Last news in Fakti

14 Март, 2023 06:21 668 6

Людмил Рангелов: Намаляването на доходите води до ръст на престъпността

  • людмил рангелов-
  • адвокат-
  • престъпност-
  • доходи

Престъпленията по време на политическа криза и инфлация са по-тежки, заяви топ адвокатът по наказателни дела

Людмил Рангелов: Намаляването на доходите води до ръст на престъпността - 1
Снимка: БГНЕС

"Времето на политическата криза и инфлацията всъщност засилва криминогенния фактор. Само по себе си това е криминогенен фактор и от там – честотата и тежестта на престъпленията, които се извършват, се увеличава неизбежно, непреодолимо при наличието на тези фактори".

Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Людмил Рангелов, топ адвокат по наказателни дела в България в коментар по темата как рефлектира върху престъпността икономическата обстановка в страната.

"Нови въпроси като нов вид престъпления не бих казал, че поставят тези проблеми на обществото. Но интензивността им се увеличава значително. Например, макар и с известен елемент на трансграничност, така да се каже, това е проблемът с мигрантите. Той е определено предпоставен от условията в страните, от които произхождат тези мигранти. Сравнително успешното протичане на преминаването през територията на България, пък е предпоставено вече от хроничната липса на ред, на правила, на институции, които да работят системно по тях, защото специално в това отношение нещата са в голяма степен случайни, хаотични и затова и не толкова успешни. Такъв проблем от тези предпоставки се създава и по отношение на трафика на хора. Трафикът на хора – това предполага лица, които биват ползвани тук или извеждани навън за използване за развратни действия, за просия, за робски труд и т.н. Това също е предпоставено от икономическите условия. И разбира се, домашното насилие, но в неговата остра форма, а именно – престъпления, които се извършват при условия на домашно насилие, те също много зачестяват. И там може би на местна почва най-ясно личи обвързаността на тези престъпления с икономическите условия в страната и несистемната, недобрата организация на институциите, които биха могли да повлияят върху този вид престъпления. Това са службите за социално подпомагане, Агенцията за закрила на детето и т.н., и т.н.", каза още адв. Рангелов.

По отношение на ролята на институциите, ангажирани в борбата с престъпността, адв. Рангелов каза: "И в това отношение също нещата не стоят добре, защото една важна предпоставка за намаляване на престъпленията е установяването на тяхното извършване и наказването на извършителите. Това е дейност, която се извършва преди всичко от органите на МВР, прокуратурата и съда. Когато Министерството на вътрешните работи в лицето на ръководителите и съответно и прокуратурата не разговарят помежду си, не осъществяват никакви форми, организационни форми за взаимодействие. Включително и сега за изборите свързаното с купуване на гласове задължение на МВР и на прокуратурата действия, които трябва да извършват, определено това също е лошо, неподходящо и не води и до резултат в тази област. Иначе действително възможностите на правосъдната система по принцип са големи и са много важни в реализацията на тази борба срещу престъпността и наказването на извършителите".

Според юриста, реалното намаляване на доходите на гражданите, липсата на квалифицирана работна ръка, които са свързани с образование и с намаляване на доходите, вече сами по себе си са криминогенен фактор и водят до увеличаване на престъпността.

Той обърна внимание на темата за домашното насилие и проблема с маргинализираните деца: "Голяма част от децата, от младежта остава извън образователните институции, след това създава хранителна среда също за извършване на такива престъпления. И всичко това е във връзка с икономическите затруднения, които изпитва отделният човек, семейството и цели общности. Особено има маргинализирани общности, които са най-подходяща хранителна среда за разрастване на престъпността".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така е

    4 1 Отговор
    ПАРИ НЕМА - ДЕЙСТВАЙ !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Еми какво искате?

    9 0 Отговор
    Държавата и управлението на такива общества води винаги само до кризи и постоянно разслояване на населението... Едни стават абсолютно бедни, докато другите не знаят къде да си сложат парите . Капитализма е това - икономическа джунгла.
    Еми ще има и престъпления, щом има такава огромна разлика на доходите. Всеки гладен може да причака някъде някого с лъскава кола и да го пребие с една манивела и да му задигне колата и портфейла...
    Това е ДЖУНГЛА, но я смятате за "общество"! Е, не е!
  • 4 Голям зор

    5 0 Отговор
    До големите,слушайте човека какво ви дума че после ще страдат пенсионерите
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 далекоглед

    0 0 Отговор
    Увеличаването на доходите също.Бедните идват да крадат там където има.Там където няма не се краде защото няма какво и престъпността пада.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове