Last news in Fakti

9 Май, 2023 14:11 6 111 55

Прогноза: Икономистите на БАН отписаха влизането ни в еврозоната

  • прогноза-
  • икономика-
  • еврозона

Има слаба вероятност да изпълним Маастрихтския критерий за инфлацията, от който зависи присъединяването ни към еврозоната до 2025 г., прогнозират учените

Прогноза: Икономистите на БАН отписаха влизането ни в еврозоната - 1

По-висок темп на инфлацията в сравнение със средните стойности за държавите членки на Европейския съюз и слаба вероятност да изпълним Маастрихтския критерий за инфлацията, от който зависи присъединяването ни към еврозоната до 2025 г., прогнозират изследователите от Института за икономически изследвания при Българската академия на науките, съобщиха от Института.

Това се казва в макроикономическата прогноза на икономистите на БАН за периода 2023-2025 г., основана на допускания на икономическото развитие по отношение на международните цени и външното търсене, както и на параметрите на икономическата политика, очертани в средносрочната бюджетна прогноза за същия период.

Като причина те сочат външни фактори, сред които високите цени на енергоресурсите, и военния конфликт в Украйна. Ако погледнем обаче днешните реалности, нещата не изглеждат съвсем така. Понижаването на цената на енергоносителите изглежда достатъчно трайно, в това число на природен газ и петрол. Дали това ще се запази през идващата зима е трудно да се прогнозира. Но променената картина на доставки за ЕС, в това число и за България дава определени гаранции, че шоково поскъпване няма да има.

Що се отнася до някои противоречиви решения в областта на икономическата политика, като провеждане на мерки, несъобразени с реалните финансови възможности на страната, липса на политически консенсус по важни за страната въпроси и др., тук политическите сили в 49-то Народно събрание имат намерението да коригират част от тези мерки или поне така декларират. Връщането на ДДС за повечето отрасли на обичайните равнища и спирането на помощи "на калпак" са само част от намеренията.

Според икономистите, прогнозата в средносрочен план е за икономически растеж от порядъка на 3-3,5 на сто годишно, като нарастването на инвестициите ще се определя основно от напредването на програмния период и желанието за ускорено усвояване на европейски средства в България, най-вече по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост. Нека посочим обаче, че проблемите около войната в Украйна доведоха до истински бум в производството на военно-промишления ни комплекс. Въпреки че нямаме окончателни цифри, се очаква изнесената продукция от този отрасъл да е над 3 милиарда долара през настоящата година.

Затова и прогнозата за реалният растеж на БВП - до около 1,7 на сто през 2023 г. може да се окаже и занижена Очаква се през 2024 г. БВП да надхвърли 200 млрд. лв. в номинално изражение заради високата инфлация през последните две години.

Бюджетният дефицит ще е в силна зависимост от политическата ситуация, се казва в макроикономическата прогноза на икономистите. За учените фискалната консолидация и изпълнението на Маастрихтския критерий за бюджетния дефицит ще са възможни само при постигане на политическа стабилност.

Продължаването на действието на приетите компенсационни механизми и нагласите за по-нататъшни увеличения на минималната работна заплата и пенсиите няма да позволят на икономиката да постигне балансиран бюджет за целия прогнозен период, смятат икономистите на БАН. Прогнозата им е, че публичният дълг вероятно ще достигне нива от около 30 на сто от БВП в края на периода, но това едва ли ще окаже съществено влияние върху икономическата активност и инфлацията.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоест

    43 2 Отговор
    Тате ще ми купи колело,ама друг път..
  • 2 Да, бе

    73 11 Отговор
    Това е един хубав повод да се почерпим...

    Коментиран от #16, #50

  • 3 Цъцъ

    60 5 Отговор
    За ужас на Пръцманян!
  • 4 честен ционист

    10 23 Отговор
    Каква ви Еврозона бълнувате? След като бургерите взеха та написаха на Кирилица по банкнотите Евро нещо много си повярвахте. Не ви ли става ясно, че всичко това е да се мазнат на руснаците, които друга писменост от руската не понимает.

    Коментиран от #45

  • 5 БАНските старчета знаят, че

    6 35 Отговор
    територията е путинофилска!

    Коментиран от #8

  • 6 копейко

    5 33 Отговор
    Ние копейките, като вземем цялата власт ще направим така, че един лев да се обменя за 100$.

    Коментиран от #12

  • 7 Демократ

    7 55 Отговор
    Абе хора учени и не дотам, прочетете Конституцията, там пише : (3) (Нова - ДВ, бр. 18 от 2005 г.) Република България участва в изграждането и развитието на Европейския съюз" . Пак там пише, че Конституцията се променя с решение на 160 депутата. Колко време се прекарва в дрънкане на поръчкови анти ЕС празни приказки. Като искате България да е руски концентрационен лагер, нека 160 депутата гласуват за излизане от ЕС И НАТО и се радвайте на путлеровия режим и да ви кажем честито минало без бъдеще.

    Коментиран от #46, #53

  • 8 Абе мотопед

    27 3 Отговор

    До коментар #5 от "БАНските старчета знаят, че":

    Казаха ти хората че с вечната си инфлация сме извън кадастъра и ще видим Еврозоната на 30 февруари,честитки..
  • 9 Сатана Z

    28 7 Отговор
    След няколко месеца купоните ще заменят левчето ,а Софийските фашаги се размечтали за ойро
  • 10 Госあ

    38 8 Отговор
    И какво излезе, че референдума за отлагане на еврото си е напълно адекватен 💁
  • 11 Не бива да се случва

    34 2 Отговор
    Този аргумент да го оставим настрани за дефицита. Защото България не беше готова и за прием в ЕС, но чисто политически ни приеха. Нямаме гаранция, че йезуитите от ЕЦБ няма широко да си затворят очите. По-страшни са другите аргументи, които упоменах в публикацията на МФ. Като гледам стратегиите на Лондонски Имперски се ужасявам. Ненапразно Британия и скандинавска държава писмено гаратгираха неприемането на еврото. Предстоят световни катаклизми, в тези тревожни за Европа времена е важно да не подаряваме финансовият си суверенитет, доколкото ни е останал. Ще наложат всяко свое решение чрез финансов диктат. Не искаме да изпращаме българи на война, спират еврото в Банките от ЕЦБ, по 30 евро на ден, като гърците. Не искаме децата ни да си сменят пола, спират тегленето от банките. Протестираме срещу нови ваксини и ограничения за излизане, блокират ни сметките. Страшно е, а идва цифровото евро. Вече наемат хора държавни институции.

    Коментиран от #42

  • 12 И сега кво?

    10 20 Отговор

    До коментар #6 от "копейко":

    Вие копейките като вземете цялата власт се гответе за визи, открити листове, международни паспорти и убийствени мита за европейските стоки. Тогава ще видим колко,ще се „хвалите”.

    Коментиран от #14

  • 13 по скоро ще повярвам на костя 1/100 рубл

    5 7 Отговор
    отколкото на чантаджиите от бан.кпд=0
  • 14 Българин

    30 5 Отговор

    До коментар #12 от "И сега кво?":

    Сега нямаш мита, имаш регулации. За да продаваш в ЕСССР трябва да изпълниш една камара безумни критерии, които покриват само предварително избраните. А теб ще те вкарат в преразход да ги покриеш, ще те тричат с проверки и накрая някоя комисия ще те глоби за нещо и ще приключиш. Колко стоки произвеждаме в момента? Ние храната си не можем да произведем, че за промишленост ли да говорим, за високи технологии или за какво?
    Еврото е чатал на врата - за справка Гърция. Фалираха я, сега я режат къс по къс кредиторите и мърдане няма. Да излезеш от еврозоната е като да погасиш предсрочно кредит. Само че не можеш, като си фалирал. А всички влезли са свръхзадлъжнели. Ние не сме и имаме валутни резерви заради борда. Те като изчезнат и се набълбукаме с нови дългове, иди се оправяй. За капак и ще плащаме чуждите задължения солидарно. Ще крепим високия стандарт на западняците като продължаваме да затягаме коланите и да им консумираме боклуците, произведени специално за нас.
    Междувременно ще ни поучават и ще ни натискат за Истанбулски конвенции и всяка простотия, която брюкселскотое Политбюро реши да наложи. Новата уравниловка е факт, тия рушат националните държави и традициите им. Кой им го е позволил?

    Коментиран от #20, #41

  • 15 Не ни трябва

    28 4 Отговор
    Браво. Супер. И по добре. За какво ни е да се отказваме от собствения си лев и да приемаме разпадащото се евро.
  • 16 Адрес 4000

    3 20 Отговор

    До коментар #2 от "Да, бе":

    Да позная ли кой е бил най видният Економис на БанАн подпечатал доклада?
    Великият възрожденец доц.Сарайски
    Чест гост в БС...опа(тази фалира) седем-осми,евроком,алфа,поглед и всякакви други обективни медии.
  • 17 Варна

    9 3 Отговор
    Много се смея, когато някой заговори за БВП на България!
    - 99% от тях нямат абсолютно никаква представа каква е тази величина и как се сформира.

    Коментиран от #19

  • 18 Възраждане

    20 1 Отговор
    Евала! Винаги съм вярвал че учените от БАН са най-големите патриоти. Останали са в България за чест и слава, въпреки че във всяка друга държава в Европа биха взимали в пъти повече пари. Поклон! Запазихме лева! Победа братя българи

    Коментиран от #40

  • 19 Последния Софиянец

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Варна":

    Абе смешко, то самото име подсказва. Вътрешен продукт, демек това което се произвежда на закрито, т.е. в предприятията, заведенията и тн, а не концесионерите на плажа, спортовете на открито и тн. А Брутен, защото се изчислява преди данъци и осигуровки. Толкова е просто
  • 20 И сега кво?

    3 17 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Защо ли ми се струва, че „фалиралите” гърци живеят три пъти по добре от нас нефалиралите? Явно не ти харесва да пътуваш из цяла Европа само с лична карта. Искаш си визите! Добре!

    Коментиран от #25, #34, #47

  • 21 Насила ще ни приемат

    7 0 Отговор
    И тема Тракия не е влязла в паричната Римска империя. Иманярите основно римски монети откриват.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Въпрос

    6 2 Отговор
    А какво стана с референдума за запазване на лева? Май Костадинов само целеше да си вдигне рейтинга и да преброи избирателите си. Мина месец и ми се иска да организират референдум,пък нека народът да си каже думата. Иначе излиза,че май доста ги е страх политиците от един референдум.

    Коментиран от #39

  • 24 Петрова

    20 2 Отговор
    Като икономист мога да го потвърдя. При наличните икономически показатели на България, влизането в еврозоната ще е убийствено за 2/3 от населението.

    Коментиран от #33

  • 25 Момчил

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "И сега кво?":

    Лъжеш се,живеят като нас . В Гърция цените са двойни ,заплатите също. Живеят наистина добре предимно тези ,които са на морето и дават под наем на туристи имота си. В Северна Гърция и Солун мизерията е като при нас. Получават 1000 евро заплати масово,ама 6 яйца в магазина са 5-6 евро ,един хляб е 2-3 евро. Всичко е по-скъпо отколкото у нас. До 2009г.живееха в пъти по-добре от сега,а и заплати и пенсии им бяха по-високи от сегашните при онези цени .
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Чичовци

    3 7 Отговор
    Най-кнусната паплач са руските башибозуци.Иван Гешев,Бойко Борисов Корнелия Нинова и тяхното обкръжение.Турците и всякакъв вид ромскоцигани са техни роболепни еничери.....
  • 28 Грантояди

    16 1 Отговор
    Всички фенчета на извратеняците глобалисти да отиват в София и този град да бъде отделен от България и заграден с огради и въоръжена охрана. Ние повечето българи не желаем да играем по свирката на Сорос и компания.
  • 29 Поръчкова статия

    0 9 Отговор
    Поръчкова статия за манипулиране и промяна на обществените нагласи.
  • 30 Офицер БА

    12 1 Отговор
    "Дайте ми финансовата система на една държава и за по-малко от месец ще я овладея напълно и тотално"- Ротшилд!
  • 31 Арменската глава на ЕвроПениса

    12 0 Отговор
    Ееее една хубава новина от години!
    Браво!🫵
  • 32 знаещ

    6 0 Отговор
    Нещастници скапани в това са така наречените български политици американски подлоги нали уж сме демокрация попитайте народа дали иска еврото но ме е страх отново някой като соломон паси ще обрече държавата ни спи народе ако левски и ботев гледат от някъде ще се самоубият от срам

    Коментиран от #38

  • 33 Петров

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "Петрова":

    Като икономист мога да кажа, че не е нужно инж. химик - Хампарцумян да говори по всички медии колко хубаво е еврото. Поне да е икономист и българин.
  • 34 Българин

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "И сега кво?":

    И какъв ти е проблемът да получиш виза за коя да е държава, ако смяташ да я посетиш легално? Къде точно ще те спрат? Още преди да влезем в ЕС пътувахме свободно навсякъде. Ако това ти е единствения довод за стоене в някакъв еврорайх не плащаш ли твърде висока цена, за едното пътуване до чужбина? Ако ти и аз имаме финансовата възможност за това, много наши съграждани я нямат и това грам не ги грее.

    Коментиран от #37

  • 35 Московски

    0 8 Отговор
    Хубаво е да се върнат визите. Да излезем от ЕС и НАТО и малко хиперинфлация 300 процента. 1997 г глад и тогава кеф. Тогава да говорят за Брикс и ибрици. Хубаво ще е и без това въртим една и съща плоча
  • 36 Експерт

    0 5 Отговор
    СИНОДАЛНИТЕ СТАРЦИ ОТ БАН И ТЕХНИТЕ УЧЕНИЦИ ГОВОРЯТ ГЛУПОСТИ. СРЕДНАТА ИНФЛАЦИЯ В ЕС Е 12%, А НАЙ-НИСКАТА Е 5%!!!
    НИКОЯ ДЪРЖАВА НЕ ИЗПЪЛНЯВА МААХСТРИТСКИТЕ КРИТЕРИИ! ДЕФИЦИТЪТ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОВЛАДЯН ДО 3-3,5%БВП, А ОБЩАТА НИ ЗАДЛЪЖНЯЛОСТ Е ЕДНА ОТ НАЙ-НИСКИТЕ...27%!!!ГЕРМАНИЯ ИМА ЗАДЛЪЖНЯЛОСТ 82%БВП.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ИНТЕЛЕКТ 2030

    2 4 Отговор

    До коментар #23 от "Въпрос":

    ВЛИЗАНЕТО В ЕВРОЗОНАТА Е ЧЛЕН 34 ОТ ДОГОВОРА ЗА ВЛИЗАНЕ НА БЪЛГАРИЯ В ЕС И НЕ ПОДЛЕЖИ НА КОМЕНТАР, А ТРЯБВА МНОГО РАБОТА И ЕДИНОДЕЙСТВИЕ НА ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ! НИКОЙ НЕ НИ ВКАРВА НАСИЛА-НИЕ СЕ БОРИМ ДА ВЛЕЗЕМ!

    Коментиран от #51

  • 40 Девил

    0 5 Отговор

    До коментар #18 от "Възраждане":

    КОПЕЙКИН, ЛЕВ НЯМАМЕ ОТ ХИПЕРИНФЛАЦИЯ ТА И ВЛИЗАНЕ В БОРДА 1997Г.СЕГА СМЕ С ЛЕВ=DM или след 2000г €=1,95583лв
    В БНБ ИМАМЕ РАВНОСТОЙНОСТ НА ПАРИТЕ В ОБОРОТ 34млрд.лв толкова евро=17,38млрд €
    Копейкин ти кра.деш и стифираш в Евро, а?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Умен българин

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Не бива да се случва":

    САМО ДАНИЯ ИМА ТОЧКА В ДОГОВОРА ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ ЕС, ЧЕ НЕ Е ДЛЪЖНА ДА ПРИЕМЕМ ЕВРОТО И МОЖЕ ДА ГО НАПРАВИ САМО АКО РЕШИ.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ротшилд

    0 5 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Не знам дали знаеш какво е ЦИОНИСТ но друга АЗБУКА ОСВЕН БЪЛГАРСКАТА НЯМА!!! Императорът-джудже си повярва че всичко е руско.... Най-големият слон е РУСКИЯ СЛОН!
  • 46 Име

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Демократ":

    За съжаление нямаме 320 топки в парламента, за да гласуват излизането от ЕС(за голямо съжаление). Само да знаете,че и ЕС ще ни "зароби"! Аз лично предпочитам независима България със самостоятелна парична политика и търговски споразумения.

    Коментиран от #52

  • 47 Име

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "И сега кво?":

    Доста сте лековерен щом само "свободното" пътуване Ви е в главата! Забравихте за ваксинационния паспорт май? Крилцата лесно могат да бъдат прекършени. Хайде със здраве!
  • 48 Антикомунист

    0 5 Отговор
    Тия комунистически мумии от бан разбират от икономика , колкото свиня от кладенчова вода!!!!!

    Коментиран от #54

  • 49 Антикомунист

    1 2 Отговор
    Ако управляваха ГЕРБ досега щяхме да сме забравили за еврозоната и еврото
  • 50 Антикомунист

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Да, бе":

    Още по хубав е повода ,че " възраждане" и феновете му ще видят властта през кривия макарон............ И слава богу.
  • 51 Подлежи

    5 0 Отговор

    До коментар #39 от "ИНТЕЛЕКТ 2030":

    Подлежи и още как, както има влизане в ЕС така има и излизане. Да не си мислиш ,че трябва да чакаме пак 45 години за да се смени ориентацията на държавата. И този път ще бъде НЕчленуването в НИКАКВИ съюзи. Не може онова фашистко гестапо Урсулата да казва какво ще се случва в собствената ми държава, да отменя решения на Българското правителство, дами казва да ям буболечки и скакалци и да произвеждаме оръжие за Украйна със заповед. Ако не им е ясно на ЕК България отдавна напусна Варшавския договор и СИВ. Други такива не ни трябват.
  • 52 Демократ

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Име":

    Броят 160 е мнозинство от 2/3 от 240 депутати, за който е чел Конституцията. Ти сигурно си привърженик на Копейкин.
  • 53 Колко

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Демократ":

    Колко много несъгласни с истината.
  • 54 Бай той Толстой

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Антикомунист":

    Ти от какво разбираш?От беленските прасета?
  • 55 Митев

    0 0 Отговор
    Ние като че ли не се опитваме да си оправим държавата,а се борим за подаяния и влизане в еврозоната през задната врата,нали знаете,че освен позитивно влияние,ще трябва да изтърпим и негативното такова,а дали сме готови за това.....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове