Last news in Fakti

14 Февруари, 2023 19:37 1 316 22

Християн Пендиков: За да си македонски българин, просто трябва да се осъзнаеш

  • пендиков-
  • македонски българин

Ние учихме такава история, че само сърбите са ни братя и всички други са искали да се случва нещо лошо на Македония, казва секретарят на българския клуб в Охрид

Християн Пендиков: За да си македонски българин, просто трябва да се осъзнаеш - 1

Секретарят на българския клуб в Охрид Християн Пендиков говори трудно, тъй като е с шина след операцията във ВМА. Ще я носи още един месец, съобщи bTV.

Християн разказа всичко за нападението. Близо месец след него заплахите продължават. По думите на Пендиков има информация, че може да бъде нападнат и тук, в България. Заплашват и майка му, и близките му.

Разказа ни и как самият той не е понасял българите като по-млад и как преди няколко години се пробудил и станал македонски българин.

„Аз бях в заведение, в което бяха мои приятелки. Дойдоха двама, трима човека. Един и още двама. И започнаха да ме нападат, че съм българин. Само с думи. Защо съм се наричал българин, че съм предател. И такива работи“, спомня си той.

„След това аз излязох от заведението, да се обадя на Томе, да му кажа какво е станало. Председателят на клуба, след което излезе Илия и ми взе телефона. Каза ми – „Влизай вътре и си стой спокойно, за да няма проблеми“. Аз влязох вътре и видях, че не ме искат в заведението. Взех си якето и излязох навън. Отивах към паркинга сам, за да си взема колата и да си тръгна за вкъщи. И там се случи всичко“, разказа Пендиков.

Започват ударите. Според него боят продължава поне 10 минути и добавя, че нападателите са били трима.

„За съжаление е нормално в Северна Македония, нормално е да те бият, да те псуват, да те стрелят, защото си българин. От полицията нищо да не предприемат“, посочва секретарят на българския клуб в Охрид.

„За да си македонски българин, просто трябва да се осъзнаеш. В Македония учим изменена, фалшива история, в която българите са фашисти, татари. След четене на световна история, след четене за ВМРО и какво е историята, осъзнах“, коментира той.

Казва, че по-рано не е харесвал никой от съседните земи:

„Ние учихме такава история, че само сърбите са ни братя и всички други са искали да се случва нещо лошо на Македония“.

От няколко дни Пендиков има денонощна полицейска охрана. Получава снимки на оръжие и заплахи, че хора ще дойдат в България.

„Майка ми я заплашват през цялото време. Пишат ѝ коментари, че ще я убият, че сме предатели, че трябва да се изселим от Македония, че не сме за там. Мечтая един ден да можем да се върнем в Македония, спокойно да кажа, че съм българин и никой да не ми направи нищо – не само на мен. На всички, които живеем в Македония и сме македонски българи“, подчертава Пендиков.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сменям си ник-а

    5 5 Отговор
    Украинци в слънчев бряг,макета по телевизиите, афганистанци и сирийци в бежански лагери
  • 2 Ми хубу..

    4 1 Отговор
    Стъпка първа-ставаш българин,стъпка втора-тук си вече,а стъпка трета?
  • 3 кютюк пентагончев

    10 7 Отговор
    България е странна държава ! Когато на 2 май изгориха около 50 души в Одеса и там за съжаление имаше и българин Иван Милев никакъв отзвук , никакви медии а за политици да не говорим макар че е извършен варварски акт срещу група от хора Сега сме повече от загрижени и няма лошо ако не беше двойния аршин и политизиране на случващото се . Нещо повече , вместо да осъдим действията на фашистката държава Украйна ние се надпреварваме кой да и се сложи повече , типично по български .

    Коментиран от #5

  • 4 точно се е осъзнал човека

    6 1 Отговор
    тя истината е една и е видна във всичко преди сръбските учебници.

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Малий

    6 9 Отговор
    Най скъпия бежанец
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Малко

    2 12 Отговор

    До коментар #4 от "точно се е осъзнал човека":

    Му е помогнала Блгарија со кеш ама важно се е осознал.
  • 9 Некой си

    7 3 Отговор
    Трябва да им организираме една специална операция и на тия сърбомани.Ще видите как падат на колене по улиците и се кръстят,че са българи !

    Коментиран от #12

  • 10 София

    2 1 Отговор
    Най скъпия на генерала е този за българите в България европейски магистрали,заплати,правосъдие и тн
  • 11 Така така..

    10 10 Отговор
    Тоя ако е българин аз съм тир...
  • 12 Да да

    2 4 Отговор

    До коментар #9 от "Некой си":

    Сшто като в ВСВ.

    Коментиран от #16

  • 13 Перо

    4 1 Отговор
    УДБаша, вътрешен министър на измислената държава е злоупотребил с информацията,която му даде нашия дебил! Няма никакъв резултат за арестувани чугунени глави, а заплахите от същите унтерменши продължава!
  • 14 Бандера

    5 1 Отговор
    И в нашите учебници(писани в Москва) се учи същото - че в България е имало фашизъм, за прабългарите с конските опашки и бог Тангра! А и имаме град, носещ името на предател, дал целият пирински край на титова Югославия, съветският гражданин Георги мастиката Димитров. Ветото и последващото откриване на новоизлюпените т.н български клубиве е " активно мероприятие" на ДС и УДБА, облужващо руско-сръбските интереси с цел отдалечаване на евроинтеграцията на Македония. Изпълнителите са Буда, Мунчо Радев и агент Иван и ВМРО - ДПМНЕ! А неграмотните патрЕоти са обукновени идиоти!

    Коментиран от #15, #19

  • 15 Перо

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Бандера":

    Кои са вашите учебници, в Скопие или Тел Авив?
  • 16 Перо

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Да да":

    Когато е имало българска войска в Македония, там не е имало държава и македонски народ!

    Коментиран от #18, #22

  • 17 Пич

    2 3 Отговор
    Този прилича на Пеевски. Още 30-40кила и ще грухти като нашия толуп.
  • 18 Еми така си е

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Перо":

    Ние дојдохме од Марс.

    Коментиран от #20

  • 19 Спас безделника

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Бандера":

    В БГ е имало всичко - робство, феодализъм, капитализъм, фашизъм, социализъм, комунизъм - все пак това е държава с 1300 годишна история.
    Независимо че е имало периоди в които държавната администрация е била гръцка или турска, народът е живял в капсулована среда и затова е запазил вяра, език и самосъзнание, неща с които се гордеем.
  • 20 АлМак от Мелмак

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Еми така си е":

    Добре че ви разкарахме от милата ни татковина Мелмак.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове