Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Май, 2023 08:06 1 336 21

Депутатите гледат отчета за изпратената в Украйна военна помощ от България

  • българия-
  • украйна-
  • военна помощ-
  • армия

Подкрепа срещу руската агресия

Депутатите гледат отчета за изпратената в Украйна военна помощ от България - 1
Снимка: БГНЕС

На закрито заседание парламентарната Комисия по отбрана ще изслуша отчета на Министерството на отбраната каква военна помощ е изпратена за Украйна. Решение за предоставяне на помощ взе предишното Народно събрание.

Отбранителното министерство изпрати по списък исканото. Като само за изпращането на боеприпаси и муниции се разбра индиректно. През март беше съобщено, че Министерството заменя стари с нови боеприпаси на стойност около 347 милиона лева във военните складове.

Още новини от Украйна

През март президентът Румен Радев каза, че България може да предоставя боеприпаси за складовете в държавите членки на ЕС. Но не и за Украйна. Страната ни не се включи и в общата поръчка на ЕС за предоставяне на боеприпаси за Киев.

Страната ни не участва в практиката да дава на Украйна своята военна техника в замяна на доставки от съюзниците.

В писмен отговор преди дни Министерството на отбраната посочи, че за четиринадесет месеца има две постъпили искания от Украйна за предоставяне на самолети МиГ-29 или Су-25. Първото е било в края на март 2022-ра. А второто в средата на февруари тази година.

МО не посочва как са отговорили на запитванията. Но в публични изяви цивилното ръководство е обяснявало, че и двете платформи са нужни за изпълнение на конституционните задължения.

За първи път членовете на комисията ще изслушат служебния отбранителен министър Димитър Стоянов.

Депутатите ще обсъждат и Доклада за състоянието на отбраната за 2022 г. Част от него отчита, че има висок процент недостиг на военни. Както и проблеми с недостатъчното финансиране, амортизирана техника, липса на резервни части и неритмично извършване на ремонтни дейности и невъзможността за доставка на специфични резервни части и консумативи поради санкциите срещу Русия.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    38 1 Отговор
    Ама нали
    "Нито един патрон не сме пратили на Украйна!"
    🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔

    Коментиран от #18

  • 2 нннн

    41 1 Отговор
    Че публикувайте го този списък да го гледаме и.да се гордеем. А и да мислим как да гласуваме следващия път...
  • 3 Какво значи « гледат»

    34 1 Отговор
    Гледа се пейзаж!
    Тия отчети се изслушват!
    И звшо заседанието е ЗАКРИТО?
    За да не разберем за злоупотребите м/ у обещано и не спазено!
  • 4 Позор

    41 0 Отговор
    Държавата е на дъното икономически и във всички класации, а първото им нещо е да гледат какво ще пращаме на Зеленски.
  • 5 плюс минус

    39 1 Отговор
    Парите, които харчат както си искат депутати, министри и разни други, са от нашите данъци.
    Искаме да дават отчет за какво ги харчат.
    Какво значи тук "закрито заседание"?
  • 6 Голата истина

    3 21 Отговор
    Без герп нема държава
  • 7 Абе

    29 0 Отговор
    нямаме ли други задачи за решеване, та на това са се спрели дупетаттите ни.
  • 8 Отшелника

    30 2 Отговор
    В Полша вече се отчита радиация 6-7 пъти над нормата дето в Укр гръмнаха складовете ,всички пращали оръжие на Украйна ги чака световен съд !

    Коментиран от #11

  • 9 мдам

    17 1 Отговор
    всичко гледат освен бюджет...
  • 10 Разумен

    21 2 Отговор
    "НЕ" НА ВОЕННОЛЮБЦИТЕ !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 танкист

    16 4 Отговор
    Страната ни не участва в практиката да дава на Украйна своята военна техника в замяна на доставки от съюзниците,защото съюзниците не дават на България военна техника. Българската армия ще остане без техника,която е стара,руска техника. Платили сме стари трошки Еф-шастнайси на америте,но те и тях още не ни дават. С такива "съюзници",врагове не ни трябват. Имаме си достатъчно.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 скришом

    12 0 Отговор
    Защо на закрито мишки, народът трябва да знае. Суверенът решава...
  • 15 Механик

    7 1 Отговор
    Майко мила!! Какво е това джудже с автомат седнало на реактивната установка? Това ли е страшния "балкански лъв"? Войнът, дето смрЪзява кръвта на врага?
    Абе, тия дето са спретнали тая снимка, акъл имат ли бе? То не може всички да са стройни и красиви, но на парад се слагат хора с ПАРАДНА външност. Ей така просто, за пригледност и симетрия се прави. Погледнете парадите дори на Занзибар! Може да са тъмни, може да са прости, ама са сложили стройни момчета с войнишка стойка, с излъчване.
    Какви са тия джуджета тука?
  • 16 !!!?

    4 2 Отговор
    От кого е закрито изслушването отчета на министерството на отбраната за военната помощ за Украйна !? За кремълските шпиони ли !!? Че то всички данни за военните доставки за Украйна се доставят в реално време, с брацки поздрав, на бюрото на Путин !!!?
  • 17 ЗАКРИТО ЗАСЕДАНИЕ

    7 1 Отговор
    Който върши добро дело, той няма нужда да се крие. Кой се страхува от светлината? Дупетатите "ни" са толкова скромни, че не желаят българите да видят и разберат какви "добрини" творят за общото им благо. Соросопомазници. Коват си участта като на предшествениците им на Народния съд.
  • 18 нпо агент

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    индиректно..първо в европа , а от там в украйна..операция чисти ръце..Ни лук ял, ни лук мирисал...
  • 19 !!!?

    5 1 Отговор
    Оооооооооооох, не съм добре. Имах малко кристали и си купих салицилов спирт от аптеката. Но трудно ми пинасят . . . От козяк намалиха грантовете и парите не стигат. Моля за доброволни пожертвования, а нищо друго не умея, освен да троля. . .
  • 20 АУУУУУ

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "Ммм дааа,":

    ЕХААА ТОВА СОЛОВЬОВ ЛИ ГО КАЗА......АКО Е ТОЙ....ЗНАЧИ Е ИСТИНА 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове