3 Март, 2023 09:23 1 749 16

Екипи на ВМА посрещат националния празник на пост зад граница

  • мали-
  • военномедицинска академия

Това е изключителен атестат за високия рейтинг не само на ВМА, но и на Българската армия при участието в международни мисии, се посочва в съобщението

Екипи на Военномедицинска академия (ВМА) посрещнаха националния празник на България – 3-ти март, на мисия зад граница – в Мали и в Босна и Херцеговина, съобщиха от пресцентъра на ВМА.

Българските военни медици участват в различни хуманитарни и мироопазващи мисии зад граница повече от век, като винаги са получавали отлична оценка за представянето си. Това е изключителен атестат за високия рейтинг не само на ВМА, но и на Българската армия при участието в международни мисии, се посочва в съобщението.

Днешният празник ни напомня за историческия ни дълг и отговорността пред наследниците ни. Благодаря за високия професионализъм, морални качества и достойнство, с които допринасяте за издигане авторитета на България като надежден съюзник за успеха на Мисията в Мали, се посочва в поздравителния адрес на командира на Съвместното командване на силите до екипа на ВМА в малийската столица Бамако.

Национален командир на българския контингент там е старши лейтенант д-р Георги Семовски. За него това е втора мисия в африканската страна. По стечение на обстоятелствата, на миналия 3-ти март д-р Семовски отново беше на същото място. Той благодари за гласуваното му доверие: За нас е чест да представляваме България и в частност ВМА.

В Мали те ежедневно защитават достойно името на родната военна медицина – грижейки се за здравето на участниците в Мисията и поддържайки своята готовност чрез различни учения, като реакция по овладяване на ситуации с масовото поразяване – огън, или пък печелейки сърцата на местното население, като участват в различни благотворителни инициативи. Наскоро медиците от ВМА се включиха в благотворителен турнир с местния баскетболен отбор на глухите и немите, се допълва в съобщението.

Припомняме, че на 31 януари тази година екипът на Военномедицинска академия , който се завърна след четиримесечна мисия в Мали, бе награден за успешно изпълнените задачи. Българските военнослужещи участваха в Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали.

Лейтенант д-р Диляра Маринова и нейният екип бяха отличени от името на министъра на отбраната и на командира на Съвместното командване на силите.

Освен в горещите точки на света, нашите военни медици са в постоянна готовност да помагат на населението и в мирно време – при природни бедствия, производствени аварии, терористични актове и други – не само у нас, но и в чужбина.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПОЛИТ КОРЕКТ

    5 13 Отговор
    Честит 3ти Март! Освобождението на БЪЛГАРИЯ от ТУРСКО РОБСТВО И 500 ГОДИНИ КЛАНЕ НА БЪЛГАРИ с помощта на УКРАИНЦИ, ЛИТОВЦИ, ПОЛЯЦИ И РУСКАТА АРМИЯ!

    Коментиран от #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 летец пилот

    6 8 Отговор
    Честит празник на колегите и на колежките,да са живи и здрави и да се завърнат помежду нас! Честит празник на всички българи и българки,здраве,живот и много щастие!!!
  • 5 СЛАВА НА УКРАИНСКИТЕ И ФИНЛАНДСКИ

    1 12 Отговор
    ВОЕННИ ЛЕКАРИ
    ПОМАГАЛИ НА ВОЙНИЦИТЕ
    ПРИ БИТКИТЕ 1877/1878
    НА ВРЪХ СВ.НИКОЛА👏

    Коментиран от #7

  • 6 МирО

    14 1 Отговор
    Честит 3 март Българи. Поклон пред Велика Русия, освободителка на България от турско робство,
    защитница на православието и славяните.

    Коментиран от #16

  • 7 А бе

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "СЛАВА НА УКРАИНСКИТЕ И ФИНЛАНДСКИ":

    руски лекари няма ли
  • 8 Патето Яки

    8 0 Отговор
    С големи картечници лекуват както се вижда. Къв го дирят в Мали.

    Коментиран от #9

  • 9 Булпсихопат

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Патето Яки":

    Лекуват белите от венерически болести.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хехе

    4 0 Отговор
    От един час във Факти се изливат десетки информации от празничния живот в България!!!
  • 12 Обмяна на опит

    9 0 Отговор
    Местните бъкат от СПИН и Ебола,а нашите ги ваксинират против Ковид.Резултата предизвестен .
  • 13 🇧🇬🇪🇺💯

    3 1 Отговор
    ⚡️❗️Мълния❗️⚡️
    Бахмут е обкръжен, занят в кольцо ❗️
    Готвача на Путлер, Пригожин с
    видео - обръщение към Зеленски нарича го “уважаемьй” и моли Зеленски за следното❗️
    Цитирам по памет: “докато в началото се биехме с професионалната Украинска Армия, сега все по - често виждаме на фронта “старики” и “дети”,
    “уважаеми Президент Зеленски, дайте им возможност да се изтеглят по единственият път “дорога” да се изтеглят от Бахмут”
    🇧🇬🇪🇺💯Това е, Бахмут/Артьомовск е обкръжен и е в руски ръце, сега зависи от водача на нео - наци “doomsday cult” Зеленски дали ще има оттегляне или кланицата - та ще продължи❗️
    Comprende Compradore❓
  • 14 Любов голяма

    0 1 Отговор
    Жиленски няма думата, той незнае даже въобще за какво става въпрос.. Подават му лисчето, наизустява текста декламира и си дръпва една писта. А бедният толкова изстрадъл Украински народ да страда, кръвопийците нямат спирка. Но брат Вова ше им даде за душата, а за обидите които насрахя ще патят доста!
  • 15 Болярин

    0 0 Отговор
    Нашата КУРнелкА (нинОва) не пропусна да се хареса на руските си велможи, като отиде чак на връх Шипка, за да ОБРАЗОВА българите на тема Руско -Турска воина !Руско -Турска война, ама на територията на България ?!! Ей, ... това лизане на БКП-БСП по Кремълските злодеи, няма спирка ! Впрочем те, тия комунисти, само това си могат !!! А финландци, румънци, украинци и др. като какви воюват - във Филандско -Турска война, във Украинско -Турска война, в Румънско -Турска война, ... или заедно с българите такива няма !?? Само "Дядо Иван" за КУРНЕЛА е фактор във въпросната война ! ГНУС ... НИНОВА !!!
  • 16 Пак съм аз

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "МирО":

    Българи и всички други националности имат повод да си честитят 3-ти март, за разлика от рублажийските общи трол-работници !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове