Last news in Fakti

14 Март, 2023 18:52 5 734 29

Комитова: Отсечка от "Тракия" и една кафемашина имат 24 месеца гаранция. Асфалтът не може да се износи за 5 години

  • виолета комитова-
  • магистрала тракия-
  • кафемашина-
  • гаранция-
  • асфалт

"Когато път се проектира, се оразмерява за съответното натоварване. Пътят е с перспектива да стои там 100 години. Пътят може да получи деформация при земетресение или катаклизъм, но стандартът е да издържи 10 години без ремонти. Няма на две години да полагаме асфалт“, категорична е Комитова

Комитова: Отсечка от "Тракия" и една кафемашина имат 24 месеца гаранция. Асфалтът не може да се износи за 5 години - 1
Снимка: bTV

„Проверките разгневиха строителните компании, но в предходните години аз не съм чувала да се вадят ядки асфалт, да се проверява завършено строителство. Когато наемем майстор за плочките в банята, проверяваме преди да му платим. Същият принцип трябва и да е при пътната инфраструктура – контрол, контрол и още контрол“.

Това заяви в предаването „Лице в лице“ арх. Виолета Комитова от „Български възход“. Тя беше служебен министър на регионалното развитие през 2021 година.
„Виждаме, че не само в строителството трябва да има проверки. Във връзка с високото покачване на цените виждаме, че нямаме контрол върху спекулата. Или няма спекула, или няма контрол. Никога не е имало контрол върху картелите. Или няма картели, или не е имало проверки. Има или няма монополи. Българи я е страхотно икономическо чудо – нито има спекула, картели и монополи“, добави Комитова.

Според нея не е прецедент строител сам да създаде фирма, която да извършва строителния надзор.

„Това е само детайл в процеса. В пътното строителство видях монопол на малко фирми. Монополът е, че на тях им се дава работа за пет години напред – това пазарна икономика ли е? Малки или средни фирми не могат да стигнат до този пазар, който се изкривява. Малко на брой фирми диктуват условията на държавата, а оценката на гражданите е много лоша за поддръжката на пътищата“, категорична е тя.
„Асфалтът не може да се износи за 5 години. Проверки трябва да се правят, защото ще дисциплинират системата“, смята бившият служебен регионален министър.

„Влагаме 200 млн. лева за отсечка на „Тракия“ и получаваме 24 месеца гаранция. Аз си купувам кафемашина за 200 лева и пак получавам 24 месеца гаранция – това са несъизмерими цифри. Когато път се проектира, се оразмерява за съответното натоварване. Пътят е с перспектива да стои там 100 години. Пътят може да получи деформация при земетресение или катаклизъм, но стандартът е да издържи 10 години без ремонти. Няма на две години да полагаме асфалт“, категорична е Комитова.
„Като жена се дразня на чистотата в София. Столичната община има огромен бюджет, но аз виждам всеки ден, че единствено се транспортират боклуците. Изсипват се кофите в едни камиони. Не виждам да се метат улици или да се мият улици. Какъв е контролът? От 30 години живея на една голяма улица и веднъж съм видяла да я мият с вода“, каза още Виолета Комитова и уточни, че няма наказания за фирми, допуснали грешки.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джипко бибитков

    49 9 Отговор
    Само да кажа,че моята кафемашина има 36 месеца гаранция!

    Коментиран от #2, #8

  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    24 57 Отговор

    До коментар #1 от "Джипко бибитков":

    Защо се пропуска, че министър Комитова е архитект...? Жената е абсолютно некомпетентна по "Пътно строителство"......
    А кво ще кажете за фондацията на нейния мъж???

    Коментиран от #10

  • 3 обективен

    61 18 Отговор
    Престъпникът-тиква от Банкя който опражняваше геноцот на държава и народ трябва да лежи в затвора до живот.
  • 4 Боко

    34 10 Отговор
    Може да съм Тиква,но асфалтирана отвсекъде! Оправил съм си пътеките,а вие можете само да ме фанете за зайчарника..
  • 5 Христо Ботев

    63 2 Отговор
    Видяхме къде са "спестените" пари на строителя на магистралите - 10 апартамента в Дубай.
    Краденето се е превърнало в национален спорт!
  • 6 нито основата

    39 3 Отговор
    нито асфалта са колкото трябва и с правилното качество

    Коментиран от #22

  • 7 В Румъния,

    68 3 Отговор
    магистралата Констанца-Букуреш от 19 години(откакто е направена), няма НИТО ЕДНА КРЪПКА! Има безплатни тоалетни, бани и са по исти от фейса на Борисов! Има дежурен снегорин от ноември на всеки 10 километра, дори температурата да е +20!. Има телефон за помощ, има ПВЦ расделител между платната за движение, за да не пречиш с фаровете си на насрещно движещите се. Цяла Румункя е с Перфектни пътища. Дори Карпатите. Дори селата. Букурещ(целият, до най малката, глуха уличка) са апълно, наново асфалтиран, въпрени, че е два пъти по-обширен от София, а трафика е невъзможен! И то качествено! НО! Вкараха две правителства в затвора. Смомза месеците от януар до март 2023 има 200 осъдителни, ефективни присъди на корумпирани държвни служители! Точка по темата!

    Коментиран от #9

  • 8 Хаха

    21 1 Отговор

    До коментар #1 от "Джипко бибитков":

    И пералната ми има 10 години гаранция на мотора, ама на най си.
  • 9 Власите винаги

    34 2 Отговор

    До коментар #7 от "В Румъния,":

    са били осмата дупка на кавала в Европа,ние винаги деветата.Просто сравнение-Букурещ и София.Все едно Фреди Мъркюри с Васко Кръпката..
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Минева

    22 40 Отговор
    Многозноещата бивша министърка пътищарка, предприе нула мерки, когато министерстваше ама нали е по- лесно да дудне.
  • 12 Простак

    51 11 Отговор
    АСФАЛТА ,НЕ Е ИЗНОСЕН.ТОЙ ПРОСТО ГО НЯМА.

    Коментиран от #14

  • 13 Какво е чувала и какво не

    21 20 Отговор
    Това може ли да бъде аргумент на дипломиран архитект или бивш министър? Това им беше нивото - до ръба на локвата.
  • 14 възпитан

    18 12 Отговор

    До коментар #12 от "Простак":

    Кой ти каза, че го няма? Министър Шишков копна две дупки в коловоза и заключи? Има си процедура за пробонабиране и оценка на резултатите. Някой негов колега в миналото я е узаконил. Да се запознае с нея и да си даде самооценка къде е той в целия този процес.
  • 15 Иван

    33 14 Отговор
    Браво един да каже нещата в прав текст само крадене и лъжи и пак излиза толупа и се обеснява направо в затвора тда търка нара и всички там гербаджии които са се ояли също
  • 16 сашо

    17 17 Отговор
    Тази бе най-некадърния министър. Ако добавим, че върна 600 млн. лв. за Хемус я прави и уникална по т...
  • 17 Тракиец

    19 11 Отговор
    Бабе.права си за магистралите ама върни и парите които открадна от къщите за гости.Ако аз бях крал като теб щях да си мълча.
  • 18 Електра

    17 7 Отговор
    Защо така, винаги тези дето лъжат имат гласови дефекти, като тоя червен боклук...
  • 19 Бабата

    6 7 Отговор
    Баба не-до-еб-ка пак се показа.
    Ух леле, ша я слушам. Яко бабе е.
    Ше държи кат щерка си.
  • 20 Ицо

    10 11 Отговор
    Женско недоразумение. В която и партия да се масти боклукът си остава боклук.
  • 21 Монтьор на немски коли

    11 11 Отговор
    г-жо КОМИТОВА , ПРЕСТАНЕТЕ !!!!! МОЛЯ ВИ , ПРЕСТАНЕТЕ . ПИСНАХТЕ НА ВСИЧКИ С НЕВЕЖЕСТВОТО СИ . СМЕШНА СТЕ . СПРЕТЕ И МЛЪКНЕТЕ .В СЛЕДВАЩИЯ КОМЕНТАР ЩЕ БЪДА МНОГО ПО........ НЕВЪЗПИТАН .
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ей, комитова

    11 12 Отговор
    ти какво построи, освен 2 къщи за гости за себе си и за дъщеря ти, с еврофондове, но без гости???? А, къде са парите, които с Кокоро откраднахте от спрените строежи на магистрали и поддържане на пътищата??? Защо спря ремонта и поддържането на пътищата? Заради спрените ремонти жертвите при ПТП са многократно повече, и това прави тебе и Кокоро масови убийци.... Ама, прокуратурата спи.

    Коментиран от #29

  • 24 Анонимен

    3 2 Отговор
    Нали е това целта на които са я правили лошо построена откраднати пари и после повече ремонти да падат още пари Те мислят хората за балъци
  • 25 бай Иван

    4 0 Отговор
    Знаете ли, че в Кайро няма светофари и знаци по пътищата и всичко се регулира с клаксоните . Цигания и мръсотия до шия, но по пътищата няма кръпки, камо ли дупки. Щом те го могат питам ние за къде сме и за каква Европа се броим ?
  • 26 Българин

    1 3 Отговор
    Дърта кукумявка
  • 27 До първите

    0 0 Отговор
    Изроден тъпа сган
  • 28 Болярин

    0 4 Отговор
    И на Комитова и трябва ремонт от логопед, но за повече от 10 г. ...
  • 29 Пак съм аз

    0 5 Отговор

    До коментар #23 от "Ей, комитова":

    Комитова явно е потомък на комити ! Кръвта вода не става - трябва да граби ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол