Last news in Fakti

5 Април, 2023 16:40 2 106 29

След изборите на 2 април: Кой колко печели и губи по райони?

  • избори-
  • 2 април-
  • партии-
  • печалба-
  • загуба

ГЕРБ-СДС печели 21 многомандатни избирателни района, а ПП-ДБ и ДПС са първи в по 5 избирателни района. ПП-ДБ печелят изборите в трите района в София, в Пловдив-град и в Русе. ДПС са първи в Кърджали, Разград, Силистра, Търговище и Шумен

След изборите на 2 април: Кой колко печели и губи по райони? - 1
Снимка: БГНЕС

При 100% обработени протоколи в ЦИК ГЕРБ-СДС печели 21 многомандатни избирателни района, а ПП-ДБ и ДПС са първи в по 5 избирателни района. ПП-ДБ печелят изборите в трите района в София, в Пловдив-град и в Русе. ДПС са първи в Кърджали, Разград, Силистра, Търговище и Шумен.

Какъв е изходът от лидерските битки по райони - кой колко печели и губи в различните части на страната? Равносметката - от БНТ.

В 23 МИР-София новата коалиция ПП-ДБ печели двойно повече гласове от ГЕРБ-СДС, резултатът обаче е с около 7000 гласа по-малък от резултатите поотделно на ПП и ДБ на изборите през октомври. ГЕРБ-СДС пък са добавили гласове. Сериозен ръст от над 30% отбелязва в този МИР "Възраждане". Ръст бележат и ДПС, и ИТН, а БСП губи 1500 гласа.

В 24 МИР-София ситуацията е аналогична - ПП-ДБ са първи със сериозна разлика от над 20 000 гласа пред ГЕРБ-СДС, но с по-нисък резултат от сбора на гласовете на двете партии от миналия вот. ГЕРБ-СДС и тук вдигат резултата си - с около 1000 гласа. Ръстът в гласовете на "Възраждане" и тук е голям. ДПС и ИТН качват резултата си, а БСП губят гласове.

В т.нар. "лидерски район" - 25 МИР София - ПП-ДБ са първи, но и тук с по-нисък от общия им резултат от изборите през октомври. ГЕРБ-СДС вдигат минимално резултата си, "Възраждане" качват осезаемо, повече гласове са получили и ИТН, а БСП и тук губят гласове.

В Пловдив-град ПП-ДБ са първи - и тук с по-нисък от общия им на предишните избори резултат. ГЕРБ-СДС остават втори с малко по-висок от октомври резултат. "Възраждане" и тук увеличават сериозно резултата си, ДПС и ИТН - с малко, а БСП и в този район губят гласове.

Във Варна ГЕРБ-СДС получават близо 4000 гласа повече в сравнение с октомври и са със сериозна преднина пред ПП-ДБ. Гласовете на "Възраждане" са увеличени с около една трета, ДПС също отчитат ръст от близо 1000 гласа.

В Перник ГЕРБ-СДС остават първа политическа сила - с около 500 гласа повече от предишните избори. ПП-ДБ са втори - с по-малко гласове. "Възраждане" качват резултата си в този МИР с почти 50%. Перник е един от малкото райони, в които повече гласове в сравнение с октомври получава БСП. ИТН също качват малко, а ДПС губят избиратели.

В Хасково ГЕРБ-СДС запазват първото си място и след тези избори и с малко по-висок резултат от октомври. ПП-ДБ са втори - с по-нисък резултат. Гласовете на "Възраждане" тук скачат с близо 50%. БСП също увеличават гласовете си, макар и минимално.

В бастиона си Кърджали ДПС губи около 1500 гласа на тези избори. Въпреки по-добрия си резултат в сравнение с вота през октомври и второто място ГЕРБ-СДС вероятно отново ще останат без депутат от този район и бившият председател на парламента Цвета Караянчева ще остане извън него. ИТН тук губят гласове, но очакванията са именно при тях да отиде петият мандат от Кърджали. "Възраждане" и БСП подобряват резултатите си от миналия вот.

В Благоевград ГЕРБ-СДС отново са първи - с около 3000 гласа повече от вота през октомври. ДПС с водач Делян Пеевски отбелязват най-високия си резултат за последните пет вота. Ръстът при "Възраждане" е сериозен, БСП губят 1500 гласа.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалист

    20 5 Отговор
    Спечели боко, като си удължи свободата, но не се знае до кога.
  • 2 победители???

    13 6 Отговор
    При 60% негласували кой печели!!!??? Тези още ли си вярват, че печелят. До кога??? Товарищ копейкин няма ли да направи референдум за признаване гласовете на негласуващото мнозинство но там няма гювеч, субсидийки и къщурки.

    Коментиран от #15

  • 3 123456

    12 15 Отговор
    Много ви е трудно , господа мисирки , да го преглътнете и признаете - ВЪЗРАЖДАНЕ качва с 30-50% !!! Говори ли ви нещо това ! Това е приливът преди ЦУНАМИТО !

    Коментиран от #4

  • 4 И колко са депутатите им?

    8 12 Отговор

    До коментар #3 от "123456":

    37 .Сами срещу 203 .Тотално изолирани.

    Коментиран от #23

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Некой си

    10 7 Отговор
    В София предстои промяна ! Айдуците от ГРОБ ги видяхме.Незаконно строителство,разбити улици и тротоари,липса на спирки за градския транспорт,кучкари "натуряващи"детски площадки (каквото е останало) и паркиране в зелени площи и т.н.Пълно безхаберие.Единственият "плюс",че откриха казина на всеки ъгъл и водно Метро.Има и още,ама от къде да почнеш ?
  • 7 прокопи

    15 4 Отговор
    То е ясно кой печели. Има снимки по тоя въпрос- в една спалня. А кой губи също е ясно. Губят гражданите на нашата държава. Елементарно е.
  • 8 Факт

    14 6 Отговор
    За ГЕРБ са гласували 10 % от имащите право на глас ! Кои са те - отговорете си сами българи !

    Коментиран от #28

  • 9 Реално погледнато

    6 7 Отговор
    Герб манипулират вота с хартията. ПАЗИ БОЖЕ ДА НЕ СЛУЧИ
    ТОЗИ ВАРИАНТ
    С КРАДЦИ И КОЛОБОРАЦИЯ
    ПП И ДБ НЕ ТРЯБВА ДА ВЛИЗАТ
    БАЦЕ ДА СИ ПРАВИ КАБИНЕТ С ДПС НА ДОГАН СОКОЛА
    НИНОВА И СЛАВЧО
    ТЕ МУ СТИГАТ ДА КРАДЪТ БЪЛГАРИТЕ ОЩЕ 12 ГОД
  • 10 Реално погледнато

    2 6 Отговор
    Герб манипулират вота с хартията. ПАЗИ БОЖЕ ДА НЕ СЛУЧИ
    ТОЗИ ВАРИАНТ
    С КРАДЦИ И КОЛОБОРАЦИЯ
    ПП И ДБ НЕ ТРЯБВА ДА ВЛИЗАТ
    БАЦЕ ДА СИ ПРАВИ КАБИНЕТ С ДПС НА ДОГАН СОКОЛА
    НИНОВА И СЛАВЧО
    ТЕ МУ СТИГАТ ДА КРАДЪТ БЪЛГАРИТЕ ОЩЕ 12 ГОД
  • 11 Човек от народа и за народа

    8 5 Отговор
    Не мога да се начудя на гръмките фанфари за "големия победител/герб "!! Надухте ни ушите.
    При 40% избирателна активност и спечелени по 25% гласове , елементарната математика показва, че за тия надувалници са гласували едва 10% от българите. Какви са тия велики победи и а зне знам. Малко като победите на орките ми се струват. Много шум, никакъв реален ефект.
    10% правят "победителите" НЕЛЕГИТИМНИ, реално погледнато.

    Коментиран от #16, #17

  • 12 Малкия герб гласувашт

    4 8 Отговор
    Питат заштосъм грасувал за герб заштото аз уча университет във кембрич англи заштото герб ми даде правото да уча англия ане ПП ИЛИ АТАКА

    Коментиран от #13

  • 13 прокопи

    7 3 Отговор

    До коментар #12 от "Малкия герб гласувашт":

    Кажи баба тенкю...
  • 14 протестиращ

    8 5 Отговор
    братя българи гласува ли за пп начело с киро лъжеца кокорчо кръдеца и рашков шипеца само те ще ни управят кирцата обеща50 милиарда за северна и 50 милиарда за южна българия тогава българия ще цъфне но от къде тезци пари да не би татко петко да има печатница за евро или левове освен това обеща 3 моста на дунава и два тунела на стара планина браво кирца голям въздухар си имаш ли поне малко понятие от финанси или йок
  • 15 Българка

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "победители???":

    Някой да ги е спрял са гласуват!?!???

    Коментиран от #29

  • 16 Българка

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Човек от народа и за народа":

    Ясно е, че си ги пресметнал. Ха сега обясни, някой да е спирал някого да гласува?!

    Коментиран от #27

  • 17 оня с коня

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "Човек от народа и за народа":

    Няма проблем според "Твоя" Закон Изборите да са нелегитимни ,но според Действащия в момента те са си абсолютно редовни.Колкото до схващането ти относно Реалната победа на ГЕРБ че на практика при 40% Активност напрактика те имат гласовете едва на 10% от Бълг. население - да - така е,но в Юридическата практика има едно широко известно Понятие "МЪЛЧАЛИВО СЪГЛАСИЕ" и точно това се случва с негласуващите,т.е. те ПОДКРЕПЯТ с негласуването си ГЕРБ,демонстрирайки че нямат нищо против те да управляват.

    Коментиран от #22

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Мдааа

    5 1 Отговор
    Бащицата е все още бог за добитъка. Нещата тъдява се случват бавно. А най-много умнодрисливи има явно в Софе и Майнатаун.
  • 21 бай Онуйнещо

    1 2 Отговор
    Истината е че ГЕРБ купуват гласове за Възраждане. Костя Копейкин е кадър на Шкембе Войводата ДС агент Красимир Каракачанов. Целта на Бойко е да излъже ПП и ДБ да подкрепят правителство, после да прави каквото си поиска с подкрепата на депутатите на Възраждане. Този номер го е правил няколко пъти. Не ви ли е странно че ромските махали гласуват за Копейкин, а преди гласуваха за ВМРО, НФСБ и Атака!
  • 22 бай Онуйнещо

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "оня с коня":

    Останалите 60% не живеят по адресна регистрация. И не искат да харчат излишни пари за да гласуват. 30% от тези 60% са в чужбина.

    Коментиран от #25

  • 23 бай Онуйнещо

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "И колко са депутатите им?":

    Не са сами! Номера е Герб да излъжат ДБ и ПП за съставяне на правителство и после депутатите на Възраждане стават независими и гласуват с ГЕРБ
  • 24 Наивник на средна възраст

    2 0 Отговор
    Дали е важно коя партия колко е загубила или спечелила в даден район?Отново старата римска сентенция - хляб и зрелища.Важното е,че отново,ако може да се вярва,голямата част от имащите право на глас не го упражнихаТова е важно и в тази наока е важно да работят всички,включително печелищите от шоуто медии. Да се работи да се дигне този процент и най-вече да се направи всичко,даже и невъзможното,за да се обясни на невярващият българин,че той е този,който кове съдбата си дори и когато не гласува.Да стоиш безхаберно с мотива - нищо няма да се промени е липса на гражданска и човешка позиция.Липса на желание да промениш живота си,Да,нагли са управляващите - по всякакъв начин отстояват кокала,който са захапали.Те няма да го пуснат ако някой не ги накара.Това е важно уважаеми,претендиращи за водеща роля бг медии.Да сте на страната на народа е единствения начин да излезете от сентенцията -"Политиката и медиите са два вълка,ръфащи двата края на един и същ кокал." Можете ли,или ви стига борбата за чисти улици,ах да - без някоя дупка???
  • 25 Яяяяя

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "бай Онуйнещо":

    Вече пети път си плащам влака за да гласувам ( 39€ всеки път )
  • 26 SDEЧЕВ

    2 1 Отговор
    ПП 38мандата с един повече от Възраждане. ПП с40 % надолу от миналите избори 53мандата
  • 27 Хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Българка":

    За кой?
  • 28 Фактицки

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Факт":

    Не трябва да има коалиция между ГЕРБ и ПП-ДБ. Проруското служебно управление на Р. Радев трябва да продължи.
  • 29 Крум

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Българка":

    Ами на практика да....самите партии....или викаш да се гласува на принципа на по малкото зло,което си е направо тъпо.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол