16 Май, 2023 15:51 1 981 12

Проф. Пламен Киров: Фигурата на главния прокурор е най-проблемната за целия 33 годишен преход на България

  • пламен киров-
  • главен прокурор-
  • иван гешев-
  • съд-
  • всс-
  • оставка-
  • отстраняване

В конституционна криза сме

Проф. Пламен Киров: Фигурата на главния прокурор е най-проблемната за целия 33 годишен преход на България - 1
Снимка: БГНЕС

Фигурата на главния прокурор е най-проблемната за целия 33 годишен преход на България. Проблем имаше още с първия избран и назначен главен прокурор Иван Татарчев - и оттам нататък до ден днешен.

Tова заяви преподавателят по Конституционно право проф. Пламен Киров пред News.bg относно напрежението и трусовете в държавното обвинение.

Излиза, че най-проблемната фигура е главният прокурор и затова думите съдебна реформа, върховенство на правото и правова държава все се въртят около персоната на главния прокурор - това е приказка без край. Съдебната реформа не е промяната на едно или друго лице в прокуратурата, обясни конституционалистът.

Държавата е в конституционна криза, но тъй като съставът на Конституционния съд не е попълнен вече години наред, инспекторатът на ВСС е с изтекъл мандат повече от две години, главният инспектор също е с изтекъл мандат и Народното събрание не прави нищо, за да ликвидира това състояние. "Ние не сме в конституционна криза от вчера, а от доста отдавна", тревожно припомни проф. Киров.

Главният прокурор Иван Гешев и заместникът му Борислав Сарафов, който е и директор на Националната следствена служба (НСлС), не ни вкарват в конституционна криза, защото ние вече отдавна сме в конституционна криза. Действията на главния прокурор и на неговия заместник са провокирани отвън, но тук няма нещо, което да е извънредно свързано с начина, по който функционира Конституцията.

Иван Гешев демонстративно скъса оставката си и заяви, че работи само за България и българските граждани. След атентата срещу главния прокурор настъпи разрив в отношенията между обвинител номер едно и ръководителят на НСлС Борислав Сарафов. Повод за това се превърнаха медийните изявления на Сарафов, свързани с казуса. Той посочи, че се страхува за живота си и поиска да му бъде назначена охрана.

Междувременно ВСС внесе искане за предтоящо прекратяване на мандата на главния прокурор. Ясен Тодоров, заместник-ръководител на НСлС пък обвини Борислав Сарафов, че подготвя преврат в прокуратурата.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Светлина

    12 3 Отговор
    Този е поредния на повикване от мафията. Досега беше на амбразурата на Гешев и Гепи. Смърди отвсякъде.

    Коментиран от #12

  • 2 Е как

    11 1 Отговор
    няма да е проблемна като засегна червените олигарсчета. Ако си беше кротувал като останалите нямаше да има проблем. Някой да знае, че предишния Велчев беше син на ЦК на БКП то. Нищо не
    свърши и за награда хоп и 7 години шеф на Конституционния съд.
  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 0 Отговор
    Това да ви е проблема...Главният прокурор.ОС€€€€€€€€€€РАли сте се до ушите ,затънали в кражби на държавата и к..валък в небесата на недосегаемите.Такъв вятър духа при вас,че един от вашите детго убихте ,толев казваше....там сред вас... духа такъв ла....ян вятър,че морален човек не може и минута да стои...Ние си ви знаем ,но и света ви видя,хала.....
  • 4 Най корумпирания

    10 2 Отговор
    И тоя обърна палачинката
  • 5 Професор

    3 0 Отговор
    Не знам какво да напиша. Четох ПИК за да изградят мнение но и там Гешев яе още е Радост а Генерал Борисов с Бог.
  • 6 Кой

    6 0 Отговор
    си го избра ?
  • 7 Ами да ама

    6 0 Отговор
    Не само! И КС е много проблемен, но от вашата катедра, както и самият КС си траете и папкате! Не видяхте нарушенията дори на тази нескопосана Конституция! Къде е върховенството на правото!? Къде е разделението на властите!? Как властта произтича непосредствено от народа, а всъщност от партийните върхушки!? Всички сте за уволнение! Ще се случи!
  • 8 пожелание

    2 1 Отговор
    Длъжността -главен пазител на мафията трябва да бъде закрита !!
  • 9 Бай онзи

    2 0 Отговор
    Ц.Никола Филчев -ямболската адвокатка, убийство, работи.....
  • 10 Наблюдател 1

    1 0 Отговор
    Самата конституция от 1991г. е позавоалирано копие на татовата мешере-конституция от 1971г., позавита с "демократичен" целуфан, който с годините бе разкъсан от безпринципни законови и административни актове по клепто-партийно-олигархична и мутро-милиционеро-фатмашка съдийско-прокурорско-адвокатска целесъобразност! Така се стигна до запазване на ръководната роля на държавно-финсираните ПАРТИИ, клонинги на едната Партия (преминала в задкулисие и дърпаща им юздите), бе запазен "демократичния централизъм" на БКП, и се въведе КЛЕПТО-КОРУМПЕ-НЕО-КОМУНИЗМА: депутат-нео-комунизма, мешере-нео-комунизма, бюрократ-нео-комунизма, милиционер-нео-комунизма, фатмак-нео-комунизма, ..... с безотговорност, ненаказуемост, че и несменяемост на нео-партийците! Този нео-комунизъм бе поддържан финансово от запада, който замени бившия СССР. Сега и запада спря парите за разгепване и нео-комунизма се заплете в партизанско и медийно кеч-зрелище за лумпен-пролетариата!

    Коментиран от #11

  • 11 Наблюдател 2

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Наблюдател 1":

    Всички се увериха в необразоваността, некомпетентноста и некадърността на бившите и настоящи клепто-корумпе-партийци във всички сфери: държавно, социално и финансово управление, здравеопазване, образование, юриспонденция, милиционерщина, ченгесарщината, фaтмaщината, ...... Нужна е нова Конституция, изработена от евро-юристи не-българи (!), с въвеждане на ЮРИДИЧЕСКИ БОРД (без български законодатели!) заедно с ВАЛУТНИЯ БОРД и минус-90% оптимизирана бюрокрация без партийци, както и един 30-годишен период, през който на висши административни държавни+общински, магистратски, финасово-икономически и управленски постове да се назначават улегнали западни специалисти с поне 30-годишна успешна управленска, юридическа, финансова, ...... практика и опит! И трудово-възпитателни каторги за всички сегашни управници, юристи, магистрати, бюрократи, милиционери и фaтмaци! Плюс пълна свобода за регистриране на политически партии, който да функционират за собствена сметка и при условията на търговските дружества с пълна публичност и контрол на финансите им, чрез плащане на ДДС върху партийния членски внос, даренията и приходите!
  • 12 Дучеф

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Светлина":

    Подкрепям, пълен смешник, ако вдички професори по право са такива няма смисъл да се учи
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове