26 Март, 2023 14:48 2 108 58

Росен Христов: Предлагаме 4 нови ядрени мощности - 2 реактора в АЕЦ “Белене” и 2 в АЕЦ “Козлодуй”

  • аец-
  • въглищни централи

Дерогацията не е еднократна и ще бъде необходима и напред, защото над 40 са елементите, които се доставят от Русия са без алтернатива, смята министърът

Росен Христов: Предлагаме 4 нови ядрени мощности - 2 реактора в АЕЦ “Белене” и 2 в АЕЦ “Козлодуй” - 1

"България все още зависи от Русия за редица части и оборудване за ядрената ни централа и с предстоящите планови годишни ремонти и други програми по поддръжка и експлоатация са ни необходими тези материали и услуги, затова беше гласувана тази дерогация. Дългосрочно търсим алтернативни доставчици, които могат да доставят това оборудване и части. Работим с всички държави, където има такива реактори, така че да обезпечим едни такива дълготрайни доставки. Другото е - презапасяваме се с такива части, които могат да се окажат рискови и да е трудно да доставим. Главното е да обезпечим енергийната сигурност на България и работата на АЕЦ "Козлодуй".

Това заяви пред БНР служебният министър на енергетиката Росен Христов и подчерта, че анализите на Министерството на енергетиката показват, че без ядрената енергетика не можем да постигнем нито целите за декарбонизация, нито енергийната сигурност на страната.

България ще внесе части и материали от Русия, за да осигури безопасната работа на АЕЦ "Козлодуй". Правителството одобри дерогация от санкциите на Европейския съюз, които забраняват внос на определени части и материали от Русия заради войната в Украйна.

Той посочи още, че дерогацията не е еднократна и ще бъде необходима и напред, защото над 40 са елементите, които се доставят от Русия са без алтернатива.

"В предложената визия за развитие на електроенергийния сектор служебното правителство предвижда изграждането на 4 нови ядрени мощности - 2 реактора на площадката на АЕЦ “Белене” и 2 в АЕЦ “Козлодуй”, заяви министър Христов.

По думите му трябва да се направи предпроектно проучване, което да включва анализ на съществуващото оборудване, което е на площадката на "Белене":

"Анализ на възможността то да бъде интегрирано в европейска или американска цялостна система за ядрена централа. На база на тези технически анализи можем да вземем решение какво да правим - дали да го използваме като част от нова система, построена с европейско или американско участие, дали да търсим продажба, или по друг начин това оборудване да влезе в експлоатация".

Решението ще бъде взето от Народното събрание, а служебното правителство ще предостави този анализ, обясни министърът не енергетиката.

Росен Христов подчерта, че не е вярна появила се информация, че "Булгаргаз" продава газ на цена, която е по-висока от TTF борсата в Нидерландия:

"Без скъпия газ от "Чирен" цената на газ (за март) щеше да бъде доста под 100 лева", изтъкна той и обясни, че се обсъжда компенсация заради нагнетения резерв от скъп газ в газохранилището:

"Общоевропейски е проблемът и ще опитаме някакви европейски фондове да бъдат използвани".

Според него България е сериозен и незаобиколим партньор в енергетиката и енергийната сигурност:

"Вече сме лидер в производството на електроенергия, превръщаме се в ключов фактор в търговията и преноса на газ", изтъкна служебният министър на енергетиката и съобщи, че се работи по мащабни международни проекти, които да осигурят енергийната стабилност на целия регион:

"В момента играем стратегическа роля за цяла Югоизточна и Централна Европа. Договорихме мащабно проучване на пазара на газ и на инфраструктурата в целия регион, което да покаже възможностите за доставки на газ не само до страните на Балканите, но и до Унгария, а и до Молдова и Украйна. На база на този анализ ще представим предложение за развитие на газовата инфраструктура във всички тези държави. Вече имаме и един проект, който е за разширяване на газопреносната мрежа на България, Румъния, Унгария и Словакия, което ще позволи газ от Азербайджан да бъде доставен до Централна Европа. В рамките на година две след тези проучвания ще можем да обезпечим енергийната сигурност на региона и доставките на газ".

"Въглищните електроцентрали като базови мощности не пречат на развитието на зелената енергия, а я подпомагат. Колкото повече базови мощности имаме, толкова повече можем да разгърнем източници на възобновяема енергия. Въглищните централи ни позволяват мащабни инвестиции във възобновяема енергия, защото могат да ги балансират", заяви Христов.

По думите му идва момент, когато цената на въглеродните емисии и цената на електроенергия ще бъде такава, че няма да е икономически изгодно да работят електроцентралите с въглища и естествено ще дойде времето да бъдат затворени:

"Важното е да не поемаме политически ангажименти за предсрочното им затваряне, да имаме време да развием регионите и алтернативни източници, така че едновременно да обезпечим и енергийна сигурност, и заетост на хората, които работят там. Очевидно е, че това няма как да стане за година-две, можем да го направим до 2035-2038 г. Средствата по ПВУ и по Справедлив преход ще бъдат усвоени. Отлагат се, но не се губят".

Неусвоени през 2022 г. са останали около 100 милиона лева, тъй като парламентът прие решение да не се затварят въглищните централи:

"След като не ги затваряме и няма преход в тези региони, няма как да усвояваме и евросредства".


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    5 4 Отговор
    "Главното е да обезпечим енергийната сигурност" - като започнеш да иншурваш вместо да обезпечаваш, може и да ти се получи, считай го за осигурено.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    27 1 Отговор
    😀😀😀😀😀😀
    Утре с нови четири реактора ❗
    Абе то откриването да не е като закриването
    🤔🤔🤔🤔🤔
  • 4 Продажен смешник, забрави за

    17 34 Отговор
    АЕЦ Белене, местните не желаем ядрена централа тук, не желаехме и преди повече от 35 години, но никой не се съобразява с това
  • 5 днес

    28 4 Отговор
    В Козлодуй има площадка САМО ЗА ЕДИН НОВ РЕАКТОР!!!!! Нов реактор се строи за 10-12 година, затова - да говорим днес, никой няма да помни какво съм казал!!!!
  • 6 ГРАД ВЕЛИНГРАД

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНСКИЯТ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Да ти събирам ли и мойте?
  • 7 Импийчмънт

    18 33 Отговор
    Стига с тези руски реактори и това Белене Ще строим нови мощности от САЩ или Франция

    Коментиран от #16, #19, #22, #43

  • 8 Охаааа Георги Първанов, руснаците и

    25 14 Отговор
    Румен Петков вече потриват ръце за АЕЦ Белене, нагласили са фирмите и чакат да изклатят отново българския народ с няколко милиарда
  • 9 Русофил

    19 13 Отговор
    Този министър на Ковачки и руското лоби няма спирка да ръси небивалици.
    Защото два пъти вече строихме в Белене, сега пак ще строим там. Че и четири
    реактора - защото купените вече ги ползваме. Машала другарю.
  • 10 ха ха

    13 8 Отговор
    А, Голям шлем не предлагате ли като Гоце? Служебният взе да се изживява на сериозно.
  • 11 черно биле

    5 12 Отговор
    Ако украинците имат ноухауто за беленските реактори, е по-разумно да им ги продадем. С парите държавна (категорично не на частна фирма), АЕЦ. Духаме супата на частна рафинерия.

    Коментиран от #14

  • 12 ха ха

    5 6 Отговор
    Вижте го... Разумът онемява! Откъде въглища и на кого ще продава електричество този? Но е първи да инвестира чужди пари...
    "Въглищните електроцентрали като базови мощности не пречат на развитието на зелената енергия, а я подпомагат. Колкото повече базови мощности имаме, толкова повече можем да разгърнем източници на възобновяема енергия. Въглищните централи ни позволяват мащабни инвестиции във възобновяема енергия, защото могат да ги балансират", заяви Христов.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 5 Отговор

    До коментар #11 от "черно биле":

    Ама те У---ките не плащат(купуват) , а само ВЗИМАТ ❗❗❗

    Коментиран от #20

  • 15 Жоро

    11 1 Отговор
    Тогава защо са ни соларни централи?!
  • 16 Аве

    17 4 Отговор

    До коментар #7 от "Импийчмънт":

    вие ли ще ги "строите", дето 1 метър асфалт не сте поставили?!
  • 17 черно биле

    10 3 Отговор
    Два по два нови реактори за АЕЦ , а също така са пропуснати да обявят и комплект от два космонавта (единия от РСМ)...
  • 18 Софиянеца

    7 5 Отговор
    Бъдещето е на водород. Всеки тир ще е с такъв двигател до 10г!
  • 19 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    21 1 Отговор

    До коментар #7 от "Импийчмънт":

    Я пак ❗
    Мога да ти кажа НЯКОЛКО неща които НЕ са построени от САЩ, но сега са собственост на САЩ у нас
    и нито ЕДНО което е построено от САЩ у нас и е наша собственост 🤔❗
  • 20 черно биле

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Пазарлъка е тънка нишка при взаимен интерес...

    Коментиран от #24

  • 21 Казуар

    17 0 Отговор
    И кой ще финансира строителството им. В Турция АЕЦ се финансира от Русия.
  • 22 Имате ли понятие

    23 3 Отговор

    До коментар #7 от "Импийчмънт":

    колко биха стрували ? Ако са Френски – около 20 милиарда евро, Американски над 30 милиарди евро. И кой ще ги плаща тези пари, като в момента се взимат заеми за под 12 милиарда лева на година, и пак се говори че няма пари ? Единствената алтернатива ако ще се строят е да са Руски.

    Коментиран от #26

  • 23 Българин

    8 13 Отговор
    Петата колона на Москва от национални предатели и българофоби гледа по всякакъв начин са закачи България отново на руската енергийна примка и да увеличи зависимостта ти от Русия !

    Коментиран от #27

  • 24 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 3 Отговор

    До коментар #20 от "черно биле":

    Какъв ПАЗАРЛЪК с прахосмукачка❗
    У---ките НЕ плащат за нищо, дори в натура ! Като каца
    Без Дъно са ❗
    Бай Дън го разбра дори ❗
  • 25 Този министър

    7 7 Отговор
    се държи като руска лимонка.
  • 26 Импийчмънт

    4 8 Отговор

    До коментар #22 от "Имате ли понятие":

    А знаеш ли колко милиарда е печалбата от ток С терористи и изнудвачи не се преговаря

    Коментиран от #33

  • 27 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 4 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    Шестак,
    Като се откачиш от руската зависимост , не ставаш НЕЗАВИСИМ❗Просто сменяш зависимостта от един със зависимостта от друг доставчик ❗
    В случая , с по-НЕизгоден❗
  • 28 Абе Росене

    7 0 Отговор
    кой ще те остави да ги направиш, бе?
    Европейците ли?
    Или американците?
  • 29 АЛФА КЕНТАВЪР

    2 1 Отговор
    БРАВО
  • 30 Иван

    8 2 Отговор
    Росен ,нещо си прекалил я с пушене я с белото.Кажи от къде ги копуваш да несе срещате тайно със оня миризливец президентът на Украйна.
  • 31 за това сме под кривата круша

    9 0 Отговор
    Тоя как ги предвиди тия реактори ? Няма Народно Събрания ,няма пари , ама видиш ли ще ги построиме тия реактори .

    Коментиран от #41

  • 32 Токайто

    8 4 Отговор
    За да направите нови реактори трябва да се изгонят американците и да се пуснат руснаците. Но ние гоним руснаците и лазим пред американците. Е как ще направиш руски реактори и ще ги обслужваш? Шизофрения, пълна шизофрения
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 защо

    6 1 Отговор
    "над 40 са елементите, които се доставят от Русия са без алтернатива"
    Но!?!
    "Дългосрочно търсим алтернативни доставчици, които могат да доставят това оборудване и части."
    Това са ядрени реактори алоо, не са картофи за салата!!!
  • 35 България

    5 0 Отговор
    Участие на американци или европейци в наши енергийни проекти. Ще ни правят енергийно зависими! Ей мръсни продажници! Заслужавате да висите по дърветата!

    Коментиран от #45

  • 36 Що не

    4 0 Отговор
    Предложиш да се разследва затварянето на единия и площадката на другия
  • 37 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 2 Отговор
    Хранилище за ядрени отпадъци не сте и чували,не знаете какво е,но ще правите ядрени мощности и за какво??????За руските тръби дадохте 3,5милиарда,а си връщате на година 35милиона.по добре насадете картофи в цяла бг,докато садите може и да поумнеете,руски подлоги!
  • 38 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП=Израждане

    1 3 Отговор
    Предишен шеф на ЕСО е казал, че българската енергийна система(преносната) не може да се балансира, ако в нея включат още един 1000МВт-1200МВт реактор плюс съществуващите 2 рабатещи в Козлодуй. Двата реактора в Козлодуй ги е балансирал ПВЕЦ Чаира, който за това е бил направен.

    А този рубладжийски "бензиджия" Росен Христов, тръгнал да ми строи още 4 ядрени реактора. Пък и нищо не казва за това откъде ще дойдат парите. Вероятно това(4 нови реактора) ще струва над 40-50 млрд евро.

    Също така от примера с японската АЕЦ Фукушима се видя, че операторите на атомните централи не трябва да са частници. Атомните централи трябва да са само държавни. Т.е. новите реактори ща се строят с държавни пари. Т.е. вместо за пенсии, заплати, здравеопазване ... парите на държавата ще се харчат за нови реактори. И хората ще мизеруват с ниски пенсии и заплати.

    Смятам, че ако се направи анализ за това колко електричество и от какви източници ще трябва да България. То ще са ни достатъчни само 2 атомни блока. Това при положение, че електромобилите се провалят. Ако електромобилите успеят, и 6 ядрени реактора по 1000 МВт няма да са достатъчни на България.
  • 39 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП=Израждане

    3 2 Отговор
    Ало, "бензиджията" Росен Христов, как ще се балансира енергийната система на България? При включени работещи 4-6 ядрени реактора по 1000-1200 МВт всеки. Рубладжиите бензиджии нищо не разбирате от електропреносната мрежа на България.
  • 40 Минева

    6 1 Отговор
    Досега нищо не направихте за ядрената енергетика и след изборите абсолютно нищо няма да направите

    Коментиран от #42

  • 41 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП=Израждане

    1 2 Отговор

    До коментар #31 от "за това сме под кривата круша":

    "Чукча не читател, чукча писател".

    "Тоя как ги предвиди тия реактори?"

    Предвидил ги е на база комисионните, които ще спечели господарят му Румен Радев и трохите, които ще паднат за Румен Христов. А не на база нуждите и финансовите възможности на България.

    България се управлява така вече 77 гадини все на база корупционни комисиони и високоплатени постове. А не на база възможност и нужди. Света се променя, всичко поскъпва, бъдещите поколения ще живеят в тежки времена на пренаселена Земя и голям недостиг на всичко, и на храна, и на енергия ... Но на нашата върхушка не и пука за нищо, не и пука за утре, за другиден... Интересуван я само комисионите "ден година храни".
  • 42 Крум Зарков

    3 2 Отговор

    До коментар #40 от "Минева":

    "Досега нищо не направихте за ядрената енергетика..."

    Не е вярно, ГЕРБ +ДПС + БСП прахосахме няколко милиарда за един ядрен гьол. И върхушките спечелихме стотици милиони на гърба на мизерстващия народ. Вместо за голямо увеличение на мизерните бг пенсиите, прахосахме парите и спечелихме комисионни. А пр@ст@те червени бабички заслужават да мизеруват с мизерни пенсии щом ся толкова пр@ст@ да ни вярват.
  • 43 Знайко

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Импийчмънт":

    "Стига с тези руски реактори и това Белене Ще строим нови мощности от САЩ или Франция."

    Ето за това икономиката на Румъния ни подмина кото бърз влак малка гара. Румънците защото са по-умни от нас строят канадски реактори, Не искат нито съветски, нито френски, нито от САЩ, нито китайски. Строят канадски реактори, прожзводството на тока, с които е по-евтино отколкото от АЕЦ Козлодуй.

    Аз предлагам да уволним всички мунчовци на резидента Радев. И да си внесем главен прокурор от Румъния, и 180-200 депутати от Румъния, и 20 министри от Румъния. И след 10-15 години България ще просперира така както Румъния просперира днес. И е с 20%-30%, по- богати от нас днес. А когато 2007 г. ни приеха заедно в ЕС, Румъния беше след нас.
  • 44 Руски агент

    4 3 Отговор
    Поредният руски агент. Очевидно истинският път за България е по-далеч от Русия. Винаги, когато сме дръпвали напред като държава, е било, когато сме прекъсвали връзките с Русия. Същото се потвърждава и при други държави. Време е купените от Русия управляващи да си отиват и да ни оставят да работим за нас си и да просперираме като народ и държава.
  • 45 Казуар

    0 2 Отговор

    До коментар #35 от "България":

    Друго си е да си зависим от Русия и да те изнудва.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Нагли

    1 4 Отговор
    Предателите вече не се крият Открито работят за режима на Кремъл
  • 48 Мисля

    1 1 Отговор
    Ала-бала и кръчмарски лъкардии.България бавно и сигурно върви към закриване на атомната си енергетика Нито Белене-15 млр и руска технология,нито неродена мома-нови реактори в Козлодуй-30-40 млр ще има.Това е дереджето!А АЕЦ-а с двата реактора е на доизживяване-руснаците нито части ще ни доставят,нито ще му удължат ресурса.
  • 49 Иван

    1 1 Отговор
    Никой не казва от лицензирането на площадка за АЕЦ, проект, намиране на инвеститор, изпълнение, въвеждане в експлоатация колко години трябват. Около 25.
  • 50 Бля-бля

    1 1 Отговор
    30 години слушаме лакардии
  • 51 Да бе да

    1 3 Отговор
    "Предлагаме 4 нови ядрени мощности - 2 реактора в АЕЦ “Белене” и 2 в АЕЦ “Козлодуй”

    Аз предлагам 68 нови реактори😂😂
    Спрете да публиковате мозъчните пръдни на този доста подут мозък !!
    Нищо в България не може да бъде построено без Народното Събрание да го ратифицира !
    Този плондир е назначен от рундьо , значи рундьо ги говори тези глупости ! Кога ще изнесем този димитровградски кърлеж със стола му?
  • 52 белене

    1 1 Отговор
    явно никой нищо не знае !
    всичко в Белене в момента се реже за скраб ...
    незнам но е пълно с някакви си фирми и режат всичко наред !
  • 53 олеле

    1 1 Отговор
    Спокойно, не се кахърете.
    Ще останете и без последните "комунистически" реактори.
    И без това ядрената енергетика е прекалено сложна за вас, а и не ви е нужна-много е скъпа за поддръжка, нали сте почти фалирали. :)
  • 54 Иван

    2 2 Отговор
    По-големи глупости скоро не бях чел. Реакторите не са катамарани. Откъде ги измисли тия 4 реактора тоя?
  • 55 Демократ

    0 3 Отговор
    Този кремълски агент нали си отива,защо се изживява като свързващо звено с Путин с руско-българската енергийна мафия Белене , съществуваща вече 40 години? Какво става в България и какви предателства извършва пРезидента и тези негови служебни русороби? Трябва да спасим Родината си от превръщането й в жалка задунайска губерния.
  • 56 Гого

    1 0 Отговор
    Абе Росене, абе Христов. Имам чувството че говори човек в не съвсем цветущо психично здраве. Огледай се, прочети нещо за централите и тогава говори. Това дето се монтират реактори за 10-12 години вече е в историята. Погледни съседите от Румъния. За две години ще изградят 2 модулни ядрени централи. А ние стоим и говорим без да правим НИЩО. Време е в Правителството да се назначат , компетентни и начетени хора , с желание за действие. Всички сега са Политически активни, малограмотни и с ниска култура. Просто си стоят на мястото като паметника на Съветската армия.
  • 57 Емо

    1 0 Отговор
    Щом го предлагаш това, значи си корумпат като всички в енергетиката. Нали опитахте с Белене и платихте 2 млрд лв. обезщетение на Русия, така че нито реактоари, нито пари да има. Стига.
  • 58 ДА ПРЕДЛАГАШ Е ЕДНО

    1 0 Отговор
    АМА ЩО НЕ НАПРАВИХТЕ ПОНЕ ЕДНО НЕЩО ТА ДА ВИ ПОВЯРВА НЯКОЙ ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове