Last news in Fakti

1 Септември, 2013 14:55 831 0

Правителството на Орешарски само губи време и пари

  • кунева-
  • дбг

България се нуждае от спешни и дълбоки реформи

Правителството на Орешарски само губи време и пари - 1
Снимка: ДБГ

Ако това правителство остане, единственото, на което ще станем свидетели, ще бъде много харчене на пари и пълна липса на напредък. Това е загуба на време за българската държава. Това управление не може да води реформаторска политика,  защото има безпредентно ниско обществено доверие.

Това заяви днес на пресконференция в София лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева по повод началото на новия политически сезон.

Тя беше категорична, че България се нуждае от спешни и дълбоки реформи в съдебната система, икономиката и начина, по който фукционира администрацията, но и също, че правителството на Пламен Орешарски няма нито подкрепата, нито моралния облик да ги извърши.

"Когато искаш професионална администрация, не я тероризираш с партийни назначения и преставаш да й нареждаш по телефона. България никога няма да усвои европейските средства, защото администрацията й не е професионална. А е такава, защото се назначват близки до партиите хора, без конкурси и без да отговарят на никакви критерии", заяви Кунева на въпрос има ли в момента политическа чистка. Тя припомни, че "Движение България на гражданите" е партията, която последователно се е противопоставяла и на начина, по който ГЕРБ назначаваше и уволняваше хора, като подчерта, че в резултат на този подход 2/3 от българската администрация е назначена без конкурси.

По думите на организационния секретар на движението Найден Зеленогорски и в момента кметовете и местните функционери на ГЕРБ продължават да мачкат политическите си опоненти и най-вече хората от Реформаторския блок. Той посочи, че ГЕРБ трябва ясно да се разграничи от тези порочни практики. По думите му партията на Бойко Борисов настоява за оставка на правителството, само за да обезпечи собственото си оцеляване, докато Реформаторския блок иска прекратяване на модела на управление с партийни назначения, политически рекет, мафиотизиране и репресии. Зеленогорски допълни, че не е ясно кой управлява ГЕРБ – дали лидерът на партията или местните им функционери. По думите му в редица общински съвети съветниците от ГЕРБ и БСП гласуват заедно политиките, обединени от общи икономически и други интереси.

Зеленогорски съобщи, че следващата седмица ще бъде обявен съставът на Гражданския съвет към Реформаторския блок, а до средата на месеца блокът ще излезе с документ - стратегия за излизане на България от политическата и икономическа криза. По текста в момента работят 5 работни групи, в които влизат както представители на партиите, така и лица от Гражданския съвет.

Кунева повтори, че окончателното решението докъде ще стигнат отношенията между „Движение България на гражданите“ и Реформаторския блок да бъде взето от делегатите на Националното събрание на движението на 21 септември в НДК.

На въпрос за българската позиция за Сирия, Меглена Кунева припомни настояването на движението от преди няколко дни парламентът да проведе обсъждане и дебати. По думите й сегашните действия на правителството - организиране на оперативни щабове, разписване на мерки за бежанската вълна - са адекватни, но въпросът, който стои пред страната, е дали ще може да се възползва максимално от европейското си членство. Кунева прогнозира, че тъй като България е външна граница на Съюза, ЕС ще отпусне средства и помощ за бежански лагери, но е под въпрос дали те ще се усвоят. Тя даде пример с Перник, където все още не са поправени пострадалите от земетресението домове и че капацитетът на страната за справяне с кризи е изключително малък.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове