2 Юни, 2023 23:24 1 707 5

Важните новини във ФАКТИ на 02.06.2023 г.

  • министри-
  • парламентарна математика-
  • велизар шаламанов-
  • цветослава гълъбова-
  • костадин костадинов-
  • корнелия нинова-
  • левон хампарцумян-
  • папка-
  • цветанка андреева-
  • слави трифонов-
  • мария габриел-
  • румен гечев-
  • иван гешев-
  • мегапроект-
  • илияна йотова-
  • украйна-
  • георги семерджиев-
  • стефан софиянски-
  • георги ганев-
  • следствие-
  • осемте джуджета-
  • правителство-
  • дпс-
  • украинци

Папката ще бъде върната на президента със състав на правителство в понеделник от 11 ч.

Важните новини във ФАКТИ на 02.06.2023 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Вече е официално! Ето министрите в кабинета "Денков-Габриел"

Вече официално са ясни имената на министрите в проектокабинета „Денков - Габриел”. Той ще бъде предложен от акад. Николай Денков с втория мандат, връчен на „Продължаваме Промяната - Демократична България”.Папката ще бъде върната на президента със състав на правителство в понеделник от 11 ч., съобщават от Нова телевизия.

Парламентарна математика: Ще получи ли необходимата подкрепа кабинетът на Денков и Габриел?

Има ли необходимата подкрепа в парламента проектокабинетът „Денков – Габриел“? Изчисленията направиха от bTV.

Велизар Шаламанов: Това правителство има нужда от 100 дни, поставило си е амбициозни задачи

Страната ни има нужда от добро управление и силна парламентарна подкрепа. Решението, което се предлага е много удовлетворително. Персоналният състав също е удовлетворителен. Сигурен съм, че България ще бъде една силна европейска страна. Това заяви бившият военен министър Велизар Шаламанов в „Още от деня“ по БНТ.
„Сега имаме парламент, имаме формирано мнозинство и списък с имена, който ще бъде връчен на президента. Това правителство има нужда от толеранс от 100 дни, тъй като си е поставило много амбициозни задачи. Най-важни са резултатите в следващите 18 месеца“, призова експертът, цитиран от novini.bg.

Д-р Цветослава Гълъбова: Имаме нужда от работещ парламент, но всичко трябва да е стабилно, не овъртолено в зависимости

„Това правителство е единственото възможно, то е коалиция формално погледнато, но не означава, че е безпринципно. Това не е брак, това са реалностите, които са единствено възможни в този момент“, каза в студиото на bTV журналистът Веселин Стойнев в отговор на коментар на обявените имена на кабинета "Денков- Габриел".
По думите на психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова управление между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е „безпринципно“.

Костадинов: Това правителство е редено в американското посолство. Тези формации не се понасят. Няма да ги подкрепим

"Това правителство е редено в американското посолство, не е български кабинет. Тези формации не се понасят, в това управление ще се унищожат остатъците от българската държавност. Няма да ги подкрепим", заяви в Още от деня" лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. "Този кабинет няма да защитава българските интереси, ще направим всичко възможно това правителство да приключи възможно най-бързо", каза още той. И допълни,че сцената с боя в парламента е била "изключително грозна".

Нинова пак захапа Борисов: Сам да си даде имунитета. Да не прави заложници на оцеляването си цялата държава и НС

"Ако е мъж, Борисов да си даде сам имунитета и да не прави заложници Народното събрание и цялата държава на собственото си оцеляване."
Това коментира на страницата си във Фейсбук лидерът на левицата Корнелия Нинова. Думите и идват, след като по-рано днес стана ясно,че Иван Гешев е внесъл искане в НС за сваляне имунитета на лидера на ГЕРБ.

Хампарцумян: Кабинетът ще направи 10 важни неща, сред тях бюджетът, еврото, Шенген. Ако се справи, и повече ще изкара

Кабинетът ще направи 10 важни неща, сред които бюджетът, еврото, Шенген и др. Ако се справи, може и повече да изкара, прогнозира в студиото на "Лице в лице" банкерът Левон Хампарцумян.

Папката с изпълнен мандат ще бъде върната на Радев от ПП-ДБ в понеделник, в 11 часа

Папката с изпълнен втори мандат ще бъде върната на президента от ПП-ДБ в понеделник, в 11 часа. Това съобщиха от пресцентъра на президентството, цитирани от Нова телевизия.

Цветанка Андреева: Не помня кабинет, който да е разполагал с такава подкрепа, а тя се дава само срещу реформи

Не помня кабинет, който да е разполагал с такава подкрепа, а тя се дава само срещу реформи. Ако до преди ден този проектокабинет изглеждаше като антикризисен, сега се озоваваме с една програма максимум, която са постигнали нашите евроатлантически политици. И този кабинет има всички шансове да стане реформаторска сила. Това каза в студиото на NOVA политологът Цветанка Андреева, коментирайки официално обявения списък с имена на министри в кабинета „Денков-Габриел”.

Трифонов: Днес жълтопаветните прегърнаха мафиотите. А дългата ръка на ДПС подаде патерицата, на която да се подпре ГЕРБ

Едно грандиозно, грозно, ужасно и жалко национално предателство се случва в българския Парламент, пред очите на всички български граждани, отразявано щедро и пространно, с любезното съдействие на късопаметните, “мисирски”, български медии. Двете партии - ГЕРБ и ДПС, които до днес бяха презирани, охулвани, обвинявани в тежки престъпления спрямо българския народ от фалшивите, измамни, псевдодемократични, жълтопаветни формирования “Продължаваме промяната - Демократична България”, та, днес, жълтопаветните прегърнаха мафиотите. А дългата ръка на ДПС удобно подаде патерицата, на която да се подпре ГЕРБ.
“Продължаваме промяната - Демократична България” обаче побързаха да я поемат - и ръката, и патерицата. Имаме и нов патриарх. Този “патриарх на злото” Делян Пеевски - според жълтопаветните, днес даде благословията си за правителството. Както се казва в Библията – “Помилва ги по голямата си милост”.
Това коментира на страницата си във Фейсбук лидерът на ИТН Слави Трифон като част от своето "Отворено писмо до Христо Иванов, Кирил Петков, Асен Василев, Атанас Атанасов, Бойко Борисов, Делян Пеевски, Мустафа Карадайъ".

Габриел: Подходих с разум, а не с емоция. Освен правителство, имаме и мнозинство за конституционна реформа

Акад. Николай Денков и Мария Габриел обявиха вече официалния списък на лицата, които ще са министри в кабинета "Денков- Габриел". "Подходих в тези разговори с разум, а не с емоция. И има резултат. Освен състав на правителство, имаме и мнозинство за конституционна реформа”, коментира Габриел, цитирана от Нова телевизия.
Тя благодари на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС за търпението и диалога. „Сложиха интересите на гражданите над партийните и ясно заявиха евроатлантическата ориентация на страната", допълни Габриел.

Румен Гечев разкри колко е милиарда от фискалния резерв е изхарчило служебното правителство за два месеца

Над 4 милиарда лева от фискалния резерв са били изхарчени за март и април от служебното правителство.

Гешев поиска имунитета на Борисов, внесе искането в НС

Иван Гешев внесе в парламента искане за сваляне имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по предложение на Софийската градска прокуратура, съобщават от bTV, цитирайки пресцентъра на прокуратурата .

Когато няма прокуратура: Мегапроект за 460 милиона лева, финансиран от ЕС спря, парите ги няма

Мегапроектът на ВиК – Бургас за 460 милиона лева, финансиран от ЕС, забуксува в бургаския квартал „Лозово“, съобщи БНР. Стотици хиляди левове дължи фирмата – изпълнител на проекта „Алфавил Строй“ към подизпълнителите. От своя страна те спират работа преди 3 месеца. От бургаското ВиК дружество удължават крайния срок за извършване на ремонтните дейности в квартал „Лозово“ до края на месец септември. Остава въпросът къде са парите, осигурени от ЕС.

Илияна Йотова: С голямо нетърпение чакам Народното събрание да гласува този кабинет. Но се тревожа за бъдещето му

"С голямо нетърпение чакам Народното събрание да гласува този кабинет. Сутринта чух една реплика, която ме разтревожи много като гражданин, за бъдещето на този кабинет. Бъдещият министър-председател акад. Денков каза, че влиза в това управление, без да има никакво доверие в своите коалиционни партньори – ГЕРБ, и че има доверие само на Мария Габриел“. Това каза в Казанлък вицепрезидентът Илияна Йотова, цитирана от bTV.

Посолството на Украйна: Христо Ботев играе голяма роля за украинско-българските връзки

На 2 юни отдаваме почит на големия поет и революционер Христо Ботев, който играе голяма роля за украинско-българските връзки, приятелство и сътрудничество. Това написаха от посолството на Украйна у нас по повод 2 юни - Деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Животът на Христо Ботев днес е пример за родолюбие и неговото дело се изучава във всички български училища в Украйна, пишат от посолството.

Днес Ботевите думи „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира..." придобиват нова актуалност за украинските и българските родолюбци, отбелязват оттам.

От посолството припомнят, че Ботев получава образованието си във Втора гимназия в Одеса, със съдействие на Одеското българско дружество. Именно в Одеса се появява неговото стихотворение „Майце си“. След това той продължава да работи като учител в българското село в Южна Украйна Задунаивка, където се намира мемориалният музей „Христо Ботев“, посочват от посолството и изтъкнат, че паметници в памет на Ботев има в украинските градове Одеса, Измал, Арциз и селата Задунаивка и Ботево.

„Духът на Ботев е с народите на България и Украйна!“, допълват от посолството.

Адвокатът на Георги Семерджиев: Той обжалва присъдата, иска да бъде оправдан

Очаква се Софийският апелативен съд да насрочи делото срещу Георги Семерджиев, който бе осъден на 20 години затвор , сочи справка на сайта на съда. Той бе признат за виновен за тежката катастрофа, станала на 5 юли миналата година в София, съобщи БТА.

Софиянски: ГЕРБ са били притиснати да подкрепят кабинета на ПП-ДБ. Този съюз обаче е "против", а не "за"

ГЕРБ са били притиснати да подкрепят кабинета на ПП-ДБ. "От ПП трябва да внимават. Всеки, който е работил досега с ГЕРБ, се е заличил от политическата сцена". Това коментира пред БНР Стефан Софиянски, бивш премиер и кмет.

Георги Ганев: Служебното правителство да не се изкушава да харчи пари

Няма да се взимат пари от Сребърния фонд. Това обеща пред БНР депутатът от ПП-ДБ Георги Ганев.

След промени в Закона за съдебната власт: Следствието излиза от прокуратурата и става независима структура

Националната следствена служба (НСлС) беше извадена от прокуратурата и става независима структура с приетите на второ четене промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), съобщи БТА. Така занапред НСлС ще се ръководи от директор. Досега ръководител на службата беше главният прокурор - пряко или чрез директора, който е и заместник на главния прокурор по разследването.

Кристиян Христов, свързан с аферата "Осемте джуджета" е на свобода, но явно е загубил желание да говори

Свързаният с аферата „Осемте джуджета“ Кристиян Христов е освободен. Това съобщи bTV, като с позова на свои източници. Той е бил пуснат на свобода около два часа след ареста.

Кабинетът "Денков-Габриел" е готов, папката с имената на министрите се връща при Радев още днес?

„Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ се готвят още днес да върнат папката с изпълнен втори мандат на президента Румен Радев, съобщи bTV.

Мустафа Карадайъ: Няма да пречим на ГЕРБ и ПП-ДБ да направят правителство

За да се случат конституционните реформи, ние от ДПС няма да пречим да си съставят кабинет. Това разкри пред журналисти в Народното събрание председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Иван Демерджиев: От МВР работят по схеми с "бежански туризъм" по морето

Проверка на МВР е установила редица дублирани регистрации на украински бежанци в хотелите.

Даниел Смилов: Ще има провокации от „координиран център Радев - служби - „Възраждане” след гласуването на кабинета

Преговорите за съставяне на правителство между „Продължаваме Промяната - Демократична България” и ГЕРБ-СДС са на финалната права. В студиото на Нова телевизия политолозите Стойчо Стойчев и Даниел Смилов и журналистът Петко Георгиев коментираха възможните сценарии за кабинета „Денков-Габриел”.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко в затвора

    2 3 Отговор
    По-добре коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС отколкото да ни управляват фашистите от "Възраждане".
  • 2 един от народа

    3 0 Отговор
    Не зная дали депутати от Герб четат Факти но силно се надявам да е така защото това което ще напиша е изцяло призив към тях - призив да покажат че преди всичко са българи. Защото пред тях предстоят две гласувания които са от жизненоважно значение за България!

    Защото сега е моментът да покажат че лицето Б.Б. не е партия Герб и че те не са просто фигуранти на партията в парламента! Сега е моментът да изтрият срама от партията си вследствие на отчаянието на лидера си, на стремежа му за пореден път да жертва всичко и всеки но да оцелее. На отказът му да проумее че този път спасение няма!

    Депутати от Герб,

    Пред Вас предстои да гласувате дали предложеният от ППДБ състав на правителство да бъде одобрен.

    Предстои Ви и да гласувате дали да бъде свален имунитета на единственият в историята на България депутат отказал да го направи сам.

    Защото лицето Б.Б. в момента е като воденичен камък не само на шията на Вашата партия, но и на цялата държава - влече я към дълбокото откъдето няма изплуване.

    Затова Ви призовавам да гласувате по съвест и за доброто на България - едва ли лицето А.В. като финансов министър вещае нещо добро на страната ни. Едва ли лицето Т.Т. като военен министър вещае нещо добро на народа.

    А и си представете изумените физиономии в залата когато огласят резултатите от гласуването по групи - как единствените бранещи имунитета на лицето Б.Б. са тези които го арестуваха, тези които заявиха че ще го бранят за да могат през това време
  • 3 един от народа

    2 0 Отговор
    да крадат.

    Имате възможност да превърнете lose-lose ситуация в win-win като изчистете партията си от мафиотския и елемент узурпирал държавата и запазите електората си на предстоящите избори.

    Имате възможност да осуетите и сценария за граждански размирици - защото какво точно мислите ще стане когато народът се надигне при първото антинародно действие на така предложеното правителство? Някой е планирал точно това и разчита на точно това!

    Имате възможност да излезете с чест и достойнство от ситуацията в която Ви вкара лицето Б.Б. - защото за него Вие и партия Герб са просто инструменти в плана му за оцеляване.

    Имате възможност и веднъж завинаги да изпратите в историята най-небългарските партия - ПП - и коалиция - ППДБ- които народът ще изрита на следващите избори.

    Моментът е съдбовен - цяла България сега Вази гледа! Покажете че сте преди всичко българи!
  • 4 баце

    2 0 Отговор
    Не знам за оснаналите но нен ме е срам, че съм БГ гражданин.
  • 5 ЛЕЛЕ КАКВА ШИЯ , ................ ЛЕЛЕЕ

    0 0 Отговор
    ТАЯ ШИЯ НЕ Е ОТ ТУРШИЯ , ГАВРАИЛОООО!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол