Last news in Fakti

16 Май, 2023 08:26 24 686 35

Нови изисквания за влизане с автомобил в Турция предизвикаха буря в социална мрежа

  • турция-
  • управление на автомобил

Външното ни министерство очаква отговор от турските власти как да бъдат тълкувани новите разпореждания и при какви ситуации шофьор, различен от вписания на ГКПП, може да управлява автомобила

Нови изисквания на турските власти за влизане и пътуване в страната предизвикаха стотици споделяния в социалните мрежи. Те се появиха първо в групите за почивка в Турция във Фейсбук, където за източник на информацията е посочено Генералното ни консулство в Истанбул, сочи разследване на БНР. Най-много коментари провокира следното разпореждане:

"При влизане на турска територия с автомобил, превозното средство се регистрира на водача и единствено той има право да го управлява и изнесе от турска територия. Не се разрешава преотстъпване или управление от друго лице, било то с пълномощно, дори регистрираният на влизане водач да се намира в същото МПС. При проверка от турските контролни органи и установяване на нарушение на горното изискване, автомобилът може да бъде задържан и след няколко дневна бюрократична процедура изпратен в офис на турските митници към съответното населено място, след което върнат на водача след заплащане на солидна глоба…"

Хиляди потребители питат какво означава това и то точно в началото на активния туристически сезон, а коментарите във Фейсбук не спират дни след публикуването на разпорежданията. Някои задават въпроса какво ще се случи, ако на шофьора му прилошее или по някаква причина друг пътник в колата трябва да поеме управлението. Ще бъде ли задържан автомобилът? И как ще реагират туристическите агенции, в чиито автобуси пътуват по двама шофьори? Недоверието и неяснотата доведоха до съмнения за легитимността на информацията.

Изискванията за влизане с автомобил в Турция и пътуване в страната се появиха във Фейсбук страницата на Генералното консулство в Истанбул в късния следобед на 11 май. Почти светкавично постът беше разпространен в различните групи, основно в тези за почивки в югоизточната ни съседка. Само за няколко часа той събра стотици споделения и коментари от хора, на които предстои пътуване. В същото време в сайта на МВнР липсваше подобна информация. Малко по-късно постът беше "заключен", а впоследствие изтрит от администраторите на една от групите с мотива, че "новината е фалшива, защото няма официална информация".

Официалната информация се появи ден по-късно в сайта на МВнР в раздела за Практически съвети за Турция. От министерството заявиха за БНР, че забавянето на публикацията се дължи на изчакване на официалната грама. Писма с новите изисквания са получени в туристически агенции, които вече са разпространени на техните сайтове.

Българското външно министерство е предприело постъпки за отправяне на официално запитване към турските власти какво означават новите разпореждания. Отговорът се очаква в следващите дни. В Истанбул вече са получени 3 сигнала за задържане на регистрирани у нас леки автомобили, които са управлявани от лице, различно от това, на което при влизане в Турция е вписан автомобилът, въпреки че същото е било в колата. Има и случаи с официално упълномощени лица, казаха от МВнР. Публикуваните изисквания имат за цел да предупредят българските граждани, на които предстои пътуване в близките дни, докато се получи официалното тълкувание от турските власти, съобщиха за БНР от МВнР.

Заключение

Твърдението, че публикуваните във Фейсбук изисквания за влизане и пътуване с автомобил в Турция са фалшива новина, е НЕВЯРНО. Страницата на дипломатическото ни представителство в Истанбул във Фейсбук, на която са публикувани изискванията към българските граждани за пътуване и пребиваване в Турция, е легитимна. Забавянето на информацията в сайта на МВнР се дължи на изчакване на официалната дипломатическа грама. Външното ни министерство очаква отговор от турските власти как да бъдат тълкувани новите разпореждания и при какви ситуации шофьор, различен от вписания на ГКПП, може да управлява автомобила.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да бе

    32 0 Отговор
    това е от поне 10 години
  • 2 Турист

    129 18 Отговор
    Решението на проблема е много просто - Не ходете в Турция!

    Коментиран от #3, #25

  • 3 Така е

    33 15 Отговор

    До коментар #2 от "Турист":

    Или ходете с автобуси, ако не стойте си у дома !

    Коментиран от #16

  • 4 Гачо

    70 68 Отговор
    Гадна държава е Турция,като всяка друга пълна с мюслита.Усмихват ти се и гледат да ти вземат парите дали с Ал инклузива за балъци или с евтини стоки,но всъщност те мразят в дъното на душата защото за тях си неверник.

    Коментиран от #15, #17

  • 5 Псевдоним

    33 6 Отговор
    Турция лоша, че налага такава мярка при пресичане на границата, а тук се опитват да въведат нещо подобно за вътрешна употреба.
  • 6 Балкантурист

    10 14 Отговор
    Аз си ходя със самолет и ли дреме на …

    Коментиран от #7

  • 7 Тии

    17 6 Отговор

    До коментар #6 от "Балкантурист":

    Дан та свалят по време на предвижване ,че тогава ще разбереш

    Коментиран от #9

  • 8 хммм

    44 6 Отговор
    С жена ми мислехме да правим голяма обиколка на Турция и да се сменяме на волана, н сега ще е невъзможно и няма да ходим натам.

    Коментиран от #21

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 разбира се

    48 10 Отговор
    Тези промени се правят заради нашите гяволии. Хората от десетки години посрещат и изпращат коли от Европа,но за първи път се сблъскват с такива европейци като нас. Като дойде време българина да си плаща глобата и почва да чупи пръсти и да реве, че не той е бил на волана по време на нарушението,и хората въведоха тази промяна именно заради това,да може новия европеец да се оправдава, че не той шофирал. Ние в България се дърпаме да си плащаме глобите какво остава в Турция

    Коментиран от #23, #27, #32

  • 11 Валери

    44 3 Отговор
    Ами България прави същото изискване сщза.турски лоши и шофьори и за същите транзитно преминаващи Евротурци през лятото и въпроса се решава на минутата
    .те ще са на зор а ние.ще.. ходим в.гърция на почивка 🤣🤣🤣
  • 12 Бай Ху (By Who)

    35 3 Отговор
    В Турция винаги е било така, вписват ти колата в паспорта и на излизане ти слагат печат, че си я изнесъл. Ако не се правиш на тарикат проблеми нямаш.

    Коментиран от #22

  • 13 Гюлю

    22 5 Отговор
    Че затворете границата за турски шофьори,тъкмо като почнат да пътуват да минават през Сърбия, Македония и Гърция!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Брей

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гачо":

    Май не пътуваш много, Гоче :)
  • 16 Ти си

    6 4 Отговор

    До коментар #3 от "Така е":

    А защо пък да не летя със самолет или да плащам с пасажерски кораб ?
    Отивам на почивка не на пазар .....
  • 17 000013

    10 9 Отговор

    До коментар #4 от "Гачо":

    А в Германия все гутен таг и все пари иска .
    Булгар , булгар !
  • 18 Георги

    20 5 Отговор
    Това е така, защото от кол и въже всички станаха адвокати и политици. Ако Турция продължава така, скоро и тя ще рухне с гръм и трясък. Навсякъде, където има мафия са на власт хора, без грам мозък в главата. Като се смееха турците на българите, сега и те са същите за смях.
  • 19 Иван

    13 2 Отговор
    Ми няма да ходиш в Турция като ти прилошее ще се върнеш в България ще се излекуваш и пак ще отидеш
  • 20 СМЕШНИЦИ

    9 2 Отговор
    И какво разбрахме от цялата статия,... кое е вярно и кое не е
    Или да караме с едно око, и на късмет

    Коментиран от #28

  • 21 БАЙ ДАНЬО

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "хммм":

    Така ли,.. ами стой си в къщи. Какво ни интересува за теб
  • 22 САП

    15 1 Отговор

    До коментар #12 от "Бай Ху (By Who)":

    Чети внимателно не става въпрос за влизането и излизането от Турция, а за това кой има право да кара колата в Турция.
  • 23 Местния Козар

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "разбира се":

    Не е за това, абито ти казва "джаза", глоба и ти сочи къде да я платиш, проблема е с контрабандата на автомобили от България, защото не се плащат мита, автомобила се оставя на дадено място срещу дадена сума и вече другото аби (обикновено от нашите изселници) я взима и се пренабиват номера или се разглобява за части, които са доста скъпи и обмитени в туркия.

    Коментиран от #30

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 БАКЛАВА

    3 2 Отговор
    Разпространените новини от Факти са фалшиви ,няма никакви подобни изисквания
  • 27 БАКЛАВА

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "разбира се":

    Те защото пък кандидат европейците от анадола си плащат глобите когато нарушават у нас ,не само ,че не ги плащат ,ами и бягат след престъпление ,а и никой не ги търси.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Халваджан

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "Местния Козар":

    Това се прави заради нашите братя мюсулмани който ги возят насам -натам по време на избори ,на какво хубаво може да ги научи ДПС
  • 31 Митьо

    6 1 Отговор
    Затова Турция не е в списъка ми за туристически дестинации.
  • 32 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "разбира се":

    С за крадените коли които се продават и в Турция.
  • 33 България

    2 0 Отговор
    А в България дори нети се усмихват когато ти взимат парите
  • 34 Алекс

    0 0 Отговор
    Всичко е нормално влязох в Турция вчера със фирмен автомобил с пълномощно
  • 35 Алекс

    0 0 Отговор
    Всичко е нормално влязох в Турция вчера със фирмен автомобил с пълномощно
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове