Last news in Fakti

23 Март, 2023 10:29 2 803 39

Платен преглед при лекар: Цените тръгват от 50 лева, при професор стигат до 700 лева

  • лекар-
  • доплащане-
  • нзок

За една тазобедрена става НЗОК заплаща 1500 лв., пациентът доплаща 1500-3000 лв., коментира шефът на Българската асоциация за защита на пациентите Пламен Таушанов

Платен преглед при лекар: Цените тръгват от 50 лева, при професор стигат до 700 лева - 1

Най-евтиният платен преглед при лекар вече е над 50 лева, а при известен професор без направление цената стига до 700 лева. Медицинските изделия също поскъпват.

"Медицинските прегледи отдавна преминаха 50-75 лв., дори над 100 лв. при лекари, без да са професори и доценти, при зъболекарските услуги нарастването е с 30% и стават все по-недостъпни, каквито стават и медицинските изделия. Ако приемем, че за една тазобедрена става НЗОК заплаща 1500 лв., пациентът доплаща 1500-3000 лв., колкото си реши съответното лечебно заведение", коментира председателят на Българската асоциация за защита на пациентите Пламен Таушанов в студиото на "Bulgaria ON AIR".

Той е категоричен, че медицинските изделия трябва да бъдат заплащани изцяло от НЗОК, без пациентите да си доплащат.

"Имаме проблеми с ортопедията и травматологията: когато възрастен човек си счупи крака или ръката, той трябва да доплати 2-3000 лв. за имплант, пирон или каквото е необходимо", даде пример Таушанов пред Bulgaria ON AIR.

"За новородените Касата не заплаща катетри за подаване на кислород, инкубационни тръби, а имаме 55-60 000 раждания годишно", заяви още Таушанов.

Като проблем той посочи, че НЗОК не определя какво се заплаща с цената на една клинична пътека - каква част е за труда на медицинския персонал, колко за лекарства, колко за хранене. Гостът отново призова цената на клиничната пътека да се промени, както и да има по-добър контрол.

"Имаме сигнали, свързани с медицински изделия, които до преди 1 година си ги плащаха пациентите - 1500-2000 лв., а същевременно не се знае какво се ползва - слагат им боклуци, които изпускаха, а си е платил пациентът. В момента Касата плаща само в коремната хирургия в онкологията", каза още Таушанов.

Председателят на Българската асоциация за защита на пациентите уточни, че ЕК е започнала процес за повишаване на сертификатите за медицински изделия.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 БгТопИдиот🇧🇬

    61 3 Отговор
    Влезеш ли в месомелачката наречена "здравна система" ни доцент ни професор ще ти помогне.

    Всеки те гледа като банкомат без надзор .

    Коментиран от #9

  • 3 Иван

    71 1 Отговор
    На Запад не е така, здравната каса поема всички разходи по лечението ти, няма даже потребителска такса. Аз не знам нашите политици е какъв див капитализъм ни вкараха, защото този капитализъм го няма никъде,нито в Западна Европа,нито е другите бивши социалистически страни. Това е изцяло български модел

    Коментиран от #19

  • 4 Винкело

    52 2 Отговор
    Ако тръгваш по доктори, вече трябва да те придружава адвокат. Какво може, какво не може, какво поема - не поема, имаш ли - нямаш ли право, касата плаща - касата не плаща, касата плаща - и ти плащаш...

    Коментиран от #14

  • 5 Голям зор

    40 3 Отговор
    В белите държави е безплатно,ние докога ще сме от страната на приведените обикновения човечец?
  • 6 Тъжно

    33 7 Отговор
    Ето ви НЕОлиберални ценности.

    Коментиран от #25

  • 7 Асоциация

    40 0 Отговор
    За защита на пациентите.....? Как защитавате пациентите???С изказвания и нищоправене ли. ? Също като КЗК, Синдикати-те и др. паразитни структури само със заплатаджии. Спокойно. Сега и командировъчните ви удвоиха. Ще ходите насам натам и тях да ,,усвоите,, Правете някакви реални неща. Стига само сте говорили в бъдеще-далечно време. Все ,,трябва,, и ,,ще,, са ви любимоте фрази на кухите приказки а народа мизерства и мре. С такова цени и такива подаяния как хората да се лекуват пък и от кой ще получат помощ. Уморихте цял един народ.
  • 8 И си мислят че народа е длъжен

    43 1 Отговор
    Да обича и пази тази държава която се мъчи по всякакъв начин да му дере кожата и да го унищожи или прогони от страната му
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 лекар

    23 0 Отговор
    Ей , я не барайте комисионните от импланти на комунягите назначени за НАЧАЛНИЦИ - Йотов ( Койотов ) , Енчев ( Малушев ) , Кинов , Мазнейков ( Телем ) , Бончев , Цачев , Кожухаров и так дале кадри на ДС !!!

    Коментиран от #18

  • 11 Аспарух

    37 1 Отговор
    Няма лошо да си платиш при професор, ама доста са с изветрели мозъци, и ти правят диагноза даже по лоша и от обикновен доктор.Но парата компетентно я прибират в професорския джоб .
  • 12 Кое го налага?

    33 1 Отговор
    Повишеното качество на лечението и диагностициране на пациентите или докторската алчност?!?
  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 0 Отговор
    Да не ви ДАВА ,съдбата изпитанията през,които сме минали.........Но има случаи,когато ти трябва бързо инфо и ти си в състояние,което ти е блокирало за известно време съзнанието........ най лесният начин е да "Снесеш"!Колко е ефективно такова знание,разбираш по късно......В повечето случаи,аз съм оставал доволен,особенно когато и края е добър......
  • 14 Отлична идея

    22 2 Отговор

    До коментар #4 от "Винкело":

    И като те одере и адвокатът, няма да ти се ходи и при лекар.
  • 15 10%

    34 2 Отговор
    90% от лекарите са директно за затвор.Нагли,некадърни,но със самочуствие на богове.Само да питам данък на тома което си просят от пациентите плащат ли?

    Коментиран от #20

  • 16 Гост

    23 2 Отговор
    Пълна мизерия..ако не сме ние да помагаме на родителите си...са я втасали....Не дай си Боже да си счупи нещо...кожодерите влизат в действие..За какво плащаш медицинска осигуровка....Да се вдигне малко и Държавата да поеме разликата...

    Коментиран от #21

  • 17 Аз,врачанката

    16 1 Отговор
    До коментар12-Кое го налага?
    По-точно лекарската алчност.
    Много добре се знае,че има "професори" и професори,но според мен,първата категория ламти само за пари.
  • 18 точно

    15 2 Отговор

    До коментар #10 от "лекар":

    Цялата държава е в ръцете на комунягите, затова и никога няма да се оправим

    Коментиран от #23

  • 19 ПЪЛНОПРАВЕН ГРАЖДАНИН НА БЪЛГАРИЯ

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Иван":

    не мога да повярвам че в този сайт има здравомислещи хора благодаря за коментара
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Да ,Прав сте!!!Грозно,е да казват на човек с травма,какво дължи,когато той е осигурен!Ако човека е сам и няма възможност да плати сумата -Х.....Такава ни е държавата!Скоро се сблъсках челно с този проблем....Ще се реши Коректно и скоро,дори тук в бг!!!
  • 22 Мдааа....

    16 0 Отговор
    Няма никаква файда да плащаш здравни осигуровки.Все едно да наливаш вода във буре с пробито дъно.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 700 лева!?

    19 0 Отговор
    а при липса на резултат от тоя преглед, връщат ли тия измамници парите на пациента!? и кой контролира какво получава пациента срещу 700 лева
  • 25 Обаче е

    8 8 Отговор

    До коментар #6 от "Тъжно":

    Интересно, че в Румъния, Чехия и Полша не се тълкуват така "неолибералните ценности". Дали пък няма нещо общо с факта, че нас още ни управляват руските слуги зад които стои ДС, а да не са ценностите проблема?

    Коментиран от #31

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 гост

    8 3 Отговор
    Не всички са такива! Има лекари, които заслужават парите си! Безкрайни уважения към ортопеда д-р Мирослав Русев от МБАЛ - ТЪРГОВИЩЕ! Изключителен професионалист, организирал страхотен екип от лекари, сестри и санитарки! Отделението му винаги е пълно с пациенти от цяла североизточна България и преди всичко се характеризира с грижи за болния за разлика от много други прехвалени болници от София, Варна и Плевен!

    Коментиран от #36, #37

  • 28 Сух

    13 7 Отговор
    Ей ви демокрация! Да ви е честита демокрацията! Времето е ваше.. Хахахахаха

    Коментиран от #33

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Сух

    4 6 Отговор

    До коментар #25 от "Обаче е":

    Ти цял живот в Полша, Чехия и ненамси къде си живял та знаеш. Аре у ляво при джендърите многознайковци..
  • 32 Хлъц..

    13 0 Отговор
    Миналогодишен бюджет МЗ- 6 ( шест) МИЛИАРДА ЛЕВА! Ако приемем,че сме 6 милиона население ( пълен абсурд) това означава,че от едномесечно бебе до старци на преклонна възраст ползват 1000 лв годишно.Представете си,за какъв гигантски , узаконен грабеж става дума.От нашите белодрешковци.Който вечно реват,че са ниско платени.Докато частни болници,клиники,хосписи, т.н лични лекари,не бъдат изхвърлени от системата,ще се " усвояват" милиарди.Искаш да си частник- добре! Но без да си равнопоставен с държавната ,общинска болница.Да си подбираш определени клинични пътеки,да дублираш цената и с пари от пациентите, но да смучеш и от Здр.каса.Дръж си болницата,и си слагай свой тарифи, дори хилядарка дневно.Който иска и има пачки,да отива.През закон да отпадне търговско дружество за болниците.Да се върнат кварталните поликлиники ,а джипитата в тях да преминат на заплата.Ако иска,ако не- свят широк.Не съм чул джипи да е заминало в чужбина,като лекар.Защото там няма такава яма.По 4,60 лв за всеки регистриран . Отишъл,не отишъл на преглед всеки месец 4,60 в сметката от Здр.каса.Някой джипита имат записани по 2-3 х души.Отделно,че само от потребителска такса,тскси за книжка, медицински за работа си избиват всички разходи.Няма джипи под 6-8 бона нетно на месец.А онези- в болниците( шефове на клиника, и другите) са в пъти повече. Онзи- много загрижения за здравето ни( име не изписвам,че има гумичка) се оказа,че притежава 12 апартамента, три имота на морето-, 12 дка едролистна
  • 33 Не скачал

    6 1 Отговор

    До коментар #28 от "Сух":

    Дааа,ама БАНАНИ ИМА-на всяко кьоше...дори два-три пъти по- евтини от родните краставици и домати...
  • 34 ако в държавна болница тоя "професор"

    4 1 Отговор
    това е чисто престъпление...да си консултира в частни болници , без да източват зздравната каса обаче, а ко искат и за 7 00 000 евро , а не лева , ако иска
  • 35 Пламен Таушанов лобист на БЕЛАТА мафия!!

    7 1 Отговор
    Какви права, защитава, тоя, Мафиот от Бялата мафия!! ЛИЧНИЯ лекар ти отделя 5-7 минути, какъв преглед прави та някой да, дава на подобни търговци според тоя 75-100лв!! НАДУВА балона да се вдигат
    Тарифите на Лекарите!! АГЕНТ провокарир, и тоя защитавал, правата на Пациентите??? Поредния Б О. К. Л. .У. К!!!
  • 36 дАдА

    6 1 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    Глупости! Там слагат само импланти с нужда и без нужда. Нищо друго. Ако няма имплант, не приемат и не лекуват пациента. Кадърност и компетентност няма да коментирам, че ще стане лошо. Затова из града е пълно с куцащи, влачещи крак хора, с бастуни, други с увиснала ръка или ръка в джоба, прегърбени, изкривени... Постът ти е явна реклама.
  • 37 директно

    4 2 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    Недей да пишеш неверни неща! Ще застана с лицето си и с увреждането, причинено от тях. Не само че не ме излекуваха, но и усложниха още повече състоянието ми.
  • 38 Тома

    3 0 Отговор
    А бе на тези защо им викат бялата мафия
  • 39 Търговците от Бялата мафия нямат

    1 0 Отговор
    Наяждане! Костов каза навремето:"който има пари ще живее, който няма Умира"!! А при нас тези които нямат са Болшенство, Гробищата са пълни с Пресни гробове навсякъде!! Това се казва Геноцид на Собствения ни народ!! Нямаме нужда от Врагове и война!! Мафиотите, които Управляват 34 год системно заличават Народ и Държава!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове