Last news in Fakti

29 Март, 2023 08:09 1 255 24

Експерт по сигурност: Тревожни са бомбените заплахи срещу училищата

  • славчо велков-
  • бомба-
  • заплаха

Това е организирана акция

Експерт по сигурност: Тревожни са бомбените заплахи срещу училищата - 1
Снимка: Архив

Бомбените заплахи срещу училища в страната са достатъчно тревожни, защото не са нещо ново в терористичната практика. Това заяви пред NOVA експертът по сигурността Славчо Велков.

„Без съмнение, по отношение на обектите, към които са отправени заплахите, може да бъде отнесено към формите на така наречения училищен тероризъм и то в по-безопасната част – заплаха от насилие, а не проявено насилие“, посочи Велков.

По думите му в конкретния случай става въпрос за нещо по-организирано, тъй като заплахите са над 100.

„Говорим за заплахи, отправени по комбиниран способ – по имейл, по телефон. Може да се говори за телефонен тероризъм, а не кибертероризъм. В конкретния случай буди тревога факта, че заплахите се случват на територията на цялата страна. Притеснителни са и твърденията, че извършителите са повече от един. Като прибавим и това, че след няколко дни предстоят и парламентарни избори, а избирателните комисии в по-голямата си част ще са съсредоточени в сгради на училища, това е изключително сериозно и не трябва да се пренебрегва”, уточни експертът.

Според него не би могло да се изключи версията целта на заплахите да са именно изборите.

„Въпросът е дали това е тест за реакцията на органите за сигурност за самите избори, и дали не цели да пренасочи дейността на тези структури в друго направление, към друга опасност, а не към усилията за предотвратяване на купуването на гласове”, подчерта Велков.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Селянин

    25 1 Отговор
    Тревожно, че вече два дни не можете да пипнете някой сополанко. Вероятно чакате някой осемдесет годишен експерт да ви направи експертиза на айпи адресите от мейлите. Незнам ако се появи истински терорист какво ще правите.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Заплахите

    9 5 Отговор
    Са тревожни, НО никой не проявяваагресивност, ако не е предизвикан с нещо!
    Политиката ни е погрешна!
  • 5 Капка будурова

    14 1 Отговор
    Тези заплахи за да се отклони вниманието на МВР от друго престъпление - закупуване на гласове.
  • 6 ФЕЙК

    13 1 Отговор
    Ако в България разко спадне броя на експертите, наблюдателите, анализаторите, социолозите и антрополозите и те се влеят в редиците на трудовия български народ щведите ще ни дишат сянката!
  • 7 Коалиция Козяк-Мустафа

    18 3 Отговор
    Коалиция Козяк-Мустафа предвкусва, че тези избори няма да са козякоугодни. И затова разиграва цирк. От Козяк-Мустафа се подсигуряват ако на изборите излезе първа някоя неполиткоректна партия, да ги обявят за невалидни
  • 8 Да това е организирана,(но смотано)

    17 3 Отговор
    акция на краварите и спусната като опорка до подлогите си по цял свят, искат да покажат, колко опасен е Путин. С това стават още по смешни, стигнаха до детски игри.
  • 9 Перо

    12 1 Отговор
    Това явление на кибер заплахи в БГ, показа пълната безпомощност и неграмотност на специализираната ГДБОП! Показаха по ТВ интервютата с полицаи, с мозък на пиле, без никакви технически отговори и изявления като политици, забърквайки тирлю гювеч от геополитика, дейност в други държави и абсолютни, необосновани обвинения, без никакви разследвания, обвиняващи конкретни страни и предизвикващи дипломатически усложнения, от простотия и правна неграмотност. В крайна сметка се осланят на чужда помощ от “партньорски” служби. Някой друг да им свърши работа! Оказва се, че няма елементарен протокол за действие от МВР, при терористична заплаха! Разчита се на елементарната сапьорска тактика, да се изчака 24 часа да се превърти на 360 градуса механично или електронно взривно устройство с часовников механизъм. Ами, ако това устройство е създадено например за задействане чрез дистанционно управление, тогава какво правим? Остава да се кръстим, това да е някаква ученическа постъпка и напразна пушилка!
  • 10 голям праз

    5 1 Отговор
    и без това Не -Вот
  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 3 Отговор
    Не смея да се нарека "Експерт" в нищо,а тези са ИИИксперти по всичко.....Това с "Експертите" са го взели от Дойчовците........Баш "Експертите" не се Кланят на никой.........Сами си ловят рибата и си я ядат сами.........ИИИксперте....
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Леле,леле

    5 4 Отговор
    Тоя цървул и пияницата Ботьо са най-големите "експерти" 😂 Комунистически тиняци !
  • 14 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 3 Отговор
    Това,което става в бг,не е направено от истински Хакери!Такер е човек,който работи за да печели мноо пари и за собственно доказване........Тук е замесена или формация,която участва в изборите най вероятно или хора на Служба ,лудия или 666!!!!Няма как да се игнорират ,имагинерните заплахи,защото е заплашено най-ценното за един човек!Вместо да филтрирате трафика в този сайт и да се зверитев аи-пи тук, и да ме блокирате,карайки ме да ставам китаец,иби дойч,блокирайте трафика за няколко дни от вси неприятелски ВАМ страни!А,тъмното странАААААА я блокирайте тотално.Като минат изборите пак го пуснете трафика!
  • 15 Просто човек

    2 6 Отговор
    Откога тази путинска марионетка е експерт?!

    Коментиран от #18

  • 16 родител

    3 2 Отговор
    В спомените от близкото и по далечното минало, изплуват такива случаи, като заканата за давене на деца и случая с Беслан! Тези бомбени заплахи са наистина тревожни, но не по малко е тревожен факта, че президента взема отношение, по въпроса за учебниците, а в същото време, пропуска да вземе отношение за възникналите заплахи, към децата в училище!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Прост човек си, обилно прост

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Просто човек":

    Откакто е станал американска марионетка.
  • 19 Бял ден

    5 0 Отговор
    Отговорът е ББ
  • 20 Перо

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "брей!":

    Тоя е бил обикновен “кашик”, мотострелковак в Крумовград и няма нищо полицейско, нито нещо свързано с националната сигурност! Завъртя се покрай измислените политици и се самопровъзгласи за “експерт” по национална сигурност! Целият напън беше да си уреди сина на добър пост в НДК! Сега заработва нещо като пенсионер със статии, изсмукани от пръстите или интернет!
  • 21 БЪЛГАРИН

    1 2 Отговор
    ДОБРЕ, ЧЕ СЕ ПОКАЗА И СЕЛСКИЯТ КМЕТ, АКО НЕ БЕШЕ ТОЙ НИЕ КАКЩЕ РАЗБЕРЕМ ЗА ЗАПЛАХИТЕ.
  • 22 Лазо

    0 1 Отговор
    Този Славчо съм го виждал и слушал няколко пъти на живо на конференции във Военна академия. Мога да ви споделя, че е дълбоко несведущ в областта на сигурността , особено по отношение на военната сигурност, международните отношения и тероризма. Веднъж всички бяхме потресени от неговата арогантност и неосведоменост по темата, по която говореше. Бил е на някакъва дребна чиновническа длъжност в българско посолство в Сирия или Ливан, или някъде в района по линия на МВР, и оттам се е самообявил за експерт първо по тероризма, а после и по сигурността. Може да прави впечатление само на младите репортерки от телевизиите. По дъртите му знаят репертоара, но просто няма достатъчно читави хора, които да хванат да говорят по медиите и затова такива като този виреят.
  • 23 ЗАПЛАХИТЕ НЕСА ЗАПЛАХИ ДОКАТО СА ЗАПЛАХИ

    1 0 Отговор
    ПОСЛЕ СТАВА СТРАШНО А ТО ИДВА !
  • 24 ЗАПЛАХА Е ДА ДАВАШ ОРЪЖИЕ НА НАЦИСТИ !

    1 0 Отговор
    ТОВА Е ИСТИНСКАТА ЗАПЛАХА , А ТЕЗИ В УЧИЛИЩАТА СА ОТ ЕДНА ПЕЧЕЛИВША ПАРТИЯ ДЕТО ОТКРАДНА 500 МЛРД ЕВРО , ДО СЕГА И ИСКА ОЩЕ ТОЛКОВА ДА ОТКРАДНЕ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове