Last news in Fakti

21 Май, 2023 12:45 1 352 27

Никола Стоянов: На 10 юни изтича удължителният закон за бюджета. И държавата няма да може да се разплаща

  • никола стоянов-
  • 10 юни-
  • бюджет-
  • държава-
  • разплащания

"В такива случаи може да се харчи, само ако е на плюс бюджета. Това би довело до невъзможност за изплащане за заплати и абсолютно спиране на всички плащания. Твърде убеден съм, че депутатите са наясно с тази си отговорност и - или ще приемат нов бюджет, или ще удължат действието на сегашния", коментира министърът на икономиката 

Никола Стоянов: На 10 юни изтича удължителният закон за бюджета. И държавата няма да може да се разплаща  - 1
Снимка: БНТ

"На 10 юни изтича удължителният закон за бюджета и държавата остава на нулево салдо, което значи, че няма да може да се разплаща. В такива случаи може да се харчи, само ако е на плюс бюджета. Това би довело до невъзможност за изплащане за заплати и абсолютно спиране на всички плащания. Твърде убеден съм, че депутатите са наясно с тази си отговорност и - или ще приемат нов бюджет, или ще удължат действието на сегашния". Това каза по БНТ министърът на икономиката Никола Стоянов.
При ново удължаване, обаче, нуждата от нов бюджет остава, предупреди той.

"Ситуацията е коренно различна, времената са динамични, така че е много трудно с Бюджет 2022 да работиш през 2023. Събираемостта продължава да е много добра, доходността също, но разходите са много увеличени. Инфлацията спада и износът расте, но това прави по-малко пари от ДДС. Приходите не са по-малко от миналата година, но ръстът им не може да навакса ръста на разходите, който е следствие на решенията на парламента от миналата година", посочи Стоянов.

Политическата нестабилност у нас е най-голямата пречка за повече инвестиции в страната. Въпреки сътресенията, обаче, нивото им е добро, увери Никола Стоянов като посочи, че 2022 е втората най-добра година по инвестиции за последните 10 години.

Икономическият министър коментира още, че България не е издала нито едно разрешение за износ на оръжие към Украйна. Изнася се към държави-партньори.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шегичка

    14 3 Отговор
    Ей най-после стигнахме американците и те се пекат на същия огън.
  • 2 Голата истина

    15 1 Отговор
    И тоя плаши като бустанско плашило скорци
  • 3 Вашият

    17 0 Отговор
    служебен отряд окончателно я продъни ! Харчове и борчове само , дори един бюджет не направихте !
  • 4 Град Симитли

    17 0 Отговор
    Ти ,що си се ухилил като шимпанзе в такъв случай?
    ...... Излез от. ТВ студиата и върви в народното събрание!
  • 5 Сандо

    11 4 Отговор
    Значи нещата стоят така,следвайки естествения си ход:На 1 юни фалира Хегемона САЩ,а на 10 юни колонията им България.Но няма страшно,пак ще има някаква врътка за да се опитоми стадото.
  • 6 дом

    2 1 Отговор
    На теб откога ти време за това не алкохолик ? Наздраве.
  • 7 Българка

    24 2 Отговор
    Гледах това Нещо. Ако няма нов бщджет или удължаване на този за 2022 г., то нямало да може да се плащат повече разходи от постъпилите приходи. Ами тогава да увеличат събираемостта на приходите/данъците и рязко да намалят разходите. Има десетки хиляди нищоправещи безполезници ( калинки и хлебарки на ГЕРБ-ДПС) в държавната администрация. Докога ще издържаме почти 600 000 армия от чантаджии? Не е ли крайно време поне 30% от тия бели якички да бъдат съкратени от държавната хранилка и се влеят в частния сектор, където има недостик на работна ръка?
  • 8 РИТОРИЧНО☝

    6 1 Отговор
    И НА БЕДНИТЕ И ПЕНСИОНЕРИ
    КВО НИ ПУКА....🤔
  • 9 123456

    7 0 Отговор
    неадекватници ...
  • 10 Макс

    14 1 Отговор
    Нищо не пречи на депутатите да удължат действието на предишния бюджет. Стига сте плашили хората. Правителство на ГЕРБ е много по-лошо от липсващ бюджет.
  • 11 Биби

    10 2 Отговор
    Има информация, че на украинците по хотелите ще им плащат по 50 лв. на ден издръжка. Ако това е вярно, е пълно безумие и подигравка с бедните българи.

    Коментиран от #13, #14, #16

  • 12 Държавния чиновник

    7 1 Отговор
    иска да ядеее, да лапа яко и по много, иска да му се дават кинтии
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 за да не ме трият

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Биби":

    ще кажа само - да
  • 15 Ачо

    2 1 Отговор
    Тоа па, и какво пречи да се удължи отново с една-години?
  • 16 Има информация

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "Биби":

    че Биби е много прост и това ако е вярно е пълно безумие и подигравка с бедните българи.
  • 17 Монтьор на немски коли

    3 3 Отговор
    А онзи МУНЬО, НАСТИМИР , НАВСЯКЪДЕ ТРЪБИ , ЧЕ ТОВА НЕ Е ВЯРНО !!!
  • 18 Има ли пилот в самолета

    8 0 Отговор
    Ама ние и държава ли сме имали ?????
  • 19 Самодоволно усмихнат

    9 0 Отговор
    А вие защо не направихте бюджет още през октомври, а единно ни се подигравате?
  • 20 Гост

    5 2 Отговор
    На 01.07.2023г., пенсиите трябва да бъдат актуализирани по швейцарското правило. Стоянов нищо не казва, заделени ли са парите. Това са 2 милиона пенсионери.
  • 21 мъкаааа

    4 2 Отговор
    На 10-ти юни изтича удължителният закон за бюджета и бабетата , и дядките ще преглъщат на сухо за трохички хляб.Без стотинка.Пак българска работа!

    Коментиран от #23

  • 22 Избягал

    7 0 Отговор
    На снимката виждам ухилен тип с очевидни психични отклонения...
  • 23 Пенсионер

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "мъкаааа":

    Ми това беше целта!? Да не се прави актуализация на пенсиите месец юли и така бюджетният дефицит от 6.4% да бъде смъкнат на 3%. Това творение е на министър Велкова от служ.Правителство на Гълъб Донев. До края на годината в резултат на тая балтия, ще се икономисат 5 милиарда 360 милиона лева. 2 064 000 пенсионера остават без актуализирани пенсии. Апропо има опция, евентуално да се актуализират само малките пенсии до 504 лева, но това ще го видим на 1 ЮЛИ 2023г.

    Коментиран от #26

  • 24 007

    2 3 Отговор
    Не случайни съвпадения, изпадане в неплатежоспособност, дори съвпадение във време, получи се при влизането на двата байдън-харвърдски пудела в политиката и управлението на страната. Безотговорно популистко, лудо харчене като за последно, безсмислено вземане на заеми, незачитане на конституция и закони и, и... копиране на държание и дори репликите на шефа им, като "нас не ни е страх". С една дума ПП с двата пудела изпълнява 100% чужда задача и програма. Събудете се, прогледнете! Елън Мъск - "По-добре изберете случаен от телефонния указател, отколкото някой само защото е завършил Харвърд за да свърши работа."
  • 25 Минева

    4 1 Отговор
    Чака ви голяма гюрултия, калпазани. Дебелкова да се стяга за сложна ситуация
  • 26 Това е правилното решение

    3 3 Отговор

    До коментар #23 от "Пенсионер":

    Апропо има опция, евентуално да се актуализират само малките пенсии до 504 лева, но това ще го видим на 1 ЮЛИ 2023г.

    Коментиран от #27

  • 27 Инспектор НОИ

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Това е правилното решение":

    Да, бе ще вземат от големите пенсии, за да актуализират малките. И какъв пример даваме на младите? Не трябва да се чудим, защо днес работещите се осигуряват на минимална заплата, а останалото го получават под масата. Те виждат всичко! Колкото и да работят, след време хоп , таван на пенсиите. Това са лоши сигнали за младите хора.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол