Last news in Fakti

22 Април, 2023 21:30 3 255 82

Илиян Василев: Радев беше издигнат на власт чрез политическа договорка с Кремъл

  • илиян василев-
  • румен радев-
  • владимир путин-
  • русия

Тепърва предстоят трусове и противопоставяне, заяви бившият посланик на България в Русия

Какви послания отправя Владимир Путин на света с осъдителните присъди над журналисти и опозиционери с чуждо гражданство в Русия? Какъв е българският контекст, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия, създател на предаването "Алтернативата".

Посланията на Путин

"Посланието, първо, е към всички журналисти в Русия, които критикуват пряко властта. Другото послание е, че Путин започва да си подготвя един пул от заложници, които евентуално след това да разменя. Предполагам, че този пул може да включва и Навални. Идеята е Путин да изчисти Русия от всякакви, несъгласни с него. В момента в държавната Дума има законопроект, който ще направи възможно лишаването от руско гражданство на всеки, който разпространява "фейкове" за руската армия, т.е. всяко несъгласие. Има случаи, в които съпруг и съпруга си говорят на публично място, докладват ги и след това им се дават присъди. Това е мракобесие, което ни отвежда към Сталин, Че Ка и т.н.

На Путин му е нужен ресурс за преговори, за да привлича вниманието на Запада, защото енергийният ресурс и заплахите сякаш отдавна вече не действат и не плашат никого. По тази причина взема заложници. Няма чуждестранен гражданин на територията на Русия, който да не е заплашен от подобно измислено и изфабрикувано обвинение и арест, и после да се превърне в заложник при размяна. Тези съдилища просто подпечатват съшитите прокуроски заповеди."

Държава - заложник на Русия

"Първият аспект засяга конкретно българите, които посещават Русия. Българите, като недружествена на Русия страна по оценката на Кремъл, де факто са лишени от всякаква възможност за правна защита на територията на Русия. Засегната е не само личната неприкосновеност, но и правата по търговски сделки.

Вторият аспектт – държава може да бъде заложник на Русия дори и да е далече от Русия. Подобно на България, защото моделът ни на развитие отразява архитектура на устройство, чиито дизайнери са в Русия. Този олигархичен модел, специфичен за Русия, но и за България – няколко души оказват непропорционално голямо влияние върху политическото и икономическото развитие на страната. Но най-вече чрез практики като корупцията, то е като вирус, с който е заразена българската политика и българската икономика. Този вирус разрушава отвътре нашата способност да се развиваме и ни облага с данък, който е прекалено скъп за нас – няма случай, в който ние да сме платили по-малко от международните цени за стока или услуга от Русия. Особено след войната в Украйна. Този олигархичен модел е установен в България в последните 30 години. А служебните правителства през последните две години явно са също част от него, след като не го разграждат и не му се противопоставят. То е близко до ума – не се противопоставяш на един модел и неусетно се вписваш в него и ставаш част от него."

Президентът

"Президентът на България беше издигнат на власт чрез една политическа договорка с Кремъл. Най-видимата част от която беше срещата на Бойко Борисов с генерал Решетников, личният пратеник на Путин тогава. Целта на подобен президент, който е удобен за Кремъл, беше именно проекти като "Турски поток". Тогава нямаше нито една партия или политически представител, който да се възпротиви на "Турски поток". Този президент имаше тази цел – политически, заедно с Борисов да обезпечат възможността да се реализира най-важният геополитически проект на Русия в последните десетилетия. А и за България също е най-важният за времето на прехода. Това е политическата страна и както виждате, президентът успя доста ефективно да изпълни своята задача, дори по времето на протеста от 2020-а успя да се припокрие с него."

"Възраждане"

"При "Възраждане нещата са по-сложни. "Възраждане" по принцип е проект, който стъпи върху национализма, но се надгради с нова мисия. Отначало той беше и финансиран, и подпомаган всячески от ДПС и основно от Борисов с идеята да плаши Запада с руско неконтролирано влияние, включително с искането им за излизане от ЕС и НАТО.

Като по този начин винаги Борисов можеше да пласира основната стока – "Аз може да имам кусури, не гледайте на корупцията и на това, което правя, но за сметка на това, аз съм този, който може да ви осигури и да контролира, да опитоми "Възраждане". Те са опасни, защото приличат на Мари Льо Пен."

Сега обаче на "Възраждане" започна да се гледа с очакване да играе по-голяма роля. Особено като се придвижи до трето място и то с помощта и подкрепата на ГЕРБ и на ДПС. Тази нова мисия тръгна след поредицата от стъпки от страна на ЕС, които показаха, че и Пеевски не е приемлив за тях, и дори самият Борисов не е приемлив, имам предвид "Магнитски" и Горанов. Именно в този контекст е другата мисия на "Възраждане", че такива сили като на ДПС и Борисов, те фактически са готови по-скоро да направят така, че да издигнат влиянието на "Възраждане" и да го форматират в основата на скепсис и антизападни чувства – вариант на развитие на България, който да принуди Запада да се съобразява с Борисов.

Очевидно "Възраждане" трябва да имат много по-голямо присъствие в България, да станат по-видими международно и заплахата от идването им на власт да бъде много по-реална, за да сработи инстинктът за самосъхранение и съответно търпимостта на Запада да се увеличи към Борисов. Затова Борисов толкова ласкаво се изразява за "Възраждане". Ще видите, че много скоро те ще започнат да обират крайностите си в изказа си за Борисов. От една страна, те свършиха прекрасна работа в опитомяването на протестната енергия – недоволните хора и голямата част от протеста срещу Борисов сега вече е опитомен във "Възраждане".

Този проект има още тепърва да се развива и въобще не е стигнал тавана си. Те ползват професионалните услуги на руски ботови компании, ангажирани от руските разузнавателни служби.

И тук никой не обръща внимание на това. Те живеят в един парник, условията на тяхното развитие са парникови. И доминацията им в социалните мрежи не е функция на това, че техните привърженици са мобилизирани да имат по-висока дисциплина, напротив – там се използват професионалисти."

Прогноза

"Моето най-голямо притеснение е в подценяването на "Възраждане", във високомерието, което проявяват част от ПП/ДБ срещу тях. Витае, че те са имали таван, че няма какво толкова много да се съобразяваме с тях, това е много лековерно и в известен смисъл много опасно. Защото проблемът с "Възраждане" не е, че са антисистемни. Напротив, те са перфектно системни и се вписват, но те играят върху неудовлетвореността на все по-голяма част българското население. Неудовлетвореност не само от неслучилия се преход и промяна, но напълно закономерни въпроси спрямо едни или други неудачни политики, които идват от Брюксел.

И вместо ПП/ДБ да видят, че трябва да се отстояват български интереси, че трябва да се формулират български интереси, те отстъпват от всичко това. Включително и темата за патриотизма, ние така и не успяхме да промотираме темата за съвместимия с Европа дух на български патриотизъм, а не онзи – интровертния, враждебния, озъбения патриотизъм, при който трябва задължително съседът да ти е враг или да имаш скепсис към него.

Има огромни дупки в политическото поведение и в уменията политиците, които защитават европеизма, да говорят с обикновените хора и да им обясняват.

За голямо съжаление, тепърва предстоят трусове и противопоставяне, тъй като, от една страна, частта за русофилията е много голяма, но е и най-малко проблемна. Но имаме все по-голяма част от хората, които имат пасивен европеизъм и атлантизъм, и все по-малка е активната, осъзната част на хората, които искат да защитават тези ценности. А от тези съставни части няма място за разбирателство между тези, които искат да съхранят модела и чрез него връзките с Русия, която воюва с Украйна. Не виждам как ще можем да постигнем разбирателство, преди да се изправим с целия си ръст и в цялата грозота на това, което представляват тези антиевропейски тежнения, които "Възраждане" иска да прокара в България. Защото Референдумът ще ни раздели, политиките ще ни разделят, разделно време е просто."


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 69 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Яяяяя

    50 22 Отговор
    Този явно е присъствал на сделката

    Коментиран от #37

  • 2 Мда

    37 24 Отговор
    A този на снимката е от евроатлантиката. Ляла напосоки, нормално. Май му викаха "борсука"? Има защо...
  • 3 гост

    51 25 Отговор
    Тук редовно публикуват материали на анализатори, наблюдатели, стратези и всякакви "лози", които практикуват дисциплината "ИЗСМУКВАНЕ ОТ ПРЪСТИ". РАДЕВ ГО ИЗБРАХА ХОРАТА НЕДОВОЛНИ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА БОРИСОВ, КОЙТО СЕ ПОДИГРА С ТЯХ ПОСТАВЯЙКИ ЗА ПРЕМИЕР ПОСЛУШКОТО пЛЕВНЕЛИЕВ!

    Коментиран от #8, #47

  • 4 илианчо,

    34 21 Отговор
    пак ли свършиха кинтите?!? пенсията още неиндексирана, дс-то вече не дава, кво остана?!? грантовете ли?!!? абе да те питам, има ли тема по която ти да ни си експеР?!?
  • 5 Ни думай ва!

    22 9 Отговор
    Ердоган вкара цялата интелигенция и половината военачалници в затвора, ама това не се обсъжда! Какъвто единия такъв и другия!
  • 6 Щеш

    32 26 Отговор
    Тоя изперкъл дъртак, кой го пита

    Коментиран от #19

  • 7 Гнусен

    40 30 Отговор
    жалък лъжец на повикване за грантовете на америка за България и мафията зад ПП и ДБ! Няма такава гнус!

    Коментиран от #10, #25, #31

  • 8 гост

    26 11 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Извинявам се за грешката ! Да се чете ПОСТАВЯЙКИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ ПОСЛУШКОТО пЛЕВНЕЛИЕВ. Същество чието име не заслужава да се пише с главна буква.
  • 9 Въпрос

    16 27 Отговор
    Брей,много интересно. А защо тогава доведе канадеца Кирчо,завършил в Харвард, и Кокорчо ,американския и.мамник? Илияне , да не твърдиш ,че Харвард е в Русия? Вижте, истината за Радев е ,че той предпочитания няма- който му плаща и го държи на власт с него ще е - днес е САЩ,утре Русия вдругиден Индия, Южна Африка -радев няма политически и национални пристрастия, той върши д.парата навсякъде. Така че , Илияне,бъркаш.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Дадена?????;;"'

    3 0 Отговор
    ///÷×+)%!

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Дадена?????;;"'

    4 5 Отговор
    Ф@йк.т!и, бокци....
  • 15 Еййййй

    12 18 Отговор
    Сман от рсзбирачиПомиариДетовзичкознаяти всичко мерудия и сол
    Поредното Недорузомение на Майката зприрода!!!!+
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Град Симитли

    23 19 Отговор
    Пълни глупости.
    Русофобска бълвоч на буци
  • 18 реру

    19 5 Отговор
    "... Има случаи, в които съпруг и съпруга си говорят на публично място, докладват ги и след това им се дават присъди. Това е мракобесие, което ни отвежда към Сталин..."

    Всеки ученик се стреми да надмине учителя си...

  • 19 Някой

    12 18 Отговор

    До коментар #6 от "Щеш":

    Ти пък. Човекът трябва да си заработи грантовете.
  • 20 Някой

    13 17 Отговор
    Все отбор разбирачи, за които за всяко нещо, което не им отърва, обвиняват Кремъл. Ще каже човек, че България е най-важната страна за руснаците.
    Абе, мижитурки.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 мечката

    10 12 Отговор
    този е уникален интригант.!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 фенче

    13 11 Отговор
    вярна е статията, не искаме с Русия, искаме в ЕС с останалите европейски народи, Русия си има достатъчно колонии и републики, заели половината земно кълбо, да ни оставят на мира
  • 34 Бабугер

    11 8 Отговор
    Гупък! Последната школовка на Генерал Радев е в Юнайтед Стейтс! На тая плоскост се изпързаля харвардския скиор. Теб от Козяк не те бръснат за джанка- слива!
  • 35 Иван

    14 7 Отговор
    Щом знаеш толкова много защо не каза преди да го изберат сега се правим на интересни аман от палячовци
  • 36 !!!?

    16 5 Отговор
    Съветски възрожденци в Президентството !!!

    Коментиран от #81

  • 37 Коментар до #1

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Яяяяя":

    този явно не е присъствал на сделката.


    не беше толкова отдавна и има записи.
    Йотова, Йончева и Нинова бяха в основата на избора му.
    Директно бе предупреден от трите че ако кривне ще го бламират,
    но тогава БСП беше втора сила и имаха сила.
    не са очаквали че ще отидат на опашката в НС

    и ББ персонално дължи обяснение на нас народа за Йончева....
  • 38 Коментар

    12 11 Отговор
    Президентът се избира от народа пряко,а не като правителството.Няма как от вън да сложат някой ако не харесва на хората.
    А тоя със същия успех може да си твърди и,че от Марс е бил издигнат Радев.Все същото е.От 30 г. общо с Русия нямаме и сме под американско влияние ама на някои все руснаци им се привиждат и стават за смях вече.

    Коментиран от #43

  • 39 Красимир Петров

    4 6 Отговор
    Зеленият лапач
  • 40 и все пак

    4 4 Отговор
    да припомня думите на Цар Борис III

    Винаги с Германия, никога срещу Русия. (отговор на въпроса външен министър на Райха Фон Рибентроп при срещата си с него в Берлин през лятото на 1942 какъв е девиза на външната му политика, принцип споделян и на други места)
  • 41 Време е

    10 9 Отговор
    да се намеси прокуратурата и да ви хванат всички грантаджии, да разкажете, защо НПО-та на САЩ, плащат за лъжите ви, за протестите ви, за проектите ПП и ДБ!
  • 42 единен

    5 3 Отговор
    Ти си пълен глупак.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Пенев

    6 3 Отговор
    Агент Сашо лъже. С Решетников се срещна Нинова, а не Борисов.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ха ха

    5 5 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Баце, ако не беше сложил онази невзрачна женица, този никога нямаше да е резидент. Всичко е договорка с кремъл. И патока им построи дори.
  • 48 формализъм

    2 5 Отговор
    Радев провежда напълно формално консултациите, не влага усилия да помири групите и партиите.

    Коментиран от #54

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Моряка

    8 8 Отговор
    А бе Илианчо,,колкото пъти се опитваш да се правиш на голям многознайко,толкова пъти се наакваш и умирисваш на тъмно синьо.Но този път направо се изс....а и умириса на патлажанено мораво,досущ като цвета на Костов.То и Костов лъже,ама с мярка - умното си е умно,даже и когато лъже.Та я сега обясни,как така хем народа гласува убедително за Радев,хем пък го избрала Русия.Да не би да е раздвояване на личността,или си така роден?

    Коментиран от #52

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Да така е ужким моряко,

    4 4 Отговор

    До коментар #50 от "Моряка":

    "умното си е умно, даже и когато лъже." много точно си се определил. Но има и друго "хитрата сврака хоп с двата крака".
  • 53 Пенсионер

    4 2 Отговор
    Кажи за киселото зеле, в БГ посолството в Москва?
  • 54 И за какво ти е

    3 0 Отговор

    До коментар #48 от "формализъм":

    да помирява мафия?
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Възхитен

    5 10 Отговор
    Много силен анализ!
    Браво на Илиян Василев - отличен анализатор!

    Коментиран от #63

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Из.мет са

    3 4 Отговор

    До коментар #59 от "Из.мет":

    Бг грижовниците на руски интереси в България, драскащи се за русофили. Даряващи се на руснаците като зеленчук.

    Коментиран от #65

  • 65 Из.мет

    3 6 Отговор

    До коментар #64 от "Из.мет са":

    е всеки продажник пък дали на руски, или на монголски, няма грам значение! Просто е из.мет като мафията ПП и ДБ, която лупува отпадъци!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Да бе

    8 2 Отговор
    Нещо за протестите срещу герб и Борисов? Когато Боко лази калдъръмите в помашките села докато му свърши мандата? А за Турския поток, когато Боко затри 3 милиарда лева без никаква файда за България? А за кучето от Боко за Путин? Никой вече не помни...

    Коментиран от #75

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Моряка

    5 4 Отговор
    Аз пък що не видях Кремъл да гласува за Радев.Едричък е,поне всичко виждащите журналисти щяха да го забележат.Говореше се,че няколко Бели дома гласували за оня никой,забравил съм му името ,но и това още не е потвърдено от независими източници.Не можело да се намерят такива за сега.
  • 70 Хъхъ

    6 8 Отговор
    Глупачетата от Възраждане докато загреят, че са излъгани и гласуват за новия им ПОРОБИТЕЛ ще бъде вече късно. Държава няма да има тук ако не се изкоренят всички Руски интереси от България заедно с клакьорките,ДС и останалите корумпета !
    Ето за това сте бедни и мизерни господа и винаги ще останете такива ….

    Коментиран от #72

  • 71 Явор

    7 3 Отговор
    Този е бил посланик в Русия на държавни разноски и тук върти интриги, изказва манипулативни твърдения, защитава определени интереси и все му дават трибуна. Такива бяха Филип Димитров, Александър Йорданов и Владимир Атанасов, Царския просветен министър. Не стига, че посланиците и дипломатите са на държавни разноски, ами и са манипулатори.

    Коментиран от #76

  • 72 Хахаха

    6 3 Отговор

    До коментар #70 от "Хъхъ":

    Толкова ли да вярваме на слугите на ЦРУ ???
  • 73 9689

    4 2 Отговор
    Тоз пък доносник на ДС е вреден за здравето на нацията.
  • 74 Лондон

    5 5 Отговор
    Този го тресе брутална шизофрения , ама нали твоите малоумни съратници от ПП/ДъБъ подкрепиха вдигнатият юмрук на вестника Радев!!!
    Нали с него пяхте Венсеремос и Вива революсион , нали вашата крадлива кохорта от крадци го подкрепихте за втори мандат!!!
    Сега ще търпите този зелен чорап или по-добре с тези гамени от Харвард изчезнете!!!
  • 75 Моряка

    3 0 Отговор

    До коментар #67 от "Да бе":

    Е ,ко му е лошо на кучето - живее си по императорски.За разлика от нас.
  • 76 Моряка

    3 0 Отговор

    До коментар #71 от "Явор":

    Яворе,не слагай в една редица тихия и кротък Филип Димитров и онзи мазен ,брутален ,гьонсуратен нерез.
  • 77 Перо

    5 3 Отговор
    От както тоя плужек и слугинаж е персона нонграта в Москва, много се озлоби! Ако се държеше нормално, в общоприетите норми на посланик, нямаше да бъде изритан!
  • 78 Многополюсен свят

    5 5 Отговор
    Много им пречи Путин да си прокарват американската "демокрация" и неоколониализма.
  • 79 Нинова знае

    0 1 Отговор
    Най-добре
  • 80 Ддд

    2 1 Отговор
    Василев, да не е получил и той краткосрочна деменция, че всички от ПП и ДБ гласуваха за него за втори мандат. Няма да се учудя ако и Илянчу е гласувал за него.
  • 81 Така е

    1 4 Отговор

    До коментар #36 от "!!!?":

    Президента и бъдещия премиер на България 👍 Истински българи.
  • 82 123456

    1 0 Отговор
    Илияне , и на теб ти е доста объркно в главата ! Много по опорките се движиш ! ДОбре ти беше като посланик , сега лигите си не можеш да сбереш .... Мъж и жена си говорели и ги докладвали и в затвора - ти сам ли го измисли това , много е яко - кажи го и на укрите да го повтарят ! Излагаш се , ама нали ти се плаща , ко да праиш ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове