Last news in Fakti

26 Март, 2023 13:51 1 712 22

Главният секретар на МВР: Трафикът на нелегални мигранти е много печеливш бизнес

  • мигранти-
  • трафик

Спектърът на хората, които превозват мигранти, до момента включва 18 националности, казва Петър Тодоров

Главният секретар на МВР: Трафикът на нелегални мигранти е много печеливш бизнес - 1

"Над 100 са проведените за месец полицейски операции в цялата страна. Резултатите са видими - както по линия на битовата престъпност, така и по линия на текстовете, свързани с изборното законодателство. Към петък имаме близо 60 досъдебни бързи производства по тези текстове. Около два пъти и половина са досъдебните производства повече в сравнение с предходните избори към съответния момент. Има над 350 оперативни и явни сигнали, които се добиват от различни източници и се проверяват в цялата страна. Кипят и редица логистични мероприятия, свързани с организирането на изборите".

Това каза пред БНР главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров.

И допълни, че за купуване на един глас се предлагат различни форми на стимулиране - пряко даване на пари над 100 лева, опрощаване на дългове, опрощаване на вноски по бързи кредити, даване на хранителни продукти, даване на социална услуга.

"Купувачите на гласове са контингент, който извършва и други видове престъпления. Те правят всичко възможно да не дадат възможност да докажем престъпната им дейност".

Гл. комисар Тодоров посочи, че е направен анализ на всички рискови секции и те са обект на "особено внимание".

Във връзка с нелегалната миграция главният секретар поясни, че ако броят на предотвратените нелегални влизания за 2019 година е 7500, през 2020 година е над 14 000, през 2021 година - 55 000, то през миналата година - 168 000.

"За съжаление, през последните 10 години са съкратени над 2000 щата на гранични полицаи, а същевременно са командировани хора от други структури, на които не е това работата. През последните месеци работим по пренасочване на щатове, финансиране на допълнителни 2000 щата, в момента тече усилено обучение на гранични полицаи. Усилията са към техническо осигуряване на границата, 110 км до момента се пазят само с жива сила. Близо 200 км имат някакво техническо осигуряване, но целта е то да се подобри".

Той посочи, че трафикът на нелегални мигранти е много печеливш бизнес, организиран във всички държави по трасето на мигрантите:

"Това са добре структурирани на нива огранизирани престъпни групи и нашите усилия са да удряме горните нива на тези групи. За да бъдем докрай успешни, са необходими съвместни усилия на всички страни по протежение на тези канали. Имаме добро взаимодействие с Турция - има работна група, която в реално време обменя информация. Такава група се създава в момента със Сърбия. Изключително добри контакти имаме с австрийската страна. Инициативата на министър Демерджиев и "Европол" е да се създаде до дни работно-оперативна група на територията на страната с представители на "Европол" и на засегнати по трасето държави. Спектърът на хората, които превозват мигранти, до момента включва 18 националности. Социалният статус на българските граждани е разнообразен. Една от причините за това е, че наказанията, които се предвиждат, са изключително занижени. Ако за миналата година имаме 3000 издадени присъди, от тях ефективните са около 150. Ефективните присъди са до 5-6 месеца. За една такава дейност в съседни държави за такава дейност се налагат присъди за десетки години лежане в затвор. Предложихме промени в тези текстове още през ноември миналата година, когато имаше ескалация на нелегалния мигрантски натиск".

Според него политическо говорене е твърдението за бум на битовата престъпност.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Какво

    15 0 Отговор
    "гениално" откритие само !
  • 2 Няма начин

    11 0 Отговор
    Наши баща и син правиха това в Гърция! Само по 34 години им дадоха! Така че тук с условните, няма начин!
  • 3 Германов

    9 0 Отговор
    В Бобов дол се изтезават Българи Софиянци по особено мъчителен начин, местната полиция е неадекватна, използват роми и мутри за терор, защо не изпращат ЖАНДАРМЕРИЯ, този Главен Секретар в розов свят ли живее - Българи се изтезават и полицията не реагира !? МИРОСЛАВ ГЕРМАНОВ
  • 4 МВР явно е деградирало

    9 0 Отговор
    В Бобов дол е мутренско- полицейски терор!
  • 5 ⚜️Просветен⚜️

    9 0 Отговор
    Истински стожер на борбата с престъпниците! Уведомява всички, че дадено престъпление е доходно! Това се казва превенция и прозрение! Какво пиршество на интелекта! Сега и тия където не се бяха сетили също може да се пробват!
  • 6 Фактъ

    8 1 Отговор
    Той , затова Боко тиквата ходеше на крак при Ердоган . А , мръсната работа я вършеха и продължават да вършат службите . Чекмеджето винаги е там , където са схемите за пари .
  • 7 Деций

    8 0 Отговор
    А на наркотици не е,така ли?Дае смешниците Ви дае!Както влизат наркотика ,така и мигрантите,с протекцията на МВР и Виши държавни служители.А за пласмента вътре в страната да кажеш нещо,как върви борбата?"Борбата" върви с "храната", правите чадър и протектирате дистрибуция та,разбивате семейства ,убивате децата!От 33 г насам сте се превърнали в координационен център на организираната престъпност.
  • 8 Име

    4 0 Отговор
    Не знам - служил съм като граничар и - честно нямаше никакви опити, то ние се чудехме - никакви произшествия - не знам.

    Жива, мъртва сила - няма ли наряд и да се обхожда - не е граница - електрониката е финтифлюшка - братче - хакери има всекакви.

    А сега - да видим - сложна задача.
  • 9 Васил

    8 0 Отговор
    Печеливш езащото има чадър над нелегалните трафиканти.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ТаУмВзе

    6 0 Отговор
    Нали опг мвр държите Канала бе Шапкарче! Кажи са на къв процент си, че не си знаем 10те процента.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ин шаала

    5 0 Отговор
    щом е печеливш защо държавата не се заеме с него и да печели...никой от тия хора не искат да стоят на тая територия...да ги пускаме на запад там искат за какво да ги пазим границите за тези ЛБТ общесва питам?
    те са проблем на западна европа
  • 14 Реалист

    5 0 Отговор
    Тоз миуульо беше гранична полиция но го дръпнаха у софията:) да се отчитат по бързо мънгизите:)

    Коментиран от #22

  • 15 Явно тоя незнае за какво

    5 0 Отговор
    ВЗЕМА ЗАПЛАТА !!???……
  • 16 ФЕД

    4 0 Отговор
    Най големата полиция в Европа на човек от населението иска още 2000 щата за граничната полиция.Най напред си почистете къщичката и накарайте останалите да работят , а не да отчитат дейност и да си дрямкат по " жипките" и сенките и да си пишат извънареден труд.
  • 17 В МВР

    5 0 Отговор
    Топла вода има ли !?.
  • 18 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 1 Отговор
    ТрафикантитеАкули си плащат по Веригата и имат Гръб
  • 19 ха ха

    1 0 Отговор
    "Купувачите на гласове са контингент, който извършва и други видове престъпления. Те правят всичко възможно да не дадат възможност да докажем престъпната им дейност"./ купувачите на гласове са обвързани и с писането на законите ни в крайна сметка
  • 20 Деси

    1 0 Отговор
    Този не е раждан а изааКан
  • 21 Гошо мексиканеца

    1 0 Отговор
    Кой плаща?!
  • 22 Истински мъжага

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Реалист":

    Този е завършил Военното училище във Велико Търново и като всеки военен не знае нищо, не е чувал нищо и не е виждал нищо! А станал да се обяснява!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове