Last news in Fakti

1 Май, 2023 09:38 2 056 44

Социалният министър призна: Има нарастващ недостиг на кадри

  • лазар лазаров-
  • 1 май-
  • кадри-
  • недостиг

Поколения наред този стремеж е водил и обединявал обществената енергия и в България, припомни Лазар Лазаров

Социалният министър призна: Има нарастващ недостиг на кадри - 1
Снимка: БГНЕС

Отбелязването на 1 май е световна инициатива с вече 137-годишна история, породена от борбата за защита на правата на трудещите се и постигането на достойно заплащане и справедливи условия на труд.

Поколения наред този стремеж е водил и обединявал обществената енергия и в България. Благодарение на това днес трудовото законодателство на страната ни отговаря в пълна степен на най-високите международни стандарти, пише във Фейсбук страницата на Министерството на труда и социалната политика вицепремиерът и ресорен министър Лазар Лазаров.

В наши дни, когато 8-часовият работен ден от десетилетия се приема за даденост и безработицата е на рекордно ниски нива, говорим за риска от ограничаване на икономическия растеж поради нарастващия недостиг на кадри с търсените от работодателите умения в резултат от намаляването на работната сила и застаряването на населението. Наред с всички ползи за човечеството дигитализацията на труда, съвременните високотехнологични достижения и нарастващото използване на изкуствен интелект ще доведат до закриване на традиционни работни места, предупреждава Лазаров в поздравлението си по повод Деня на труда.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечo

    22 5 Отговор
    хем не давате работа хем има недостик на хора за работа как става тас работа хората ниямат пари какво щте направиш щте утидеш да откраднеш после да лежиш по затворите дотам ни докараха

    Коментиран от #16

  • 2 Ами

    47 0 Отговор
    ще има , другарьо ! Вие работа не поФащате , както и децата ви ! Все на държавна хранилка и дебели служби ! Млади , умни , образовани и можещи хора , не виждат шанс за реализация и заминават в чужбина !
  • 3 Мими Ралева

    37 1 Отговор
    Изкуственният интелект данъци не плаща,пенсионни и здравни застраховки също.
  • 4 кадри има

    53 0 Отговор
    обаче балъците за без пари свършиха
  • 5 ГЕРБ=БСП=ДПС

    31 2 Отговор
    По-точно има нарастващ НЕСПРАВЕДЛИВО ЗАПЛАЩАНЕ НА ТРУДА. И НЕСПРАВЕДЛИВА ОСИГУРИТЕЛНО-ДАНЪЧНА СИСТЕМА и НЕСПРАВЕДЛИВИ ПЕНСИИ. Направете заплатите справедливи и ще се реши проблема с липсата на кадри. Направете заплатите по 4 000 - 5 000 лева, както правят кадърните западни мениджъри и ще се борят по 50 човека за едно работно място.

    Коментиран от #22

  • 6 кеф майци

    36 0 Отговор
    Комуняго капитала си въобразяваше, че този ресурс е неизчерпаем. Бяха изнагляли до там в обяви за работа да пишат, че търсели хамали с три чужди езика. Е сега ще.ги намерят.
  • 7 Миностре...

    34 0 Отговор
    Намери си остинска работа за 900 лв нетно 6 дни в седмицата по 10 часа на ден и ще спреш да гледаш тъжно и да мяткаш само крачоли изговаряйки празни,кухи и заупени фрази....Това ни съветвате вие с вашата политика и дейаствия.
  • 8 фхдфхд

    35 1 Отговор
    Кой работи 8 часа? Държавният хрантутник е на работа по 6-7 часа на ден, а в частния сектор се работи по 10-12 часа, 6 дена в седмицата. В провинцията е пълно с безработни лица, които от борсата ги карат да се отпишат, за да отчитат спад на безработицата. Изказването на тоя е тип вестник Работническо дело в стил възхвала на комунистическата власт.
    Нещо за заплащането ще каже ли? Последни сме по заплати в ЕС.
  • 9 Ами

    25 0 Отговор
    Не достига управленска компетентност! Алчните за власт се бутат най-отпред! Некадърници!
  • 10 За протокола

    31 0 Отговор
    Като не ви стигат кадри въвеждайте по-масово компютрите, електронните услуги, автоматизацията, изкуствения интелект. Съкращавайте администрацията, нискоквалифицирания труд, рутинните действия, а освободените кадри преквалифицирайте и пренасочвайте.
    Онзи ден казаха, че в България имало 500 000 души администрация.

    Коментиран от #15, #41

  • 11 Българка

    25 1 Отговор
    Обединете някои от 19-те министерства в МС като редуцирате армията от стотици хиляди чантаджии. Така с административна реформа ще се спестят стотици милиони в бюджета и ще се осигурят десетки хиляди работници. И защо имаме две министерства едно заелектронно управление и М-во на иновациите и растежа, след като нямаме достатъчно предпиятия с нови технологии и оборудване ,които произвеждат стоки с висока добавена стойност?
  • 12 Абсурд

    17 0 Отговор
    Помните ли ГЕРБ беше с приел на закон в които се увеличаваше двойно полагането на извънреден труд от работника
  • 13 комунистче

    29 0 Отговор
    кадрите са ви в Германия, там работят здраво, плащат 40 процента данък, плащат осигуровки, плащат по половин заплата за наем, и пак са по щастливи от положението, в което са били тук
  • 14 Бгг

    23 0 Отговор
    Давайте европейски заплати и няма да имате проблеми с недостига на кадри. Нали сме в евросъюзът. Аааа ясно не можете, вие само ползвате европейският пазар и печелите от разликата в заплатите.
    Тогава покривите ни работодатели да стават работници.
  • 15 Малко бъркаш

    22 1 Отговор

    До коментар #10 от "За протокола":

    Нискоквалифицирания труд е в най-голям недостиг.Все още не са изобретили дигиталната лопата и хамалите-роботи а в последните години всеки записал се във ВУЗ се е дипломирал с амбицията да работи легнал.

    Коментиран от #28

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Абсурд

    19 0 Отговор
    Подобрете условията на труд. Инспекцията на труда просто не работят. Вземат мерки единствено когато загине някои работник

    Коментиран от #23

  • 18 Турете ембарго за износа на кадри ,

    9 4 Отговор
    както на украинските евтини храни и на руския евтин газ.
  • 19 Сандо

    15 0 Отговор
    Има нарстващ недостиг на население!!!-Кога някой управляващ ще каже това и ще вземе сериозни мерки????Ето,така си отиват вековни народи.
  • 20 Тъжно

    21 0 Отговор
    Няма да има. На инженер, лекар, архитект, дават по 1500 а на полицай и или военен 2000. БОЙКОВИЗЪМ.
  • 21 Шаро

    24 0 Отговор
    Пример:
    Фабрика с повече от 500 работници. Собственика строи палат и се хвали пред работниците(с заплати по900лв.), че плочките в хола му(300квм),стуват1450лв/квм. На въпрос-"А нещо по въпроса с заплатите?" - отговора е:"Няма как, момчета, нали и аз трябва да спечеля нещо..."
    Повечето работодатели са такива.
  • 22 БраТ ПиТ

    15 0 Отговор

    До коментар #5 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    Да, де ама ако станат заплатите 4-5к. то и данъците ще трябва да бъдат поне 50-60% от тази сума... Така, че за всичко е "помислено", няма страшно... Никой няма нужда от работници, на които да им стигат доходите за нормален живот....трябва да си роб и да мислиш само за преживяването си и с "наведена" глава...
  • 23 дори и тогава

    12 0 Отговор

    До коментар #17 от "Абсурд":

    не вземат никакви мерки - изкарват го, че винаги загиналия си е виновен
  • 24 Трак

    20 0 Отговор
    Ако трудовото законодателство на страната ни отговаря в пълна степен на най-високите международни стандарти то няма да имаш недостиг на кадри. В европейска България разходите са 1 към 1 с всяка една западна евро държава НО ЗАПЛАЩАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА ДА Е АФРИКАНСКО И ТО СЪВСЕМ УМИШЛЕНО ИЗКУСТВЕНО И КАРТЕЛНО! Сезонната работа ОСОБЕННО в туризма работния ден започва от 12 часа и продължава до към 18-19 часа на смяна. 90% от Бг фирмите продължават с данъчните престъпления като масово не осигуряват работниците на реалната заплата и така поддържат сивата престъпна икономика закриляни от БКП структурите на ДС ОЛИГАРХИЯТА КРИБ БСК И АИКБ . За кво трудово законодателство говорим. После ревете че нямало кадри!! Еми няма да има

    Коментиран от #26

  • 25 генчо

    16 0 Отговор
    кадри има ама избяхага на запад !!! нали се сещаш че за същата работа в германия плащат 4 пъти повече !! стига сте крадили и българия ще цъфне за 3 месеца!!!!
  • 26 сивия вълк

    9 0 Отговор

    До коментар #24 от "Трак":

    браво по точно не може да го опишеш
  • 27 Социалният министър призна:

    17 0 Отговор
    Има нарастващ недостиг на наивни и гладни ратаи да бачкат за слава
  • 28 За протокола

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от "Малко бъркаш":

    Механизацията е измислена отдавна, така че "дигитална лопата" може и да няма, но механизирани такива има много. Наричат се багери, булдозери, фадроми и т.н.
    По принцип автоматизацията и роботизацията са предназначени да заместват именно нискоквалифицирания труд. За по-висококвалифицираните дейности се въвеждат електронизирани системи за управление, счетоводство, складови стопанства и т.н. Една счетоводна програма, например, заменя цели отдели счетоводители. Отделно, че не говори по телефона в работно време, не пие безкрайно кафета, не пуши и не прави грешки. Да не говорим, че има цели професии, които отдавна не съществуват в развитите държави, като например бензинджия.
  • 29 Ниска норма на производителност

    8 0 Отговор
    Е в устата на бейовете
  • 30 Браво

    4 0 Отговор
    ...на,роби ...
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ТИЯ КОИТО НЕ ПЛАЩАТ ,

    9 0 Отговор
    НЕКА ТЕ ДА БАЧКАТ ЗА ДА КУПУВАТ ЯХТИ НА ЧОРАПУЛИТЕ СИ !
  • 33 Даниел

    13 0 Отговор
    Докато бедността сред работещите нарастваше,бизнесмените обясняваха постоянно,че работят на загуба(и сега е така) и не могат да увеличават заплатите,но в същото време карат ферарита и ламборгинита и всеки удобно момент са на някой остров!
  • 34 Минева

    12 0 Отговор
    Изгонихте кадрите. Само вие останахте
  • 35 А бе,

    5 1 Отговор
    кадрите са по моловете и кафетата !
  • 36 Шеф на охранителна фирма

    4 1 Отговор
    Търся сотаджии за патрул ,и кандидати няма...
    Идват тук таме някой като чуят 1000лв заплата и бягат...

    Коментиран от #38, #42

  • 37 Имате си

    8 0 Отговор
    Гоуеми Роди: чичо, леля, вуйна, стринка, балдъзи, етърви, чаветата ви и техните чааавета
    Ми ето ви работна сила ве, дрогаре,
    Плюс преквалифициран ата ви администрация и ше върже те със сигурност.
  • 38 Шаро

    9 0 Отговор

    До коментар #36 от "Шеф на охранителна фирма":

    Ами гледай си ти семейството с 1000лв. на месец!!!
  • 39 цигането

    4 0 Отговор
    жена ми работи във оранжерията на известен политик парк ОТМАНЛИ И ЗЕМА 3000 ЛЕВА
  • 40 Проблема на жълтите павета

    3 0 Отговор
    Проблемите са големи , тежки , и за да се стигне до тях изобщо , трябва да се изрине пластове дългогодишно натрупана тиня. Да се потърсят от долу здрава основа върху която да се гради . Поколенията които трябваше да учим по младите специалисти , отмираме . И как едновременно да учим хора които не искат да се учат , да поддържаме своя личен малък стандарт на живот , да търсиш промеждутъци свободно време за семейството И това без никаква подкрепа от държавата , която гледа на проблемите като на природни явления.
  • 41 дф5фд

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "За протокола":

    Още миналото лято имаше данни, че държавната администрация и публичния сектор са над 800 000 търтеи на щат. Без много шум Радев увеличил числеността им, назначавайки свои хора.
  • 42 Анализатор

    5 0 Отговор

    До коментар #36 от "Шеф на охранителна фирма":

    За 1000 лева млад човек да дойде да ти работи забрави. По скоро някой пенсионер може да се врече, защото пенсията не му стига.
  • 43 Дамгосани мафиоти

    3 0 Отговор
    Времето ви изтича комунисти-мафиоти и ще загубите всичко . И утре в личната ви карта ще пише мафиот негоден за бизнес и държавна работа .
  • 44 Питащия

    3 0 Отговор
    А защо не увеличават заплатите??????
    КАТО няма заплати, няма хора за работа!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове