Last news in Fakti

24 Март, 2023 14:22 1 016 37

Световната асоциация "Галъп интернешънъл" (GIA): 53% от българите са религиозни, 9% са атеисти

  • проучване-
  • религия-
  • атеисти

34% от българите вярват, че има живот след смъртта, 39% не вярват, а 20% не са сигурни, показват още данните

Световната асоциация "Галъп интернешънъл" (GIA): 53% от българите са религиозни, 9% са атеисти - 1

53% от българите заявяват, че са религиозни, а близо една трета не се възприемат като такива, 9% са атеисти. Близо 60 на сто от сънародниците ни заявяват, че вярват в Бог. Това показва изследване за религиозните нагласи на Световната асоциация "Галъп интернешънъл" (GIA) в 61 държави, покриващо две трети от глобалното население, съобщи Bulgaria ON AIR.

Обществото ни се нарежда под средата на класацията по заявена религиозност в глобален мащаб, подобно на останалите държави в Източна Европа. По-религиозни сме обаче от западноевропейците, сочат още данните.

34% от българите вярват, че има живот след смъртта, 39% не вярват, а 20% не са сигурни.

По думите на психолога д-р Галина Кабаджова изводите от изследването са изненадващи. На първо място заради ниския процент атеисти и на второ, това че пандемията сякаш не е променила нагласите на хората.

"Обикновено, психологически, когато едно общество преминава през криза, процентите във вярата се променят. Първо започваме с увеличаване на атеистите и вторият етап е увеличаване на вярващите. От бунт към еволюция", каза тя.

"Вярата дава смисъл, вярата е фундамент, който е теглил човечеството, може би откакто съществува. Дали е била вятата в шаманите, вярата в природата, вярата в Господ или в другите проповедници и религиозни течения", обясни д-р Кабаджова.

По думите ѝ вярата в какъвто и да е обект често е двигател за кардинални промени в човешкия живот, но все още има места по света, на които вярата и религията се използват като инструмент за манипулация.

"Знаете какво се случва в Саудитска Арабия, Иран, Ирак и други държави. Това винаги ще го има, въпросът е доколко хората ще останат подчинени, защото това, което наблюдаваме напоследък, е бунт, един огромен бунт, който засяга всички нации. Представете си жените в Иран да започнат да се бунтуват в едно толкова тясно, стегнато общество с норми и религиозни устои", каза още психологът пред Bulgaria ON AIR.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мухаха

    15 5 Отговор
    95% от населението са атеисти, но просто не го знаят. Паленето на свещ и плющенето на агнешко не те правят вярващ.С църква като нашата - ДС старци резултатът е налице.

    Коментиран от #17

  • 3 Чиста манипулация от кравари

    16 5 Отговор
    Американският критерий за демокрация в Източна Европа вече не е пещерният антикомунизъм, а дивата русофобия и неонацизма.
  • 4 пенко

    1 6 Отговор
    ТОВА ОЗНАЧАВА 39 % САТАНИСТИ +- 2 % БУДИСТИ -ШИНТОИСТИ !?!?!?!?!?
  • 5 Прос

    2 13 Отговор
    Проучването е правено в комплексите "Малая росия" по черноморието!
  • 6 малии

    6 0 Отговор
    Това някакво поръчково изследване ли е.
  • 7 ДядоПоп

    4 14 Отговор
    9% атеисти, точно 9-те % путлерасти !!
  • 8 Иво Христов

    2 1 Отговор
    Но за сметка на това над 80% са...
  • 9 Бъдеще

    11 2 Отговор
    Вярващ и религиозен, НЕ означават едно и също! Религията е църквата, а вярата е в Бог, както и да му казват по света...
  • 10 оня с коня

    1 7 Отговор
    Нещата в Живота се случват чрез строга Причинно-Следствена връзка помежду им.Вярно е че и Фактора"Случайност" има своето отражение,но отнесен към Цялостните събития има доста ограничена роля.Колкото до "Силата на Вярата" -всеизвестно е че "Надеждата крепи света",но Надежда с определени стабилни Шансове за Успех,а не Ефимерна Надежда с почти нулеви шансове за Случване на нещо,което си е чиста Проба НЕ Вяра,а Самозаблуда!Лично за себе си ще кажа че НЕ ВЯРВАМ в Бог,но знам...че Той е някъде горе:)
  • 11 Българин

    9 0 Отговор
    Точно обратното - истински вярващите християни са около 9% или по-малко. Така наречените ВиК (Великден и Коледа) "християни" не се броят, а също така и онези смешници с "абе, има там някаква сила, ма не я знам каква е".

    Коментиран от #16

  • 12 123456

    5 1 Отговор
    Не просто съм вярващ .Аз съм православен!
  • 13 Студопор

    2 0 Отговор
    Ама защо не напишете и кои са религиите на съответните проценти? Да не излезе, че тия 50 и няколко процента вярват, че като умрат, ще имат 70 девици на небето...? Нищо, че не могат да прочетат Корана, защото е на арабски - те по принцип не могат да четат и на български. Ама си вярват, хората.
  • 14 Морал

    4 5 Отговор
    Най-агресивната религия е безверието. Те нямат съдник, над себе си и не очакват някой да ги пита за поведението им на земята, за това нямат свян от нищо.

    Коментиран от #20

  • 15 ввввввв

    2 0 Отговор
    интересно каква истинска вяра имат тези , които водят войни?що за религия е тяхната?
  • 16 Тео

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Някой бърка вярата в Господ с вярата в Църквата и да заблудените са 9%.
  • 17 Свинско

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Мухаха":

    Вярата е вътре в човека, а твоето са попски заблуди. Проучи останалите религии, потърси в себе си и тогава давай високосамочувствени оценки.
  • 18 Видение

    2 1 Отговор
    Всичко на тая мръсна, кървава земя е един зъл експеримент. Безплатен обяд няма.
  • 19 Верно ли ?

    5 5 Отговор
    Хората отидоха в Космоса,а Ганьо пали още свещи по разни хамбари с кръстове ! Бог няма,не е и имало !

    Коментиран от #27

  • 20 Студопор

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Морал":

    Най-големите престъпления, от своя страна, са извършени от вярващи хора, в името на религията, която са следвали.
  • 21 Тома

    1 0 Отговор
    Най набожен и вярваш е бате бойко.Той винаги се кръсти и кълне когато чекмеджето му е пълно
  • 22 те тия "религиозните"

    1 0 Отговор
    са такива само по празниците и щото след 89-та стана модерно да се правиш на набожен
  • 23 ТРЕНД

    3 0 Отговор
    Ако едно семейство селско, от преди 120 години, има 20 кокошки, и е Велики пости... За 50 дни ще съберат 600 яйца, и 120 кг сирене. На Велики четвъртък ще продадат 300 яйца и 100 кг сирене, на градският пазар. 100 яйца ще боядисат, 100 яйца ще забъркат козунаци, толумбички, и агнешка дроб сарма. 100 ЯЙЦА остават за мътене.. Та, колко постят сега, и е намаляло потреблението на месо, яйца и млечни продукти??? Но са първи да взимат причастие, което е грешно, но Синодът си пасува и пълни джобовете.. Цените?? как ще са - ако дори 5-10% постят??
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 СЕРИОЗНО

    3 1 Отговор
    Храмът е просто кух автомобил, за Рай-я.. т.. Но няма шофьори, няма пътници.. Мислим с външното да постигнем съдържанието. Чаша ако имаме, не значи - че няма да сме жадни.. Чрез религията, особено протестантството - ще станем богати или поне всеки със семеен бизнес - направо развит американски щат. Заспалата пасуваща ортодоксална църква, Синодът, поне да беше спуснало във всяко село и храм, един път седмично да има четене на Библията и беседи, от доброволци на издръжката на селото, общността. Църква не значи храм, а общество, християнско общество. Общество събрано за да върви в пътят на Христос, с Христос, към Любовта и Прошката, Истината. ................ .............. Всевишният всичко прощава, но не може да прости вместо другите. Кармата е непростеното от другите. ПРОШКА! Христос поема непростеното, ако простиш на всички. Всички са част от ВСЕЛЕНАТА, и част от нея те мрази и обвинява, иска да си го получиш. Ако дадеш отрова, това ще ти се даде, който нож вади от нож умира. Който храни ще бъде нахранен, който лекува - ще бъде лекуван, ... Който буди ще се пробуди. Който просветлява, ще се просветли. ще го просветят.. Може чрез пари да намериш храна, учители, лечители за другите, лечение.

    Коментиран от #36

  • 26 Добродетел

    1 1 Отговор
    Вярата се познава по делата.Ако наистина вярващите бяха такъв процент щяхме да процъфтяваме като народ.
  • 27 Име

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Верно ли ?":

    Излезте на запад и ще видите кой пали още повече свещи по "хамбарите".

    Коментиран от #34

  • 28 уви ФАКТ

    3 0 Отговор
    На постите освен да се яде само растителна храна, не се прави секс и мастурбира, и трябва да се ходи в храмът където да се изповядаш, и така на Възкресение взимаш причастие и благословия. Всичко това не е отменено, кой го знае, и е чел и разбрал Библията.

    Коментиран от #29

  • 29 СЕРИОЗНО

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "уви ФАКТ":

    Във вафлите, бисквитите и шоколадите има млечни продукти. Желираните продукти са от животински кокали.. Юдейският закон за пост и молитва казва да не се ходи с кожени обувки, и с такива дрехи, колан от животинска кожа. Защото ние искаме прошка от всички души във Вселената, и закланите за наша консумация и облекло. Юдейският Бог е и наш Бог.

    Коментиран от #30

  • 30 уви ФАКТ

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "СЕРИОЗНО":

    Баничките имат извара, сирене, свинска мас. Хлябът някъде, тавичките ги мажат против залепване със свинска мас.

    Коментиран от #31

  • 31 СЕРИОЗНО

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "уви ФАКТ":

    Във кифлите има свинска мас, но и яйца. В кроасаните има яйца и краве масло.. Райдър777, Далавера.чалга.парти са религиозни но плющят месо и скари.. Те всички тираджии са религиозни?
  • 32 Да благодарим на Бога,

    1 0 Отговор
    че в България имаме такава църква, която не е имала инквизиция, учи ни да не осъждаме другите, спасява хората, изслушва ги, благославя ги, всяка сутрин и вечер по време на службата се моли за българския народ, за мир, без показност, без да излиза по площадите, със смирение и търпение към нас....само и само да се покаем и да се спасим...

    Коментиран от #33

  • 33 уви ФАКТ

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Да благодарим на Бога,":

    Много знаеш ти? Каква история има нашата църква, и сега благославя главорези и педофили, мафията, и преди 1944г. само главорези.. То има написано преди 1944 г. какви сатанисти са поповете, оядени. А сега пасуват. Едно село си прави църква и тя си остава празна, и никой не призовава хората там..

    Коментиран от #35

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 може би не правиш

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "уви ФАКТ":

    разлика. Говоря за православната църква, а ти за някоя друга.
  • 36 Студопор

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "СЕРИОЗНО":

    Ако Бог, Христос или който там си избереш беше всепрощаващ, тогава как би имало Ад по твоята логика? За какво би бил ти наказан, ако грехът ти е простен?
    О тдруга страна - ако Дяволът в ада наказва лошите, то тогава не е ли той добър?
    Цялата доктрина, в която вярваш е погрешна.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове