Last news in Fakti

7 Април, 2023 17:49 4 324 31

Илхан Андай: По схемата на Реджеп Ердоган Бойко Борисов ще се опита да погуби „Промяната“

  • илхан андай-
  • дпс-
  • герб-
  • пп-
  • дб

Лидерът на ГЕРБ умее да работи на терен

Илхан Андай: По схемата на Реджеп Ердоган Бойко Борисов ще се опита да погуби „Промяната“ - 1
Снимка: бТВ

Бойко Борисов ще се опита да погуби или погълне „Промяната“ по схемата на Реджеп Тайип Ердоган, която той прилага спрямо ДПС! Това прогнозира в ефира на bTV Radio журналистът и издател Илхан Андай от 24rodopi.com.

Вероятно ще има външни посредници и в крайна сметка Бойко Борисов и лидерите на „Промяната“ ще седнат на масата за преговори за съставяне на редовно евроатлантическо правителство, но всички ще платят висока цена – и ГЕРБ, и ПП-ДБ, каза журналистът.

„Цената, която „Промяната“ и „Демократична България“ ще платят за „прегръдката“ с Борисов, е бавната политическа смърт на партиите в коалицията.

Борисов много добре знае как това може да се случи. Нещо подобно прави Ердоган с ДПС – опита силово да изхвърли Движението от българската политика и като инкасира голяма загуба с проекта ДОСТ, той изигра няколко хода и сега е нещо като големият турски аркадаш на ДПС, но голямата цел е да превземе ДПС отвътре със свои хора.

Нещо подобно ще направи Бойко Борисов с „Промяната“, но ще го изиграе в краткосрочен план, а онези ще се усетят в нощта сред първия тур на местните избори“, заяви Андай пред водещата на „Важното, казано на глас“ Лили Ангелова.

Борисов умее да работи на терен, дори да е дразнещ с онова „Аз съм прост и вие сте прости“, ДБ и особено ПП са по-скоро виртуални политици, подчерта журналистът.

За ролята на ДПС и целта на Движението, Андай коментира: „От пролетта на 2021 година ДПС работи да влезе в управлението на страната. Вярно, ситуацията сега е различна и формулата Борисов – премиер, Карадайъ – вицепремиер, няма как да се случи, но на бюрото на Доган има CW-та на експерти за министри и други важни позиции в изпълнителната власт. Добрата новина е, че и Брюксел и Вашингтон харесват ДПС за част от евентуално евроатлантическо управление, лошата е, че за толкова много години Движението не успя да спечели достатъчно симпатии вътре в страната“.

За постигнатия резултат от ДПС на 2 април – 347 хиляди гласа и 4-то място, Андай каза: „Това е лимитът на тези листи, които са едни и същи от пролетта на 2021 г. За 700 дни тези лица направиха 5 опита и показаха, че нямат потенциал да прескочат 300 хиляди гласа вътре в страната, при положение, че пътят към парадния вход към властта е 430 000 гласа, по сметки на Доган.

Ние нямаме време за анализ по региони, но вижте в Търговище мандатите от 3 са паднали на 1.

В област Габрово, откъдето е един от шефовете на АЛДЕ, ДПС няма мандат, а един от братята Казак печелеше с добър резултат, което иде да рече, че не е важно какво пише временно зад името ти, а да си роден с качества, хората да те направят лидер, и тази харизма да я носиш цял живот. Това го няма в листите на ДПС – във всеки един регион силен лидер. Не председател на местна структура, а лидер“.

На въпрос за гласуването на Доган с хартиена бюлетина и машинното на Карадайъ, Илхан Андай коментира:

„Догановият вот се възприе като знак – върнете се към добрите стари хартиени бюлетини, но после Карадайъ искаше да каже, че може и с машини, защото електоратът вече е научен и няма да има толкова много недействителни бюлетини. Сиреч, кой с която най-добре се справя, но да не се допуснат много недействителни бюлетини.

Но знак за Доган е четвъртата позиция и гласовете за ДПС, които само в България са около 280 хиляди.

Без изселническите 60-ина хиляди звучи зле. Като знак от общността към Сарая. Всички от актива знаят как да поздравят Доган за рождения му ден, но мълчат като риби за неправдите, а съвсем малко са тези, които работят като волове за връщане на ДПС във властта през парадния вход.

Бомба със закъснител за ДПС е електоратът, който става все по-беден, по-неграмотен, по-отчаян. Сякаш инстинктът казва на тези хора да гласуват за ДПС, за тях изборите са него като събор на общността.

А когато отидеш в дадено село и двама възрастни си говорят с носталгия за времената на Живков, това вече не е само задължение към анализ и остра нужда от лекарство за лечение, образно казано, а и долавяне на контурите на някакво проклятие.

Ако върви така, ДПС ще се превърне в партия на бедните, на социалните аутсайдери, на отчаяните на тази територия. А етническите турци с избирателни права у нас и на гурбет не са само 280 000, а са по 2, може би. Домашно за Доган – защо етническите турци със средно и висше образование не гласуват за ДПС, както и гурбетчиите“, зададе тема за размисъл журналистът.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гласуващ за ДПС

    4 20 Отговор
    Правителство само с ДПС и васали на султана Ердоган 🇹🇷
  • 2 Само , че

    23 1 Отговор
    Който гроб копае сам влиза в него !
  • 3 фен на ПП

    2 15 Отговор
    С кирчо и Кокорчо светло бъдеще го чака, а не дебелата тояга !!!!
  • 4 Гиди маймун мръсен

    12 19 Отговор
    Абе клъцнат, какво си се загрижил какво щяло да стане с " туй нещо" ПП. Та това образование дори не е регистрирано официално, за да го наричате партия. В него се помещават 5-6 партии и 40-тина НПО-та... НО абревиатурата е ОК - Пъпна Пародия

    Коментиран от #22

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 БОКИЧА ША СА СПРАВИ С ПРОМЯНАТА

    2 13 Отговор
    Сега наред са...СПАСИТЕЛИТЕ....
  • 7 Айде сега

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "Сатана Z":

    Тереза Орловски щом знаеш си 50+ приятелю, Кичето е пале трескал е на джена джеймисън

    Коментиран от #13, #17

  • 8 прокопи

    16 1 Отговор
    Доста добър прочит на политиката. И няма пристрастия.
  • 9 ГЕРБАР

    7 10 Отговор
    УВАЖАЙМИ БОЙКО БОРИСОВ И УВАЖАЙМИ ЕРДОГАН СА ЛИДЕРИ НА ДЕМОКРАЦИАТА ТУРЦИТЕ И БЪЛГАРИТЕ СА БРАТЯ ПОДКРЕПИЯ И ДВАТА ДА ЖИВЕЙЕ БРАТЦВОТО ГЕРБ Е МОЯТ ЖИВОТ
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бамбука

    21 6 Отговор
    Борисов и Доган са от едно котило. Колкото по-скоро се отървем от Вожда, колкото по-скоро българските турци се отърват от "почетния" баничар, толкова по-скоро България ще се приеме за сериозна държава и пречистена ДПС ще получи заслужена място във властта. И не си мислете, че Борисов ще омае ПП/ДБ, бъдете реалисти.

    Коментиран от #30

  • 12 Фактъ

    12 3 Отговор
    Боко е магнитизирам . А , скоро и забулен .
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Фактъ

    9 4 Отговор
    Боко е магнитизирам . А , скоро и занулен .
  • 15 не това

    6 7 Отговор
    борисов а те сами ще се унищожят защото кирчо кокорчо и още някои от техния отбор мислят че що хвърчи се яде мно са далеч от политиката а и кои ги натресе на президента така и не се разбра но неиси

    Коментиран от #26

  • 16 ха ха

    3 0 Отговор
    То си е ясно. В българската политика винаги е имало няколко лагера - руски, турски и няколко прозападни. В случая имаме давоски и балканско-консервативен. Алеко добре е описал последния. Прозападните никога не са били единни и са гравитирали към определени велики сили като разделението може да се проследи по линия на съюзите. Оттам и люшкането в политиката на страната. Никога в центъра на политиката не са били интересите на хората. Имало е проблясъци, които са по-скоро съвпадения отколкото целенасочена политика. Нищо добро на хоризонта. И все пак основните сили трябва да се договорят за програмно правителство с ограничен мандат.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Айде сега

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Сатана Z":

    Е не исках да те засегна, оказа се вещ по темата :). Обаче тереза през 1996 е била на 43 години, работата става малко геронтофилска

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 САМО ЩЕ СМЕ БЛАГОДАРНИ НА БОЙКО АКО

    5 5 Отговор
    ЛИКВИДИРА ПОДМЯНАТА НО ТОЙ Е ОРТАК С ТЯХ ТЪЙ КАТО ДБ СА НЕГОВИ БОКЛУЦИ !
  • 21 Това е ББ

    7 2 Отговор
    Буда Българоубиец.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Никой

    2 0 Отговор
    Ако беше решил Реджеп да се противопостави на ДПС щеше само да сплаши изселниците и ДПС щеше да е като ИТН. След като не можахте да съберете достатъчно гласове що уйдисахте в ИТН това фишек ли е и ли феят ?. Ах , гиди фукара.
  • 26 бай Онуйнещо

    0 3 Отговор

    До коментар #15 от "не това":

    Цв.Цв натресе Киро и Асен на Гълъба.
  • 27 Анонимен

    1 0 Отговор
    Добре, че тяхните турци не разчитат на българите политици. Плюят си на ръцете и работят старите кравари и земята си, а младите им ходят на запад да учат, работят, най вече в Австрия, Холандия, Германия. И в нашият вход сред българи живееха над 50 г едно единствено семейство турци учители с висше, депутат бе Алиев от дпс, доган го уволни и като се върнаха в провинцията, бе Той, учител по турски език. Нямаха др жилище, освен от Соца, днес живее синът им малък, без кола, честни и много възпитани, те и 2 им деца, но ги взе при тях Доктора от Мадан, болнавите си родители. Ит тях има честни, от дпс. И както ми казваше Х приживе, един българин да остане и вие ще живеете, как алиеви живеят едно единствено турско семейство между българи. Що не и вие. Бъдете здрави, турчина, евреина, арменеца е пи състрадателен и от българина.
  • 28 Ветеран от Протеста

    3 0 Отговор
    Не мога да разбера защо все още съществува ДПС ако е Етническа партия,въпреки че Конституцията на Република България изрично Забранява съществуването на такива Партии....Те тва не мога да разбера!!!
  • 29 един

    3 0 Отговор
    "Щял да се опита Бойко......", само че Бойко е притиснат от много фактори, един от които е Магнитски,вторият Кьовеши,така че прогнозата която прави Илхан Андай, показва или зависимост или повърхностно анализиране на ситуацията!
  • 30 6666

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Бамбука":

    ПП/ДБ са едни лаладжии и не стават за нищо.Как може някои да гласува за тях?
  • 31 хатче

    1 0 Отговор
    търговище е известна на всички партии със един забогатял лидер ,завладял ОБЩИСКИ ПАЗАРИ ,ГОРСКОТО ,градски и междугадски транспортни лини са негови със измислени търгове ,цената на билетчето струва 50 м стотинки а до близко село имаме и за 00,4 стотинки ,за сметка на рези измислени търгове и цени ,всеки месец получават огромни СУБСИДИИ от ОБЩИНАТА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове