Last news in Fakti

2 Май, 2023 16:56 3 231 8

Променят процедурите за ТЕЛК

  • болници-
  • процедури-
  • телк

Териториални експертни лекарски комисии могат да се откриват и в други държавни и общински лечебни заведения за болнична помощ, центрове за психично здраве и центрове за кожно-венерически заболявания

Променят процедурите за ТЕЛК - 1

Създаване на ТЕЛК и НЕЛК във всички държавни и общински болници и комплексни онкологични центрове предвижда проект на постановление на Министерски съвет за изменение и допълнение на Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи. В университетските държавни болници ще трябва да има най-малко две комисии. Териториални експертни лекарски комисии могат да се откриват и в други държавни и общински лечебни заведения за болнична помощ, центрове за психично здраве и центрове за кожно-венерически заболявания.

Предвижда се ограничаване на броя на възможните случаи, при които НЕЛК може да връща процедурата за ново разглеждане от ТЕЛК. Това може да се случи само еднократно, като при повторно обжалване на решението на ТЕЛК в една процедура НЕЛК не връща решението на ТЕЛК за ново разглеждане, а го решава по същество.

Предвижда се допълнително стимулиране на комисиите, които се произнесат в двумесечен срок.

Регламентира се задължението на РЗИ да уведомяват служебно хората за необходимостта от редовно преосвидетелстване не по-късно от четири месеца преди изтичане на определения в експертното решение срок на трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане.

В ТЕЛК задължително се включват всички началници на клиники/отделения от лечебното заведение, към което е разкрита Комисията.

Структурата на НЕЛК включва заместник-директор, отдел "Административно, правно, финансово, стопанско и информационно обслужване", отдел "Медицинска експертиза", състоящ се от специализирани лекарски състави по профили на заболяванията и сектор "Техническа обработка на експертните решения", и длъжностно лице по защита на данните.

В документа е предвидено органите на медицинската експертиза да могат да ползват пълната информация от записите в електронните здравни досиета на пациентите. Освидетелстването на лицето във връзка с обжалвани болнични листове се извършва от ЛКК и ТЕЛК по района на лечебното заведение, издало болничните листове.

При определяне на трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане териториалната експертна лекарска комисия се произнася въз основа на наличната медицинската и друга документация, включително и информацията в електронните здравни записи на лицата в Националната здравно информационна система, без да се извършва клиничен преглед.

Проектът е публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването за едномесечно обсъждане. За всички случаи се добавя и "уведомяване по електронен път".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нелк

    12 2 Отговор
    Корупционите процедури ли ще спрете или намалите
  • 2 Иван

    11 1 Отговор
    Този министър всеки ден с новини
    за ТЕЛК.Веднъж всичко ще бъде електронно и няма да се ходи .
    Сега ще прави Телкове в всички болници.
    Кое е вярно и кога ще стане??
  • 3 За какво плащаме задължителни здравни?

    15 1 Отговор
    Нямам достъп до ДжиПи - то си! Има свободен час след 20 дни! Нямам право да се разболея ли? Не мога да дам болничен на работодателя си и си взимам неплатен отпуск! И сам си се лекувам!
  • 4 Име

    9 1 Отговор
    Държавата не се грижи за своите обитатели - хората се инвалидизират като някакво стадо - няма кой да ти помогне.

    Всъщност - даже се насърчава някак си садизма - но това е напълно непонятно.
  • 5 Петър Михайлов Жлегов

    3 2 Отговор
    Корупцията в ТЕЛК -овете няма да спре, но ако бъде намалена това ще е едно голямо постижение на новата реформа. Всички искаме справедливо отношение на държавата към своите граждани, особено за тези които са в нужда. Корупционните схеми са тумори в цялата тази схема на преоценка на лица в неравностойно положение. Страданието се трупа само на гърба на болните така че приветствам всяка задълбочена реформа в системата за преосвидетелство. Браво на Меджидиев, този министър наистина прояви характер!
  • 6 Болен

    6 3 Отговор
    Плащаш и те пенсионират.Имам приател инвалидна пенсиа взема и работи строител.Здрав и прав но може да плати.
  • 7 мн3ен

    3 2 Отговор
    Лекарите не лекуват болните и хората се превръщат в инвалиди след недълъг срок от време.
  • 8 Зевс

    0 0 Отговор
    Схемите са ясни ясни на цялото ОБЩЕСТВО: Слепите братя (шофьори) от плевенско и т.н. Да не говорим за изгорели архиви на ТП на НОИ в различни областни градове в страната, които лишиха и погребаха преди пенсиониране много хора имащи това право? Слуги му трябват на народа а не господари. ДАНС , какво още чака, а не започва арести на ВИСОКО държавно ниво?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове