Last news in Fakti

28 Март, 2023 09:05 1 071

Мая Манолова: „Ще вземаме печалбата от спекулантите и ще я даваме на хората"

  • мая манолова-
  • левицата-
  • избори

Тя предупреди за опасността от следваща стъпка

Мая Манолова: „Ще вземаме печалбата от спекулантите и ще я даваме на хората" - 1
Снимка: Нова ТВ

„Ще вземаме печалбата от спекулантите и ще я даваме на хората"

Това каза днес Мая Манолова в участието си в Нова Нюз по повод приоритетите на „ЛЕВИЦАТА!“, а именно борбата със спекулата и високите цени, картелите и категоричната си антивоенната позиция. По този повод тя заяви, че износът на оръжие е бизнес със смърт, а българските граждани стоят по-високо от икономическите интереси на оръжейните заводи и човешкият живот е безценен.

Оказва се, че целият икономически растеж, с който се хвалеше Четворната коалиция, е от износ на оръжие и горива за Украйна. Това стана ясно след вчерашното признание на Кирил Петков за износ и боеприпаси към Украйна в размер на 5 мрд. лева по време на управлението на Четворната коалиция. Този факт очерта ясно и основната разлика между позициите на „ЛЕВИЦАТА!“ и БСП относно мястото на България в разрастващия се военен конфликт.

За разлика от БСП, чиито лидер в качеството си на вицепремиер и министър на икономиката е подписвала сделки за износ на оръжие, позицията на новата лява коалиция е принципна и не би подкрепила никакви сделки и споразумения, свързани с въвличане във военния конфликт. Мая Манолова коментира, че е непочтено това да се прави зад гърба на българските граждани. Тя предупреди за опасността от следваща стъпка, която би могла да бъде искане към страната да изпрати български младежи на фронта на чужда война.

Друга разлика е предложената ценова политика при храните. „ЛЕВИЦАТА!“ настоява за таван на надценката, а не на цените. Направен от коалицията анализ, базиран на европейските практики на ценообразуване, показва, че там, където е поставен таван на цените, търговските вериги натискат производителите и те фалират. Затова, ефективен метод за овладяване на кризата с храните е именно таван на надценките. „ЛЕВИЦАТА!“ отдавна настоява за таван от 5 % за 10 продукта от малката потребителска кошница, които да са достъпни за всички – мляко, месо, яйца, сирене, кашкавал, брашно и др. Служебното правителство работи в унисон с предложението на „ЛЕВИЦАТА!“ и мерките вече дават резултати.

Мая Манолова уточни, че цените на храните са тръгнали нагоре от края на 2021 г., по време на управлението на Четворната коалиция и не са предприети никакви адекватни мерки в полза на хората за овладяване на кризата. Тя посочи, че едва по време на предизборната кампания всички са се сетили за този проблем и основателно ги обвини, че са загубили много парламентарно време за хартиената бюлетина, износа на оръжие и покупка на нови самолети – теми, които интересуват партийните елити, но не са в полза на хората.

„ЛЕВИЦАТА!“ ще създаде силен контролен орган, който да следи за спекула с цените на храните, да прави проверки и да налага „драконовски мерки“ на спекулантите. Мая Манолова наскоро посети мандра, която не предлага стоката си на българските търговски вериги, заради натоварващите допълнителни такси, които увеличават цената на продуктите, а ги изнася за САЩ, където такива такси няма и цената се оказва по-ниска от тази в България. „Трябва да има солидарност от страна на веригите, защото българските данъкоплатци ги подкрепяха, те получиха десетки милиони за компенсации, а българските граждани не получиха и стотинка. Плащат най-ниския корпоративен данък в Европа и си изнасят печалбите зад граница. Най-важното е да спрат да извиват ръцете на потребителите, а всичко над определената надценка трябва да отива във фонд „Солидарност“, от където да се върне обратно при хората.“, заяви Мая Манолова.

Тя обеща, че „ЛЕВИЦАТА!“ ще води почтена политика и ще изпълни обещанията, които поема пред избирателите, а именно да не допуска партиите на статуквото ГЕРБ и ДПС във властта и да е опозиция на всяка коалиция на войната, ще настоява в следващия парламент всички усилия да бъдат насочени към дипломация и мирни преговори, които скоро да сложат край на този абсурден конфликт. Мая Манолова изрази мнение, че нито Европейският съюз, нито Европейската комисия демонстрират силно лидерство в момента и част от решенията, които вземат са спорни, като подчерта, че в този военен конфликт големият губещ е Европа. „Ние ще отстояваме силно и категорично интереса на българските земеделски производители, на въглищните централи и на българските домакинства. Ще критикуваме и ще налагаме вето, когато се вземат решения, които са в ущърб на хората.“, обобщи Мая Манолова.

Тя отново заяви, че волята за обединение на лявото е основна разлика между двете леви формации. Последните социологически проучвания показват, че БСП ще е пета, а „ЛЕВИЦАТА!“ шеста сила в парламента. Според нея, обединението би дало сила и авторитет, но ръководството на БСП се държи като монополист в партията, а и вместо да критикува партиите на статуквото, напада само „ЛЕВИЦАТА!“.



Свързани новини


Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове