да чувстваме, че ни правят на идиоти със същата оферта.

Широкото обединение има плюсове и минуси. Първите са свързани с ефекта "съединението прави силата" - националният девиз, който все взели от белгийската конституция. За разсеяния български гражданин скандалите там горе са неразбираеми и мъчителни, тъй както са караниците на мама и татко за детето. Щом няма разбирателство, значи нещо делят. От друга страна, малко по-изкушените от политиката граждани виждат във всяко обединение знак за безпринципност и бият тревога: "Гледай ги сега, прескочиха червените линии, явно ще крадат". И в двата случая заключението често е, че всички са маскари. Ни така, ни иначе.

Самите обединения най-често имат съмнителен резултат. От началото на прехода например БСП се явява в разнообразни коалиции с партии, които едва ли допринасяха особено за резултатите ѝ - в това число комунисти, социалдемократи, земеделци, зелени, "Движение за социален хуманизъм", "Отечество", "Тракия", "Обединен блок на труда", "Рома" и каквото още се сетите. Разбира се, важно беше за тази посткомунистическа партия да внушава на хората, че не е сама срещу демокрацията, а за това дали успяха говорят изборните им резултати. ГЕРБ пък си взеха остатъчния СДС не заради гласове, а за да се легитимират като дясна партия и да ни накарат да забравим някои услуги, правени на Путин.

Самият "автентичен" Съюз на демократичните сили беше стигнал до 14 съставни части преди Костов да ги направи единна партия. И въпреки тази централизация коалиционното разрастване не спря - на изборите през 2005 година Обединените демократични сили бяха съставени от шест партньора, а резултатът им падна до плачевните 7,7%. Защо тогава целият масраф? Ами защото обединенията имат едно безспорно предимство - обезсилват едни потенциални конкуренти в съответното политическо пространство.

Обединение между ПП и ДБ се очакваше още на предишните избори

Често коалициите се изпокарват и с това допълнително подкопават нашата търпимост към подобни проекти. Така си стреляха в крака "Обединените патриоти", за които бързо беше измислен прякор в рима с последната дума. Тъжна беше съдбата на "Реформаторския блок", който се разпадна в мечешката прегръдка на второто Борисово правителство. Скандалите, с които приключват тези процеси, допълнително делегитимират всеки опит за взаимодействие на политическия терен и неслучайно коалициите бързо се сдобиват негативни прякори като "хартиена", "на войната", "на кражбата", "Рашидов" и т.н.

Ще кажете: трябва да различаваме сериозни коалиции между партии с ясно присъствие в политиката и такива, където един голям приютява няколко малки, единствено за да изобразява съгласие. Днес говорим за обединение на парламентарно представените "Продължаваме промяната" и "Демократична България", от които втората така и така е коалиция. На последните избори очаквахме то да се случи, но се появи информация, че според социолози заедно щели да изгубят 1,2% гласове. Споменавам го като абсурд, защото не знам как се мери подобен процент до десети в една крайно динамична политическа ситуация, където една от двете партии е съвсем нова, гласува се по време на криза и т.н. Дето се казва, само името на новото формирование може да наклони десетите - дали ще е нещо с "България", дали с "промяна", дали с "продължение" от някакъв вид.

Противниците на подобно обединение настояват на таргетираните политически послания: по-вдясно при ДБ, по в центъра при ПП. Нали сме, чоджум, потребители, за всеки да има стока! Поддръжниците, обратно, сочат примера на Истанбул и централна Европа, където всички опозиционни партии се обединиха срещу различни варианти на меката диктатура и спечелиха столиците си. За мажоритарните кметски избори наесен, разбира се, друг шанс освен широко обединение срещу ГЕРБ няма. Но как ще проработи то на парламентарните, не е ясно.

Проектът цели да протегне ръка към активните граждани

Но проектът, струва ми се, се цели далеч отвъд партийния съюз на ПП и ДБ. Отвъд Бабикян, Борис Бонев и всички други, които могат да бъдат полезни в битката. Става дума за въвличане в политическия процес на много по-широки слоеве от гражданското общество, отблъснати и отвратени от капсулирането на политиката в ръцете на една тясна и съмнителна прослойка. На неправителствени организации, бизнеси, професионални сдружения, сайтове, ако щете - на хора, които се борят да спасят дървото на улицата си. Разбира се, за всички няма да има места в листите, макар че се задават местни избори, където ще са нужни хиляди хора за попълване на общинските съвети.

Но повечето граждани нямат нужда от места в никакви листи - искат някой да използва гражданската енергия, която клиентелистката ни система на "нашите хора" е бракувала. В този смисъл едно широко обединение може да играе ролята на онзи социален асансьор, който у нас отдавна е ръждясал.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕС фен

    14 58 Отговор
    Кирчо ще отвее с 200 Баце на изборите.

    Коментиран от #12, #19

  • 2 Голям ама не потенциал

    34 6 Отговор
    иначе да ни вкара на терен у 404 и да ни дозатърка икономически и политически.
  • 3 МДАМ

    57 8 Отговор
    Обединение на мошеници и келепирджии.
  • 4 Баце

    57 6 Отговор
    Имат голям потенциал да прокарват директно и без задръжки всякакви чужди желания и прищевки единствено и само за сметка на народа, като междувременно арогантно присвояват де що могат да докопат. Това им е потенциала.
  • 5 Видял

    49 6 Отговор
    ПАЗИ БОЖЕ !
  • 6 Гълъбова

    57 8 Отговор
    Това може да бъде казано,само от човек с ментални проблеми или наркозависим в абстиненция.
  • 7 Българка

    15 44 Отговор
    В коалицията на ПП и ДБ трябва да бъдат привлечени всички здравомислещи активисти от Правосъдие за всеки,БОЕЦ, Антикорупционния фонд, местни организации, както и по-малки партии, които се борят срещу мафията и дерибеите. Да не забравяме, че протестите 2020 г. ги започнаха трима човека- адвокат Хаджигенов, пиарът Арман Бабикян и склупторът Минеков, който се оказа неудобен за министър на културата на Радев и мафията

    Коментиран от #20

  • 8 Пич

    53 7 Отговор
    Какъв потенциал бе , аланколу ...?! За най прост вожд ли ?! От едната страна - генерал Наско , Ристе , и Надка ! От другата - Кирчо и Кокорчо , Лена , и Хлапето !!! Майко мила.....
  • 9 хихи®

    47 8 Отговор
    Верно е!!
    Има потенциал за....... дъното!
    Гласувай!
    Купи на Хардвардските Измамници билет за Титаник!
    Спаси......България...
  • 10 Иво

    30 3 Отговор
    Гражданската кауза е ясна - добрите сили . А негражданската - всички са лоши, тъй ли се оказва?
    И кои са загрижените граждани? Само тези с традиционните ценности, или само тези, които искат изчегъртване? Що така се прави някакво разделение по нелогичен признак?

    Коментиран от #14

  • 11 Пич

    40 4 Отговор
    И друго се сещам ! 10 избиратели ( образно казано ) на двете партии , са си 10 избиратели , със , или без коалиция ! Тоест , очаквам тези да се изтрепят , кой да води бащина дружина !!! То цялата група ще трябва да е от вождове , индианците ще изпаднат !
  • 12 оня с коня

    7 15 Отговор

    До коментар #1 от "ЕС фен":

    Измислил си си Лафче,харесваш си го и постоянно го пишеш.Не казваш обаче самият ти вярваш ли си на напиканото,след като ДОРИ използваш Реплики на Борисов а НЕ на Кирчо и Кокорчо?А наясно ли си на какво се дължи това че всеки може да изкаже някакви "по- особени" Фрази,но ТОЧНО тия на Борисов ДОБИВАТ ПОПУЛЯРНОСТ?Ами защото самият Той е популярен сред Народа,а другите Политици просто КРЕЯТ в Сянката му!

    Коментиран от #15, #22

  • 13 Тоя запечения

    20 2 Отговор
    пак пр.цнaл през устата - изкарал е за вечерята
  • 14 Запалянковци-ултраси

    17 3 Отговор

    До коментар #10 от "Иво":

    Който не е с нас е против нас… Вапцаме другите в черно, за да изглеждаме бели
  • 15 ЕС фен

    10 14 Отговор

    До коментар #12 от "оня с коня":

    Да не забравяме че Баце е дребен крадец на коли, назначен от мутрите за охрана на бай Тошо,
    издигнат от Дедо и направен генерал от Доган, построил патока на Путин,
    кътащ пачки и кюлчета в чекмеджета, който лъже за световно и е ортак на бащата на собственика на NEXO.
  • 16 СмешникК!!!!!

    22 5 Отговор
    Простокирчо така "по детски" открадна десетина милиарда, за шест месеца?? И кой вече вярва, на слугата, на руския слуга гумен крадеф???!!
  • 17 SDEЧЕВ

    22 8 Отговор
    ПП-ДБ-БСП НАПРАВИХА СЛЕДНОТО СПРЯХА ВСИЧКИ ИНФРАСТРУКТУРНИ ПРОЕКТИ И ПУСНАХА 10 ЭСАЙТА ЗА КОМАР ДА ОГРАБВАТ ПОСЕВМЕСТНО НАРОДА -ТОВА НАПРАВИХА ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР ВИЖДАМЕ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА ,КОЛКО Е ХУБАВО ДА СЕ ИГРАЕ КОМАР. ТОВА СА ШАРЛАТАНИТЕ В ЧИСТАТА ИМ ФОРМА. АДВОКАТИ НА ГНУСНЯРА БОЖКОВ И ПАРТИЯ С КОМУНЯГИТЕ. ВИВА СДС
  • 18 маалата

    27 2 Отговор
    На 4,04,23 г вече ще има блокада на Орлов мост от ПъПъли и ДъБъли с рев от загубените избори.
  • 19 Само напомням

    24 3 Отговор

    До коментар #1 от "ЕС фен":


    "Коалицията между ПП и ДБ има голям потенциал"

    Тези бяха създадени от хората, стоящи зад Демократическата партия в САЩ. Същите с локдауните, 5-те дози "истински ваксини", джендър политиките и др. подобни "ценности".





  • 20 Само напомням

    21 5 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":


    Всички, финансирани от "Америка за България" - случайност.
    😀😁😃





    Коментиран от #23

  • 21 ЕДГАР КЕЙСИ

    21 3 Отговор
    "КОАЛИЦИЯТА МЕЖДУ ПП И ДБ ИМА ГОЛЯМ ПОТЕНЦИАЛ" .......... КОМЕНТАР НА ЕДИН "ИЗКУКАЛ" СТАРЧОК ........... ФАКТ ! .......... БАЙ ИВО , НИКОГА НЕ Е КЪСНО , ЧОВЕК ДА СТАНЕ ЗА РЕЗИЛ ........ ЖАЛЪК СИ ....... ФАКТ !
  • 22 ????????

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "оня с коня":

    Пред кой народ е популярен?😂😂😂😂😂

    Коментиран от #28

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Математик любител

    18 3 Отговор
    0 + 0 = 0 0
  • 25 Ами факт

    17 2 Отговор
    Има потенциал да отече в канализацията, супер!
  • 26 Ехото на миналите бъднини

    10 3 Отговор
    Колкото между Мозер и Стефан Савов - някой помни ли ги(въобще)
  • 27 Красимир Петров

    17 3 Отговор
    Кирчо и кокорчо се самоубиха с това обединение.Бях решил да не гласувам за първи път,но ще гласувам против Прокопиев,Костов и Маджо.
  • 28 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 7 Отговор

    До коментар #22 от "????????":

    СЛЕД ИЗБОРИТЕ ЩЕ ......... ВИДИШ СРЕД КОИ СЛОЕВЕ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО Е ПОПУЛЯРЕН ......... ! ! !
  • 29 иваило

    16 2 Отговор
    Точно дб и пп са попитали съда за организирането на запасняците как може да се случи .точно тези с подкрепата на америка искат да ни вкарат в война .за това Българи мислете на изборите защото войната е по лошо от глада в който ни вкарват с еврото !!!! тези който лапаха комисионни за оръжието ,за руската газ .я питайте гоподина от дб къде намери пари да купи жилище 200 кв в центара на Брюксел ?? коалиция нексо сорос
  • 30 Бяла111

    15 0 Отговор
    Само дето Дичев няма никакъв потенциал да коментира каквото и да било. Този е психо.
  • 31 Алибаба

    11 0 Отговор
    Всички са с една мая замесени,мислят само за фондове и обществени,ако в началото са с чисти помисли много бързо претърпяват личностно изменение,бързо стигат до извода ,че задачите им са отвъд силите им и се превръщат в хора на заплата ,чиято основна задача е да си получават заплатата и нищо друго ....
  • 32 Опа

    8 1 Отговор
    Да бе имат. Максимум 80 депутатски места. Вие политоложи, псевдо разбираци ще ми обясните как се прави правителство с толкова мандати? Април и май месец циркове. И после нови избори на есен. Плащай Българино.
  • 33 Простото Киро

    15 2 Отговор
    Всеки, който говори за правосъдие и морал, а подкрепя пряко или косвено ПП е двуличник и неискрен. Не можеш да подкрепяш един лъжец и нарушител на Конституцията, използвал държавата като бащиния и един международен мошеник, и да говориш, че си за честност, почтеност и правосъдие. Малко ли сведения имаше за роднински и шуробаджанашки назначения, за огромни пари изтекли към любовници и роднини, за комисиони и неизгодни сделки, за незаконните арести на хора, за намесата на полицията в изборите, за подозрителните истории покрай машинното гласуване и т.н. за да ти светне лампичката, че има нещо гнило около тези международни измамници.
    Апропо, чакам да си купя български електромобил от онези, които щяха да започнат да слизат от конвейера през 2023 и за които Простото Киро плати на някакъв уж инвеститор 45 милиона за да започнел онзи да инвестира у нас.
  • 34 РобоШоп

    10 1 Отговор
    Потенциал за около 20 депутати макс
  • 35 Мaдуро

    5 1 Отговор
    Коалицията Сиела-Норма има голям потенциал!
  • 36 Всичките лъжци на повикване

    4 2 Отговор
    сте на амбразурата! Лъжливите грантаджии на америка за България и прокопиев, ви изкарват под строй или да оплюете някой който е казал истината за лъжеца кирил петков или за мафиотските проекти ПП и ДБ или да ги възхвалявате с лъжи.
  • 37 СЛОНА

    4 1 Отговор
    ИМАТ ПУТЕНЦИЯЛ4536
  • 38 пенко

    2 0 Отговор
    --- НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ --- БИВШИТЕ -КАТО ТОЗИ -НАМА ДА ВЛИЯЯТ НА БЪДЕЩЕТО НА ДЕЦАТА НИ !?!?!?!?!
  • 39 Aнгел

    1 1 Отговор
    Абе Гичев ли си Бичев ли си,на кого ги дрънкаш тези глупости.Какъв потенциал,какво доверие.Тези двамата с -айката около тях направиха толкова поразии че не може на къде повече.Аре иди у десно и не ни занимавай с твоите трерзания.Имаме нужда от умни иуравновесени хора.Не от Киро бемозъчния или Ококорение крадец.Не и от Борисов.А ти кажи колко ти платиха за тези писаници.И ти си от отбора,таКА ЛИ?
  • 40 Сюжет на ЕТА Хофман

    1 1 Отговор
    Хам-хум, колко сладки парички гушка този Ивайло, и колко ли му е добре на небцето и на душицата! Срещу какво - ами срещу постоянно правилно говорене - в полза на този, който плаща. Това, че ПП и ДБ ни тласкат към война и искат да ни затрият, на Ивайло Дичев не му пука. Дай му само да църка като мишия крал и да призовава към война с Лешникотрошача, а после да си гризе сиренцето! Кво му плащаш!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове