Last news in Fakti

17 Май, 2023 15:40 748 3

Полицията предупреди абитуриентите: Без пиротехника около храмовете, не оставяйте боклуци

  • полиция-
  • предупреждения-
  • абитуриенти

Само за вчерашния ден има връчени 10 призовки за лица използвали пиротехнически изделия, които днес трябва да се явят в съответното районно управление и да бъдат санкционирани съгласно законодателството

Полицията предупреди абитуриентите: Без пиротехника около храмовете, не оставяйте боклуци - 1
Снимка: БГНЕС

Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР) и Столична община (СО) предприемат строги мерки за безпроблемно протичане на баловете. "Заедно със СДВР искаме да осигурим нормалното и безпроблемно протичане на абитуриентските балове", каза директорът на дирекция "Сигурност" на Столична община (СО) Кристина Лазарова по време на брифинг. Нашата цел е да осигурим на младите хора празник, а не да се превръщаме в институции, които само санкционират и пречат на децата да празнуват, искаме те да изкарат празника живи и здрави, но от това да не страдат и гражданите и гостите на столицата, обясни Лазарова, цитирана от БТА.

Тя допълни, че е забранена употребата на пиротехника в района на храмовете, като даде за пример вчерашния ден, в който тези правила са нарушавани от абитуриентите. Директорът припомни, че има и правила за употребата на райски газ, който води до опасност за здравето на младежите и на всички околни.

По думите на Лазарова след вчерашния ден пред патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ се забелязани големи купчини отпадъци. Тя апелира младежите да бъдат отговорни и да не оставят боклук след себе си. За тези мерки контролиращ орган ще бъдат колегите от СДВР, каза Лазарова. И допълни, че в контрола ще се включат и екипите от Общинска полиция, както и столичното видеонаблюдение, за да могат да реагират адекватно и навреме.

Заместник-директорът на СДВР старши комисар Георги Алексиев каза, че основната им задача е празникът да остане празник. По думите му в тази връзка от СДВР са предприели мерки, започвайки от пътния травматизъм, има засилени проверки от "Пътна полиция" и "Охранителна полиция". Комисарят обясни, че в мерките за сигурност се включват и цивилни екипи, които ще наблюдават придвижването на празнуващите абитуриенти. Те ще подават информация и на колегите си от "Пътна полиция", за да може в момента, в който се констатира нарушение, да се санкционира, посочи още Алексиев.

По думите на заместник-директора на СДВР ще има засилени мерки и контрол за употребата на наркотични вещества и алкохол. В районите на заведенията, където се провежда празника, ще има засилено полицейско присъствие като след това ще има отново проверки на водачи за алкохол и наркотични вещества - когато тръгват от заведенията, обясни още той. "Във връзка с изминалия ден апелираме в района на храм-паметник "Александър Невски" да няма използване на пиротехника", призова Алексиев.

И обясни, че само за вчерашния ден има връчени 10 призовки за лица използвали пиротехнически изделия, които днес трябва да се явят в съответното районно управление и да бъдат санкционирани съгласно законодателството.

Комисарят призова гражданите и обществото да бъдат активни в подаването на сигнали, когато забележат нарушения на обществения ред.

Инспектор Милен Писаров от сектор „Контрол на общоопасните средства“ при СДВР поясни, че употребата на пиротехнически изделия в районите на храм-паметници и манастири е забранена със закон, като санкцията за първоначално нарушение е от 500 до 2500 лева, а при повторно - от 3000 до 8000 лева.

Нямаме статистика по отношение на нарушенията на пътя, но най-често наблюдаваните от колеги нарушения са за липса на обезопасителен колан - както на водача, така и на пътниците, посочи началникът на отдел "Пътна полиция" в СДВР комисар Николай Крушарски. И допълни, че за това нарушение санкцията е 50 лева. Непоставянето на колан води до следващо нарушение, което ние всички виждаме - излизане през прозорците на автомобила, за което абитуриентите също ще бъдат санкционирани, посочи Крушарски.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сменям си ник-а

    11 1 Отговор
    Какви деца са това на по19-20 год.
    На 18 пазех границата с АК.

    Коментиран от #2

  • 2 ФИЛИП ГЕОРГИЕВ

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сменям си ник-а":

    ДНЕС СИТУАЦИЯТА Е РАЗЛИЧНА. НЯМА ПРАВО УЧИТЕЛ ДА ГО ПРИВЕДЕ ВЪВ ВИД УДОБЕН ЗА ЛОГАРИТМУВАНЕ. ВКЪЩИ НЕ МОЖЕШ ДА МУ ИЗВЪРТИШ ШАМАР. ТРЯБВА ДА ГО ОТКАРАШ НА ПСИХОЛОГ. И НЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО, РОДИТЕЛИТЕ ИМ ПЕТНАЙСЕТ ПЪТИ ГЛАСУВАХА ЗА И3POДА ОТ БAHКЯ И ТАКИВА ПPИMAТИ СТАНАХА МОДЕЛ ЗА ПОДРАЖАНИЕ.
  • 3 абетурентите , са БЪДЕЩЕТО НА НАЦИЯТА

    4 0 Отговор
    НО ПРИ УСЛОВИЕ ЧЕ СИЧКИ СИ СМЕНЯТ ПОЛА , ЗАЕДНО С ГАБРИЕЛА КИРО И БОЙКО ТИКВАТА !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове