Last news in Fakti

24 Март, 2023 15:38 980 19

Сайтът за цените на храните foodprice.bg започва да работи днес

  • цени на храни-
  • сайт

Търговските вериги и търговците на дребно с оборот над 30 млн. лв. годишно ще имат възможност сами да публикуват цени

Сайтът за цените на храните foodprice.bg започва да работи днес - 1

Актове с глоби за над 1,5 млн. лв. са наложени на различни търговци за нелоялни практики от началото на масовите проверки срещу спекулата. Това обави министърът на икономиката Никола Стоянов на пресконференция за представянето на информационния сайт, който проследява цените на храните, съобщи БНТ.

Сайтът foodprice.bg се очаква да заработи около 15.30 днес. Той съдържа:

цени на вносител

цени на едро

цени на дребно, наблюдавани ежеседмично по области на страната. Обхванати са както големи вериги, така и малки търговски обекти, но без промоции.

цените на 11 основни хранителни продукта от 7 европейски държави

Сайтът има и бърза връзка за сигнали и оплаквания към компетентните институции.

Търговските вериги и търговците на дребно с оборот над 30 млн. лв. годишно ще имат възможност сами да публикуват цени.

"Този праг дава възможност на 30-те най-големи търговци в България да участват. Това са не само големите търговски вериги, но и регионални играчи по места, които са силни в отделните региони. Те ще представят най-ниската цена, която имат в конкретната продуктова група, но без промоциите Информацията ще се подава по електронен път с е-подпис. Участието е абсолютно доброволно. Имаме вече проявен интерес и съм сигурен, че голяма част от търговците ще се включат", посочи Никола Стоянов.

Информационната платформа е изградена от "Информационно обслужване".

"Платформата обединява всички институции, които имат отношение към темата. И това е инструмент не само на наблюдение, но и на съхраняване на данни, което към момента е сериозна слабост - липсват такива данни." , заяви министърът на икономиката Никола Стоянов.

Министърът на земеделието Явор Гечев обяви, че държавата ще дотира 80% от цената (без ДДС) на поливната вода като мярка срещу скъпите храни.

Подготвя се и електронен регистър за проследимост на храните. Той ще регистрира всяка стъпка в търговията на едро, както по отношение на качеството на храните и гаранцията за потребителите, така и цените.

"Ще бъдат обхванати всички видове храни, включително и напитки като минерална вода и пиво. Отделно направление ще има за зърно, зърнени и маслодайни култури като всеки силоз в България ще има проследимост", каза Гечев.

Работна група подготвя проекти на Закон за надценките на хранителните стоки и на Закон за търговията с храни. Целта е трайно овладяване на цените на храните, което да доведе и до спад на инфлацията, заяви министър Стоянов.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Линда Петкова

    11 0 Отговор
    Козунак на промоция.Само 49,99 лв.
  • 2 Мнение

    7 1 Отговор
    ВРЕМЕ Е НАРОДЪТ НИ ДА СТАНЕ И ДА ТРОПНЕ С КРАК СРЕЩУ МАФИЯТА, ЗАРОБВАЛА НИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ НАД 30Г!!!
    ВРЕМЕ Е ОТГОВОРНИТЕ "ЕВРОАТЛАНТИЦИ" ДА БЪДАТ РАЗСЛЕДВАНИ И СЪДЕНИ ЗА ГЕНОЦИД!!!

    ВРЕМЕ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ НА БЪЛГАРИЯ!!!
  • 3 Муаха-ха-ха-ха...

    9 1 Отговор
    Отваряш сайта и гледаш,че месото във Франция е по-евтино с 2 евро.Веднага хващаш самолета и отиваш да пазаруваш,нищо,че пътя ти струва цяло прасе 😂
  • 4 Световони цифрови олигофрени

    5 1 Отговор
    Ма язе цените си ги видам и на место по хранителните музеи, бре хаяpсъ3и крадливи!
  • 5 123456

    8 1 Отговор
    прах в очите на хората - още една причина да се отклонят едни яки пари за сайт ... Кво ме грее какво има на сайта - като минеш в магазина и си гол ...
  • 6 АЛОООО

    4 0 Отговор
    НЯКОЕ ПО БЪЛГАРСКО ИМЕ НА ТОЗИ САЙТ НЕМОЖАХТЕ ЛИ ДА ИЗМИСЛИТЕ
  • 7 ТРЕНД

    2 1 Отговор
    По принцип цените са високи защото сме бедна страна с ЕВРО. При виденов, левът не фиксиран в евро, цените бяха ниски спрямо вносът. Като в Турция. Дори Полша внася евтино, те нямат евро като нас.
  • 8 ТРЕНД

    1 1 Отговор
    По принцип цените са високи защото сме бедна страна с ЕВРО. При виденов, левът не фиксиран в евро, цените бяха ниски спрямо вносът. Като в Турция. Дори Полша внася евтино в нашата страна, те нямат евро като нас.
  • 9 Джафар

    3 1 Отговор
    Слави беше прав с една негова песен, която предрече преди години, че всичко е сравнено със салама (то това салам може да се тълкува и по друг начин).
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ФАсада

    1 0 Отговор
    Сайтът не работи пълноценно!
  • 14 пенсионер

    2 0 Отговор
    тази тъпня изобщо не ме интересува ! и не , защото съм комптърно неграмотен, напротив......
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 пампалатоци

    2 0 Отговор
    Супер простотия поредна от тези закачалки на костюми. Чета Франция яйца на дребно в този сайт- цена 62 ст за брой- м размер. Влизам в карфур франция и чета, че има за 37 стотинки за брой. Кеф ти цена.
  • 18 кой ли е късметлията

    2 0 Отговор
    Луди пари хвърчат за създаване на безсмислени сайтове. Спомнете си около пандемията ......всеки се пробва да измисли супер приложение за удобство на болни, пристигащи, заминаващи, карантинирани и не знам какви още. А сега и тази глупост. Защо им е на хората да гледат къде е най-евтино ? Ще обикалят, ще дават пари за билети, за бензин и цената пак ще удари тавана. Глупаво. Важното е цените да са такива, че да не се разхождаме в магазините като в музей, защото на този етап е така - гледаш, подминаваш и си казваш - леле, какви здрави нерви имам.
  • 19 Гост

    0 0 Отговор
    Тоз сайт как точно се бори с инфлацията, че никак не разбрах?!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове