Last news in Fakti

23 Март, 2023 10:37 1 349 28

Юлия Ненкова: Наложихме безпрецедентна санкция за близо 70 млн. на „Лукойл“

  • юлия ненкова-
  • кзк-
  • санкция-
  • лукойл

Санкцията е заради господстващо положение

Юлия Ненкова: Наложихме безпрецедентна санкция за близо 70 млн. на „Лукойл“ - 1

„В последните дни се наложи санкция, безпрецедентна за историята на КЗК, за близо 70 милиона на „Лукойл“. Готви се ново предложение за нова санкция“, каза председателят на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова пред БТВ.

Санкцията е заради господстващо положение.

„Моето участие за пръв път в медия е продиктувано от това, че в последните месеци се говореше как КЗК нищо не прави, не влиза по магазините и не санкционира. Това не е вярно“, допълни тя.

По думите ѝ КЗК има обосновани предположения, че на пазара има картели.

„Образувахме три производства за картел. Картел може да се докаже много трудно. Това е споразумение и се съгласува между отделни субекти на пазара, които договарят цени, разпределят пазари или други съгласно закона. Това е обмен на информация, която обаче не се извършва формално, а между веригите и отделните стопански субекти вербално. Тази информация те я крият. Вероятно картелиране има и в други сектори на икономиката“, обясни Ненкова.

КЗК работи както по сигнали от Комисията за защита на потребителите, така и от Министерски съвет.

„Понеже повечето от политиците няма с какво да докажат собствените си качества, вечно някой е виновен – дали ще е КЗП или КЗК, по-рано беше КЕВР, толкова нескопосано беше уволнен председателят. КЗК не е нито Юлия Ненкова, нито някой друг. Това са 7 комисари, излъчени от различни политически сили“, коментира Юлия Ненкова.

По думите ѝ някои политици дори не знаели какъв е мандатът на КЗК.

„В ЕС мандатът на регулаторните органи, специално КЗК, са в срок до 9 години, 12 години - в Германия, а в САЩ комисарите са безсрочни. Те са приравнени на магистрати и не се сменят. Правомощията на регулаторните органи трябва да се увеличат със законодателни промени. В повечето случаи някои от субектите казват „Ако се обадим и ви напишем сигнал, ще бъдем уволнени““, каза още Ненкова.

В момента КЗК работи активно с ЕК и с регулаторните органи в ЕС. Очаква се още една санкция за „Лукойл“ - за господстващо положение по отношение на данъчните складове.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тодо

    32 1 Отговор
    Марш,тиквени подлоги
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Не е на добре

    23 6 Отговор
    Като ги наложихте какво спечелихте? Високи цени и намаляване на работни места.
  • 4 Има ни пак

    36 1 Отговор
    Някой вярва ли на тази отявлена гербаджийка? Някой видял ли е санкционирани от тази комисия? 10 години пълна тишина. Ако някой не знае това е майката на депутата Ненков ит ГЕРБ.

    Коментиран от #21

  • 5 Въпрос

    21 1 Отговор
    Само толкова ли ви предложи Лукойл ?
  • 6 радост всенародна

    22 0 Отговор
    За 30 години били взели 70млн. Бравус, похвално! Ликуй народе те са взели 70 млн. а прибраните в джобовете на правилните хора няма да ги броим.
  • 7 Крадци

    16 1 Отговор
    Това е на бившия министър от СДС- ГРОБ Ненков, "майци си". Та тази държавно платена особа предлага нашата единствена петролна рафинерия да тръгне по пътя на комбинат Кремиковци. Закриване.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 о ооо

    19 0 Отговор
    Това майката на оня депутат от гроб с обърнатия нос ли е. В болшевишкия свинарник няма нищо случайно.
  • 10 Бау бау

    9 0 Отговор
    Малейййй... станала е големка...
  • 11 Голям зор

    14 0 Отговор
    70милиона малииии бълха ги ухапала
  • 12 Като тази сватя

    18 0 Отговор
    Хрантутим едни паразити, но те даже за симбиоза не са чували, работят за други.
  • 13 да де

    12 1 Отговор
    Само дето има една малка подробност основния пакет акции на Лукойл го държи фамилият Ротшилд така, че това бабе много, много да не се пъне. Ненапразно нито кокорестите, нито друг управляващ у нас не ги пипа и с пръс..

    Коментиран от #22

  • 14 Гост

    16 0 Отговор
    ТОВА Е ,,МАМА,, НА ОНЗИ ПАЛЯЧО ОТ ГЕРБ,НЕНКОВ......

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Демократ

    9 0 Отговор
    Майката на великия гербер депутат и министър Ненков е изпаднала в транс от възторг,че глобили Лукойл с 70 млн.лв.Бълха ги хапе и не се знае дали ще ги платят. Кога обаче ще каже колко млд.лв.заграби Лукойл от всички българи и колко млд.загуби държавата България, благодарение на тази вредна комисия, която узаконява всичките им грабежи.

    Коментиран от #25

  • 17 байгън с колелото

    9 0 Отговор
    Гербераските сикаджииски крадци ненко ненков депутатче,а родителите на държавната ясла,че иска и без мандат деб-----та
  • 18 Данко Хаирсъзина

    6 0 Отговор
    Тази бе дългогодишна "дясна ръка" на Софиянски в общината. Мъжът и- конституцзионен съдия- вече бивш, синът- депутат от ГЕП. Истинско разделение на властите.
  • 19 бай Ганьо

    5 0 Отговор
    Докато бе кмет на София , а тази на снимката заместник, Софиянски раздаде за жълти стотинки много имоти на свои хора. Има кръчмари, митничари, измамници, казионни хора, които се сдобиха с евтини имоти и сега ги отдават под наем за хиляди евра на месец. Ето къде са отишли парите на софийнци.И аг. Николай и царския "адвокат" Ошанево се сдобиха с апартаменти от общината на отлични места.
  • 20 възмездие

    4 0 Отговор
    Кога ли ще дойде времето, когато и тази, и други, и трети, които са се облагодетелствали на гърба на народа, ще отговарят през закона. По-добре да отговарят по официалния ред, отколкото да има саморазправа на възмутения народ.
  • 21 Лапанчев

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Има ни пак":

    А бащата бе зам. председател на Върховния касацзионен съд, а после и конституционен съдия. И тримата са на държавната хранилка вече повече от 20 години! Единствено синчето лапа от държавната ясла по-отскоро, от около 12 години.Не се налапаха, не се наядоха!
  • 22 един

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "да де":

    Основният пакет може да го държи и на Ротшилд баба му,но печалбата на Лукойл отива в Кремъл!И няколко въпроса имам:Ротшилд ли назначи фирмата на Бойко Борисов "Ипон" да охранява Лукойл?Ротшилд ли назаначи преди време Валентин Златев за шеф на Лукойл-България?Ротшилд ли назначи преди време Румен Овчаров/а след него Красимир Първанов/ за представител на държавата ни,в Лукойл?Ротшилд ли назначи съпруга на Корнелия Нинова на престижна работа в Лукойл?Ми той голям комунист излезе тоя Ротшилд бе,назначава само комуняги на високи постове с големи заплати!
  • 23 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    4 0 Отговор
    „Понеже повечето от политиците няма с какво да докажат собствените си качества, вечно някой е виновен – дали ще е КЗП или КЗК, по-рано беше КЕВР, толкова нескопосано беше уволнен председателят. КЗК не е нито Юлия Ненкова, нито някой друг. Това са 7 комисари, излъчени от различни политически сили“, коментира Юлия Ненкова............................................................................................................................................................................... ............................................................................................................................................................................................. Не знам как е в,,БЕЛИТЕ ,,ддържави ,но мисля ,че не е правилно регулаторните органи да се назначават оот политиците.Доколкото ми е известно партиите има пръст и в избирането на ВСС ,А ПОЛИТИЦИТЕ НИ СА НАЙ КОРУМПИРАНАТА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО.
  • 24 Ам супер ко

    3 0 Отговор
    Ай продължавайте с ШЕЛ, ОМВ, ЕНЕРГОПРО, ЕОН,ЛИДШЛ, КАУФЛАНД,БИЛА И т.н.

    Коментиран от #26

  • 25 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Демократ":

    Кога обаче ще каже колко млд.лв.заграби Лукойл от всички българи и колко млд.загуби държавата България, благодарение на тази вредна комисия, която узаконява всичките им грабежи.
    11:28 23.03.2023................................................................................................................................................................. НА ТОЗИ ВЪПРОС МОЖЕ ДА ТИ ОТГОВОРИ ЛИЦЕТО ИВ,КОСТ. КОЙТО ХАРИЗА РАФИНЕРИЯТА НА РУСНАЦИТЕ.
  • 26 Да си кажем истината в очите

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "Ам супер ко":

    Щото Точно тия ЕвроХайдуци хич не ни грабят като за последно...
  • 27 комисиони

    2 0 Отговор
    В тая комисия има хора, които нищо не разбират от конкурентно право, те са политически назначенци.
  • 28 Излъгани надежди

    1 0 Отговор
    И........?Какво променя тва?! Я си продължавам да си сипвам скъп дизел!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове