Last news in Fakti

28 Април, 2023 06:50 12 607 19

Валентин Николов: Няма да има кой да гори въглищата на ТЕЦ "Марица Изток 1" и "Марица Изток 3"

  • валентин николов-
  • тец марица изток-
  • въглища-
  • енергетика

В енергетиката започва да става по-трудно и трябва да се търсят дългосрочни решения, заяви бившият директор на БЕХ и АЕЦ "Козлодуй"

Валентин Николов: Няма да има кой да гори въглищата на ТЕЦ "Марица Изток 1" и "Марица Изток 3"  - 1
Снимка: БГНЕС

"Договорите на двете централи ТЕЦ "Марица Изток 1" и ТЕЦ "Марица Изток 3" изтичат. Следващата година изтича единият договор. Те от следващата година са прекратили заявките си към мините "Марица Изток". Една четвърт от въглищата няма да могат да ги пласират, защото няма да има кой да ги гори", обясни бившият директор на БЕХ и АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов в "Денят ON AIR".

"От друга страна, електрическата енергия доста намаля като цена. За този месец, който изтича, цената ще бъде под 200 лева, бизнесът няма да получи компенсации. От една страна е добре, но факторите, които намалят цената, е свиването на производствата. Това при всички случаи ще влияе негативно на българската енергетика, защото с въглеродните емисии, които купуват, токът ще бъде много по-скъп, няма да има смисъл да се работи в ТЕЦ "Марица Изток" 2", каза още Николов.

Според него в енергетиката започва да става по-трудно и трябва да се търсят дългосрочни решения. "Голяма част от парите на АЕЦ "Козлодуй" отидоха за компенсация на българския бизнес. Не виждам какъв дефицит ще се покрие, особено от енергетиката", смята бившият директор на БЕХ.

Валентин Николов е категоричен, че мините трябва да се подготвят лека полека за намаляване на производството и в някой момент и за спиране, тъй като, според него, държава няма план какво да прави.

"Сега потреблението е много ниско, когато времето е топло. Затова спря 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", защото имаме излишък на енергия, която няма къде да се пласира", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Запитан кога ще бъдем енергийно независими от Русия, Николов отговори, че все още има някои части, които не могат да се доставят от други източници, освен от Русия.

"Повечето започваме да снабдяваме от Чехия и Украйна. В Чехия почти всички части, които са руска технология, се произвеждат в заводите на "Шкода". Но сме все още зависими от Русия и то най-много зависими когато трябва да се даде нов лиценз, който изтича 2027 - 2029 година за 5-и и 6-и блок. Отсега започват мероприятията за новия лиценз, който е 10 годишен", каза още той.

По думите му, ако не се вземе лиценз, ще имаме не само финансови загуби, но и проблеми с тока през зимните месеци. "Министерството на енергетиката го знае това и трябва да го реши този въпрос", каза Николов.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мммда

    43 9 Отговор
    Защо това гърбене с въглеродния отпечатък е само за страните от ЕС?
  • 2 😆😆😆

    29 16 Отговор
    Най обичам въпроси като този: Кога ще станем независими от Русия? Когато станем зависими от някой друг! Ама о балъци които считат, че щом не е руско е по-евтино, напротив в пъти по скъпо и това е целта на ФАЩ да работиш залудо за тях, да има от къде да смучат балъците 😉😆😂🤣

    Коментиран от #14

  • 3 Антикомунист

    8 8 Отговор
    Не стига че разсипа държавата с вдигнатия юмрук и промянаджиите а сега и с некадърните си служебни министри!!!!!! Изберете го пожизнено !!!!
  • 4 Аааа,не така.

    5 1 Отговор
    Винаги има КОЙ.Скоро всичко ще излезе на бял свят.
  • 5 Гнида

    13 7 Отговор
    6ти блок спра заради дефект в охлаждането . Внасяхме ток от Румъния .... ТЕЦ 2 явно е в плснов ремонт . Този защо говори явни лъжи ?

    Коментиран от #6, #7

  • 6 гост

    17 5 Отговор

    До коментар #5 от "Гнида":

    Интересно кой ще говори лъжи след 1 година !!!! Само след 1 година !!! Човека ти казва , че в момента цената на борсата е ПОД 200 ЛЕВА !!! Това значи , че само таксите за емисии са ПОВЕЧЕ от цената на тока на борсата , щото още миналия месец минаха 100 евро !!! Тоест ВСИЧКИ ТЕЦове на въглища ВЕЧЕ РАБОТЯТ НА ЗАГУБА !!!! Още като си платят емисиите и вече са на червено !!! А догодина Контур Глобал или ТЕЦ 3 както му викаха по рано му изтича договора за изкупуване на тока и излиза на борсата !!! Което значи че МОМЕНТАЛНО ще спре да гори въглища и ще мине на газ , ако въобще работи !! Както то казват ВЧЕ Е ПРЕКРАТИЛ ЗАЯВКИТЕ за въглища към мините !! 2025 след 2 години изтича и договора на АЕС и ще стане същото !! Тези централи още при строежа са предвидени да работят на газ !! И тогава остава само ТЕЦ 2 , който и в момента вече е на ЗАГУБА !!! А мините не могат си плати даже заплатите , ако работят само за него !! Понимаеш товарищь ??

    Коментиран от #8, #18

  • 7 гост

    19 6 Отговор

    До коментар #5 от "Гнида":

    Само преди 4 години , 2019 година държавата плати 500 МИЛИОНА СУБСИДИЯ на ТЕЦ 2 , за ЕДНА ГОДИНА , не за десет , за да не фалира !!! Това помните ли го или не ви изнася ???? И по толкова и отгоре трябва да и плаща ВСЯКА ГОДИНА , за да работи , щото тя вече ПОСТОЯННО ще е на ЗАГУБА , която даже ще се увеличава , щото таксите за емисии ще продължават да растат !!! Можеш ли да сметнеш колко са 500 милиона разделени на 6 милиона българи ??? Ето толкова ще плаща всеки българин всяка година , от бебе до старец , за да взимат едни наши хора , дето нямат и 10 000 човека едни хубави заплати !!! Знаеш ли колко ток може да се внесе за 500 милиона , ако ще още утре да затворят тия кюмбета ?? Или видяхте една година високи цени и решихте , че все ще е така ??

    Коментиран от #12, #16

  • 8 ЦВЕТКО

    10 4 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    В момента на свободните територии на ТЕЦ 3 се строи голям фотоволтаичен парк-не по-малко от 5-60 декара.Между Тец 3 и Рудник 3 е пред завършване друг фотоволтаик,над 100 дк.Отделно от това в селата между Гълъбово и ТЕЦ 2 масово започват сроежи на по-малк ФВ.Така,че изглежда съддбата поне на централата и руднка е решена.Да му мислат хърбите,че голяма част от тях ще останат без работа!

    Коментиран от #11, #17

  • 9 Хехе

    6 2 Отговор
    Баничар - енергерик ръси мъдрости
  • 10 байгън

    7 2 Отговор
    кравите,телетата и свинете също увеличават въглеродните емисии яжте щурци и скакалци ид---- сикаджииски гербаци
  • 11 гост

    8 7 Отговор

    До коментар #8 от "ЦВЕТКО":

    Той може и да се строи , ама умниците в парламента ЗАДЪЛЖИХА ВСЯКО СЛЕДВАЩО ПРАВИТЕЛСТВО да предоговаря плана , за да работят кюмбетата до 2050 г !!!!!!! Тоест всички дами плащаме субсидиите , за да взимат едно село хора заплати !!!!! Колко предприятия затвориха за 30 години , ама баш тези ако ги съкратели и свършва света !!! Щото синдикатите кръвопийци само там останаха със " структури" да издържат пък заплатите на техните шефове !! А другите да плащат , кой ги пита !!! Ама след 2 години борсата става задължителна и ако не дадеш цена , енергото НЕ КУПУВА !! Тогава ще ги питам кой ще им купи прескъпия ток !!
  • 12 ПРАВ СИ ТОЧНО ПРЕДИ 4 Г 1 МЛРД

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Които се плаща ха за студен резерв на ТЕЦ 2 СЕ ПРЕХВЪРЛИ ХА ЛОБИСТКИ НА ТЕЦ ВАРНА?!?!!!! ДЕТО Е ЗА СКРАБ..... НАЛИ ЗНАЕШ НА КОЙ Е ТЕЦ ВАРНА.!?!!!!?!????!??!.....
  • 13 ТонитО

    3 0 Отговор
    Предприятията първо намалиха производството, после инвестираха в долари за собствени нужди и задоволяват от 60 до 80 % от дневната смяна . Това обяснява и евтиния ток през деня. Големите потребители почти не потребяват през слънчевия ден. А това че 6 блок е спрял понеже нямало къде да продава , това вече е умишлено убийство чрез смях и заблуда от високопоставено длъжностно лице.
  • 14 Винету

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "😆😆😆":

    За лудо работим за Русия и Путин, всъщност за бомби и снаряди за мирни хора.
    Справка Лукойл и газта на Газпром.
  • 15 Дамян

    2 5 Отговор
    Това,че няма да устоят на конкуренцията беше ясно още преди 10 години,но някои хора смятаха,че държавата вечно ще налива милиарди всяка година за да работят.Добре, че е ЕС за да спре тази корупционна практика на българските правителства.
  • 16 Тец

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Хабер си нямаш байно от електроенергетика! Не пиши глупости. На този етап тец марица изток 2 технически неможе да бъде изключен. Разбираш лл? Трябва да се налевт едни милиони в ел инфраструктура за да се изключи тец 2 и пак ще е трудно защото кой ще ти регулира системата? Мм, ел технико?

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Краваря

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Тец":

    Цветко и всички като него лаят глупости....
    Но на много идиоти не им е ясно, че с ТЕЦ 2 ще потъне и 15%от България, защото има много фирми и предприятия обвързани с него!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове