Last news in Fakti

28 Април, 2023 16:23 1 005 10

Доц. Иво Инджов: Най-добрата игра на ПП-ДБ беше да бъдат конструктивна, но бойка опозиция

  • иво инджов-
  • пп-дб-
  • опозиция-
  • игра-
  • конструктивност

Ако още в началото от партията на Борисов бяха предложили експертен състав на правителство - след разговори с БСП, ДПС и ИТН, вече щяхме да виждаме контурите на това правителство, коментира анализаторът 

Доц. Иво Инджов: Най-добрата игра на ПП-ДБ беше да бъдат конструктивна, но бойка опозиция - 1
Снимка: NovaNews

Шансовете за правителство в това Народно събрание са по-големи, отколкото в предишното – било заради страха на партиите за шести избори, било заради външно-политически натиск за „евроантлантическо“ правителство на фона на войната в Украйна и лъкатушещия в това отношение курс на служебните правителства и т.н.

Въпреки усилията и компромисите, дори и да се състави кабинет, не значи, че той ще бъде стабилен и ще има успех по отношение на кризите.

Това коментира пред БНР-Радио София доц. Иво Инджов, преподавател по политически комуникации във Великотърновския университет:

„Лично аз смятам, че принципите и ценностите трябва да се отстояват докрай. Не знам какви са причините, които тласкат ПП-ДБ да се сближават с ГЕРБ, рискувайки да изгубят електорат при следващи парламентарни избори.
На фона на неяснотите в държавата и приближаващите местни избори, най-добрата игра на ПП-ДБ беше да бъдат конструктивна, но бойка опозиция, да подкрепят всички разумни стъпки и законопроекти, а партия ГЕРБ да бъде оставена да си носи тежкия кръст и да опита да състави правителство.“

Според Инджов, ако още в началото от партията на Борисов бяха предложили експертен състав на правителство - след разговори с БСП, ДПС и ИТН, вече щяхме да виждаме контурите на това правителство.

Анализаторът е на мнение, че с помощта на медии и експерти, малко предварително и изкуствено беше изфабрикувана и наложена в общественото съзнание коалицията ГЕРБ с ПП-ДБ на базата на евроатлантинческата ориентация.

Сега лидерите на „Промяната“ трябва да пият кафе със същите хора, срещу които протестираха преди 3 години и чийто модел на управление искаха да разграждат.

Окрилени от протестите, силите на промяната, влезли във властта през 2022 г., положиха усилия и имаха добри заявки и плахи успехи – в идеите за реформа на съдебната система, в социалната политика и т.н., но времето не им стигна, смята още доц. Инджов:

„Със сегашния си колаборационизъм с ГЕРБ, от ПП-ДБ действително пропиляват енергията от протестите. Гражданите - участници в тях, се фрустрират дълбоко и виждат, че накрая политическите лидери действат в разрез и с посланията на протеста, и със собственото си поведение и реторика.

Сядат на една маса с основния политически противник, дори казват: Ние ще направим правителство на малцинството, а вие ще ни контролирате. Това е недопустимо, според мен.“

Сближаването с Борисов ще отнеме правото на ПП-ДБ остро да критикуват корумпираните кметове на ГЕРБ и това да им донесе симпатии и гласове за местните избори, отбеляза още експертът.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    7 6 Отговор
    Тези шарлатаните са бутикова партия. Мястото им е под 4-е %
  • 2 Какъв анализатор е

    5 3 Отговор
    жалкият лъжец на грантовете на америка за България и кръга капитал! Мекотело!
  • 3 Макс

    4 5 Отговор
    ПП и ДБ ще понесат всички негативи от сближаването с ГЕРБ . Борисов в затвора !

    Коментиран от #5, #7

  • 4 Стига

    1 3 Отговор
    С тези протести.5000 де би ла не са народа.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Грую

    2 0 Отговор
    То хубаво, ама пустата му власт много им се услади.
  • 7 Дядо Пройко

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Макс":

    Може но само ако Сульо и Пульо имаха думата.
  • 8 Анонимен

    3 0 Отговор
    След като СЪСИПАХТЕ ДЪРЖАВАТА да оставите другите да ви оправят бакиите!КЖКОРЧО ДА СЕ КОКОРИ И РАДЕВ КАТО СВЕКЪРВА ДА МЪРМОРИ!А ОНОВА С ПРОСТИТЕ ИЗРЕЧЕНИЯ,ЗАЩОТО СЛОЖНО НЯМА КАК ДА СВЪРЖЕ ДА СЕ ПЛЮНЧИ!ХАЙДЕ БЕ!
  • 9 Анонимен

    0 0 Отговор
    Пп да чуват бащицата си Бойко. Нинова ще и до един у дома. В поделението има много генерал ми го бе казал моят личен адвокат, а моят е бил през 60те в поделение, но тогава имаше много тревоги и все ми чукаха през нощите у къщата ни тревога давай госпожо Нинова, писна ни от тяхните богаташи от селата попово, пд, Хс. Уж бб, а и те същите. Ще се поболеят на бойко хората за радев, червени тъмно комунисти. Да ходят на село пловдивско, пенсия и ходят в друг град гелметата до нас в друг град военни. Племенника го изритаха, и е гол, на 50 г вдовец с 2 деца от математическата, нямат пари, а умни и учат задочно, имат си приятели, но нямат жилища, браво на бате бойко за нинова. Раздута бюрокрация в поделението до нас. Стани да седна.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол