Last news in Fakti

18 Март, 2023 17:23 7 693 16

СИНПИ: Не може да се каже, че България е бедна страна, но неправилно се преразпределя публичният ресурс

  • синпи-
  • българия-
  • бедна страна-
  • неправилно-
  • публичен ресурс

Транспортът, пътищата и железопътната мрежа са изключително важен елемент за решаване на демографската криза, включително и в Северозападна България, обясни проф. арх. Иван Данов

СИНПИ: Не може да се каже, че България е бедна страна, но неправилно се преразпределя публичният ресурс - 1
Снимка: NovaNews

В никакъв случай не може да се каже, че България е бедна страна, но неправилно се преразпределя публичният ресурс. Данъците, които държавата събира всяка година от 2019 г. насам са с между 4,5 и 5 милиарда лева повече от предходната година. Но никой не обръща внимание на това как се разпределят тези пари. Тази година те ще бъдат 67 милиарда лева, в сравнение с миналата година, когато са били 62 милиарда. За съжаление сме свидетели как от началото на КОВИД-пандемията публичните финанси, нашите пари, се харчат хаотично.

Това каза финансистът Пламен Милев по време на среща с обществеността в Монтана на представителите на Стратегическия институт за национални политики и идеи Калоян Паргов, проф.Иван Данов, Валентин Николов, Чавдар Минчев и Димитър Пенков.

Милев посочи, че в последните години се говори се за „най-социалните бюджети“, но от 2015 г. до момента средствата за най-нуждаещите се са се увеличили с 10%.

„Средствата за социално подпомагане са едва 7 милиона лева – това са парите, с които Министерството на труда и социалната политика разполага годишно. Част от тези средства са предназначени включително за здравно неосигурените при оказване на спешна медицинска помощ. Тези средства не са увеличавани от 2015 г.“, обясни финансистът.

По думите му на практика социалните реформи са довели единствено до увеличаване на неравенството.

„Една голяма част от пенсионерите усетиха наистина увеличението на пенсиите. Но с вдигането на минималната пенсия се срина доверието в пенсионната система“, заяви Пламен Милев и допълни, че е основна грешка двете понятия – пенсии и социално подпомагане, да се бъркат. Пенсията е право на всеки, който е работил, а социалната помощ е нещо съвсем различно.

Според него енергийните помощи за бизнеса, възлизащи на близо 1 милиард лева и намаленият ДДС за ресторантьори в размер на 200 милиона не са довели до нужния ефект.

„Ние от СИНПИ предлагаме коренно различен модел на преразпределение и фискална политика, свързана въвеждане на прогресивното подоходно облагане и увеличаване на данъчните преференции за тези, които произвеждат и създават добавена стойност. По този начин данъкът за един може да е 20%, но за този, който произвежда, да е 5%“, разясни идеята Милев и изтъкна, че това са реални мерки за стимулиране на икономиката.

Проф. арх. Иван Данов и Валентин Николов обясниха, че в Института, изхождайки от задачата, която са си поставили – решаване на демографската криза, са обърнали внимание на инфраструктурата като изключително важен елемент. Това са транспортът, пътищата и железопътната мрежа.

„След анализ стигнахме до извода, че България развива инфраструктурата си хоризонтално, от изток на запад - свързва София с Черно море. А изключително важни са осите от юг на север. Да могат да се използват пристанищата в Солун и Александруполис и съответно да се свържат през Северна България и тунела под Петрохан с пристанищата в Лом и във Видин. Това е пътят стоките от Азия да минават през Северна България, през Лом евентуално по воден път или през Румъния към северната част на Европа. Това е изключително важен коридор“, счита проф. Данов.

Според него направят ли се тези пътища, първото нещо, което ще възникне, са логистични центрове, които ще бъдат както на територията на Гърция, така и на територията на България.

„След всеки такъв логистичен център започва да се развива индустрия, започват да се създават работни места за хората, които живеят в тези райони. По този начин смятаме, че ще се спомогне за преодоляване на демографската криза. Демографията не е само раждаемост, това е препитание на хората, това е здравеопазване, образование и бъдеще на децата, което е изключително важно“, убеден е Иван Данов.

Калоян Паргов коментира още един важен за региона сектор – селското стопанство, като обясни, че той е непосредствено свързан и би стимулирал развитието и на други сектори.

„Не трябва да гледаме на земята като на капитал, а като на ресурс. Освен първичната продукция, следват двоични и третични преработки. Това води до развитие на хранително-вкусовата промишленост, машиностроенето и други“, изтъкна Паргов.

Той каза, че селското стопанство е интердисциплинарен сектор, който при добра и правилна стратегия и инвестиции от страна на държавата и частни субекти, може да създаде мултипликационен ефект върху икономиката.

Чавдар Минчев заяви, че ако в България не бъдат организирани така икономически възможности, инфраструктура и икономика, всичко, което трябва да бъде направено в нашия регион, ще мине през Северна Македония и Сърбия към Европа, а ние ще останем с „пръст в уста“.

„Затова, ако тези идеи, които обсъдихме за тунела под Петрохан, за пристанището в Лом, за възможностите за развитието на селското стопанство, не ги реализираме, просто не си заслужава всички приказки, които изприказвахме днес“, обърна се Минчев към хората от Монтана.

„Ние знаем, че вие сте заинтересовани от реализирането на тези проекти. И ние сме заинтересовани от това. Значи, може би, този път ще успеем, използвайки силата на гражданското общество, което всички ние представляваме, да ги развием. И това е идеята, която носи със себе си СИНПИ като стратегически институт - даване на нов подтик за развитието на важни проекти“, каза в заключение Чавдар Минчев.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 работещ беден

    9 0 Отговор
    Как бедна я политиците и назначените за капиталисти какви придобивки са си накрали.
  • 2 Урюрвкос

    3 1 Отговор
    една Държава е богата със народонаселение което е приело гражданския договор и живее на територията. Ако то е богато значи и Държавата е богата.

    Коментиран от #4

  • 3 Никой

    7 2 Отговор
    Българина не е беден,това си пролича по еврата в спалнята на един премиер . Германия потвърди ,че бакнотите евро в чекмеджето са истински,издадени пред 2007 и 2009 година. " Каскетурата " каза ,че мангизите са законни и не предприе разследване. Щом той е богат и българина е богат,какво искате повече ? Трябва да се гордеем като народ ,че сме допринесли за неизмеримото щастие достигнало нашия премиер.
  • 4 я пак!

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Урюрвкос":

    Населението на една държава не е на договор в територията а е собственик, който сключва договор с политици, на които доверява управлението на държавата и позволява да го представят пред света, Всеки собственик сам упражнява контрола по сключените договори или назначава контрольори, на които лично се е доверил, а не оставя назначаването на контрольори от тези, на които е поверил управлението. Ако не го прави така ще се стигне наетите от него да експлоатират наетата база единствено в своя полза. Това, че ние правим всичко обратно на изпитаните правила си е за наша сметка. Затова сме последни по всички показатели в сравнение с останалите държави.
  • 5 Що така

    5 0 Отговор
    Дървета ли няма или въже? Народе заспал събуди се!
  • 6 Москвича

    9 2 Отговор
    ПП 2021:"Няма да теглим кредити, ще спрем корупцията на Борисов, и ще има за три магистрали на година!"

    ПП 2022:"Изтеглихме рекорден кредит с висока лихва."
  • 7 Студопор

    7 0 Отговор
    Анджък де! България я крадат вече 35 години и още има какво да се краде и продава. Ама там е въпроса - докато съдебните магистрати получават по 3 бона на човек за дрехи, хорицата едва свързват двата края и им се казва, че пари няма. Няма ли? Гледай как като свършат изборите пак ще си купят служебни мерцедеси да си возят телесата. От данъците ни, разбира се.
  • 8 Албански реотан

    2 0 Отговор
    Това го каза Асен Василев преди 2 години!!!
    Не се разпределят правилно Ми!
  • 9 Име

    3 0 Отговор
    ГЕРБ ни заведе в тази посока - толкова си могат хората, сега е вече късно.

    Нищо - ще берем кокичета и ще ги продаваме на пазара - за късмет.

    Това е логично да сме транспортен един вид - център.

    Жалко - просто жалко - а щяхме да се видим в пари и - направо - да не работим един вид.
  • 10 Тъмен субект

    4 1 Отговор
    Точно така - България не е бедна. Зверски се разхищава и се краде.
  • 11 оня с коня

    2 0 Отговор
    Ама нали досега Партията на Паргов - БСП непрекъснато от сутрин до вечер повтаряше че БГ е най-бедната в ЕС ,затова и е належашо ТЕ/БСП/ да поемат Управлението и да оправят нещата?Пък то не било точно тъй,а ДОСТА ПО -различно и по-точно - че едни печелели повече от Други.Ами нормално е,затова и Мъдрият народ е казал:"Всеки Бизнес в който не участвам,е "Далавера"!И да е ясно:НЕ МОЖЕ държава която да е Първенец в ЕС по Сива икономика да е Най-бедната- Едното изключва другото!
  • 12 Павел пенев

    3 1 Отговор
    България беше богата страна до 1990 год. но брутално ограбена от САЩ ,ЕС и нашите родни разбойници, които всички знаем.
  • 13 така така

    1 0 Отговор
    АМи каква е..?? Богата ли е според тебе?
  • 14 нннн

    4 0 Отговор
    Прогресивно подоходно облагане има в белите държави. На България, като страна от третия свят (абе, почти от другия свят), й подхожда плосък данък - и за работещия беден, и за милионера. Това ни го натресе БСП, зер много са милионерите във върхушката им.
  • 15 Теле

    1 1 Отговор
    Той се краде, нищо не остава за разпредеделяне
  • 16 село

    0 0 Отговор
    И още малко допълнение.ЛАПАДЪТ-20см,КОПРИВАТА,ГО ЗАСТИГА.НЕ БОЙТЕ СЕ ДЕЦА,ЗА УТРЕШНИЯТ ДЕНь.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове