Last news in Fakti

4 Февруари, 2023 17:22 1 059 18

Ангел Димитров: В РС Македония още живеят в капана на митовете от идеологията

  • ангел димитров-
  • в рс македония-
  • идеология

"Никой, освен България, няма по-голям интерес РС Македония да е в Евросъюза", категоричен е дипломатът

Ангел Димитров: В РС Македония още живеят в капана на митовете от идеологията - 1
Снимка: Нова ТВ

„В РС Македония продължават да живеят в капана на идеологическата фрустрация. Не бива да допускаме да ни вкарат в капана на психологическата фустрация. Нито една държава, нито един друг народ имат по-голям интерес от България РС Македония да стане член на ЕС. България има нещо повече от интерес – тя има родови връзки”.

Това заяви в предаването „Офанзива” по NOVA NEWS съпредседателят на българо-македонската комисия по исторически и образователни въпроси Ангел Димитров.

По думите му там трябва да стане ясно, че сегашното време е много бързо и не бива да се поставя на карта едно бъдеще, заради едни неясни представи до какво може да доведат представите за миналото. Ангел Димитров разкритикува и част от българската политика: „Когато от най-високо място се казва, че България имала интерес, а не право, историческо достойнство да чества Гоце Делчев…”, не довърши изказа си по повод и политиката ни той.

„Случилото се с Християн Пендиков (секретарят на българския културен клуб в Охрид „Цар Борис Трети” бе пребит) бе градация на едно враждебно отношение към македонските граждани с българско самосъзнание. Отговорът с оттегляне само за консултации на посланик Ангелов бе правилен и това, че продължи седмица, бе ясен сигнал за неприемливо състояние на отношенията между двете държави”, каза Димитров.

Запитан за ролята на Сърбия, бившият ни посланик в Белград каза, че Сърбия и самият Вучич се намират на политически кръстопът. „Докато в чл. 1 в Конституцията на Сърбия, според който Косово е неразделна част от Сръбската държава, е трудно да вървят към еврочленство. Хармонизацията на външната политика е минимален процент. Сърбия продължава да бъде най-верния съюзник на руската политика към Западните Балкани”, каза дипломатът.

„В Сърбия трудно приемаха, че България върви по-напред в своето развитие. Дори в момент, в който всички показатели показваха, че Сърбия икономически е по-зле от България, там се утешаваха, че имат потенциал”, допълни той.

За българо-македонските отношения от последните години, той каза: „Ако погледнем тези 30 г. общуване между двете държави като независима държава РСМ, този период е изпълнен с обрати. Периодите с възходяща линия в двустранните отношения са само 2-3 години. Имаме три обрата. Европейските амбиции на Скопие ще доведат и до четвърти обрат”, смята Димитров.

„Вестите, които идват от днешния ден от Северна Македония хвърлят доста сенки”, коментира дипломатът и съпредседател на смесената българо-македонска комисия.

„Информацията (в Скопие – б.р.), че България не била поискала нейна делегация да бъде допусната да положи цветя върху саркофага. Нашата делегация е била толкова скромна, коментира той.

„Не бих казал, че е имало каквото и да е коректно отношение, залегнало в Договора за приятелство и добросъседство. Няма никакви уловки в договора. Много хора сравняват договора от Преспанското споразумение. „Обща история” е формулировка, която не е само в този член, който предвижда създаването на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси. Обща история се споменава като основание за подписване на договора – имало е политическо съгласие върху нещо, което е исторически факт”, обясни дипломатът.

От заседанията на комисията е имало лек напредък за Цар Самуил, но „всичко се върна назад за обсъждането на Охридската архиепископия. Нещата се върнаха към едно добре познато време към стагнация”, допълни Ангел Димитров.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А ние сме в руския капан. Вие

    5 5 Отговор
    историците дълго време служихте на матушката ви, сега не се оправдавайте, а се покайте ! Не ви остават много години, кажете горчивата истина и се откажете от лъжливите си книги ! Дано Бог ви прости !

    Коментиран от #9, #14

  • 2 А ние сме в руския капан. Вие

    4 3 Отговор
    историците дълго време служихте на матушката ви, сега не се оправдавайте, а се покайте ! Не ви остават много години, кажете горчивата истина и се откажете от лъжливите си книги ! Дано Бог ви прости !
  • 3 димитриjе латас

    3 5 Отговор
    Истината е една, такава каквато е , около нея няма варианти и отклонения ! Гледните точки може да са различни , аргументите също , но фактите , доказателствата и документите са решаващи в съчетание с обстоятелствата , действителността и реалността . Следователно силата на македонизма е истината , логиката и разума пред който са безсилни напъните на флексибилните бълг. историци , добили достатъчно знания за да престанат да бъдат честни !

    Коментиран от #12

  • 4 За изборите

    6 0 Отговор
    Доста пъти не съм ходил да гласувам. На изборите през април, смятам да пусна за ВМРО.
    Познавам доста хора от тази партия, мисля че са по-достойни от тези които са окупирали
    върховете на другите големи партии.
    Като гласувам, така ще съм донякъде сигурен че гласът ми няма да се оттече по непредвиден канал.
    ВМРО дори и да не стигнат 4%, нека те вземат полагащата им се субсидия, заслужават го.

    Коментиран от #10

  • 5 Само да питам

    4 0 Отговор
    Щом има Република Северна Македония значи има и Южна Македония къде е тя вероятно във Византия. Като решат от Северна Македония да се обединят с Византия ще разберете каква е играта на византийците с името Северна Македония.
  • 6 Перо

    7 0 Отговор
    Не може една държава и “нация”, създадени за един ден с партиен указ, да имат история, култура, традиции, писменост и т.н. Всичко започва в един ден през 1944 г. и от тогава една догма и фалшификация се налагат със сила, чрез цялата държавна, репресивна машина, а останалото се краде от съседните страни. Просто няма никаква възможност за други опции! До решаването на историческия въпрос, няма никаква възможност за двустранните отношения във всички сфери! Историческата истина винаги ще наднича като скелет от гардероба и ще подпалва старите вражди! Колкото по-бързо се разбере от управниците, толкова по-бързо ще тръгнат нещата! Мит е, че без стара история и исторически личности, държавата не може да съществува! Вижте Косово, Украйна, Кипър и др. Историята на РСМ /като самостоятелна държава/ започва от 1993 г., когато за пръв път е призната македонска държава от ООН!

    Коментиран от #11

  • 7 До димитриjе латас

    5 0 Отговор
    Господине истината е да македонците са българи по кръв
    По дух може да бъдат каквито си искат
  • 8 До димитър латов

    5 0 Отговор
    Господине истината една македонците са българи по кръв
    По дух може да бъдат каквито си искат
  • 9 Македонизмът

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "А ние сме в руския капан. Вие":

    Се появи още когато сталин е бил в пелени
    Той е рожба на разногласията за крайната цел на освобождението

    Коментиран от #13

  • 10 Перо

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "За изборите":

    Не прави чест на Джамбазки като евродепутат и лице с европейски дипломатически паспорт да се страхува да отиде на поклонението в Скопие! Тогава, въпроса с правата на човека ще бъде документиран и показван винаги на джендърията в ЕС! Имаме право да налагаме Вето на РСМ 39 пъти през време на преговорния процес! Опитът на Пендаровски да прехвърли вината от болната на здравата глава, свързано с вреден руско/сръбски натиск в БГ, а не в РСМ е смешен!
  • 11 Благодарение на нашите "братя"

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Перо":

    Това е ясно, но "братска" Русия не иска тук, на Балкатите, братските народи да живеят в разбирателство. Всички беди идват след окупацията, пардон "освобождаването" на България от "братята" руснаци през 1887.
    Левски има една много мъдра мисъл, забравена нарочно след "освобождението": "Този, който ни освободи, той ще ни пороби!"

    Коментиран от #15

  • 12 Перо

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "димитриjе латас":

    Мозък на пиле!
  • 13 Прав си!

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Македонизмът":

    Това е ясно, но "братска" Русия не иска тук, на Балкатите, братските народи да живеят в разбирателство. Всички беди идват след окупацията, пардон "освобождаването" на България от "братята" руснаци през 1887.
    Левски има една много мъдра мисъл, забравена нарочно след "освобождението": "Този, който ни освободи, той ще ни пороби!"
  • 14 Перо

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "А ние сме в руския капан. Вие":

    Дай поне един пример или плямпаш глупости, колкото да не заспиш! Специално по македонския въпрос историците са били винаги обективни през всички режими за разлика от измислените политици, които не са действали праволинейно или са бездействали!
  • 15 Перо

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Благодарение на нашите "братя"":

    Съгласен съм, без последната “мъдра” мисъл, която не е на Левски, а измишльотина на един джендър Плевнелиев, по случай честването на В. Левски, пред паметника му в София, когато беше официално лице! Това беше голяма издънка на един случайник! Всички историци го отрекоха и казаха, че това е извън контекста, по друг случай!
  • 16 МАРКСИСТ

    1 1 Отговор
    МАКЕДОНИЗМЪТ? По земите на Османската империя само до 60% от населението се определя за българско в Македония и определените за български земи. Антикомунистите пишат това, че преди 1945 г. не е имало нито един македонец в Пиринска Македония, но 10 г. по късно имало 100 000 македонеца. Антикомунистите пропускат, че Пиринска Македония е автономна област и под влиянието на българите едва от 33 години през 1944г., пропуснали всички културни и езикови реформи на българите. Като почти всички македонци преди 100 години искат да са македонска нация, като единствен път към мир и не претопяване от гърците и сърбите.
  • 17 филателистъ

    3 0 Отговор
    абе измислена държава. в каталозите за пощенски марки ги има от 1992 година не знам до тогава какво бяха?
  • 18 ТРЕНД

    2 0 Отговор
    За турците всички християни са роми - гърци до 1835 г. Само 1% до тогава се мислят за българи повлияни от руският препис на Орбини - пайсиевата история и от Юрий Венелин.. Но турците не искат Гърция да ни присъедини и гръцките-ромските училища се закриват, а възрожденците отварят училища. Въпреки това към 1865г. по нашите земи само половината се определят за българи, над които имат власт чорбаджиите помислили се за българи. Гърци-славяно езични от 300 години теза на турците и гърците.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове