15 Май, 2023 13:06 1 278 9

Коста Филипов: В Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ поставя под съмнение преговорите с Брюксел

  • северна македония-
  • преговори с ес

Провеждат се различни тактически мероприятия като заедно в пакета с българите се включват и черногорци, хървати и дори представители на малобройната еврейската общност, каза журналистът

Коста Филипов: В Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ поставя под съмнение преговорите с Брюксел - 1

Македонските власти се опитват да оставят историята и историческото наследство настрани и да останат само другите съображения, които да бъдат включени в преговорната рамка за членство на РСМ в ЕС.

Това каза пред Euronews Bulgaria журналистът Коста Филипов.

Не вярвам да се правят на толкова неразбиращи изискването, което е поставено под условие пред скоби в рамките на френското предложение, че вписването на българите в конституцията на РСМ е задължително условие за по-нататъшното продължаване на преговорния процес.

Води се много активен дебат между управляващите и опозицията за създаване на такава атмосфера в парламента на РСМ, в което наистина конституционните промени да бъдат приети. Въпреки оптимистичните изказвания на премиера Ковачевски, че някои от депутатите от опозицията вече са готови да подкрепят конституционните промени и да гарантират мнозинство от 2/3 от депутатите в парламента, все още ми се струва, че няма пълна увереност, че едно гласуване би донесло тези промени.

Провеждат се и различни тактически мероприятия като заедно в пакета с българите в РСМ се включват и черногорци, хървати и дори представители на еврейската общност, която е много малобройна. Дали това създава по-добра атмосфера за включването на българите, не съм много убеден. За всички е ясно нежеланието на много активната опозиция в лицето на ВМРО-ДПМНЕ тези промени да не се случат и този път. Това означава, че се поставя под съмнение следващият етап от преговорния процес.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димитър Благоев

    5 6 Отговор
    Не на българизацията на северомакедонците!
    Аз съм антички северомакедонски славянин и селянин.

    Коментиран от #2, #3, #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 глупости

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Димитър Благоев":

    Д.Благоев никъде не се е самоопределил като "македонец" .Чети:""Г. Данаилов: Ама вие сте родом от Загоричане (с. Загоричане е едно от най-борческите български села в Костурско, Южна Македония).
    Д. Благоев: Аз съм родом от Загоричане, но между другото аз не съм българин, аз съм македонец, македонски славянин! (Смях) И като такъв, ако искате да знаете, аз съм за Македония като славянска земя, която ще има собствено управление (смях, смях ама това се оказа програма на титовите и благоевите комунисти, когато дойдоха на власт след 25 години - бел. на авт.).
    Някой от десницата: Какво търсиш тогава в България?
    Д. Благоев: Така че процесът, за който не се говори, е процес за завладяване, а не за обединяване на българското племе...
    Министър Х. И. Попов: Как се наричат в Загоричане българите?
    Д. Благоев: Ако ги питате, те се наричат християни.
    Министър Х. И. Попов: Те се наричат българи!
    Д. Благоев: Аз не искам да навлизам в тази сфера, но искам да изтъкна какви опасносни от ВАША гледна точка, от БЪЛГАРСКА гледна точка, теории се развиват в НАШАТА история, по отношение на процеса на обединяване на българското племе…""
  • 4 глупости

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Димитър Благоев":

    И още:""---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- През 1923 г. дъщеря му Стела записва разказа на болния си баща, излязъл от печат през 1926 г. под надслов „Кратки бележки из моя живот“. В тях Благоев споделя:
    „ …Родом съм от известното македонско село Загоричане, Костурско. То е голямо, чисто българско село, разположено в последните хълмисти склонове от южните разклонения на големия планински масив Вич планина…"" Тук назоваването на селото "македонско" е на база географско -териториално разположение на селото, а не на национален принцип.
  • 5 новини

    0 1 Отговор
    Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който се смята за най-големия противник на всичко българско в РС Македония, е женен за българка, позовавайки се на информацията, че Стевица Янева, която е сестра на съпругата на Християн Мицкоски, Роза, има българско гражданство.
    Стевица, която работи като нотариус в град Струмица, има български паспорт. Този важен документ може да бъде получен само въз основа на доказан български произход и самоопределение. "Стевица Янева е в списъците за предстоящите парламентарни избори в част 47 с.Кулата от община Петрич, която е само на няколко километра от родния й град Струмица.

    Освен това съпругът й Йорданчо Янев притежава най-големия ресторант в центъра на Струмица, а също е български гражданин и се появява в избирателните списъци само в Благоевград. Ако иска, може да използва правото си на глас във Второ основно училище „Димитър Благоев“.
    „Ако Стевица Янева има българско гражданство на основата на доказан произход, защото се дава само ако вашите предци са българи, тогава се оказва, че Роза Мицкоска също е българка“, съобщава БГНЕС.
    „Настоящият лидер на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски е известен със своята остра антибългарска реторика“, което често надхвърля добрия тон. Дори наскоро си позволи да каже, че ако някой каже, че Гоце Делчев е българин, „ще направи дипломатически скандал по света. „Сега обаче не се знае какъв скандал ще предизвика новината, че е женен за българка“,
  • 6 Да,аааа

    1 0 Отговор
    Министрите на външните работи на Северна Македония и Албания са объсдили „асимилирането“ на македонското население в Албания от страна на България
    На посещение в Скопие беше министърът за Европа и на външните работи на Албания, Олта Джачка. Tя проведе редица срещи с представители на държавното ръководство на Северна Македония, между които с външния министър Буяр Османи, с президента Стево Пендаровски, както и с президента на Събранието, Талат Джафери.
    След срещата външните министри на Северна Македония и Албания, Буяр Османи и Олта Джачка, проведоха съвместна пресконференция. Двамата получиха журналистически въпрос, какво предприемат двете страни по отношение на „оплакванията на македонците в Албания от тиха асимилация и натиск от страна на България“ и дали „Албания ще си затвори очите“ по този въпрос
  • 7 Да,аааа

    0 0 Отговор
    И още:От официалната среща на Османи с министъра на външните работи на Испания, през пресконференцията ясно се вижда, че Османи използва само албански език, въпреки че е ясно кой е официалният език на (Република Северна) Македония за международна употреба, определен от конституцията. Това поведение е нарушение на конституцията на страната, но и на Рамковия договор.
  • 8 Да,аааа- и още:

    0 0 Отговор
    Нова идея се появи в Северна Македония, съобщи Нова Македония.
    Идеята идва от албанската партия Алтернатива.
    От там настояват да се основе Общност на албанските общини в страната. Тя ще е по пример на настояването за Общност на сръбските общини в Косово
  • 9 Да,аааа

    0 0 Отговор
    Стево Пендаровски: Ако не бях президент, щях да се изселя от Северна Македония
    Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви днес, че ако не е президент, би се изселил от държавата си, защото "никой не е луд да пилее живота си, когато с години трябва да се преговаря по главите /от преговорите с ЕС/, а средната заплата в страната е 400 евро.
    Говорейки на Регионален форум на младите лидери в сръбския град Нови Сад, Пендаровски каза, че ситуацията в региона няма да бъде много по-различна и след две години, когато "ще бъдем напълно зависими от концепцията на Европейския съюз".
    Коментирайки инициативата за "мини Шенген" за свободно движение в Западните Балкани, Пендаровски каза, че ако държавите от региона се опитат да направят "малък ЕС", ще имат шанса да накарат младите хора да останат в страните си и да трансформират обществото, и то "истински, а не бюрократично".
    В регионалния форум в Нови Сад участват и президентите на Сърбия и Словения Александър Вучич и Борут Пахор.Словенският президент Борут Пахор подкрепи днес идеята за "мини Шенген" в Западните Балкани като "нова и смела инициатива", която не е замяна на разширяването на ЕС, но може да допринесе за сътрудничеството и просперитета в региона
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове