Last news in Fakti

24 Февруари, 2023 16:08 1 168 54

Иван Гешев: Ние сме последната крепост на правовия ред и демокрацията ВИДЕО

  • иван гешев-
  • демокрация-
  • прокуратура

Българите плащат високата цена на политическата, икономическата и конституционната криза

Иван Гешев: Ние сме последната крепост на правовия ред и демокрацията ВИДЕО - 1
Снимка: БГНЕС

Живеем в сложни и несигурни времена. След руската агресия в Украйна, в близост до нас се води кръвопролитна война. Отново загиват невинни граждани – жени и деца. Сякаш ние, хората, не сме научили уроците от историята си и повтаряме най-черните ѝ страници. Институциите в страната ни са нестабилни, а българите плащат високата цена на политическата, икономическата и конституционната криза.

За това предупреждава в свое изявление главният прокурор Иван Гешев.

Тяснопартийните цели и личното благополучие все по-често се поставят пред интересите на народа ни. Пред престижа и суверенитета на Отечеството, за които са платили с кръвта си и живота си дедите ни. Преди честта и достойнството ни като нация. Днес единствено съдебната власт, част от която е и прокуратурата, остава гарант за сигурността на гражданите. Ние сме последната крепост на правовия ред и демокрацията.

Именно затова атаките срещу нас се засилват! От началото на своя мандат съм подложен на силен и несправедлив натиск от страна на политически кръгове, олигарси и зависими от тях медии, засегнати от работата ни, която е в интерес на хората. Атаки има ежедневно както от вътрешни, така и от външни източници, работещи срещу националните ни интереси и европейските ни ценности. Организираната престъпност, чувствайки се пряко застрашена, се опитва да отслаби действията ни, като внушава неистини и откровени лъжи с цел да манипулира обществото. Въпреки това прокуратурата, спазвайки и защитавайки Конституцията и законите на страната, води и ще продължи да води битка. В защита на националната сигурност и правата на всеки български гражданин, в името на всеки един от нас, независимо от етническата му принадлежност, убеждения, политически възгледи или религия.

Точно затова днес не мога и нямам право да мълча, когато виждам, че прокуратурата се превръща в разменна монета при спорове между политическите партии и техните лидери. Това е опасно, защото нарушава основните конституционни принципи за разделение на властите и независимост на съдебната система, в частност на прокуратурата. Опасно е, защото именно те са вододелът между демократичната държава и едноличната власт, а оттук крачката до засягане правата на българските граждани и репресии, които познаваме от историята, е много малка.

Времена, когато българи са убивали българи. Сред нас все още има живи свидетели на тоталитарните репресии и убийства, включително преживели Холокоста. Но ние помним и не трябва да забравяме времето, когато българите се обединяват и противопоставят на най-голямото изтребление на хора в човешката история. Само защото са различни или имат различни убеждения. В годишнината от спасението на българските евреи нека не забравяме, че нашите предци са успели да запазят живота им и да ги спасят от хитлеристките концлагери и газови камери. Успели са, защото обединени са отхвърлили омразата и защото са знаели, че законът трябва да е еднакъв за всички, без значение от етнос и религия. Забравили омразата, от която за съжаление не можем да се отърсим. Омраза, излъчвана и днес от т.нар. Луковмарш, която циклично ни връща назад.

Нека отново върнем истинския смисъл в думите отечество, татковина, дълг, чест, достойнство, независимост.

Нека отново проявим сила и мъдрост да опазим законите на демокрацията и да браним националната сигурност, спазвайки завета на Апостола „Гледай народната работа повече от всичко друго, повече и от себе си да я уважаваш!“.

Затова категорично отказвам и няма да позволя безогледен и противокоституционен погром върху българската прокуратура, заради лични и тяснопартийни амбиции! Този погром е на гърба, както винаги, на хората, които все по-често са засегнати от разрастващата се престъпност. Ефективно правосъдие има само и единствено при пълно взаимодействие между всички отговорни държавни органи и институции, включително и Народното събрание!

Търгуването на прокуратурата е опасен прецедент, който е заплаха за стабилността на държавата. То поставя в риск обществото ни, като ни компрометира в очите на нашите съюзници. Основната цел за мен и колегите ми е да защитим Конституцията и разделението на властите.

Прокуратурата не може да бъде заложник на дребнави политически сметки и не трябва да носи отговорност за политическата криза в България. Точно обратното - тя ще остане стожер на правата на българските граждани и пазител на правовата държава и демокрацията! Изборите идват и си отиват, но хората и Родината остават.

Бог да пази България!


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    56 3 Отговор
    Въх. Ма верно ли?
  • 2 Последния Софиянец

    60 4 Отговор
    Дърт лъжец!
  • 3 Теле

    31 12 Отговор
    На сащ демокрацията ли рече
  • 4 ТаУмВзе

    56 3 Отговор
    Пациента каскет на герберастията Пак се Гаври! Преди уж изборчета е така, робе овца.
  • 5 Майна

    47 9 Отговор
    Втрещена съм!
    Какво става в Родината?
    По какъв случай е тази патриотична реч?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Селянин

    50 2 Отговор
    Мега гнусен. Вместо да свърши някаква работа по специалноста и да опандизи половината си колеги, оня тръгнал празни приказки да ръси.
  • 8 АРЕС

    41 2 Отговор
    Този престъпник Кешеффффф е не само нагъл ами и луд,но така се получава когато не е в затвора където му е мястото.
  • 9 ФЕЙК

    21 4 Отговор
    В деня когато цял свят "чества" годишнината от войната в Украйна да почетем трагичната жертва на поредната невинна жертва на Путин - украинката Оленка жестоко удавена в Черно море по оскъдно облекло край Созопол!
  • 10 Това

    27 2 Отговор
    е върха на...........тортата ! Шоколадова !
  • 11 адаша

    33 3 Отговор
    Щом това е последната крепост, то ние сме крепостни селяни.
  • 12 Каква

    25 4 Отговор
    крепост ? Пиратска ?!
  • 13 САНДОКАН

    23 2 Отговор
    Ай стига бе,ко каза ко...
  • 14 един

    28 3 Отговор
    Чете от айкюто и много му личи!Нещо е станало доста горещо под задника му!
  • 15 Иван Грозни

    33 3 Отговор
    Безпределна наглост и безочие.
  • 16 Гост

    28 2 Отговор
    гешкааа, говориш едно и също от как са се инсталирали господарите ти! Не ти ли писна да ляляш едно и също, едно и също, едно и също. Ти си последната крепост бойко и пеюфски да не са е затвора, това е твоята работа. За това си инсталиран. Научил си точно три изречения и само тях повтаряш на всяка реч и интервю. Измисли нещо по-различно....
  • 17 Ехаааа

    35 3 Отговор
    Жива да не бях! Тоя е последната крепост. На кое бря? На мафията, на тулупията, на краденето с чували, на побоищата зад колоните на ЦУМ, на убитите хора по тротоарите, на наркотиците по училищата, на Баце, Прасчо, и Сарайчо? Наглец от всякъде! И не споменавай Левски, че направо откачам от мръсната ти уста да излиза това име!
  • 18 Буци

    26 2 Отговор
    Голем шегаджия е този каскет. Да му се ненадяваш какви ги свърши и продължава да ги върши.
  • 19 Тома

    26 2 Отговор
    Каскет кога ти умря циганката че сам се хвалиш бе милиционере
  • 20 Бай Иван

    20 2 Отговор
    Тоя едно и също говори, а то не остана нещо неоткрадено ... Ясно е, че е с бандитите и нище но могат да му направят, но поне да мълчи да не дразни!
    Тъ пак
  • 21 Наивник на средна възраст

    19 3 Отговор
    Ох,любимец ми е..Обикновено казват,че ще познаеш човека по делата му.Ако приложим това към този субект ще останем карйно разочаровани..Лицемерие,арогантност,пошлост.какво навързване само - войни, политически натиск,аве как е жив незнам само...Но те били последната преграда,последния вал в защитата на правовата държава,сигурно наистина трябва си завършил Симеоново,което по аналогия на Пазарджик,сигурно е най-доброто висшо учебно заведение в Бг,за да вярваш в подобна небивалица.Последната американска молитва му е дошла в повече,най-вероятно.Г-н Гешев,ако вие сте последниот вал ние сме загинали значи.В България правов ред няма,има там някаквви закони събрани в кодекси.Закони,които всеки си ги тълкува как му падне независимо дали е прокурор,съдия и т.н.Това е най-запазената част от социализма позволяваща ви - на вас магистратите да живеете необезпокоявани ,независимо какви ги бъркате с горките заккони.Мразим социализма - обичаме правораздавателната му система,ма много.Вие сте само служител на народа си при това един от най-калпавите някога били на този пост,а се вживявате кат Господ."Уважаеми" наш служител Гешев,самоуволнете се моля,че иначе нямате махане.Стига сте ни служили толкоз калпаво.Вземете всичко що сте придобили кат наш служител и бегайте и вие в Дубай при Васко,се ще се разберете някак си...Оставете закона на мира,не сме доволни от Вас и от тези на които служите!Чао
  • 22 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    13 1 Отговор
    Прави се на луд, че и му отива!
  • 23 един

    19 2 Отговор
    Западният вятър на промяната май е задухал!Борисов се потопи за няколко дни,и днес изведнъж ще събаря МОЧА,Гешев излиза с патриотарска реч,нещо под водата става.......!
  • 24 Сталин

    17 3 Отговор
    Алоо , Гешевт ти ква трева пушиш, няма токова нещо като правосъдие и демокрация, всички сте масонски изчадия от синагогата на сатаната

    Коментиран от #26

  • 25 Пляс

    8 3 Отговор
    Пляс педалите, водно колело
    - А крепост
  • 26 Какво

    7 2 Отговор

    До коментар #24 от "Сталин":

    СЪВПАДЕНИЕ...!
    И достойнството ми се казва Сталин... Сигурно много приличаш на него.... А ???
  • 27 Гешев Копие на царя

    11 4 Отговор
    -ВЕРВАЙТЕ МИ!
  • 28 лажи някой друг

    14 2 Отговор
    Престъпното поведение на политиците е обективна оценка за работата на прокуратурата и нейните ръководители!
  • 29 Корумпето

    16 2 Отговор
    направо не е за коментар.
  • 30 Пешо от блока

    16 3 Отговор
    Гешев и правов ред, казани в едно изречение е оксиморон.
  • 31 Гешев, ти си като воденичен камък на

    16 2 Отговор
    шията на Българския Народ! Ти и Борисов Счупихте Държавата и този преди теб! Вие сте Проклятието на тази Държава!!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 пери

    11 2 Отговор
    Когато човек говори много, винаги рискува да каже някоя глупост. Затуй не е зле да се мълчи, особено когато никой не те пита, а и нямаш какво смислено да кажеш, както е в случая на Гешев.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Стършел

    13 2 Отговор
    Тоя даже не се е постарал да си научи речта, чете написаното от монитор. Такива негра@мотници ни управляват!
  • 36 Гост

    14 2 Отговор
    Тоя е най-смешния главен прокурор за всички времена, по-зле е и от цацко
  • 37 Учуден

    18 1 Отговор
    Нямало да позволи. Че кой си ти да позволяваш или да не позволяваш? България е парламентарна, а не прокурорска република. Ако НС приеме закон, ти просто го изпълняваш.
  • 38 Хъхъ

    12 0 Отговор
    Правовия ред основан на НПК от 1950та. Хайде няма нужда и точно ти да си начело, прокурор без никакъв контрол който обслужва мафията !
  • 39 Бамбука

    8 1 Отговор
    Как беше крилатата фраза : - Гостин Премиер, И аз се правя на луд, ама вие го правите по-успешно !
  • 40 Мики Маус

    8 0 Отговор
    Страшен наглец
  • 41 Гешев,

    7 1 Отговор
    Ти си най големия боклук
  • 42 Оракула

    4 1 Отговор
    Този, Иванчо , ГлавенПрокурор ли е, или ,"политически лидер" на Българската Прокуратура!?
    Несъвместимо е, един прокурор ,който се разхожда с политици на държавни разноски ,
    от ДПС , чак във САЩ ,да прави политическа кариера на гърба на дънъкоплатците,
    вместо да си гледа Прокуратурата и овцете в нея, тръгнал на държавно гезме с чужди пари! !!
    На кому дя-довия търси в САЩ???
    Много май... напоследък , взе да му обива.... "КТБ" !
    Дава мило и драго, да знае дали няма да е следващия на пенгела!
    Акцията се казва," Да спасим Иван Гешев, от американския закон Магнитски"!!

    Коментиран от #49

  • 43 Каскет

    3 1 Отговор
    Днес 1-ви април ли е?
  • 44 Абе гешка

    6 0 Отговор
    нали завърши милиционерското бе човече! Защо не си остана милиционер?! Къде ти трябваше да се надскачаш толкова!?
  • 45 Цуца

    2 0 Отговор
    Е, по български, заето от комшолука, ГЬОНСУРАТ
  • 46 Толкова

    3 0 Отговор
    Си мразен.Зсщо не поработиш, вместо да се правиш на луд.Наистина си луд за връзване с тъпите си речи,на кой се правиш ,бе мутро.Свърши едно дело от обществен интерес.Нр ти плащаме за мисирка от ПИК.Знаеш ли кой си изобщо,просто самовлюбен примат поредния след Тиквата,След Радев рашиста и Шиши магнитския.
  • 47 Това

    5 0 Отговор
    Неработещо плампяло за какво получава заплата от държавата и бонуси,като е чадър на мафията.Ами тя мафията достатъчно му плаща.Ало нещо да кажеш за Барселона гейт,за кюлчетата и еврата какво каза френската банка? Или германската,или кипърската?А за осемте джуджета,за еврата и златото ,което спец.съда свихте от Златанов?Ех,тая спец.прокуратура колко богати ви направи,колко рекети и колко страдания причинихте на много хора.Бога,,който споменаваш не е твой личен.Той забавя ,но не забравя!Скоро,ще му се чуе......
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Неееееееееееее Иванушка еееееее

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Оракула":

    Той е Али Баба
  • 50 СИИЙКА

    1 0 Отговор
    БРАВО ШЕФЕЕЕЕЕ......
  • 51 ПРИПОМНЯМ НА ДРАГИТЕ ФАШИСТИ ЧЕ ТАЗИ ОПЕ

    1 0 Отговор
    РАЦИЯ Е ПРЕДИЗВИКАНА ОТ ФАШИСТИТЕ НА ЗАПАДА И РУСИЯ ЩЕ НАКАЖЕ СЪОТВЕТНО ВСЕКИ УБИЕЦ И ПОМОЩНИК ЗА ТОВА - НЕЗАВИСИМО КЪДЕ ТОЙ СЕ КРИЕ В МОМЕНТА !
  • 52 ГЕШЕФ ВЕЧЕ ПРИЛИЧА ПО ВСИЧКО НА МУСОЛИНИ

    1 0 Отговор
    ..................................................
  • 53 БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ ФАШИСТИТЕ

    0 0 Отговор
    КОИТО СА НИ НАЛАЗИЛИ СЕГА И СА СЕ КАНДИДАТИРАЛИ ВСИЧКИТЕ ЗА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ И НАОКОЛО !
  • 54 Иван

    0 0 Отговор
    Гешев и тиквата са първите, които трябва да се махнат от управлението на страната и първите за затвора, предатели, алчни и, пидкеци, ненаситници.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове