Last news in Fakti

26 Април, 2023 07:37 1 433 21

Журналист: Реалистичен вариант е правителство на малцинството на ГЕРБ-СДС да получи подкрепата на други партии

  • правителство на малцинството-
  • герб-
  • подкрепа-
  • партии

Ако се стигне до трети мандат, не вярвам президентът да играе радикално и да го връчи на „Възраждане“. Не вярвам и да потрети с БСП. Остават ДПС и ИТН. Има много причини за връщането на ИТН в парламента, една от тях е осигуряването на мнозинство, коментира Петко Георгиев

Журналист: Реалистичен вариант е правителство на малцинството на ГЕРБ-СДС да получи подкрепата на други партии - 1
Снимка: Euronews Bulgaria

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е възможно да ги видим под някаква форма да подкрепят някакви части от някакво управление, но заедно в правителство не можем да ги видим.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria журналистът Петко Георгиев. Ето и още от неговия коментар:

Това, което видяхме вчера не бива да бъде наричано лидерска среща. Това беше телевизионна засада с основа цел прехвърляне на отговорността за съставяне на правителство от болната глава към здравата. Няколко часа след тази засада Бойко Борисов допълни своите тези и каза, че ако ПП-ДБ не се съгласят, а те няма да се съгласят, той ще предложи правителство на малцинството.

Реалната цел на вчерашната среща е да бъде опаковано в приемлив вид това, което ГЕРБ ще направи с първия мандат.
ПП-ДБ бяха поставени в ситуация, в която не могат да откажат. Една нормална лидерска среща не може да е пред публика. Срещи на върха се правят по съвършено различен начин. Там се работи седмици по окончателен документ, който се поставя на масата пред лидерите за окончателно приемане и редактиране на чувствителните моменти. Това става далеч от камерите, защото те са изкушение за всеки политик да се отдаде на популизъм, което видяхме и днес. Тук гледаме представление за по телевизията с водещ Бойко Борисов и с бомбастичното предложение - дайте си кабинета за втория мандат и ние ще видим дали ще го подкрепим. Това не е сериозно отношение. Целта на това събитие е ПР, а не управленска или политическа. Просто трябва да бъде прехвърлена вината за това, че ГЕРБ няма да успее да състави правителство върху ПП и ДБ.

Съвсем реалистичен вариант е правителство на малцинството на ГЕРБ-СДС да получи подкрепата на други политически партии. Дали с първия или с третия мандат ГЕРБ може да състави правителство, което да спечели подкрепата на останалите парламентарни сили - ДПС, БСП и ИТН. Разбира се, трябва да бъде опаковано като експертно правителство.
В предишния парламент не достигнаха няколко гласа, сега е напълно възможно това да се случи. Но е напълно възможно да има някаква форма на сътрудничество между ГЕРБ и ПП във формат на малцинствено правителство на ГЕРБ.

За такова правителство, за каквото Борисов настоява може да стане при две условия, ако ГЕРБ хвърли на масата гаранции за смяна на главния прокурор и дълбочинна реформа в съдебната власт. Другият вариант е „Продължаваме промяната“ да се прекръсти на „Прекратяваме промяната“ и да направят правителство заедно с ГЕРБ, което смятам, че е в рамките на фантастиката. Това е димна завеса за пред публиката.

Рискът, който ПП-ДБ са готови да поемат е в символиката „изгори, за да светиш“. Правителство, което разчита за тези реформи на подкрепа от ГЕРБ е обречено на провал.

Състоянието на съдебната власт е това, което гарантираше и продължава да гарантира модела на управление на ГЕРБ. Ако се променят нещата и има реално върховенство на закона, този модел ще се срути. Аз не виждам как ГЕРБ ще отрежат клона, на който са седнали.
ПП-ДБ са изправени пред много труден избор - дали да са опозиция още от самото начало на Народното събрание или да рискуват след няколко месеца да бъдат свалени отново и да отложат изборите с няколко месеца. Разбира се, може да има и други планове какво може да бъде свършено в този отрязък.

Абсолютна доминанта е прекратяването на възможността на Радев да продължи да управлява. Видяхме при кризата с войната в Украйна, че той не взема решенията, съответстващи на огромното мнозинство на българите.

Ако се стигне до трети мандат, не вярвам президентът да играе радикално и да го връчи на „Възраждане“. Не вярвам и да потрети с БСП. Остават ДПС и ИТН. Има много причини за връщането на ИТН в парламента, една от тях е осигуряването на мнозинство. Хартиената коалиция осигури връщането на ИТН в парламента. Но този път има реални шансове за съставяне на правителство и в първия, и във втория мандат.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аман

    5 1 Отговор
    с тая подкрепа !
  • 2 пфууууу

    6 3 Отговор
    И кое му е реалистичното, хахахахаха. ДПС ли, БСП ли?? Щоото шарлатините казаха не. Нема да стане!

    Коментиран от #5

  • 3 Бай Петко Дръвника

    6 6 Отговор
    ".... Абсолютна доминанта е прекратяването на възможността на Радев да продължи да управлява. Видяхме при кризата с войната в Украйна, че той не взема решенията, съответстващи на огромното мнозинство на българите....."
    ....... Кои решения, петко?
    Петко знае какво" съответства" на" огромното мнозинство на българите"?! :))

    Коментиран от #8

  • 4 чегърт чегъртачев

    10 0 Отговор
    Бацко да се гушне с чегъртачите влезли в парламата през задния вход и възбуждане нали са висшисти.
  • 5 ха ааа

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "пфууууу":

    Ти ко искаш да си плюят на лицето ли. Никога с ГРОБ.

    Коментиран от #9

  • 6 И всичките

    3 1 Отговор
    тогава в канала !
  • 7 Вече не ви и слушам!

    8 0 Отговор
    Омръзнахте ми всякакви знайни и незнайни политолози и политолозчета да разигравате всевъзможни варианти на съставяне на правителство...!
    Писна ми...!
  • 8 Напротив!

    4 6 Отговор

    До коментар #3 от "Бай Петко Дръвника":

    При кризата с войната в Украйна,се доказа,че Радев
    взема решенията, съответстващи на огромното мнозинство на българите....!
    А именно-че Българите не желаят да се месят в чужд конфликт,не искат да умират в чужда война,че не са войнолюбци и не искат да наливат бензин в огъня...!!!
  • 9 второкласник

    5 4 Отговор

    До коментар #5 от "ха ааа":

    В нашия клас всички знаят, че Герб и Пп са едни и същи.

    Коментиран от #20

  • 10 Човек

    5 4 Отговор
    ГЕРБ да правят правителство с Възраждане, ДПС и ИТН, с които свалиха редовно правителство по време на война и дадоха цялата власт на руската марионетка Радев. Българският народ не заслужава промяната. Оставаме си една дупка под руско влияние, където европейското се изчерпва с крадене на еврофондове от обръчите от фирми на мафията.
  • 11 Черньо

    3 1 Отговор
    Е тоя не спря да лиже трийсет години.
  • 12 Демократ

    3 3 Отговор
    Това,което се случва доказва колко трагично държавата е завладяна от сценаристите мафиоти и колко те си играят с народа и държавата в изпълнение на личните им облаги- да държат властта,парите и контрола над всичко и всички. Фалшифицирането на изборите е основата на това безобразие, осъществено от всемогъщия неслучаен партиен орган ЦИК. Резултатите от изборите напълно съответстват на задкулисните сценарии - мутрата бб да командва и решава съдбата на народа ,въпреки огромните национални престъпления чрез огромните кражби,които докараха България до дъното. Герб доказано във всички избори са първенци в престъплението купуване и продаване на гласове и първенци в спечелването на избори. Ясно и точно, но къде е гражданското общество ,за да спре това престъпление? 20 години простия тулуп Борисов не слиза от сцената,въпреки наглостта и цинизма му - аз съм прост и вие сте прости? Простащината расте там,където интелигентността е забранена.

    Коментиран от #18

  • 13 СОФИЯ

    3 1 Отговор
    Абсурд никога Герб Сдс
  • 14 Име

    3 1 Отговор
    Как си измислят какви ли не съчинения, това-онова и - вечно - Радев да падне Радев, много ги е яд някои.
  • 15 Роналд Рейган

    4 0 Отговор
    С ТИЯ ЖУРНАЛИСТИ ОТ СОЦА БОЙКО МУТРАТА СТАНА ДЖЕНТАЛМЕН, АКО ОБЯВИМ ВОИНА НА АМЕРИКА И РУСИЯ ЕДНОВРЕМЕННО ЩЕ Я СПЕЧЕЛИМ МЕДИЙНО
  • 16 Центаджиите

    1 1 Отговор
    извадиха всички умнокрасиви скелети от гардероба
  • 17 Минева

    1 0 Отговор
    ББ- то не е убеден в това, а и е страхливец!
  • 18 Прав си, но не са много

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Демократ":

    хората които те разбират ! Групировките в България определят вече заедно съдбата на простия български народ, те се обединиха, народа - НЕ, той се разедини тотално ! Пример - СИК създаде ГЕРБ, ВИС помагат на ДПС, ТИМ създадоха "Възраждане" и трите шайки никога никой не ги е чул да се оплюват един -друг, ТЕ СЕ ОБЕДИНИХА, за сметка на народа който разединиха и го контролират и манипулират ! България е държавата в която комунистите държат контрола и парите - БКП никога не е преставала да съществува, тя създаде мутрите, тя създава шайките и главатарите им - Тиквата, Доган, Копейкин....червената стратегия печели там където суверенът е тотално изпростял !

    Коментиран от #21

  • 19 Празнодумие и клевети

    2 0 Отговор
    Как Хартиената коалиция осигури връщането на ИТН в парламента като ИТН получиха същия брой гласове като предните избори? Може би като намалиха гласуването с машинките и съответно машинациите и отклоняването на гласове…
  • 20 класната

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "второкласник":

    Не съм ви казала да правите глупави обобщения. Слаб 2!
  • 21 Демократ

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Прав си, но не са много":

    Напълно прав си и в това е трагедията на България, защото нямаше закон за лустрацията и забрана за участие във властта и бизнеса на комунистическата номенклатура и ДС агентите. Румъния затова се развива - гръмнаха Чаушеску и мирясаха като осъдиха корумпираните политици, а ние сме на дъното, защото те са в Парламента.. Скоро слушах по тв on air интервю с Петя Минкова от в-к 168 часа за ком. номенклатура и прехода и как Живков на 10.11.1989 г. казал на съветника си К.Чакъров във връзка с първия радостен митинг : "Нека се радват, защото не знаят какво сме им подготвили." 33 години сърбаме попарата,която са ни сготвили и не му се вижда края.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол