Last news in Fakti

24 Февруари, 2023 16:53 1 857 13

Енергийната трансформация в България събира водещи експерти в сектора на форум в УНСС

  • енергийна трансформация-
  • българия-
  • експерти

Форумът включва два панела

Научноизследователският център по енергиен бизнес и инфраструктура към катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“ на УНСС организира научен форум „Енергийната трансформация в България в контекста на плана RePowerEU“ съвместно със Съюза на икономистите в България и Министерство на икономиката и индустрията. Форумът ще се проведе на 27 февруари 2023 г. от 10.00 часа в Голяма конферентна зала на УНСС и ще бъде открит от Никола Стоянов, министър на икономиката и индустрията, и проф. д-р Димитър Димитров, ректор на университета.

Форумът включва два панела, като в тях ще вземат участие представители на ръководствата на Електроенергиен системен оператор ЕАД, Държавна консолидационна компания, Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори, Институт за енергиен мениджмънт, Министерство на икономиката и индустрията, Институт за икономически изследвания към Българска академия на науките, Българска асоциация в атомната индустрия, Съюза на икономистите в България, Българско геополитическо дружество, инвеститори и учени от различни структури в страната и чужбина.

Ръководител на проектната инициатива е доц. д-р Владимир Зиновиев, директор на Научноизследователския център по енергиен бизнес и инфраструктура към катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“ на УНСС. За значимостта на форума той подчерта: „Планът RePowerEU не е ориентиран само към енергийната индустрия, а пряко ще повлияе всеки сектор на икономиката ни през следващите 15 години.“

С оглед необходимостта от бърза реакция от страна на България, в контекста на плана RePowerEU и отразяването на заложените в него цели в актуализираните версии на националния план за възстановяване и устойчивост, ще се дискутират следните теми:

  • Зеленият амоняк и алтернативни горива в процеса на енергийна трансформация
  • Въздействието на плана RePowerEU върху българската електроенергийна система
  • RePowerEU и конкурентоспособността на енергоинтензивната индустрия
  • Въглищата и енергийната сигурност в контекста на RePowerEU – особености на българския подход
  • Замяна на доставките от Газпром и дългосрочните перспективи за диверсификация
  • Зелената сделка и ускоряването на енергийния преход чрез плана RePowerEU
  • Българската икономика в новата енергийна пазарна реалност: императиви за промени
  • Ролята на плана RePowerEU в развитието на българската индустрия

Събитието е безплатно, но се изисква предварителна регистрация на страницата на Научноизследователския център по енергиен бизнес и инфраструктура на УНСС.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    8 2 Отговор
    Енергийна трансформация отвсякъде - осветление със свещи от ушна кал, и отопление на пластмасови боклуци - евро-бъдещето на България.

    Коментиран от #13

  • 2 БОЖЕ МИЛИ!

    9 2 Отговор
    УНСС И ЕНЕРГЕТИКА... КЪДЕ СА ТУ МГУ И СУ?

    Коментиран от #8

  • 3 Защо това

    9 2 Отговор
    събитие не е в ТУ-София факултет "Електротехнически" например. Електро-енергетиката у нас се развиваше добре от инженерите, но когато се намесиха икономистите и особено политиците стана мазалото.

    Коментиран от #4

  • 4 ФАКТ

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Защо това":

    в последните десетилетия инценерите отстъпиха всичко да се ръководи от измамници (икономисти, банкери) и... вижда се докъде ни докараха
  • 5 българина

    7 2 Отговор
    резултата от трансформацията ще е 1 млн по малко хора и 200 г бедност... Т Ж я го беше измислил още 1967г... пожелавам успех на всички, които остават да живеят в клоката с експерти!
  • 6 Сандо

    5 1 Отговор
    Енергийната трапсформация в България се състоеше в това заварената от демократизаторите отлична изградена и структурирана енергийна система,най-добрата на Балканите и една от най-добрите в Европа да бъде съсипана и държавата от износител да се превърне във вносител на енергия.Но малцина сигурно си спомнят какво ни отговаряха западните ни приятели,когато ги питахме защо трябва да си затваряме мощностите - а отговора беше,че за икономиката ни няма нужда от тях.За неразбралите ще поясня:Още преди дори да бяхме решили да ставаме и ние демокрация,нашите авери-душмани бяха решили да бъде унищожена икономиката на България!И го направиха - под тяхно ръководство и с нашата овчедушна помощ.Както се казва:На спечелилите - Честито,а за останалите има вода,и за пиене,и за давене.
  • 7 Бай Иван

    3 1 Отговор
    Доц Зиновиев знае какво да правим, това е един млад и много умен учен.

    Заобиколен от умни хора
  • 8 Доцентът

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "БОЖЕ МИЛИ!":

    Ами те са основни източник на тъй наречените енергийни експерти. Ще се говори повече за войната в Украйна отколкото за решаване на реални енергийни проблеми.
  • 9 без имена

    0 2 Отговор
    тренчев се хвали от 20 г с плазмата си ....другият с браунов газ.....какво стана ?
  • 10 гост

    1 2 Отговор
    Икономистите, които се намесват в енергетиката са пълни лаици!
    Има една библейска притча: "В началото бе хаос".
    От задния ред се обажда "професор" от УНСС : А НИЕ СЪЗДАДОХМЕ ХАОСА!
  • 11 Релейчик

    1 0 Отговор
    Съгласен съм с всичко написано.
    Българската енергетика е запазена територия за инженери-енергетици като Милко Ковачев, Р. Овч. и подобни "експерти", които я загробиха необратимо!
  • 12 Доктор

    2 1 Отговор
    Енергетиците и инженерите си знаят работата, но ако ги оставиш да се развихрят само те, не знаят как да изкарат пари и ще фалират всичко
  • 13 Анонимен 0183701

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Адам Хилтън":

    Я млъквай ти дори не разбираш от тея работи!
    Много е хубаво да хейти другите ама тебе си Бела вода. Какво? Да не би да искаш да се продължава с всички тези централи и въглища да се замърсяваме.мисли за другите😒😒😒
    РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ ТАКА МОЖЕ ДА СЕ ПОДОБРИ ВЪЗДУХА. ТОВА ЛИ ИСКАТЕ ДА ДИШАТ НАШИТЕ ДЕЦА????
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове