Last news in Fakti

28 Март, 2023 11:04 5 776 34

С новите правила за шофьорите: Ще напълним затворите и ще качим корупцията

  • шофьори-
  • мвр

МВР се смятат за недосегаеми и те въвеждат правилата. В тях е ножът и те режат, казва Христо Радков от Българското обединение на шофьорите

С новите правила за шофьорите: Ще напълним затворите и ще качим корупцията - 1

От днес влизат в сила измененията в Наредбата за контролните точки при шофьорите, като за определени нарушения ще се отнемат по-голям брой точки. Това следва от обнародваните в „Държавен вестник“ промени в Наредба № Із-2539 от 17 декември 2012 г., съобщи БНР.

Промените не са съгласувани между МВР и Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“. Христо Радков от Българското обединение на шофьорите коментира:

„МВР се смятат за недосегаеми и те въвеждат правилата. В тях е ножа и те режат. Ефектът от тези ненужни предложения и ненужно увеличение на таксите ще са два – ще напълним затворите и ще качим корупцията. В самата наредба са дадени няколко субективни тълкувания на „човека от храстите“, който при едно евентуално спиране, той ще прецени дали ние сме изпреварвали опасно. Срещу възмездяване той може да реши, че не сме изпреварвали опасно, даже и да сме го направили, което рязко ще повиши корупцията“, каза Христо Радков.

По думите му, ако на някой водач му бъде отнета книжката и след това бъде хванат да управлява моторно превозно средство по някаква причина, той отива ефективно в затвора.

„Ако управлява в периода на отнемане по независимо каква причина – може да има болно дете, болен родител, неотложност, всички знаем, че може да се наложи, първият полицай, който го спре, при алтернативата да отиде една година минимум в затвора, той ще го овъзмезди така, че той ще забрави, че ви е спирал. Ето това ще покачи корупцията“, добави Радков.

Главен инспектор Лъчезар Близнаков от отдел „Пътна полиция” към ГДНП обясни преди ден, че въпреки завишения контрол от тяхна страна, няма резултат.

„В последно време сме свидетели на все по-завишен контрол, по-стриктни действия от наша страна, но резултата и ефекта не ни удовлетворява в голяма степен, така че промяната на тази наредба е едно от действията, с което се цели да се подобрят резултатите от извършваната дейност. Очевидно не може да се разчита само на общественото разбиране и на самосъзнанието, затова взимаме нещата основно в наши ръце“, каза гл. инспектор Лъчезар Близнаков.

Измененията в Наредбата разширяват възможностите за отнемане на шофьорската книжка на водачи извършили нарушения.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГУМЕН КРАДЕВ

    47 5 Отговор
    Горкия Семерджиев , как ще кара сега с тези нови санкции ??? Поредното безумие , дерат кожите на обикновените шофьори а нашите помазани хора санкции не ги ловят !!!! И след това статистиката отчита намаляване броя на произшествията , ако беше вярна щеше да е отрицателна , караш си по магистралата и току виж някой възкръснал от асфалта пред тебе ! Боже опази ни от законите които уж ни пазят !!!

    Коментиран от #8, #31

  • 2 Истината

    10 35 Отговор
    На селяците да им се забрани да управляват мпс.Само колело.Може и каруца.

    Коментиран от #7, #21

  • 3 Радев

    35 3 Отговор
    ОФцете редовно да се стрижат от утре пеша или с 20 км в час,а между другото те и пътищата ни са за толкова
  • 4 По добре кретените да са в затвора,

    29 12 Отговор
    отколкото на пътя! Те са като луд с автомат, даже по опасни, защото повечето катастрофи стават заради тях. Напълно заслужено ще им се отнемат наказателни точки, точно така трябва, даже закъсня тази мярка.
  • 5 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    22 5 Отговор
    „Ако управлява в периода на отнемане по независимо каква причина – може да има болно дете, болен родител, неотложност, всички знаем, че може да се наложи, първият полицай, който го спре, при алтернативата да отиде една година минимум в затвора, той ще го овъзмезди така, че той ще забрави, че ви е спирал. Ето това ще покачи корупцията“, добави Радков.................................................................................................................................. ..........................................................................................................................................................................................Нищо ново не казвате господин експертеТази ваша хипотеза може да се получи и по преди действащите правила.Така,че хипотези много ,факт един.ТВЪРДЕ МНОГО САМОНАДЕЯНИ ВОДАЧИ И МНОГО ТЕЖКИ КАТАСТРОФИ С МНОГО УБИТИ И РАНЕНИ.
  • 6 Купейкин

    9 21 Отговор
    При толкова наши гласоподаватели мярката е нормална
  • 7 Слушай

    7 19 Отговор

    До коментар #2 от "Истината":

    Вие засягате много,подръжниците на ВъСраждане

    Коментиран от #9

  • 8 Потрес

    20 11 Отговор

    До коментар #1 от "ГУМЕН КРАДЕВ":

    Ако на някой водач му бъде отнета книжката и такива, които нямат издадедени книжкии и след това бъде хванати да управляват моторно превозно средство по някаква причина, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да отиде ефективно в затвора - по бързата процедура! И доживотно лишаване от правото да управлява МПС. Разграден двор. Да си е правил сметката да не му отнемат книжката, като са му я отнели има таксита, автобуси и всякакъв друг транспорт. Да кара каруца, като не знае как се кара кола!
  • 9 Знам ли

    19 2 Отговор

    До коментар #7 от "Слушай":

    Ангелчо Джамбазчето от кои е? Ама него само го порицаха, а той се засрами и избяга в Бруксел. А не е и само той - много са.

    Коментиран от #23

  • 10 Боби

    16 14 Отговор
    Законите по пътищата трябва да бъдат строги,така е в цял свят.Като отидете в друга държава стриктно спазвате техните правила,защото ще ви бръкнат яко в джоба,а тука не,защото шофьора знае, че няма да има кой знае какво наказание.Затова са и многото катастрофи и жертви в България.Аз съм ЗА по-строги закони.Щели да се напълнят затворите...Ами тогава никой да не вкарваме.

    Коментиран от #15, #16

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ГОШКО

    16 4 Отговор
    Шофиране с отнета книжка,.... Може да се наложи,... Чичо Радков, слуша ли те главата, че и руководител си някакъв гледам...
  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 1 Отговор
    Те КАпооТи все сядат на мозАка си и мислят с Г@З@ си ‼️
  • 14 даазсъсивиновен

    15 0 Отговор
    Прекадила съм къщата, вместо с тамян, с канабис... По-весели празници не сме имали!
  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 2 Отговор

    До коментар #10 от "Боби":

    Боби , карат внимателно
    не заради големите глоби,
    а защото знаят ,
    ЧЕ НЯМА ДА ИМ СЕ РАЗМИНЕ ‼️
    Това е ❗
  • 16 замислен

    13 3 Отговор

    До коментар #10 от "Боби":

    не човек, не са им строги санкциите (спрямо техния стандарт) а са неизбежни! Всеки знае, че тук ако те хванат ОК, никой не те търси никой не връчва, и да ти го връчат криеш се 3 години и не плащаш, има хора с 50-80 000 лева актове плащат ли ги? пишеш колата на баба си, тя е без книжка, голяма работа, трупат се актове ама не могат да и вземат пенсията. Ако нарушиш и до 1 седмица ти го връчат ще се усетиш че е грешка и ще внимаваш за напред, ако ти го връчат след 1 година го приемаш като рекет и не осъзнаваш къде какво си напраивил и не се поправяш.
  • 17 Сус

    4 8 Отговор
    Радков,Радкооов , книжки има в книжарницата .Водачите притежават СУМПС .Ясно.А иначе не е лошо да почетеш повечко книжки .
  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 1 Отговор
    изРОДНИТЕ полЮЮцаи не виждат ли
    СКУТЕРИАНЦИТЕ по ПЛАТНОТО за движение ‼️‼️‼️
    Те се движат , като в космоса ‼️‼️‼️
  • 19 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 2 Отговор
    Някой чувал ли, да познава едва ли,
    ВЕЛОСИПЕДалИСТ глобен за каране велосипед по тротоара или в най лявата от две или три ленти на платното за движение на МПС ❓❗❓❗❓❗
  • 20 Умен по цялата глава

    24 0 Отговор
    Строгостта на Закона трябва да бъде насочена също и към Контролните органи,реципрочно.Всяко контролно лице " скрито в храстите" трябва да бъде оборудвано с камера Го Про на ревера,която да Документира Нарушението,за да бъде признато за съществуващо.Нищо сложно....
  • 21 Читател

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Истината":

    Явно имаш колело и/или каруца. Затова говориш така :)
  • 22 СЗО

    7 5 Отговор
    Повече хора в затвора- повече надзиратели (държавни служители)- повече гласове за Боко.
  • 23 Господине

    12 0 Отговор

    До коментар #9 от "Знам ли":

    Правилата са оФцете не за депутати и политици
  • 24 Име

    11 3 Отговор
    След като усвоихме милиарди от ЕС и държавата ни построи най-добрите пътища в Европа и света, с перфектен асфалт, маркировки за "чудо и приказ" и мантинели на световно ниво, тоест пътната мрежа в страната ни е в перфектно състояние, без забележки и по никакъв начин не застрашава живота и здравето на участниците в движение, време е държавата да се захване с "гражданина шофьор". Тука нещата явно ще са на принципа "има шофьор, има проблем", тоест дайте да ги ощавим всичките, да ги лишим от правоуправление и да ги натикаме в затвора, та да си оправим статистиката. И понеже вече имаме и върховенство на закона, тоест правилата са не заобиколими и важат за всички, та съм сигурен, че всеки хванат нарушител ще бъде санкциониран и няма да има "ооо, колега" или "знаеш ли кой съм аз / кой е баща ми".
  • 25 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 3 Отговор
    Влязох в банката и си купих 100 евро, че ми трябваха. Излизам и вдигам банкнотата към слънцето, да видя водните знаци. Отнякъде изскочи катаджия и пита:
    - С кола ли си?
    - Не.
    - Жалко!
  • 26 хахах

    7 3 Отговор
    „Ако управлява в периода на отнемане по независимо каква причина – може да има болно дете, болен родител, неотложност, всички знаем, че може да се наложи......това го има само в Булгари стан, винаги си намираме оправдание да нарушим закона.
  • 27 Мирослав

    6 3 Отговор
    "...ако на някой водач му бъде отнета книжката и след това бъде хванат да управлява моторно превозно средство по някаква причина, той отива ефективно в затвора." Точно така и трябва да бъде. Шофиране без книжка, с фалшива или отнета такава трябва задължително да се наказва със затвор.
    Христо Радков от Българското обединение на шофьорите: "...може да има болно дете, болен родител, неотложност, всички знаем, че може да се наложи..." - ала-бала - с други думи искаме законът да не важи за нас, а ние да си правим каквото си искаме. Хайде У ЛЕВО бе наглец.
  • 28 коста

    12 4 Отговор
    Не правете полицаите идиоти, защото не са. Те са хора като вас. Спирали са ме и за дребни неща, фарове и тн. Затваряли са си очите една стотинка не ми е поискал никой. Страх ви е от тези закони, понеже ще ви бръкнат в джоба. Еми карайте нормално и това няма да се случи, не правете предпоставки и спазвайте ограниченията. Не засичайте при прибиране от ляво в дясно, давайте светлинна индикация и куп подобни.
  • 29 кат

    7 4 Отговор
    Най добре е да се увеличат още глоби и ефективни наказания - затвор.
    Само чрез страх можеш да държиш българина. Той от друго не разбира, само от бой и като му брекнеш в джоба.
    Полицаите са се ориентирали правилно но очаквам по-сурови и скъпи наказания, за нарушителите.
  • 30 Анна

    9 2 Отговор
    Искаха да не убият, да ни изтребят с ваксините! ... Сега ЕС С МАСОНСКАТА СИ ПАПЛАЧ СА СЕ " ЗАГРИЖЕЛИ " ЗА ЖИВОТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ШОФЬОРИ?!... Това е насока от ЕС, защото и в Гърция същото постановяват! Господи, до кога ще лазят правителствата пред пълната с ценности" масонска престъпна организация, наречена ЕС И ПРЕД препълнените с обич и нежност към народите американски ПСИХОПАТИ с кървававята им лига!... Н2 трябва да се допуска смъкване на указания отвън!... И още... ДДА НЕ ДОПУСНЕМ СМЯНАТА НА БЪЛГАРСКИЯ НИ ЛЕВ С ИЗМИСЛЕНАТА ВАРУТА НА ЕС- евро!!!

    Коментиран от #32

  • 31 генчо

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "ГУМЕН КРАДЕВ":

    за кво мислиш че правят жива верига пред Альошата? нали да запазим тия всетли внучета на най-силните борци на партията ва! те не са простоюдие те внуците на ПАРТИЙНИ ЧЛЕНОВЕ
  • 32 генчо

    4 8 Отговор

    До коментар #30 от "Анна":

    имаш избор да напуснеш ЕС никой не те спира да идеш където си искаш, малко по на севеоизток набират кадри за месомелачката. вари там ще си поне от няква полза
  • 33 пенко

    4 4 Отговор
    АМИ ЗА ДА НЕ ПРЕПЪЛНИМ ЗАТВОРИТЕ - ДА ИЗГРАДИМ :- КОНЦЛАГЕРИ --- ЗАГРАДЕНИ ОСЪДЕНИ ШОФЬОРИ - САМИ ДА СИ ГОТВЯТ ; САМИ ДА СЕ ПЕРАТ И ПРЕВЪЗПИТАВАТ ---ШЕСТ ВИШКИ СНАЙПЕРИСТИ / ЗА ЗАСТРЕЛЯН - ПРЕМИЯ / И ОГРАДА + ОГРАДА !!!!!!!!!!
  • 34 БЪЛГАРИН

    7 2 Отговор
    Какво му е сериозно на наказанията? От закон и ред ли ви е страх? Престъпниците в затвора !
    Глобите трябва да се умножът минимум по 4.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове