Last news in Fakti

21 Май, 2023 14:35 2 339 25

Румен Гечев: Съставяне на правителство с нелепи хитрости не може да издържи дълго

  • румен гечев-
  • правителство-
  • нелепи хитрости

"Няма причина за особена паника, но има причина за тревога. Даже удължаването на бюджета означава много сериозни финансови ограничения както за държавните институции, така и по проектите на общините", коментира анализаторът

Румен Гечев: Съставяне на правителство с нелепи хитрости не може да издържи дълго - 1
Снимка: NovaNews

Има 2 варианта. Единият е да се състави редовно правителство и да се приеме нов бюджет за 2023 г. Веднага след това трябва да започне работа по бюджет 2024.Ако няма правителство, най-малкото парламентът трябва да гласува удължаване на удължението.Това каза Румен Гечев от БСП пред БНР.Той добави: "Няма причина за особена паника, но има причина за тревога. Даже удължаването на бюджета означава много сериозни финансови ограничения както за държавните институции, така и по проектите на общините".

Ако бюджетът бъде удължен, вероятно няма да има увеличение на пенсиите, смята Гечев и обясни: "Възможностите на служебния кабинет са ограничени". Второто удължаване на бюджета ще бъде функциониране на държавата по същия начин, но при доста силно затегнати колани, отбеляза той. Според него това ще постави зле нещата и за следващата година, защото загубите за икономиката ще бъдат големи.

Според Гечев съставяне на правителство с нелепи хитрости не може да издържи дълго. По-добре да стане след колегиални преговори около национални приоритети и тогава такова правителство може да управлява и по-дълго.

"Всеки български гражданин би искал да се състави редовно правителство, то може да бъде съставено, но когато се зачитат интересите на всички страни, когато се балансират тези интереси и трябва да има един ориентир - всичко, което правим, трябва да е в интерес на България", каза още Гечев. Той посочи, че с ГЕРБ имат много сериозни разминавания по отношение на фискалната политика на държавата. Няма как да рискуваме цялата идеология и принципи на БСП, категоричен е депутатът.

"Още след първата среща беше ясно, че различията са големи. При втората среща разломът стана още по-голям. Веднага след нашата среща бяха проведени други срещи и се видя, че на всяка среща ГЕРБ обещава на всекиму по нещо, съгласява се с всички предложения, само и само да има правителство. Този подход на колегите от ГЕРБ е изначално сгрешен. Правят обещания, които взаимно се изключват. Още преди изявлението на главния прокурор ние бяхме наясно, че няма как да подведем избирателите си и да поемем риск както за държавата, така и за собствената си партия".

Стабилност на държавата не означава всички партии да се прегърнат, категоричен бе Гечев в "Неделя 150".

"Няма как да си скъсаме програмите и да се прегърнем с останалите партии. Стабилно правителство може да има, ако има стъпка назад от всяка партия, но ако все пак основните приоритети на тези партии бъдат съхранени. /.../ Няма как на честна дума да се съгласим и да правим правителство. Ако се прави редовно правителство, то трябва да бъде с ясно разписани ангажименти на участниците в него и всеки да поеме своята отговорност".

Той отново подчерта, че партията следва ясна и последователна политика:

"БСП е диалогична и отговорна партия, която се среща и разговаря с всички. Ако има възможност за компромис, в зависимост от компромиса, той може да бъде приет. Но компромиси, които пресичат основните принципи на БСП, няма как да бъдат приети".

"По никакъв начин не бихме се съгласили в участие в правителство на войната", даде пример депутатът.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    4 4 Отговор
    Започна Похода за мир и неутралитет под наслов,, Не даваме синовете си,,
  • 2 Бойко

    4 3 Отговор
    Стар хитрец ще направи всичко да има правителство иначе отича в канала

    Коментиран от #8, #13

  • 3 Монтьор на немски коли

    6 4 Отговор
    На този ....... защо му давате думата ?!!!
  • 4 Няма да има

    10 0 Отговор
    Правителство на ГЕРБ
  • 5 Нещо

    6 0 Отговор
    мъртвородено ще родят .
  • 6 Българка

    6 2 Отговор
    Хайде сега и от столетницата припяват за споделена отговорност? Доколкото знам престъпленията не се извършват споделено с колективна безотговорност, а се извършват от конкретни мутри. И отговорността нетрябва да е споделена, а много конкретна!
  • 7 Първия Софиянец

    1 0 Отговор
    Последния е гл.у.пак
  • 8 Не в канала

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бойко":

    В затвора
  • 9 шири

    2 0 Отговор
    За работещите,болните,учениците,учителите,учителките,лекарите,медицинските сестри,спешните медицински екипи,работещите в кметства,полицаите,пожарникарите ,за военните и за пенсионерите пак нелепи хитрости ли ще прилагате?! Докога,бре хора,няма ли да се спрете вече в тая бедна и ожулена страна,няма ли да направите положителни неща?
  • 10 Бамбука

    4 0 Отговор
    Поредния опит за спасяване на задниците и разграничаване от коалиционната "хартиена "клика, която те самите създадоха и вкараха страната в допълнителни разходи с милиони лева.
  • 11 тцтцтц

    9 1 Отговор
    Защо въобще се дава трибуна на тоя дето загроби България в периода 1996-1997г.? Вместо да е увиснал на бесилото, той всеки ден е по медиите и дава акъл дет го няма.
  • 12 УРА,, Ура

    7 0 Отговор
    Развитието на държавата е блокирано от ГЕРБ и ДПС. Ако тях ги нямаше щяхме да сме поне на нивото на Румъния.
  • 13 граматика

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бойко":

    пълният член, използваш ли го в речта. (Въпросът, ми е недвусмислен!), Или просто, не пишеш на родния си език? Оказа се, в края на краищата, че този форум, предизвиква международен интерес. Ми вдигнете нивото на познания на съответния език.
  • 14 123456

    1 0 Отговор
    КЪДЕ СИ ТРЪГНАЛ ДА ПИКАЕХ СРЕЩУ ВЯТЪРА БЕ - Я СИ СТОЙ У ДОМА ДА НЕ ТЕ ГРЪМНАТ НЯКЪДЕ .................КАТО ОНЯ ........................................................................................................................................ОТ ВАШИТЕ ПАРТИЗАНЧЕТО ........................................................................................................................................................................................................
  • 15 пашата

    3 0 Отговор
    Добре,че Гергов и Киро Добрев не са в парламента щото щяха да се подмажат на мутрите сикаджииски гербероси
  • 16 Мика Зайкова

    2 1 Отговор
    Г-н Гечев, трябва да осигурим пенсии първо за хората в академичните среди в БАН и Библиотекарския институт които пазят традициите и правят българския народ умен културен и възпитан..после за другите .
  • 17 23787

    6 0 Отговор
    Да приомня на младите, чеРумен Гечев беше министър в онова Злополучно правителтво на БСП и Жан Виденов останало в историята с ЖанВиденовата Зима! 3000лв за долар при 100 година по-рано Пенсии 3долара и заплати 5
  • 18 Слушател на БНР

    0 0 Отговор
    Писна ми да чета материали,които вече съм слушал по БНР
    Егати и яловите факти сте!
  • 19 Избирателите БГ

    2 2 Отговор
    Гечев,много добре знаеш,че с вторият или третият мандат правителство няма как да стане.
    Единственият вариант за редовно правителство е с първият мандат.
    И понеже всичките от БСП сте дървени философи ние вашите избиратели се отказваме от вас.
    Вървете на м......... си!
  • 20 Един от хората

    4 0 Отговор
    Заради, които България е бедна държава.
  • 21 Вацев

    3 0 Отговор
    Най-добрият министър в кабинета Виденов , който направи българите сами да си говорят.

    Коментиран от #25

  • 22 Слушател на БНР

    0 0 Отговор
    Абе Аноооо....начална учителкоо...и ние слушаме БНР...Престани да копипействаш некъдърнице такава....
  • 23 Митрофанова

    1 0 Отговор
    Аз ще осигуря пенсийте на българите за юли и ще спра кражбите и разрухата в тази прекрасна страна с най......народ в мире .
  • 24 Лавров

    0 0 Отговор
    Не са най.......народ в мире има и по-прости.
  • 25 Ти не се обаждай от

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Вацев":

    4 километър.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол