Last news in Fakti

27 Март, 2023 19:11 1 626 62

Хакерски групи, свързани с Русия може да са зад заплашителните мейли до училищата

  • хакери-
  • училище

Атаката, която бе насочена срещу училищата има за цел да всее смут и паника, а не е сериозна заплаха

Хакерски групи, свързани с Русия може да са зад заплашителните мейли до училищата - 1

Блокиран учебен процес след заплашителни мейли за поставени взривни устройства в десетки училища в София, Варна и Бургас. По случая работи отдел "Киберпрестъпност". Мейлите са от името на Егор Синянский и непозната организация.

Експертите са проследили IP адреса на изпращача като е установено, че той не е български. В канала си в Телеграм организацията, изпратила имейлите, прокламира омраза срещу човечеството и децата. Това е безпрецедентна хакерса атака.

Експерти и преподаватели са категорични, че става въпрос за хакерска атака, която има за цел да всее смут и паника, а не е сериозна заплаха. Разследването трябва да установи от къде е изпратен имейла. Експерти предполагат, че може да става въпрос за хакерски групи, свързани с Русия.

Точно в 9 сутринта на електронната поща в столичното 23-то училище получават имейл със заплаха. Подателят - Егор Синянский.

"Няколко изречения, в които се казва, че човечеството трябва да бъде унищожено и че са поставени тротили на училището", каза за БНТ Нина Чанева - директор на 23 СОУ "Фредерик Жолио-Кюри".

Първоначално служители на охранителната фирма направили обход, след това на място пристигнали и полицаи.

"Това, което ние може да направим, е да засилим контрола, да не допускаме външни лица в училището. В нашия бранш доста често се случва. В училищата скоро не сме имали заплахи", каза Богдан Стойчев - собственик на охранителна фирма.

От училищната управа преценили, че евакуация за 24 часа би предизвикала ненужна паника. Уведомили родителите, че по тяхна преценка учениците могат да останат у дома. Заплахи получили и други училища - Подуяне, Слатина и Красно село.

"В нашия район още две училища са в учебен режим, останалите са евакуирали училищата и ще подновят учебния процес в утрешния ден. Много дълго вече не сме имали такива сигнали. Аз си спомням преди 10 години бяха често явление. Техните послания обикновено звучат по друг начин. Някой се опитва да създаде една изключително сложна суматоха", каза Нина Чанева.

В 9.00 сутринта 30 училища в Бургас също получават заплашителния имейл. Предприета е незабавна евакуация, а някои учебни заведения са останали запечатани до идването на полиция.

"Казахме на децата, че отиваме на разходка. Те се зарадваха много", каза Радостина Ралева - преподавател ОУ ,,Васил Априлов" Бургас.

"Обадиха ни се учителите. Казаха да дойдем да приберем децата. Децата вече бяха излезли от училище", каза Атанас Стоянов, баща на едно от децата.

"Нямахме никакви обаждания от страна на родителите. След като дойдоха служителите на 2 РПУ успокоиха ни и нямаше нищо притеснително за деня".

"Разследващите институции в РСМ не могат да се справят с тези заплахи, да разберат откъде идват, какъв е този център, или организирана група, която ги изпраща. Всяка седмица има подобни заплахи, които накъсват учебния процес. Водят дотам, че антитерористичните групи трябва да обследват училищата по няколко часа. Всичко това руши трайно учебния процес в РСМ. Последните месеци имаше арести на двама тийнейджъри на по 14 и 15 години. Тези арести не доведоха до това бомбените заплахи да спрат. Не може да предполагаме откъде идват тези заплахи, как са организирани, те са главно по мейл. Използват се фалшиви ИП- адреси", обясни Виктор Стоянов от фондация "Македония".


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    16 74 Отговор
    Разбира се, че са руснаци. Да изгоним всички руски слуги от БГ.

    Коментиран от #4, #6, #21, #28, #56

  • 2 може и цру

    58 5 Отговор
    да са, знае ли се ?
  • 3 ПОЛИТ КОРЕКТ

    8 61 Отговор
    ами който не харесва демокрацията и свободата да отиде да живее в россия дори дават безплатно земи в тайгата ако ги заселите.

    Коментиран от #58

  • 4 ЕС фен

    7 57 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    За Български пощи им се размина. Сега обаче трябва да се блокират всички руски айпита.
  • 5 ха ха

    36 8 Отговор
    нашенска милиционерска дейност , но е интересно коя партийна шайка го е поръчала

    Коментиран от #8, #10

  • 6 хм...

    36 3 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Уж си русофил пък не знаеш, че Егор не е руско име.

    Коментиран от #12, #60, #61

  • 7 12345

    52 4 Отговор
    Хайде,пак глупости!Някои соросоиди ,ала ПП, ДБ, ГЕРБ, СДС, ДПС/ДС не могат да заспят докато не създадат някоя глупост,която охотно се коментира от подмазвачките на служба в американското посолсво-Дияна Янкулова, Снежана Иванова, Людмила Железова, Силвия Великова/метресата на Б. Борисов-ГЛАВАНАЦИ-13-09-2019 г/,Люба Кулузич.Ни срам ,не оЧи!
  • 8 Русофил

    9 44 Отговор

    До коментар #5 от "ха ха":

    Руска шайка е поръчала. Кой друг.

    Коментиран от #34

  • 9 патето Яки

    51 6 Отговор
    Поредна пред изборна антируска провокация на краварите, Не е установено кои стои зад
  • 10 ПОЛИТ КОРЕКТ

    8 36 Отговор

    До коментар #5 от "ха ха":

    На възраждане стотиците платени боклуци са това
  • 11 Американска демокрация = смърт

    35 6 Отговор
    Пак провокации. Няма доказателства а само глупости в нета.
  • 12 Русофил

    6 48 Отговор

    До коментар #6 от "хм...":

    Кво ме боли за фалшивото име. Айпито е руско. Българите да се събудят.

    Коментиран от #16, #36, #48, #62

  • 13 А,здасти

    2 10 Отговор
    Са сетиш
  • 14 Американска демокрация = смърт

    39 3 Отговор
    А американските българи веднага вярват на всичко
  • 15 Биондстюпидити

    33 2 Отговор
    Няма скала измерваща тъпотията коята може да издържи такова нещо направо пръска
  • 16 хм...

    34 2 Отговор

    До коментар #12 от "Русофил":

    Българите отдавна са будни. Може би ти трябва да се събудиш...
  • 17 Стоян Александров

    34 9 Отговор
    Путин, Путин е заповядъл да се атакуват училищата в България за да неучат децата и да останат прости. Така ще може да обяви война на България, нали така Ни плашат братята Ни Западняци, а като са прости и глупави децата той ще ги вземе в плен, защото всеки ден яде по едно дете. Даже и Медведев ядял деца само, че трябвало да са под 10 години. Руссснаците ядът само глупави и недоучени деца иначе ако били умни и ходели на училище им горчяли и те не ги ядяли....абеееее за всичко е ви овен Путтииин и Русссссия...
  • 18 1100

    37 3 Отговор
    Всички руски сайтове се гледат от цял свят.Нищо не е блокирано.Само тъпаците от сащ ,които дори английски не знаят, се мъчат да не гледат руска телевизия,но все пак я гледат и още как.Ха,ха,ха,не се правете на идиоти,не приличайте на тъпите сащ и наложницата им Канада!!!
  • 19 Фондация "Костя Копейкин"

    6 30 Отговор
    Хайде на копейкитеЕЕЕЕ !
    5 за пост, Евро за гагауза проZZ !
    Бавноразвиващия Костя е обещал 50 000 моГилници на руzкото посолство. Всяка бюлетина за шмекер копейкин е договор за фронта.
  • 20 Американска демокрация = смърт

    32 4 Отговор
    От 100 километра си личи, че всичко днес е създадено за да се подтикне омраза към Русия, да ама няма да стане.
  • 21 Простя Копейкин

    4 21 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Засега 10 са се припознали като слуги на русия.:)
  • 22 един политик кариера

    14 2 Отговор
    Аз получих имейл да оставя 50 000лв до кофа за буклук сложени в мръсна торбичка на била и понеже не ми се даваха сложих мръсна торба в мръсната торба - направих невеляшка и чаках скрит със прашка зад едно дърво. Като дойде оня да рови в торбите му пръснах шишарката с едно железно топче, после се оказа че бил клошар. Осъзнах като видях RS7 да спира до плика... отидох и се предадох, а те ме направиха политик дори ми купиха и мечка за награда ама понеже бех много гладен я изядох и оставих само кожата за спомен
  • 23 Само питам

    32 2 Отговор
    От говедарско посолство ли дадоха инфото, че са руски хакери?
  • 24 Така значи...

    30 2 Отговор
    Хем експертите не знаят точно от къде идват тези заплахи, хем пък, вероятно били от Русия??? Един вид, може би, но може и да не би! Но пак предварително се правят гнусни внушения чрез медиите! Докато не се докаже по безспорен начин, категорично е несериозно да се изказват хипотези в публичното пространство!

    Коментиран от #40

  • 25 Запознат

    22 2 Отговор
    Окраински фашисти са вкарали БЪЛГАРИЯ в техен черен списък и сега тероризират.
  • 26 УНИАН

    17 2 Отговор
    Владимир Путин лично е пратил имейлите
  • 27 9003

    22 3 Отговор
    Кибер нас.р@няците и ъе се включиха в антируската пропаганда на Козяк
  • 28 И тъй

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    От къде точно се разбира? Може ли малко повече информация, след като си толкова запознат! Защото, по твоята логика, аз мога да кажа, че се разбира, че са виновни танганайците
  • 29 Чак сега разбрах!

    22 2 Отговор
    Путин е виновен за изчезването на динозаврите

    Коментиран от #33

  • 30 Американската пропаганда

    22 2 Отговор
    Може да лъже и зад това да стои ЦРУ!
  • 31 12345

    16 3 Отговор
    По повод за скалата за тъпата,вярно е ,няма такава скала,която да отчете тъпатата в сащ, противна протестантска Англия и с циганин за Мин.Председател/поне да бяха взели от нашите българските цигани/,и за допълнение в Шотландия пак циганин но с кенийски произход.Как да не се съмняваш в нормалността на "цивилизования свят"от вонящия Запад!??! Запад???А, България и Българите сме видели всичко -и възход и падение,но такова чудо не бяхме видели досега.
  • 32 Няма майтап тука

    19 3 Отговор
    Падението на краварската пропаганда. Там дъно няма. Мисирките на ЦРУ днес даже обсъждаха възможността да се разположи тактическо ядрено оръжие в България. Бидоня ни каза, че сме фронтова държава, а ние още се ослушваме и не излизаме по улиците да изметем краварските мекерета. Явно българина ще се усети когато падне първата ракета в отговор на нещо изстреляно от тук. Или когато се озове с мешката на рамо и каската в окопа. На 2ри април ни е шанса, но дори и да не стане, на 23ти април трябва да сме повече по улиците. Нещата вече не са майтап
  • 33 Сократ

    23 2 Отговор

    До коментар #29 от "Чак сега разбрах!":

    Руснаците са виновни, че ЕС и ФАЩ са джендари и са от дол.ни по до.лни
  • 34 Гост

    11 2 Отговор

    До коментар #8 от "Русофил":

    Да предположим, че не е реална заплаха, а диверсионна тактика. Службите са били ангажирани с фалшивите сигнали, а през това време през страната са прокарани разни "неща", които не са могли да преминат безпрепятствено, ако службите не са били заети с тези сигнали. Сещаш ли се от къде влизаха в страната ни разни "неща", на път за Европа? Не, бе, просто възможен сценарий, който можеш да осислиш, ако не си заразен със замъгляващата умът ти фобия.
  • 35 Реалист

    6 6 Отговор
    Егор е портиер в Кремъл
  • 36 Гост

    16 2 Отговор

    До коментар #12 от "Русофил":

    Що за хакери не знаят как да си прикрият айпито?

    Коментиран от #42

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Кибер сигурност

    15 2 Отговор
    Нямаме доказателства обаче сме сигурни, че са руски хакери от козяк да са доволни .
  • 39 Стоян Александров

    16 2 Отговор
    Амааааа иначе НЕДЕЙТЕ ДА ПИШЕТЕ ЗА БУНТОВЕТЕ ДНЕС ВЪВ ФРАНСАТА И В ГЕРМАНИСТАН, НЕДЕЙТЕ БЕЕЕЕЕ !!!! ЩО ДА ПИШЕТЕ ЗА ТЯХ, ТЕ ИЗОБЩО НЕ СА ИНТЕРЕСНИ НАЛИ ??? АМА В МОМЕНТА ТЕЗИ ДВЕ ДЪРЖАВИЦИ ВЕЧЕ ГОРЯТ....СКОРО И ТУК...СТРАШНО Е ТАМ, АМА ТУК ИМА ИНФОРМАЦИОННО ЗАТЪМНЕНИЕ. ИМА И УБИТИ....СТРАХОТИЯ Е ...
  • 40 Гост

    13 2 Отговор

    До коментар #24 от "Така значи...":

    Б0ли ги на пропагандата, че така могат да влошат още повече международните ни отношения. Важното е ко3яшките да са доволни, че евра тряа се къртят, министерски постове да се превземат.
  • 41 мдааа

    14 2 Отговор
    Щях да да се гръмна ако не се съобщи, че това е работа лично на Путин...
    МНС веднага да издава втора заповед за арест!!!
  • 42 Гошо

    11 2 Отговор

    До коментар #36 от "Гост":

    Украинските!
  • 43 Мдааа Дааа

    15 2 Отговор
    Ген. Тодор Бояджиев.......
    В ЦРУ съществува мощна структура, която работи в областта на кибершпионажа. В това управление има специален отдел, който може да имитира почерка на хакери, работещи в различни краища на света. ЦРУ е в състояние да провежда мероприятия копирайки тези почерци и да възлага вината за стореното върху тях.... било Москва, С. КОРЕЯ, Китай и т.н. по света!!!
  • 44 A пък аз да ви кажа...

    11 2 Отговор
    ... ,МОЖЕ И ДА СЪМ зад събарянето наскоро на щатският дрон над Черно Море !
    Ай моля Ви се бъдете по-сериозни...!
  • 45 Копейкин

    2 7 Отговор
    Балтийката на проZтото коце е давало многоТочкови координати на блатните терористи.
  • 46 колко

    9 2 Отговор
    са елементарни и как си измислят разни глупости на които и дете няма да се вържи.
  • 47 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    17 2 Отговор
    Гнусни кравари, каквото и лошо да се случи по света, където и да е то,
    все Русия ще обвиняват, защото пречи на имперските им желания...

    Коментиран от #54

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Мдаааа

    15 2 Отговор
    И сигурно руснаци са сложили кюлчетата в чекмеджето. Все не можем да си опазим гащите чисти.
  • 50 Бандера

    5 6 Отговор
    Абсолютно същото се случи и в Македония, но нам службите веднага обявиха, че атаките идват от Русия!
  • 51 Кой не знае, че " Телеграм"

    3 8 Отговор
    е руска шпионска платформа?
  • 52 НЕМА НАЧИН ДА НЕ СА СВЪРЗАНИ С РУСИЯ !

    2 6 Отговор
    ТО ТОВА СИ СЕ ЗНАЕ !
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Изтрих

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.":

    Си акаунта от там. Хак им е.
  • 55 ЦИПСО

    6 1 Отговор
    Целева аудитория №1 украинските експерти са определили „политически активното население на Руската федерация на възраст от 18 до 45 години“
    Телефонен тероризъм, измами с банкови карти, препълване на информация, масивни дублирани коментари под популярни публикации в социалните мрежи. „фабрики за ботове“ и цели кампании, които провокират страх и паника. Всичко това е дело на Центровете за информационни и психологически операции на въоръжените сили на Украйна. Това сега се прилага в България заради отказа на президента Радев за предоставяне оръжие за Украйна.
  • 56 САМО КОМЕНТИРАМ

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":



    "Хакерски групи, свързани с Русия МОЖЕ да са зад заплашителните мейли до училищата"


    А може и да са НАТО-вските отчаяни агресори, които губят на всички фронтове, и им остана само голата пропаганда и манипулация.






    :D
  • 57 Не не не е путин

    0 6 Отговор
    Той обича дечица особено момченца. Някои даже ги целува по пъпчето
  • 58 Източна ромелия

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "ПОЛИТ КОРЕКТ":

    То една демокрация се е завихрила на Запад майко мила мед и масло от чешмите тече. Няма брожения и протести сред масите.
  • 59 българин от варна

    5 1 Отговор
    Амчи на 100% е верно! "Руснаците " пак са!!!
    Бях сигурен чи това ще напишат и без направено разследване, нашите джурналя!
    Те просто следват тона от камертона и се разпяват в един глас!
    Ей платени твари, не сте ни нужни!
  • 60 пешо

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "хм...":

    на краварите номерата
  • 61 пешо

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "хм...":

    селянин сър
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове