Last news in Fakti

28 Април, 2023 09:07 1 328 24

Ще носят ли "Калашници" и противогази учениците на военно обучение? Коментира училищен директор

  • военно обучение-
  • родители

Министерството на отбраната по спорен начин решава свой проблем с резерва, като задължава учениците да преминат през него, смятат от Асоциация "Родители"

Ще носят ли "Калашници" и противогази учениците на военно обучение? Коментира училищен директор - 1

Учениците от 10-и и 11-и клас от следващата учебна година ще имат часове по военно обучение. Идеята получи одобрението на Министерския съвет.

"Военното обучение има за цел да информира учениците и малко да ги запали за военна служба, но нищо повече. Пет часа в първи срок, 5 часа във втори срок. Това не е ново, има го от десетина години. Досега беше в 9-и клас, сега малко се качва нагоре. Това е решение на Министерството на отбраната, а не на МОН. Много от хората си въобразяваха, че учениците ще тръгнат с "Калашници" в училище. Това няма да стане, нито ще сложат противогази", заяви директорът на столичното 119-о училище Диян Стаматов пред Bulgaria ON AIR.

"Досега военни се срещаха с учениците няколко пъти годишно, за да ги информират какво има в българското въоръжение, как са облечени различните армии. Много от учениците няма как да са се запознали с облеклото и оборудването. След това - с рекламна насоченост за кандидатстване във военно училище, в което няма нищо лошо", каза още гостът.

По думите на Стаматов ролята на хората, които ще работят с учениците, е много голяма. Колкото по-добре подготвена е съответната тема, толкова по-голяма запознатост ще има. Училищният директор отбеляза, че тези часове са в рамките на Часа на класа, който има различни раздели - един от тях е свързан именно с военното обучение.

"Възрастта на 10-и и 11-и е предразполагаща за сериозно възприемане на подобни теми, които са значими за тяхната професионална ориентация. Не се коментират наредбите на военното и образователното министерство, те се прилагат", подчерта Стаматов и добави, че тези часове са малък брой и не променят нищо в подготовката на учениците.

Пламена Николова от Асоциация "Родители" каза в ефира на "България сутрин", че за военно обучение се отделят сериозни средства по националните програми, докато в същото време спира финансирането на ключови политики и тече абсурден дебат защо децата трябва да получават здравно и интеркултурно образование.

"Имаме подозрения, че Министерството на отбраната по спорен начин решава свой проблем с резерва, като задължава учениците да преминат през него. Големият въпрос е защо военно обучение, а не каквото и да било друго. За мен съдържанието граничи с времена преди Желязната завеса. Опитват да създават напрежение в населението. Няма война, но постоянно се нагнетява напрежение и младите хора си мислят, че имаме враг и трябва да се готвим за война", изтъкна Николова.

Стаматов контрира, че в случая няма нищо националистическо и опасно, а за здравно образование се отделят доста средства, докато за военната тема почти никъде не се отделят ресурси и време.

"Може и без този модул в подготовката на учениците. Българското образование се намира под сериозна заплаха от драстично изоставане в подготовката на учениците. Дължи се на безвремието, в което тънем вече година и половина. Това дърпа образованието ни все по-назад. Увеличението на заплатите е необходимост, но няма да промени качеството на образованието", добави Стаматов.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 4 Отговор
    госпожа Николова е Права
  • 2 прокопи

    19 3 Отговор
    Каквото произвеждаме в "Арсенал"- това ще носят.
  • 3 Вервайте

    11 2 Отговор
    Партизан за бой се стяга !
  • 4 БАЦЕ ЕООД

    16 2 Отговор
    къде са гордите соросоиди?
  • 5 ГЕРБ=БСП=ДПС

    20 4 Отговор
    Точно така, създават работни места за пенсионираните фатмаци. Понеже 3400 лева месечна пенсия им е малко и не им стига да си напълнят "десетте търбуха", които имат, по-точно шкембета като на Каракачанов. И вече ще заработват допълнително и по една учителска заплата всеки месец.
  • 6 Златна рибка

    10 2 Отговор
    Казано чесно от службата си в Българската армия нищо не съм научил за водене на военни действия. Иначе строевата подготовка беше на първо място с мероприятия може би защото бях национална гвардейска част. Тактическите занятия бяха от времето на втората световна воина. Според мен акцента на обучението трябва да е върху преодоляване и защита от съвременните средства и оръжия на врага.
  • 7 Въй

    6 2 Отговор
    Ще носят "КалаЩници" и противогъзи учениците на военното им обучение? Коментар на училищен директор.
  • 8 Табаков

    5 3 Отговор
    Г-н Стаматов,сложете си вратовръзка,не ходете като канадеца Петков!
  • 9 хараре

    16 0 Отговор
    С разбита българска армия и до 13-ти клас да има "военно обучение" е все тая.
  • 10 Доротея

    15 4 Отговор
    Божке-еее, ле-ее! Те 5 часа на семестър не исат да служат на Родината, Джамбазки и Караторбаланов ще връщат казармата!???! Децата на войнолюбците от Герб, ППДБ и патриотите не искат военна служба, но ще набутат там вашите! Така е при капитализма! При НРБ народа с ентусиазъм е правил новобранско изпращане и децата са служили, защото е имало какво да защитават - социалистическа България! Сега каво ще бранят, сараите на новбогаташите ли! Зададе ли се агресор - емиграция в Чикаго! Поне това е добре, че има къде по света да сте в относителна безопасност!
  • 11 Фатмак

    15 0 Отговор
    Не, ще носят червило и токчета.
  • 12 без имена

    15 0 Отговор
    това либерално безвремие трябва да спре. нека да се почне някакво обучение по реакция при бедствия и аварии например.
  • 13 Доротея

    10 0 Отговор
    Ще изучават Устава и ще ходят 20 дни на военен лагер през април в 10 клас, а в януари 11 клас ще се появят и бебетата! Демографския проблем се решава, заедно със сигурността и защитата на Отечеството! При нас беше точно така! Имаше и нощ на Художесвената амодейост!
  • 14 Бравооо

    13 0 Отговор
    Поредната идиотщина в училище. Закриха казармите, съсипаха армията, съсипаха образованието сега нова идиотщина. Пак парички за някой пенсиониран фатмак и наши момчета. Също като обучението на учителите. Прибират се едни парички и само се говори колко много пари отиват за образование. А те са парички за малкото Баце, за голямото Баце... Все за чекмеджета.
  • 15 Старите хора трябва да си ходят от поста

    10 0 Отговор
    Махнете бабата таке. Не може на 80години да управлява и предлага калашници. Защо е недосегаема и несменяема? Виски жени се пенсионират към 62години. Тази стара жена е вредна за образованието.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 а ааа

    4 0 Отговор
    Че то какво е военно обучение без калашник и противогаз, все едно Пудткин без КГБ.
  • 18 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    Милите, скъпите, чаровните български политици оставиха без препитание стотици хиляди семейства. Същите поеха по света за коматче хляб !! И сега видях едни чисто български и смесени семейства в тая "пуста чужбина"с по две-три деца !! Семейство с едно дете просто нямаше !!!? Интересно, като се харчат луди пари за избори там, ще ли се похарчат за военно обучение в България за тези същите деца, родени там, възпитани и образовани там и .........вярва ли някой, че те ще се върнат в България някога ??? Каква аномалия, лицемерие и безразсъдност ! Вместо тези пари да се похарчат за подобряване стандарта на живот в страната ни, да се създадат нови промишлени и и икономически мощности, се пилеят пари на вятъра !! Как им е хубаво на политиците да пилеят народна пара, просто е за чудене !? Как се връщат в страната близо 3 /три/ милиона човеци, създали димове, семейства, отгледали деца вече 20-25 години по чужди земи ??
    И като ги обучите тези деца, те какво ще вардят – НАТО - вските бази в България от цигански посегателства ???
  • 19 о ааа

    4 0 Отговор
    Освен в страните с диктаторски режими в нормалните държави военно обучение на ученици другаде има ли.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Сандо

    1 0 Отговор
    С тия пет часа могат да ги научат само да бягат от опасности.Какво ще възпитават - мъже-юнаци или лигави и нежни мъже?
  • 22 Хуявина

    2 0 Отговор
    Военното обучение се състои в навличане на бел чаршаф автомата да се сържи напред да не ви капе по краката и с бавни крачки към гробищата да не помислят че бягате и да не създавате паника.
  • 23 Иван Иванов

    0 0 Отговор
    Всички статии са добре написани отразяват добре поредната измишльотина в образованието!
    Само че истината е малко в страни?
    Лекторските часове са насочени за определена група хрантутници около Янка Такева.

    Те вече имат готови утвърдени от МОН програми.
    НИОКСО Банкя окупиран от Такева е готов да провежда обучение на лекторите.
    Всичко е планирано да се усвояват още пари.
    Какво военно обучение може да се осъществи в рамките на 5 часа?
    Стига експерименти с образованието!
  • 24 Перо

    1 0 Отговор
    За унтерменшите, и поколението, израстнало през мутренския преход и сегашни родители е по-редно да се даде право на учениците да си определят пола и да шмъркат “демократично” кокаин, от колкото да имат представа от военните заплахи и гражданската защита!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове