Last news in Fakti

10 Март, 2023 19:43 1 219 24

Добромир Иванов: Усещането за корупция вече се смята за нормално в България

  • корупция-
  • институции

Обществена тайна е, че много сектори в икономиката на България са в сивото, но за това са виновни неработещите институции, казва директорът на BESCO

Добромир Иванов:  Усещането за корупция вече се смята за нормално в България - 1

"Обществена тайна е, че много сектори в икономиката на България са в сивото, но за това са виновни неработещите институции, както и натрупването на няколко кризи в страната", това каза пред Радио "Фокус" Добромир Иванов – изпълнителен директор на BESCO, Българската стартъп асоциация, в която членуват български компании, които са на глобалния пазар.

"Най-очевидната щета имиджово за страната ни е това, че България се ползва с лоша репутация навън, то пречи на всеки един българин да се реализира навън", допълни той.

Според него всички имат интерес този имидж да бъде подобрен, за да може и икономиката да се изсветли и да работи. Той изрази мнението, че основните причини за огромния дял сива икономика в България са неработещите институции, както и натрупването на няколко кризи в момента.

"Това води до по-голям сив сектор, защото хората, особено при неработещи институции, всеки, който има проблеми, си намира начини да прикрива пари, което не ползва с нищо добро държавата ни, а вреди", каза още той.

"Българите свикнаха винаги да сме на последно място на лошите статистики, допълни Недялко Дервенков – изпълнителен директор на BESCO.

"Това трябва да се промени по някакъв начин. Визията на това, което BESCO прави, е да трансформираме икономическия модел на България към индустрии с висока добавена стойност, защото това е начинът да изпращаме позитивни послания навън".

"Усещането за корупция вече се смята за нормално в България. Институциите се опитват да се преборят с това не работейки по-добре като институции, а чрез самото законодателство, което е огромен проблем, защото реално така се създават излишни регулации", каза още Добромир Иванов.

Според него по този начин се връзват ръцете на добрите предприемачи: "Ние вместо да развържем ръцете и да дадем повече свобода на тези, които могат и имиджово да поставят България на съвсем друго място и да докарат пари на държавата ни, точно тези хора страдат от регулациите".

Недялко Дервенков добави, че ако искаме да изсветлим тези 33%, на на нас ни трябват инклузивни институции и най-бързият начин за достигне на тези инклузивни институции е чрез прозрачност, а до прозрачност се стига по най-лесния начин чрез дигитализация.

От своя страна Добромир Иванов изрази оптимизъм за заработването на институциите, което е ключът на проблема, като според него трябва все повече и повече хора, виждайки проблема, те трябва да участват в разрешаването им, като съберат всички, които трябва да разрешат този проблем и той да се случи, и тогава това ще доведе все повече институциите да заработват по-добре.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко тиквата от герб

    28 5 Отговор
    Аз не крада само отклонява в екмеджето.
  • 2 Леля Гошо

    24 2 Отговор
    При положение че министри и депутати признават че купуват имоти на данъчна оценка за да не плащат данък и така ощетяват държавата, какво може да се очаква от обикновените хора?
  • 3 Урсуза от миндеря

    14 4 Отговор
    Тихо, мишки! Да не съм чула думата "корупция" в моят ЕСССР!
  • 4 Наблюдател

    7 21 Отговор
    Ква корупция, бе. От три години няма нито един от ГЕРБ на държавен пост. По думите на др. Нинова ГЕРБ са крадяли 10 млрд на година / документирано изявление. Сега вече посткомунисти и техните наследници са окупирали 100% от държавната власт и 70% от икономическия ресурс на България, включително 99% от медиите формиращи общественото мнение. Би трябвало по документи и медийни приказки да сме изпреварили поне Швейцария. То май мисленето на българина не е от най силните му черти
  • 5 отшелника

    9 4 Отговор
    СКОРО И УСЕЩАНЕТО ЗА НАРКОМАНИЯ ЩЕ СЕ СМЯТА ЗА РЕАЛНО ,НАЛИ НАШТЕ СА ЗА ОНЯ ЗЕЛЕНЯСАЛ И ПСИХЯСАЛ ,ПРЕГРАКНАЛ НАРКОМАН ,ТА ТОЙ ЩЕ ГИ НАУЧИ КАК СЕ ПРАВИ ДЕМОКРАЦИЯ ПО УКРАИНСКИ
  • 6 Наблюдател

    17 2 Отговор
    Една, че две, дванайст усилни и паметни години… Боже, за някой грях ръце всесилни издигна ти и нас наказа. Кой ли може неволя клетнишка изказа, макар и — вчерашна се дума? Да беше мор, да беше чума, че в гроба гърло не гладува, ни жадува! А то строихме магистрали, а то офшорка ги повлече, слана попари, засух беше и почнахме ремонти вече… А чекмеджето- празно вече!
  • 7 Копейката

    12 4 Отговор
    Аз само дето откраднах субсидията.
  • 8 Наблюдател

    9 9 Отговор
    Да попитам активния комунослугинаж тренираш писане - Я посочете една страна докоснала се до комунизма на която хората са богати и проспериращи? Е все слуги ще си останете., независимо на кого се кланяте и за кого ви плащат да плюете.

    Коментиран от #12

  • 9 Любов голяма

    7 6 Отговор
    Нали тази американска мечта искахме да збъднем. Искахме бързият начин на некъдърника, но жаден за власт и богатства. Какво не ви устройва сега или вие Комунистическо-червените си мислихте, че другите са глухи и слепи и няма да прогледнат. Предлгам да си изкусате забърканата каша по демократичната рецепта на новите ви началници.
  • 10 Колю

    14 3 Отговор
    Страшно е усещането за бедност и мирише на народен съд! Бедните българи не получават и 1% от заплатата на депотатите - 12000
  • 11 Благой от СОФстрой

    5 3 Отговор
    Хе хе.... от "Oсманското иго" корупцията е в DKAто на населението на тази територия "булгар", като нещо нормално и естествено!
  • 12 Бъдещето е на социализма

    6 5 Отговор

    До коментар #8 от "Наблюдател":

    гнилият капитализъм се разпада пред очите ни.
  • 13 Ристю Комунето

    5 3 Отговор
    Добре ми дойдоха паричките на Нексо. Харча си ги с кеф.
  • 14 Наивник на средна възраст

    12 2 Отговор
    Нещо не разбрах - институциите се борели срещу корупцията.Този разбирач къде живее? Та те са корупцията в България.Тс тс Трудно е да се определи коя държавна институция е най-корумпирана.Но найстрашна е корупцията в правоохранителните,правоприлагащите институции и тази на ниво Народно събрание и държавно управление,Това е влизане в проблема,а не бла бла бла...пфффф
  • 15 позеленял

    5 2 Отговор
    и тия са едни крадливци дето само продават празни приказки срещу сочни субсидии
  • 16 Докато

    11 2 Отговор
    ДС ви управлява както е в момента и в последните 75 години, все ще сте с "лоша репутация". Иначе кадърните българи си намират с лекота работа в нормалните страни, защото там ги интересува какво можеш.
  • 17 Киро Шприца

    6 4 Отговор
    Стоте милиона от комисионни за газа беха добре, ама требе да ги докарам до милиард преди да духна обратно за Канада.
  • 18 Хохохо

    3 1 Отговор
    И образованието не е на ниво. Хихи преди малко при Господин Орлин Горанов младият Калоян, само на 30 г и не парадиращ за знание скромен, красив победи не кой да е, а виден адвокат юрист. Много простовати с голямо его юристи, а умните бяха ударени от вас, мили депутати от 70 години. Василев ПП, това е моят идол... КАЛОЯН.. Последният печели. За това момче бихме гласували, защото е знаещ, Горанов. Дядо му бил лекар, Е, Ииии
  • 19 ?????

    3 1 Отговор
    Земи купуват, а вие може да ги имате парите, но на вас, един среден. Същото е и с жилища, коли и сие. Теглили кредит, отнемат ви ги и с връзки от комисията на безценица в центъра на града си купиха с връзки жилища и с пари работа в системата, макар и преди 10 г, казано ни) лично от тях, относно връзките им. А който няма връзки
  • 20 Анонимен

    3 0 Отговор
    При Господин Билалов, видяхме я карадаъ вашата лъскава мома пола, колко е умна, 11,12 г живяла в Туркие. Ето ви действителността, учили недоучили, Билалов да продължи. Борисов е лъжец,
  • 21 Анонимен

    0 5 Отговор
    Нинова искала да са мимче и момиче, ако се роди с два пола, кво правим. Мъжка Дена, бе с два пила, мъжки и женски, како
  • 22 бай Даньо

    2 1 Отговор
    Стига с тия празни приказки за корупция ологогрени прогонихте де що има инвеститор после се чудите що ги няма!? Италия , Гърция и Полша са в същия цвят оцветени на карата ви ...
  • 23 Ключувата дума е

    3 2 Отговор
    "дигитализация". Демек да ви следят всяка стъпка и да ви замразят активите при първото ви недоволство срещу "правилното мнение". Дигитална диктатура, това искат да ви наложат овчици.
  • 24 Калпазанин

    0 0 Отговор
    Що за тъпотии пак за бг, урсула даде на мъжа си 71 милиарда Евро на мъжа си за измислена пандемия и за убиващй ваксини и то по 10 на глава европеец без да пита никой и никой не го интересува как става така а сега си пресмята с байпън какво колко и още как да уморят до камината в белия кокошарник
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове