30 Май, 2023 22:48 3 327 24

Атанаска Дишева: Има общо усещане, че решенията на Висшия съдебен съвет се взимат някъде другаде

  • висш съдебен съвет-
  • главен прокурор

Очевидно е, че органите, които имат задължения по закон да се занимават с разследване на престъпления и поддържане на обвинения пред съда, не се справят с тези си задължения, казва съдията

Атанаска Дишева:  Има общо усещане, че решенията на Висшия съдебен съвет се взимат някъде другаде - 1

„Думите магистрат и тържище би трябвало да са несъвместими. Не знам дали и за какво би се продал някой, защото думата тържище предполага размяна на стойности, но понеже магистратите имат определена функция в обществото, продажбата на тази функция на тяхната позиция за нещо, което представлява материална облага или бъдеща кариера, би трябвало да е напълно несъвместимо.“

Това заяви в ефира на Euronews PrimeTime съдия Атанаска Дишева, един от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС).

„През последните две-три седмици, цял месец почти, има голямо движение на пластове, сили, настроения, намерения, изявявани желания, включително на разни форми на заплахи – къде вербални, къде вадене на стари дела“, коментира Дишева скандалите в съдебната система.

По думите ѝ събитията са много динамични и действат различни сили.

От години има твърдения, че определени членове на ВСС са нечии хора и гласуват или участват във вземането на решения поради нечия чужда воля.

Според Дишева има всеобщо усещане, че решенията във ВСС се взимат другаде и посочи, че главният прокурор Иван Гешев вече дори не се притеснява да каже открито, че може да натисне членове на Съвета или по някакъв начин да въздейства на магистрати.

„Имам усещането, че вече няма дори притеснение да се говори, че има определени влияния“, добави тя.

По думите ѝ е очевидно, че органите, които имат задължения по закон да се занимават с разследване на престъпления и поддържане на обвинения пред съда, не се справят с тези си задължения.

Образуването на тълкувателно решение пред Конституционния съд не е основание за спиране на процедурата по предсрочно освобождаване на главния прокурор.

„Обосновано е да се предполага, че шестимата членове на ВСС, които са направили това предложение за освобождаване на Гешев, би следвало го подкрепят. Само че един от подписалите се в публично свое изявление беше казал, че е въпрос на доказване, което аз принципно споделям“, коментира Дишева.

Според нея е въпрос на доказване в рамките на производството дали обвиненията са издържани, т.е. Гешев по някакъв начин е оказал влияние да участва прословутият израелски експерт при оглед на местопроизшествието или непосредствено след това.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Новичок

    18 6 Отговор
    Ха тая сега се усети,пфу да ви ...
  • 2 Бойко Разбойко

    20 3 Отговор
    В Зайчарника в Банкя.хо хо хо
  • 3 Конспиратор

    17 8 Отговор
    Вероятно се съгласуват само с посолството, както било някога във варшавския договор...
  • 4 До кога бе Господи

    20 4 Отговор
    И тая е куха лейка! Некадърни сте! Може ли лежал в затвор да е премиер? Справка - панкрац!
  • 5 Конспиратор

    7 3 Отговор
    ✔️✔️Гешев по 💥някакъв начин💥 е оказал влияние да участва прословутият израелски експерт при оглед на местопроизшествието или непосредствено след това.✔️✔️✔️
    Ами сега!? Влиянието му е безспорно доказано по начина, че е обеккта на покушението. Експерта няма да отиде на мястото на взривената газова бутилка в съседния блок на бай Михай. Достатъчно е някаквия начин и махаме му каскета.
  • 6 Спецназ

    20 1 Отговор
    Знаете, че няма да имате никога единодушно решение по казуса Гешев,

    защото нямате душа и сърце да измъкнете Родината от блатото на корупционните схеми.
  • 7 Хохо Бохо

    8 11 Отговор
    Атанаска Дишева намеква, че тези решения с взимат от Радев, но липсват доказателства за сега...
  • 8 Конспиратор

    8 2 Отговор
    Каква ли версия щеше официално да се обяви от официалните разследващи, ако на местовзривяването нямаше за свидетел компетентен израелски експерт, щом наличието му е самия повод да се отстранява гл.пр-р.
  • 9 Атанаске

    13 2 Отговор
    Поне да беше казала нещо, то твойто само ала-бала, но ала-бала... Е, какво искаше да кажеш?

    Коментиран от #15

  • 10 в кривосъдието ни

    13 3 Отговор
    яко смърди на дъртия сорос и тая му е като дъщеря
  • 11 Юрист

    17 1 Отговор
    Атанаске, аз ли да ти обяснявам, че решенията ви са нелегитимни. ВСС е с изтекъл мандат. Прочети си Закона.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Токсик

    8 2 Отговор
    Господин Гешев добре се е разработил, тази вечер е поискал имунитета на лицето Борисов за престъпления по наказателния кодекс. Казах ви аз, че не Гешев е злодеят, но продажните евроатлантици така ни внушаваха дълго време нарочно , за да могат махайки "лошият" Гешев да овладеят държавата . Гешев в момента има уникален шанс да се превърне в любимец на народа и не се съмнявам, че точно така ще стане.
  • 14 Дедо Герасим

    7 2 Отговор
    На тази и работи само устата другото е умрело нема излъчване и сексапил ...
  • 15 Адвокат

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "Атанаске":

    Нищо не може да каже, защото ВСС в този състав решенията им са нелегитимни. Ами като са с изтекъл мандат, какво чакаха досега? Да цъфнат налъмите може би. Атанаска затова мълчи. Обърна се каруцата и оле-ле.
  • 16 Артилерист

    9 2 Отговор
    Не само усещане е, г-жо Душева. И не само за ВСС. Цялата ни управляваща колониална администрация е на къса кайшка на американците. Аз имам усещането, че американците усещат, че времето им изтича и най- безпардонно гледат да ограбят каквото могат от обрулена България. Справка милиардите за таралясниците им ф-16, първата вноска за още такива, предвидените от бюджета на Министерството на отбраната нови милиарди за американски оръжия за "ПРЕВЪОРЪЖАВАНЕТО" на нашата армия и прочие...

    Коментиран от #22

  • 17 съдебната система бе

    8 2 Отговор
    Първата купена. Ако съдийска ВСС има такова усещане какво да кажем ние с гайдите?
  • 18 бай Иван

    9 0 Отговор
    „Имам усещането, че вече няма дори притеснение да се говори, че има определени влияния“, добави тя.
    Ние не сме балъци да не знаем ,че не само има определени влияния, а те са толкова силни ,че са направо помитащи за сламените хора във ВСС. Без "влияние" финансово,компроматно ,или слагаческо няма влязъл нито един във ВСС и когато има нужда се натиска бутона и стават като машинки единни.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Абе

    3 4 Отговор
    В тая държава имало и умни хора !
  • 22 Пропаганда

    1 5 Отговор

    До коментар #16 от "Артилерист":

    След като изтеча времето на американците,на кой идва времето,Русия може да постави армия както в Берарус,тя няма тези икономически и финансови възможности на ЕВРО СЪЮЗА, той ще бъде сменен от Китай, а те ка тоталитарни държави,там решенията се вземат от малки властови политически групи,България ще бъде финансово подчинена на тях,няма да има свободни средства за нищо,ще се изплащат дълговете с големи лихви,всички европейски държави строили инфра структора с Китай изпадат във финансова несъстоятелност.Любимата ви Русия,няма да има никакно влияние оснен да продава газ и нефтопродукти,на цени които тя определя.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 факуса

    0 0 Отговор
    не усещане,напрво крещящо е
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове