Last news in Fakti

7 Февруари, 2023 23:30 1 767 7

Важните новини във ФАКТИ на 07.02.2023 г.

  • спекула-
  • мика зайкова-
  • лекари-
  • любомир дацов-
  • валентин николов-
  • надежда нейнски-
  • делегация-
  • николай василев-
  • община-
  • проф. петър павлов-
  • иван демерджиев-
  • стоки-
  • бсп-
  • скандал-
  • пендиков-
  • земетресение-
  • линейка-
  • здравко димитров-
  • пп-
  • румен радев-
  • велизар енчев-
  • георги димов

Спекула няма, но има картели, държавни регулации, които трябва да се използват, смята Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН

Важните новини във ФАКТИ на 07.02.2023 г. - 1

Икономист: Да се въвежда таван на цените е безумие, глупост

Министърът на икономиката Димитър Стоянов обяви, че до две-три седмици всяко едно от ведомствата ще предприеме мерки за намаляване на цените.

Мика Зайкова: Това, което прави в момента служебното правителство, е да наблюдава как ограбват народа

"Нищо, ама от сърце. Какво всъщност предлага Гълъб Донев - да наблюдава как цените от производителя до щанда на потребителя става 30 и повече процента. Това българските граждани го знаят. Това, което прави в момента служебното правителство, е да наблюдава как ограбват българския народ", каза в обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус" Мика Зайкова, финансов експерт и бивш народен представител по темата за свиканата от премиера Донев работна среща за овладяване повишението на цените у нас е евентуалната ефикасност за успешното провеждане на решенията ѝ.

Повече от 10 лекари от "Спешна помощ "- София заминават със "Спартан" да помагат в Турция

Военен самолет “Спартан” с повече от 10 лекари от “Спешна помощ” - София ще заминат за Турция , за да се включат в оказването на медицинска помощ на пострадалите от опустошителното земетресение. Времето на заминаването им ще бъде съобразено с организацията на турските власти. Това съобщиха за NOVA от “Спешна помощ”.

Любомир Дацов: Политиците се състезават какво да измислят, но не и в положителна насока

В интервю за БНТ финансистът Любомир Дацов определи като "чист популизъм" въвеждането на ежедневен контрол върху цените на стоките от производителя до щанда, осъществяван от държавата.

Валентин Николов: "АЕЦ "Белене" няма да се случи скоро. В момента ние плачем за седми блок на АЕЦ "Козлодуй"

В нашия регион има голям дефицит на електрическа енергия. Сега, когато войната в Украйна е в ход, се оказа, че е хубаво, че в България само 3% от населението е газифицирано. Служебното правителство трябва да изпълни решение на Народното събрание да се сключи договор с "Уестингхаус", за да има диверсификация на енергетиката. Това е добро за България, защото може да се откъснем от зависимостта на руското ядрено гориво. Винаги е добре да имаш алтернатива. Същото важи и за договора с "Фраматом" за свежо ядрено гориво за шести блок на АЕЦ "Козлодуй". Този договор също ще помогне да се откъснем от руската зависимост.

Надежда Нейнски: Използването на езика на омразата ще бъде препятствие за РСМ за влизането в ЕС

Тази трагедия е незапомнена дори за Турция, която познава и други земетресения. Това са два труса независими един от друг. В рамките на часове се случиха два много силни труса. Трагедията е огромна. Това каза бившият посланик на България в Турция Надежда Нейнски в предаването „Лице в лице“.
Според нея освен материалните щети и загубените човешки животи, значителна роля играят и лошите метеорологични условия.

Делегация на ЕК идва у нас, ще имат и среща с вицепремиера Атанас Пеканов

Екип на генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ на Европейската комисия (ЕК) ще е на посещение в България по покана на българските власти. Това съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в София, цитирани от БТА.

Николай Василев: Не че е по-скъпо при нас, а е наполовина по-евтино. България е най-евтината държава в Европа

"Средната заплата в София е може би два пъти по-висока от някои райони в страната. Затова, ако фиксираме минималната работна заплата да бъде 50% от средната за страната, то за София тя изглежда ниска, а за много части в страната ще бъде близка до средната. Какъв е този пазар на труда, където минималната заплата е много близка до средната? Може да се окаже, че цяла Видинска област получава предимно минималната работна заплата".

Прогноза: Пълен блокаж на общинския съвет в Пловдив след разрива между кмета и ГЕРБ

Николай Радев - председател на групата общински съветници от Автентична лява БСП в Пловдив (хората на Георги Гергов), прогнозира, че след разрива между кмета Здравко Димитров и ГЕРБ в следващите месеци местният парламент няма да свърши нищо полезно за града, съобщи БНР.

Проф. Петър Павлов: В София сградите така са проектирани, че да издържат трус до 7,3 по Рихтер

Има презастрояване и урбанистични проблеми в някои градове в Турция. Това обясни пред БНР проф. Петър Павлов, който е ръководител на Националния център по сеизмично инженерство.

Демерджиев: Около 200 българи не са били допуснати на честванията за Гоце Делчев в РСМ

МВР напредва със събирането на информация за българите, които не бяха допуснати да почетат паметта на Гоце Делчев, съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев във Враца, цитиран от БНР. Той припомни, че информацията е поискана от президента на Република Северна Македония и тя ще бъде предадена чрез вътрешното им министерство.

Гълъб Донев: Стоките поскъпват с до 30% от производител до щанда в магазина

Премиерът Гълъб Донев инициира среща в Министерския съвет, на която беше представен анализ за образуването на цените на хранителните стоки, съобщи БНТ.

Кирил Добрев за БСП: Принизена е до положение на сервитьор, няма как да получи доверие

"БСП не е готова за предизборната кампания и причините не са вътрешни, а в политическото поведение на ръководството. Когато през последната година си прескачал от политическа маса на политическа маса, бил си с ПП и ДБ, после си пофлиртувал малко с ГЕРБ и с ДПС, това страшно демотивира избирателя". Това коментира пред БНР Кирил Добрев от БСП.

След употреба на алкохол и наркотици: Мъж преби до смърт младата си жена

Млада жена е била убита от мъжа си в провадийското село Бозвелийско.

Християн Пендиков ще получи български паспорт, временно жилище и охрана

В най-скоро време Христиан Пендиков, който вчера беше изписан от ВМА, ще получи българско гражданство, обяви днес външният министър Николай Милков, цитиран от БНТ.

Турският посланик у нас: Турция преживя бедствие с чудовищни размери

Турция преживява небивало бедствие, две последователни земетресения с магнитуд над 7 по Рихтер. Това заяви в ефира на БНТ посланикът на Турция у нас Н. Пр. Айлин Секизкьок. Тя очерта мащабите на природното бедствие - 350 км. дължина на разломните линии, засегнати 30 000 кв. км. в 10 области в страната и засегнати 13.5 млн души.

Глобиха линейка за превишена скорост, докато бърза за пациент

Два фиша за едно и също нарушение на линейка с включени буркани и сирени. Спешният автомобил бил заснет от камера на КАТ на път за пациент в критично състояние, разказва "Нова телевизия".

Кметът на Пловдив: Никога не съм влизал в задкулисие

Кметът на Пловдив Здравко Димитров подаде оставка като член на ГЕРБ вчера. Той коментира пред bTV, че не е търсил конфронтация, но има много проекти, които трябва да се довършат.

Оформят се сблъсъци за листите в неродената още нова дясна коалиция

Тихи засега скандали раздират новата дясна коалиция още преди тя да е официално родена. “Продължаваме промяната” и “Демократична България” са влезли в спор за местата в листите и това сериозно разклащало вярата им в бъдещото обединение, разкриха запознати за 24 ЧАСА.

Румен Радев: България е първата страна, която отреагира на бедствието в Турция

България е първата страна, която отреагира на бедствието в Турция. Това заяви президентът Румен Радев по време на форума „The World Ahead 2023”.

Велизар Енчев: Трябва да върнем ветото за членство на Северна Македония в ЕС

Две съседни наши държави - Сърбия и Македония, демонстрират открито пренебрежение към България през последните 10 дни, каза в предаването "Това е България" на Радио "Фокус" Велизар Енчев, бивш посланик на България в Хърватия и експерт по балканските въпроси.

"Защо ние, в последните 7 години, от 2015 нататък, и на двете държави вдигнахме ветото за членството им в ЕС", пита Енчев. Той припомни, че това бе направено през 2016 година за Сърбия, като правителството на Бойко Борисов е декларирало, че България подкрепя европейската интеграция на Република Сърбия и няма да ги блокира, без изобщо да постави условия за положението на българската общност в Западните покрайнини. Сега се повтаря същата грешка и по отношение на РСМ.

"Ние, в рамките на 5 години, направихме две стратегически грешки. През 2017, пак при правителството на ГЕРБ, пуснахме Македония в НАТО, срещу договор за приятелство и помощ, а тя пое ангажименти, но от тяхна страна нищо не беше изпълнено, ако изключим тяхното условно съгласие да нарекат Самуил български цар. А миналата година, българските десни партии, под американски натиск, вдигнаха ветото на РСМ, без никакви условия, освен, че трябва да впишат българите в Конституцията и да започне процедура по редакция на учебниците им", каза Енчев.

Той даде за пример Гърция, която е успяла да наложи всички свои изисквания, преди да даде съгласието си за Македония, включително и за промяна на името на държавата. По този начин техните условия са били изпълнени на 100%.

За последните случаи на ескалация на отношенията ни с РСМ Енчев смята, че трябва да се даде протестна нота и да се отзове нашия посланик. Случва се точно обратното, те се чувстват недоволни, вместо ние.

"Нихилизмът и превиването на гръбнака са станали черти на българската дипломация", каза Велизар Енчев.

Ние радикално трябва да променим политиката си с тези двете държави - Сърбия и Македония, защото нещата са сериозни, смята Енчев.

"В сегашния случай българският глава трябва да реагира на македонската страна и след това да уведоми партньорите ни. Ние нямаме ли механизми да отзовем посланика си, да подадем протестна нота", пита Велизар Енчев.

По думите му, точно затова гледат на България с презрение, защото виждат, че ние не защитаваме нашите права. Така гледат и сърбите на България.

"Новият български парламент трябва да върне ветото за приемането на РМС в ЕС. То ще е прецедент, но ние имаме това право. По отношение на Сърбия нещата са по-сложни. Ние трябва да поставим на Белград ултимативно въпроса по отношение на Западните покрайнини, или ние ще блокираме тяхното еврочленство в някоя от преговорните глави", каза още Велизар Енчев.

Георги Димов: Причината за земетресенията в Турция тепърва ще се изяснява

"Изказвам съболезнования на близките и семействата на жертвите на земетресенията в Турция." Това заяви в предаването "Това е България" на Радио "Фокус" Георги Димов, дългогодишен генерален консул на България в Одрин.

"Забелязва се мощна вълна на съпричастност от целия свят като НАТО, ЕС, както и от България", посочи Димов.

По думите му територията на Турция, която е по-близко до нас е силно сеизмична Той напомни за гигантското земетресение през 1999 година тогава, когато жертвите са били над 17 000 и тогава една от основните причини е била некачественото строителство и са били направени печални разкрития, че в жилищните сгради е бил влаган морски пясък . "Причините за тези земетресения тепърва ше се изясняват", каза още Динев.

"Районът е твърде голям - 10 турски провинции и териториите на Сирия, има публикации в турските медии, че мощта на земетресенията се равнява на 130 атомни бомби", посочи още бившият консул.

"Според мен първото е, че в Турция има еднолична власт, там правителството се назначава от Ердоган и ръководи заседанията на Министерския съвет. Той е лидер на неговата партия. Всеки вторник ходи и събира парламентарната група и дава дълги речи какво да се прави." Така определи Димов сегашните позиции на турския президент.

Той посочи, че в Турция предстоят избори 2 в 1 - президентски и общи, а Ердоган ще направи всичко възможно кандидатурата му да бъде приета и със сигурност ще се опита да спечели.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЯДО

    5 0 Отговор
    БАБА МИКА от време каже нещо на място и веднага сенамесват политолоэи- политици -парламентаристи и ПРАЗНОГЛАВЦИ. Зада заглошат думите и.Всичко лошо в тая ДЪРЖАВА започва с буквата ПППППППППППП?
  • 2 закон за спекулата

    3 1 Отговор
    1 - за каквато и да е спекула наказанието е - разстрел на място !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол