Last news in Fakti

17 Май, 2023 07:18 3 137 27

Без държавен бюджет, но депутатите пак подхващат пенсии и заплати

  • заплати-
  • пенсии-
  • депутати

Стари проекти отново ще се борят за място под слънцето в неясната политическа ситуация

Без държавен бюджет, но  депутатите пак подхващат пенсии и заплати - 1
Снимка: БГНЕС

При отсъствието на бюджетните закони за тази година от дневния ред на Народното събрание и тази седмица социалната парламентарна комисия се захваща за усилена работа - днес в дневния ѝ ред са включени цели осем законопроекта с важни промени. Част от тях са дежа вю от предишните парламенти - обсъждани проекти, за които времето не стигна. Други пък безотговорно предвиждат нови и нови разходи, при положение, че в петък стана ясно, че бюджетът е на ръба и хазната едва успява да покрие месечната сметка за пенсиите. Народното събрание конституира комисиите едва преди седмица, като чак сега те започват да работят по същество след първите си организационни заседания.

Това обобщава Диляна Димитрова за "Сега".

Сред новата реколта законопроекти има един добре отлежал - промени в Кодекса на труда за замяна на анахронизма "трудова книжка" с електронно трудово досие на служителя, наречено в този проект "единен електронен трудов запис". Вносители са депутати от "Демократична България" и "Продължаваме промяната". Промените предвиждат към НАП да се създаде електронен регистър на заетостта, в който да се впишат всички данни от трудовата книжка и всеки служител да има достъп до записа си по всяко време. Данните ще се подават автоматично, като това ще улесни работодателите и ще защити служителите, тъй като старите им възнаграждения няма да се виждат. От мотивите обаче става ясно, че трудовата книжка не може да бъде отменена изцяло, тъй като в нея има данни, които липсват другаде - например запорираните суми, които трябва да се удържат от заплатата.

Това не е единственият законопроект за промени в препатилия Кодекс на труда, който ни е наследство от 1987 г. и е претърпял десетки изменения. Както "Сега" вече писа, Корнелия Нинова и колегите ѝ от "Коалиция за България" внесоха още през април ревизия на пресните промени за обвързването на минималната заплата със средната, която да позволи ново увеличение от 1 юли. Приетите в предходното НС промени не предвиждат увеличение тази година, но тъй като това решение остава в ръцете на Министерския съвет, той увеличи от януари минималното възнаграждение от 710 на 780 лв., което е 9,9% отгоре. Сега Нинова смята, че има място за ново увеличение от около 100 лв., така че от 1 юли най-ниската заплата у нас да стигне 850-890 лв.

Два законопроекта има и за промени в друг ключов кодекс - за социално осигуряване, като и двата са на "Коалиция за България". Въпреки огромния дефицит в пенсионния бюджет, БСП отново внася две добре известни свои искания, обиколили безуспешно не един парламент. И двете предвиждат нови преизчисления на пенсиите от 1 юли, въпреки че за тогава е предвидено осъвременяване с немалък процент по швейцарското правило - 12%, а и състоянието на хазната не е никак цветущо. Едното преизчисление трябва, според Нинова и компания, да се извърши за отпуснатите до 24 декември 2021 г. пенсии с 1,35 коефициент за всяка година осигурителен стаж без превръщане, а другото да е за пенсиите до края на 2020 г. и да се направи с по-съвременен осигурителен доход - за 2021 г. В обосновката на тези искания няма и дума откъде могат да се появят парите за тях - известно е, че тази година почти половината разходи за пенсии се покриват вече от републиканския бюджет, тъй като приходите от осигуровки не са достатъчни.

Дежа вю е и вторият законопроект - за обвързване на обезщетението за втората година на майчинството с минималната заплата. Многократно е изтъквано, че това е вредно, защото не създава никакви стимули за връщане на работа, но въпреки това "Коалиция за България" го внася в почти всяко Народно събрание. Промяната е и формалност - в някои години обезщетението е равно на минималната заплата, а в момента се различава, защото няма бюджет, с който да бъде увеличено.

Останалите четири законопроекта всичките се отнасят до закона за защита от домашно насилие. Проектите са внесени от Корнелия Нинова и депутати на КБ, Бойко Борисов и депутати на ГЕРБ, ИТН и "Възраждане". Нито темата, нито проектите са нови за депутатите и в предишни парламенти бяха извор на грозни скандали и непристойни нападки, като най-активни по този въпрос са враговете на Истанбулската конвенция, както се вижда и от вносителите.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лили

    21 0 Отговор
    Веднага да ги разпускат ,и нови избори ,защото вземат пари за тоз де вее !!!
  • 2 на 3 месеца актуализация на заплатата

    18 0 Отговор
    няма да се оправи нищо докато политик в парламентарнопредставена партийна шайка е най-доходоносната и сигурна работа в колонията
  • 3 Таван за пенсиите!

    10 8 Отговор
    Максимална пенсия,колкото средната заплата!Затваряне на"ножицата"със увеличение на по ниските пенсии! Това е решението,което"депутатите" няма да вземат!

    Коментиран от #16, #24

  • 4 фенче

    12 3 Отговор
    този вестник Сега, май е сто процента про бизнес, на нито едно предложение за увеличения не е съгласен, ами дайте да ги намалим пенсиите, така че да се плащат само от НОИ, да ги смалим с 50 процента, доста елементарно написано, намерете си кадърни журналисти, които да пишат балансирано и компетентно, или спонсора ви да ви закрие, така няма смисъл от вас

    Коментиран от #9

  • 5 Дедо ви

    8 2 Отговор
    Сащ поставят съдебната власт под контрол за да контролират политиците. Ако не играеш по свирката им сдобиваш се с разследване!!!!
  • 6 чичо стамат шумков

    2 7 Отговор
    БСП И НИНОВА КАРАТ ОЩЕ ПО СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯТ МЕХАНИЗЪМ Примерно изкарваме 5 лв ,а искаме да харчим седем.
  • 7 Да ,чакаме!

    3 1 Отговор
    Ин Юли веритас.Ще поживеем и ще видим.
  • 8 Йо Несбьо

    1 2 Отговор
    Голям мерак да се харчат чужди пари! Дай да увеличим парите, пък откъде ще идват - да се оправя правителството.

    Би могло да се увеличи единствено минималната работна заплата и разплащанията със служителите да минат изцяло по банков път. Целта е да се изсветли колко пари се получават наистина.

    Що се отнася до трудовата книжка - тя действително е нещо излишно. В Чехия нямат трудови книжки и въпреки това стажът си излиза, когато отидете да сравните например здравните си осигуровки като служител. Аз отдавна вече не съм на трудов договор, работя през собствени фирми, реално за себе си.

    Достатъчно е да има единен електронен регистър на запорите с база данни, така че от счетоводството да направят справка дали лицето има наложен запор и ако да, да спрат част от парите. Не е особено трудно да се направи, не изисква нито много труд, нито голям персонал, за разходи да не говорим.

    С тези трудови книжки става ужас, когато тръгнеш да се пенсионираш и се окаже, че си я загубил. Ето, аз съм в чужбина и не всички документи съм успял да запазя. Даже не помня дали някъде я държа, а става дума за около 4 години стаж.

    Коментиран от #15, #27

  • 9 Йо Несбьо

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "фенче":

    Не съм против по принцип доходите да растат. Държавата обаче две години се източва, управлява се калпаво и няма как в нея да се появят пари като по чудо. При това положение е несериозно да се предлага увеличение на пенсиите или майчинството, а точно това се прави. Няма няколко милиарда в повече, а и държавата има огромен дефицит в момента без приет бюджет.

    Реалността е, че се движим към катастрофа. Социалистите по цял свят обичат да харчат държавните пари и дошлите след тях трябва да се оправят и стягат коланите.

    Коментиран от #21

  • 10 Студопор

    9 0 Отговор
    Съкратете администрацията! Пуснете заплатите на депутатите на минимални. Пари ще има!
  • 11 СЛОНА

    3 1 Отговор
    ЗА ДЪПУТАТИЕ МОЖА ХА ДА СИ ДИГНАТ ЗАПЛАТИТЕ ,А ПЕНСИЙТЕ ПА НЕМА ПАРИ,ДА СТАВАМЕ ПРЕИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА И ЩЕ СЕ НАМЕРАТ ПАРИ ,ОТ ОХРАНИ ,КОЛИ ,КОРТЕЖИ,ДЕПУТАТСКИ ЗАПЛАТИ ЕТО ТОВА ТЕЖИ НА БЮДЖЕТА ,ЧЕ ВСЕКИ НАГОРЕ ШЕТА ДА ЗЕМЕ КОЛКОТО МОЖЕ БЮДЖЕТА!!!.....?

    Коментиран от #13

  • 12 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 2 Отговор
    И двете предвиждат нови преизчисления на пенсиите от 1 юли, въпреки че за тогава е предвидено осъвременяване с немалък процент по швейцарското правило - 12%, а и състоянието на хазната не е никак цветущо.По швейцарското правило е редно да се увеличат пенсиите не с 12%,а :50% от инфлацията за предходната година 2022г според НСИ инфлацията е 16,9%:2=8,45%+ 50% от увеличеният осигурителен доход,а той е 8.45%:2=4,225%+8,45%=12,675%....ТЕЗИ 0,675%,които са изядени на цялата сума за пенсии са над 130000000лв........

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Експерт

    0 8 Отговор

    До коментар #12 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    ЕЙ, АЛЧНИ ПЕНСИОНЕРИ - ЩЕ ФАЛИРАТЕ ДЪРЖАВАТА! ЗАСРАМЕТЕ СЕ, МИНАЛАТА ГОДИНА КИРЧО И КО.КОРЧО ВИ ВДИГНАХА С 20% ПЕНСИИТЕ И ПАК РЕВЕТЕ!

    Коментиран от #26

  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Йо Несбьо":

    Кой ти е виновен ,че си бил немарлив и не си запазил книжката си.Макар,че аз като съм бил изряден не видях келепир от това.По скоро се убедих за Н-ти път,че тази държава е създадена за Свои и за Гои.Сега ще отида да си взема документите от Нои и ще поискам преизчисление.предварително знам резултата,но го правя за вси вас...След като за 42,6години "Дават" 506,86лв на вас вероятно след време,като Оцелели гои няма да "дадат"и толкова!ПС.Без книжка или хартиен носител тук( в бг )) е невъзможно да докажете...след време,че сте работили!!!

    Коментиран от #17

  • 16 Дедо Пене

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Таван за пенсиите!":

    Гуньо, аз съм внасял толкова пари в бюджета, колкото ти си вземал заплата, а ти сега искаш да приравниш мойта пенсия с минималната, чийто вноски са 10пъти по-ниски? Ако е така високо-платените млади хора ще престанат да се осигуряват на макс и пари за пенсии няма да има!!!
  • 17 Гяволето

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Никой не ти признава книжката, ако нямаш документи от банката, че са ти внасяни осигуровки!!! Аз мога да ти направя перфектна
    фалшива книжка издадена от Министерски съвет срещу 10к€!

    Коментиран от #20

  • 18 Гл. Прокурор

    1 1 Отговор
    РЕВЛЬОВЦИ-ПЕНСИОНЕРИ, ЗАЩО НЕ МИСЛИТЕ ЗА КОГО ГЛАСУВАТЕ, А ПОСЛЕ РЕВЕТЕ ЧЕ КРАДЦИТЕ ОКРАДИХА ДЪРЖАВАТА? ГЛАСУВАЙТЕ ЗА КОПЕЙКИН И ТОЙ ЩЕ ВИ ДАВА ПЕНСИИ В РУБЛИ6
  • 19 Демократ

    1 0 Отговор
    България няма парламент, а мнозинство от безотговорно сборище от наглеци, които демонстративно доказват, че се подиграват с работодателя си народа. Това се дължи на 33 години разиграваната от ДС-КГБ мафия, че уж има демокрация, а всъщност е демократична диктатура. Единственото спасение на България е отстраняването на мафията от управлението, а това може да стане само с масовото участие на хората в общ демократичен фронт. Как ще стане като всичко е под ченгеджийски контрол?
  • 20 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Гяволето":

    Я тогава ми кажи,каква инфо имат за Предприятията ,които фалираха,като Кремиковци и Другите,които бяха пръснати поцяла бг.сега имат връзка с банките и пак попълваш ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Декларация 1 и 6 и я подаваш в НАП,ежемесечно.Единственно със старите книжки удостоверяваш,а те имат..........някаква Архива от фалиралите Заводи и си проверяват.Хубаво е ,че все пак не те карат сам да си търсиш Стаж ,като преди са ми казвали хора.На мен ,като си подавах документите за пенсиониране при идеални печати ..и кръгли и правоъгълни ми каза служителката........Че тещо не и харесало......вече забравих какво,но не са ме викали.Единственно Товаро разтоварач от кремиковци за 2,6г го направиха 2ра категория...иначе отивах с 2 години и нещо над 42,6г....Но съм написал какво """ДАДОХА"""за това...Все тая ми е.Макар,че от тези никакви пари ,като ЕТ им плащам в Момента ЗОО 56,80лева всеки месец...ще го направя за вас,дет ептен ще ви .....Системата им е за СВОИ,не занас,гоите.Мога да ви я обясня математически ,при уравнението Трудовия стаж не играе никаква роля ,а те са си измислили ....Длъжности за обществото...Демек ставаш "Слуга",ако искаш да не си ГОИ!Само се изнервям ,а това е противопоказно.......
  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Йо Несбьо":

    Ама верно ли само " Социалистите по цял свят обичат да харчат държавните пари и дошлите след тях трябва да се оправят и стягат коланите." ❓❓❓
    Мавъра Костов чии пари харчеше - неговите ли 🤔🤔
    А КапотДиТутоКапоти с чии пари купи къщичка и магазинче в забутаното Барселоново на Мис Прашки 🤔🤔
    А зад океана комунистите ли харчат и вдига тавана си 🤔🤔
    Айде малко по-сериозно , а ❗
  • 22 вдигайте пенсиите

    1 0 Отговор
    След последното увеличение, пенсионерите вече закусват с пресни боровинки и сметана от мляко от пъдпъдъци.
    Време е отново да им се вдигнат пенсиите.

    Малко им остава до вечеря с червен хайвер и трюфели

    Коментиран от #25

  • 23 За протокола

    2 0 Отговор
    Явно популистите в Парламента не са си научили урока, че не могат да се повишават пенсии и заплати, ако не си осигурил парите за това.
  • 24 Наблюдател

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Таван за пенсиите!":

    Това са глупости! Няма ниски, няма високи пенсии. Пенсията си е пенсия. Кой на каквото се осигурявал на времето, това трябва да получава. Другото е приказки.
  • 25 Дядо Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "вдигайте пенсиите":

    Така е, аз с моята баба, постоянно правим круизи до Малдивите. Следващият месец сме на Карибите.
  • 26 Пенсионер

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Експерт":

    Един ден и ти ще станеш пенсионер. Ще видиш как е. Няма дати се размине.
  • 27 факуса

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Йо Несбьо":

    ми плати си ги,нали ссте все богати там
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове