27 Февруари, 2023 16:55 9 280 44

Янка Такева: Стартовата учителска заплата се очаква да стане 1900 лева

  • янка такева-
  • учители-
  • заплата-
  • военно обучение

Синдикатът на българските учители (СБУ) подкрепя идеята за военно обучение в училище

Янка Такева: Стартовата учителска заплата се очаква да стане 1900 лева - 1

Синдикатът на българските учители (СБУ) подкрепя идеята за военно обучение в училище, каза днес във Варна председателят му Янка Такева.

Тя уточни, че СБУ го подкрепя, защото ситуацията в света е много динамична. В момента на 59 места в света има локални войни и ние трябва да се подготвим, трябва да се подготвим и за климатичните промени, коментира Такева. По думите ѝ в света все нещо се случва, включително и очакването на нови пандемии, така че всички хора, не само младите, но и възрастните, трябва да имат тези компетенции.

Синдикалният лидер коментира още, че е договорила с финансовия министър в бюджет 2023 400 милиона лева допълнително за увеличаване на учителските заплати. Това увеличение ще го върнем със стара дата от 1 януари тази година, независимо кога ще бъде приет новият бюджет, обясни Такева и посочи, че стартовата учителска заплата се очаква да стане 1900 лева.

Според нея увеличението на възнагражденията привлича млади кадри в сферата на образованието. През настоящата учебна година в системата са влезли 4200 млади учители. Във всяка община ние имаме клуб на младия учител, съобщи още тя. В тях синдикатът се грижи за адаптирането на младите към образователната система, развитието на наставничеството в училищата и детските градини, обучава млади специалисти в академията си.

Всички дисциплини в училище са много важни и по наше искане ще има национална програма към министерството на образованието, финансирана от бюджета, за развитие на всички хуманитарни направления, обзавеждането на кабинети по музика, изобразително изкуство, литература, история, география, защото хуманистичната роля на образованието е изключително важна, обобщи Такева.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    40 13 Отговор
    Само за тези, които преподават джендър науки.
  • 2 Гост

    58 5 Отговор
    Тази нямали вече да се пенсионира?
    Имаме нужда от млади хора!
  • 3 а ъъъ

    49 4 Отговор
    Кога бабо Янке това ще.стане??? Лекарите искат по 7.80лв. такса давай, че не със скъсани без чорапи останахме.
  • 4 АЛОООО

    64 30 Отговор
    КОГАТО МОЯТА СТАНЕ 1900 ТОГАВА И НА ДАСКАЛИТЕ ДА Е ТОЛКАВА -АЗ РАБОТЯ В ЧАСНИЯ СЕКТОР И ПЛАЩАМ ДАНЪЦИ НА ТАЗИ ДЪРЖАВА А УЧИТЕЛСКИТЕ ЗАПЛАТИ СА И ОТ МОИТЕ ДАНЪЦИ

    Коментиран от #44

  • 5 Баце ЕООД

    18 8 Отговор
    За под 5400 (сегашната ми, преравнена в левове) за малко над половин работен ден, не се прибирам в България.
    Това е преди купчина, (куууупчина) изисквания за образователна реформа.

    Коментиран от #31, #36

  • 6 Палеонтолог

    54 3 Отговор
    Янка Такева от 1900-ната година е председател на СБУ.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Янка Такева

    34 2 Отговор
    Умря циганката и се хваля сама
  • 9 .......................

    49 9 Отговор
    На какво отгоре ? Никакво образование , само наркомачета излизат
  • 10 Въпрос

    60 2 Отговор
    В България може и до 80 години да влчиш крака щом си на държавната хранилка. Като тази вечна баба.
  • 11 д-р Косев

    21 40 Отговор
    Това са смешни пари за един млад и образован човек. Стартовата заплата за учител с читаво образование (природни науки, математика, философия в СУ) трябва да е поне 3000лв чисто за да се привлекат свестни хора. В столицата дори повече.
    Вече работещите учители с бримките трябва да останат на тия или по ниска нива на заплащне, но да им се даде възможност да се явят на конкурсите за нови учители. Частните уроци забранени за учители в държавни училища. Допълнително заплащане за успехи в състезания и научна/обществена дейност. Така за 10-15 години системата ще се изчисти и модернизира.

    Коментиран от #13, #23, #27

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 честен ционист

    39 6 Отговор

    До коментар #11 от "д-р Косев":

    Вече няма изискване за завършено висше педагогическо образование, за да започнеш като сдаскал. Всеки хванат от улицата, изкарал курс в някое НПО е готов за преподавателска кариера. Така че, 1900лв са направо прилично стартово възнаграждение за глупостите, дето ще пълни детските глави.

    Коментиран от #15

  • 14 Бивш учител

    15 0 Отговор
    Такива ще умре преди това да се случи!
  • 15 д-р Косев

    28 11 Отговор

    До коментар #13 от "честен ционист":

    Педагогическо образование обикновено завършват най-големите загубеняци. Затова и написах - човек с читаво образование от добър университет. Педагогическото образование не е читаво, то е пародия.

    Коментиран от #16, #19

  • 16 честен ционист

    17 0 Отговор

    До коментар #15 от "д-р Косев":

    Дори и некачествено е още едно сито. Сега инфлусенсърки със средно ще произвеждат джуниър инфлуенсърки на конвеир.
  • 17 По принцип

    33 0 Отговор
    шеф на синдикат трябва да е човек който работи тази професия и не е пенсионер. Янка Такева е на 75г. и отдавна е пенсионирана (около 2005г.) и освен, че няма никакъв стимул да работи за учителите стои там само за заплата.
  • 18 Дрън дрън та пляс

    20 5 Отговор
    Мазната герберка пак отваря човка
  • 19 "Реформите" във

    25 2 Отговор

    До коментар #15 от "д-р Косев":

    висшето образование започнаха преди 20-25 години и последните учили по старите програми са на 45-50г. Тия учители могат да възстановят донякъде качественото образование. Сега просто с едно постановление трябва да се изисква ценз, а не тези завършили курсове в НПО. На времето се влизаше с конкурсен изпит, например за физика - физика, математика и политически. Сега ги записват направо от средните училища преди да са завършили още. Учеше се по 36 часа 6 дни седмично, а сега 20-22 часа и почиват петък, събота и неделя.
  • 20 Минева

    16 1 Отговор
    Няма ли млади хора за лидерски позиции

    Коментиран от #22

  • 21 даскала

    22 0 Отговор
    Дъртата синдикатка иска увеличение и на своята заплата 1900лв. по 0.6% ще си взема от всеки учител крадла дърта
  • 22 По места в

    14 0 Отговор

    До коментар #20 от "Минева":

    областите и общините положението е същото. Щом се доберат до лидерска позиция се възползват от това, че Синдикатите не са държавна институция и си кретат на заплата докато могат. Нагоре по стълбицата ги вардят защото и те са такива(стари).
  • 23 Ангел

    15 0 Отговор

    До коментар #11 от "д-р Косев":

    Докторе, влез в сайта на СУ и ги виж с какви оценки ги приемат педагогика, тогава ми обяснявай кой колко е образован.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Факман

    15 2 Отговор
    Всичко е загубено и 5000 лева заплата да направите няма ефект.

    Коментиран от #28

  • 26 стоян

    24 3 Отговор
    Тая другарка с какво гарантира че като стане 1900 лв - учениците ще станат по изучени - сигурен съм че няма да станат а просто пари на вятъра
  • 27 стоян

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "д-р Косев":

    До 11 ком - др Косев - ако ти увеличат данъците с още 10 % дали ще пишеш тия приказки
  • 28 Ниските заплати,

    11 4 Отговор

    До коментар #25 от "Факман":

    трудната и свързана с голям стрес работа е причина много от младите и кадърни учители да си сменят професията като я превърнаха в дефицитна. Училищата се напълниха с пенсионери, некадърници, които са там от няма и къде, мъжете напуснаха и се получи "новото училище". Намесиха се разни комисии, НПО-та, които вменяваха само права на ученици и родители за сметка на малкото останали добри учители(на другите не им пука). Това удари по дисциплината в училищата. Има и други причини, като мобилните телефони, всеобщата чалгализация, наркотици, алкохол и др. които досъсипаха образованието (особено средното).Това за повишаването на заплатите и завръщането на по-добрите се наблюдава и в други професии. Например в банките при социализма (конкретно ДСК) беше изцяло феминизирана, но когато вдигнаха сериозно заплатите се появиха и мъже банкери. Същото беше и с аптеките - преди имаше само аптекарки и когато се вдигнаха заплатите се появиха и аптекарите. В пощите същото го имаше, но те сега пак са зле.
  • 29 Бабов

    21 1 Отговор
    Баба Такева е дърта комунистка, ще се разбере с министъра. 1900лв! Повече от доцент в университета.Браво, другари, спазвате заръките на Партията да мразите интелигенцията.А баба Такева отдава за гръцки ресторант дома на учителя.Никой не я проверява.
  • 30 Пено Сашов

    13 2 Отговор
    Министърът да се сети да вдигне заплатите на университетските преподаватели. Срамота! Един професор получава колкото даскал в килийно училище, а той - министърът-произлиза от тези среди. Но какво му дреме, нали си е опекъл работата.

    Коментиран от #34

  • 31 Аерогара София

    16 2 Отговор

    До коментар #5 от "Баце ЕООД":

    Добре, че си се махнал от тази кочина. И други се готвят да напускат- право към Терминал 2! Тук е добре за такива като баба Такевица.
  • 32 Ворошил

    11 0 Отговор
    Тая да не е на Пеко Таков жената?
  • 33 българин

    7 0 Отговор
    Такева, направете програмите за обучението на българските деца нормални и актуални , Върнете българските писатели в учебниците. Когато учебният процес се върне в нормалното и не се налага децата да ходят на частни уроци, за да научат нещо, което им е необходимо в живота, тогава заплатите на учителите могат да стигат "до небето".
  • 34 Тумбев

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "Пено Сашов":

    Министърът е човек на Гоце, още и адвокат, какво го интересува колко са заплатите в университета
  • 35 учител

    9 0 Отговор
    До коментар номер 31: Г-жата не живее в България. От години живее при дъщеря си в Америка и от време на време си "прескача".
  • 36 стоян

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Баце ЕООД":

    До 5 ком - не си ли доста Алчен - за нашия стандарт все едно да искаш 10 000
  • 37 бл.134 в Zап. парк

    5 1 Отговор
    Най накрая на всеки ученик ще сложат учител и цял квартал ще работи да го издържа !
  • 38 Аз Кочо

    4 0 Отговор
    Парите отде ще вземете кажете от нови заеми ли или от нови данъци, мушмуроци
  • 39 Живея

    3 0 Отговор
    В малък град в провинцията с 4 училища. Като гледам кои станаха учители през последните години лошо да ти стане.
  • 40 ИВАН ИВАНОВ

    2 0 Отговор
    Бабо Янке прибери си неграмотниците от учителския институт в Банкя!Не се подигравай с Българското образование!2622
  • 41 ИВАН ИВАНОВ

    0 0 Отговор
    Бабо Янке прибери си неграмотниците от учителския институт в Банкя и не се подигравай с Българското образование!
  • 42 Иван Иванов

    0 0 Отговор
    Бабо Янке прибери си неграмотниците от учителския институт в Банкя и не се бъркай там където не ти е мястото.Какъв преподавател си ти че водиш лекции в института?
  • 43 Иван Иванов

    0 1 Отговор
    Бабо Янке прибери си неграмотниците от учителския институт в Банкя.Не се прави на преподавател в института защото си в
    конфликт на интереси!
  • 44 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "АЛОООО":

    Ти чуваш ли се какви смешки говориш бе ,ало ???? Аз като учител да не би да не плащам 600 лв данъци на държавата, айде като много знаеш и завиждаш заповядай и стани един " даскал" . То в частния сектор и баба знае. Много знаете пък всички по интернет да се правите на големи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове