Last news in Fakti

12 Септември, 2013 08:11 1 179 2

Първолаците с раници от 7 до 15 кг

  • преглед

Преглед на печата

Първолаците с раници от 7 до 15 кг, констатира "Труд"
“Носач на раница на първолак” - това явно е длъжността, която трябва да се въведе в училищата. Защото, въпреки усилията на просветната система и на родителските асоциации тежестта на раницата да се намали това не става и тази година. И малчуганите пак трябва да вдигат тежести.
“При минимум натоварена чанта - буквар, учебник по математика, две тетрадки, 2-3 помагала, 2 шишета от 500 мл вода, гуменки, несесер, спортен екип (за дните с часове по физическо възпитание), кутия с храна, кърпички и т.н., раницата става поне 7-8 кг”, пресметна майка на първолак. И това е при условие, че е дала пари да се купят шкафчета за оставяне на част от помагалата в училище. Защото, ако трябва да се носи всичко, килограмите скачат до 10.
“Правим непрекъснати проверки за тежестта на раниците. М.г. рекордът бе 15 кг на чантата на едно момченце, което е недопустимо, нищо, че там му бе и екипът за спорт”, каза Ваня Кастрева, началник на инспектората по образование в София. Все още са малко учебните заведения, в които има условия децата да оставят вещите си.

Бюлетините вече ще имат номер като фактури, разкрива "24 часа"
Бюлетините, с които ще се гласува на изборите, може да изглеждат като фактури. Всяка от тях ще е с персонален номер и ще се откъсва от кочан, който също ще е номериран. Това е една от идеите, залегнали в новия Изборен кодекс, който утре временната комисия ще започне да разглежда.  С него се въвеждат нови защити срещу фалшифицирането на бюлетините. Номерирането на всяка от тях е една от мерките в тази посока. Така за всяка избирателна комисия ще се знае бюлетини от кой до кой номер са дадени и подмяната им ще е невъзможна. Бюлетини вече ще се печатат само в печатницата на БНБ и то под строг надзор на наблюдатели.

Таванът на пенсиите няма да падне и от 2014 г., пише "Сега"
Таванът за новоотпуснатите пенсии не само няма да отпадне от 2014 г., както предвижда Кодексът за социално осигуряване, но дори няма и да се повиши. Аргументът на управляващите е, че не трябва да се отваря прекалено много ножицата между минималните и максималните пенсии. Това стана ясно от коментари на социалния министър Хасан Адемов вчера. Така за пореден път пенсиите ще зависят не от осигурителния принос, а от политически решения, въпреки че това срива доверието в осигурителната система и води до търсене на все повече вратички за заобикалянето й. "Когато имаме ясен отговор за тавана, ще бъдете информирани. Най-справедливият начин е таванът да отпадне за всички. Само че това струва 120 млн. лв. за 2014 г. В условията, в които се намира бюджетът на държавното обществено осигуряване, трудно може да се мисли през следващата година таванът да отпадне за всички. Очевидно е, че справедливо решение на въпроса няма. Важно е да намерим по-малко несправедливото решение. Към това ще се стремим", обясни Хасан Адемов.

Пренасочваме търговските представители от ЕС към Китай, отбелязва "Стандарт"
"Част от българските търговските представители в държави от Европейския съюз ще бъдат пренасочени към държави в Близкия Изток, Китай, бивши съветски републики", каза министърът на икономиката и енергетиката, който бе изслушан в Комисията по икономическа политика и туризъм към Народното събрание. Какво прави правителството за икономизиране на външната политика на България попита депутатът от Коалиция за България Румен Гечев Стойнев. Той му зададе и друг въпрос- какво ще направи държавата, за да подкрепи българския износ. „България има 52 търговски представители в 39 страни. Търговските представители трябва да са насочени към държави с висок икономически растеж - това са държавите в Азия, в Близкия Изток и бившите съветски републики. Смятам да се пренасочат част от търговските представители в ЕС към държави като Китай, Ирак. Близо със 600% се е увеличил търговския обмен с Ирак. Създаде се специален отдел за координация на политиките между МВнР и МИЕ". Така отговори министърът и уточни, че страната ни има двама търговски представители в Китай. „Това е недостатъчно и тази година ще има трети представител", добави Стойнев.

Пощите пак плашат с протест, информира "Дума"
Ако не се подготви и подпише през следващата седмица оздравителен план на "Български пощи" ЕАД и не се увеличат с 10 процента заплатите на експлоатационния персонал на дружеството, на 25 септември се организира национален протест пред Министерския съвет и 1200-1500 работници ще излязат на митинг, заплаши вчера президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той изрази тревога за състоянието и бъдещето на "Български пощи". Получихме уверения за финансиране на "Български пощи", макар и минимално, но намерението за търсене на стратегически инвеститор е неприемливо и недопустимо, заяви Димитров. Според председателя на Синдикалната федерация на съобщенията (СФС) Георги Бочев лично министър Данаил Папазов при съвместната среща е информирал него и президента на КНСБ Пламен Димитров, че се търси стратегически инвестиционен партньор, който да придобие 49% от дружеството, което в момента е 100% държавна собственост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Nikola Kolev

    0 0 Отговор
    Здравейте, това с бюлетините си е 100% измама, най- после намериха начин да отчитат дали тези на които им се плаща да гласуват наистина го правят - по номерчето на бюлетината. Много нагла работа...
  • 2 неутрален

    0 0 Отговор
    Така е .. с тази промяна се губи "анонимността" на гласовете..
    Като искат директно номер на лична карта да записват и готово..

    Колкото до учениците.. няма лошо така средно 23-25кг-вите деца тренират с над 50% от тежеста си на гръб..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове