Last news in Fakti

3 Юни, 2023 08:37 2 574 33

МВР обяви тревожна статистика за високата скорост в населените места

  • кат-
  • пътна полиция-
  • мвр-
  • висока скорост

Данните са събирани на 282 локации на територията на страната

МВР обяви тревожна статистика за високата скорост в населените места - 1
Снимка: БГНЕС

55% от водачите у нас управляват моторните превозни средства с превишена скорост в населените места. Това е един от изводите от приключилия двугодишен проект Baseline, по който съвместно с 18 страни от ЕС работи и Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата". Показателите са определени от ЕК и се очаква чрез тях с по-голяма точност да бъдат установени основните причини за пътно-транспортните произшествия.

Проектът ще продължи с ново измерване на тези ключови показатели, като целта е високо рисковото поведение на участниците в движението по пътищата да бъде измервано с периодична чистота, за да проследи какъв е ефектът от взетите мерки, обясни д-р Милен Марков от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата":

"Нашите препоръки са в три насоки: Подобряване на обучението на водачите, увеличаване на информираността на водачите и затягане на контрола".

Останалите ключови показатели, които са изследвани в рамките на проекта, са шофиране под въздействие на алкохол, използване на колани и обезопасителни системи за деца, разсейване, автомобилния парк и използване на каски от велосипедисти и мотористи.

Данните са събирани на 282 локации на територията на страната в населени и извън населени места, включително на автомагистрали, предаде БНР.

Статистиката показва, че катастрофите стават по един и същи начин. Важно е да се намали скоростта на движение в населените места, на завоите и при променена пътна обстановка, отбеляза експертът Алекси Кесяков.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БГ идилия

    21 1 Отговор
    Много бързат, пък все закъсняват. Убиват пешеходци, наказани няма. Да не говорим за пияни и дрогирани. Страх по пътищата

    Коментиран от #10

  • 2 Ези или Тура

    13 3 Отговор
    Сивата икономика върви напред и престъпленията със нея. Пишат глоби, актове, съдилища ама няма събераемост на парите. Никой не плаща. Работи се на минимален трудов договор, нямат имоти или са безработни. Поне на хартия. Докога?
  • 3 Жан Клод ( с двата ножа)

    11 0 Отговор
    Превантивно, запознаване на децата с правилника за движение защото сега са пешеходци но след врема ща бъдат водачи.
  • 4 Някой

    22 2 Отговор
    И пак нито дума за терористите с мощни мотори, превърнали улиците в мотописти.
  • 5 Наблюдател

    16 3 Отговор
    Всеки ден виждам шофьори реагиращи с агресия в най обичайни ситуации като задръстване или нещо друго бавещо предвижването им.Ако всички водачи бъдат подложени на задължителен психо-тест ще се окаже,че менталното състояние на повечето от тях крие много рискове и опасности.Процедурите за придобиване на разрешително за притежание на оръжие и СУМПС трябва да бъдат еднакви.

    Коментиран от #6, #12

  • 6 Да бе

    14 0 Отговор

    До коментар #5 от "Наблюдател":

    Повечето престъпници имат законно оръжие , а обикновенните хора не могат да си го позволят. Чичко паричко командва
  • 7 Иван

    22 0 Отговор
    От написаното става ясно, че полицаите са едни статистици и нищо повече. А, пропуснах - също така и бирници - събират парички за касичката. Докато полицията не върши основната си дейност, нещата никога няма да се оправят. Но как да я вършат, като е пълна с негодници от най-високото до най-ниското ниво в йерархията.
  • 8 Механик

    16 1 Отговор
    Ми заемете се тая висока скорост, де! Ама истински се заемете. а не за 4-5 км/ч да правите актове. Хванете баш джигитите. Стига сте се заяждали за колани и фарове! Има други къде къде по-фрапантни нарушения, които изобщо пропускате.

    Коментиран от #16

  • 9 ха ха

    13 0 Отговор
    Сложете 5 км в час навсякъде и нарушителите с картечницата... Добре организираното движение не дразни. Най-лесно е на всяка керемида да сложиш ограничение и после да пишеш актове. А, не е толкова трудно да се изловят джигитите, ама са синчета на "елита".
  • 10 Епааа

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "БГ идилия":

    Те , пешеходците и велосипедистите , са най големите гламари , участващи в пътното движение ! А колко са пияни и дрогирани - в пъти повече от автомобилистите ! Тях кой ги проверява , крайно време е , да започнат да носят отговорност !
  • 11 Вашите препоръки

    8 1 Отговор
    "Нашите препоръки са в три насоки: Подобряване на обучението на водачите, увеличаване на информираността на водачите и затягане на контрола". НЕ ВЪРАШАТ никаква работа.
    Резултат ще има, когато нарушителите бъдат въдворявани за определен срок в психиатрични клиники за съответното лечение.
  • 12 Ами то

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "Наблюдател":

    преди 1989 г. за да се запишеш в шофьорски курс се представяше удостоверение за психо тест. Ама сега нали сме "демократични", всеки луд може да има книжка
  • 13 Реформа

    9 0 Отговор
    Не скоростта е проблем а кадровата политика в МВР наемат се хора който нямат капацитет да служат под пагона а хора който ползват връзки и рушвет да започнат затова докато не се напрадълбока реформа ако ще и на 10км да направят отраничето на скоростта резултата ще е същия
  • 14 Циник

    11 0 Отговор
    "Статистиката показва, че катастрофите стават по един и същи начин" - по-голяма глупост е трудно да се напише
  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 1 Отговор
    Това ,че
    80% от ПЕШЕХОДЦИТЕ пресичат
    КЪДЕТО СИ ИСКАТ - го няма в статистиката ‼️
    Те не са ли предпоставка за ПТП ❓
    Това , че 80% от велосипедистите над 12 години , карат по тротоарите -
    го няма в статистиката ‼️
    Те не нарушават ли ЗзДП!
    Това , че велосипеди и скутери се управляват във втора и трета лента на платното - го няма в статистиката ‼️
    Те не са ли предпоставка за ПТП ❓

    Защо за всичко е виновен само водачът на МПС ❓
    Защо за едни участници в движението има нужда от "книжка" , а другите щом могат да пазят равновесие са готови за участие в движението ❓

    Коментиран от #18

  • 16 така де

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Механик":

    ама пари за мвр-то от каде ? нали ние сме им най-важни без фарове или превишилиси с 10км/ч ограничението …
  • 17 Стига се занимавайте с глупости

    5 0 Отговор
    и си търсете причини да инвестирате в безсмислени камери! Обърнали сте се на търговско дружество! Не правилни и мало умни ограничения и камера за рекет! Имате няколко пътни отсечки в България, където са гробницата на страната! Там ен са всички нарушители, за да стават ПТП!
  • 18 Лекувам наркозависимост

    2 12 Отговор

    До коментар #15 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Щот си прос е мой ....хората ти казват ,че превишавате навсякъде , недей ми вади от 9 дола вода ,като караш с 30 в улица с къщи или блокове който и да ти изкочи ши спреш празняр....купи си по нова кола те сами спират недей ми са надъхва тука

    Коментиран от #21, #23

  • 19 Колко са нелепи

    4 0 Отговор
    Ами нали от 2013 година ви сигнализираме за непрестанни го ли и дрифтове по столичните булеварди. Къде са автоматичните камери за скорост? Защо 10 години нищо не сте направили?
  • 20 Колеги....

    2 0 Отговор
    ....пешеходците не са участници в движението а преминаващи през пътното платно през пешеходна пътека. Но има и такива които преминават неправилно или вървят по платното. За тях трябва солени глоби. Велосипедистите са участници в движението и трябва да носят отговорност за действията си. Алкохол, дрога, неспазване на правилата...глоба. Друг е въпросът, че нямат обособени места за каране и са на пътя. Пътната инфраструктура в градовете не е изградена правилно. Трябва да се върнем в училищата, децата да бъдат обучени за пешеходци а после за велосипедисти. А със купени книжки и непризнаващите закона, какво правим? Всеки "има човек" и си прави каквото иска. Корупцията дами и господа, убива хората по пътищата. Всеки го вижда, но не може да го предотврати. Това е България. И не, не сме в Европа. Само така ни казват за да усвояват европейски фондове. Зле сме и по-зле ще става.
  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Лекувам наркозависимост":

    Първо излекувай себе си от

    ЛИПСОУМИЕ

    и тогава се предлагай да оправяш с гутеус максимуса си расови жребци ‼️

    Коментиран от #24

  • 22 Знаем къде е проблема, но не пускат

    4 1 Отговор
    кокала ония от прокуратурата, съда и следствието, които изнудват провинилите се, взимат им парите и ги пускат да продължават да трепят на пътя.....това е проблема с престъпленията като цяло в държавата, не се оставяйте да ви заблудят, има и хубави пътища в България, но надрусания и пиян неграмотен Ганьо кара като луд по тях, има много висок процент и на разкриваемост на престъпленията и извършителите, също и добри закони, но съдии, прокурори и следователи се опитват да ви убедят в обратното, за да има хаос и тези им далавери да продължават да им пълнят джобовете.....колко корумпирани съдии, прокурори и следователи знаете да има в затвора за корупция и да лежат за години?
  • 23 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Лекувам наркозависимост":

    Колата ми определено е по- нова последните слипове които си си купил‼️
    Ти кога си видял камера за скорост в междублоково пространство ❓❓❓

    Или пишеш, да се появиш във форума ‼️‼️
  • 24 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Какво е глутеус максимус, провери в чичко Гугъл‼️‼️
    Щото богатият ти цветист речник явно показва празнина в познанията ии по езикознание❗
  • 25 Производителите на коли

    2 0 Отговор
    Могат да сложат електронен ограничител на скоростта за градски условия както има електронен ограничител до 250 км/ч
  • 26 Кел файда от доклади

    1 1 Отговор
    Съдът се споразумява с тях прокуратурста не си дава зор да иска ефективни присъди Отделно актовете са написани често с грешки и мвр не пращат представител в съда За качеството на материяла в колите и извън тях няма каквоо да говорим
  • 27 Да си кажем истината

    4 0 Отговор
    Истината е,че тези тежки катастрофи стават само при превишена скорост няколко пъти над разрешената.

    1.Камерите не могат да спрат джигитите!
    2.Полицията не може да спре джигитите!Ако се опитат да ги спрат те могат да бъдат прегазени.Няма достатъчно патрули.
    3.Светофарите също не могат да спрат джигитите!
    4.Глобите също не могат да спрат джигитите!

    Българските шофьори нямат никаква култура за безопасно движение по пътищата.Болшинството въобще не се съобразяват със ЗДвП.
    Решението е:Повдигнати всички пешеходни пътеки и повдигнати всички кръстовища без изключение имат ли или нямат светофарна уредба!
    СОС просто не искат да си вършат работата и да построят тези съоражения,които 100% пречат да се развиват скорости повече от 50км/час.
    Запомнете го един път и завинаги и вие г-да депутати!

    Коментиран от #28

  • 28 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Да си кажем истината":

    Не е скоростта тази която убива ❗
    Задкормилното устройство и нехайството към собствения живот на хората ❗

    Може да сложите 100 минуса, но онези двама младежи
    ЩЯХА СЕГА ДА СА ЖИВИ ,
    ако се бяха огледали и изчакали
    НИСКО ЛЕТЯЩИЯТ МЛАДЕЖ да профучи край тях ❗
    Ами колко хора си заминаха блъснати от МПС извършващо маневра ❓
  • 29 Шаран БГ

    0 2 Отговор
    Точно скоростта убива !! А нея я задава задкормилното устройство ! И за да има нарушения най-вече в населеените места , вина имат единствено законодателите !!!
    Защо германския полицай не ми позволява да съм със скорост дори с 2 кМ/ч над зададената ?? Идиотщината в РБ е фрапираща. Например: разрешена скорост в населено място 50 км/ч. Ама имало някакъв ТОЛЕРАНС и аз мога да бръмча със 55 км/ Ама то където е 55 км/ч, там е и 60 км/ч . НО покрай мен профучава страшен автомобил с размерите на камион и със специфичен регистрационен номер. И аз подавам газ и джиткам след негож с 80-90 км/ч в това населено място. Естествено аз не мога да карам с такава скорост и ме " закопчават". Правилно ! А оня с "камиона" ? Той е от "нашите".................. Ето така стоят нещата у нашенско !
    Когато законодателите са стриктни и полицаите ще си гледат точно и прилежно работата !! Като не позволяват никому да превишава скоростта, ще има ред. Смешен е г-н Демерджиев, като казва, че не можели да съберат половината от наложеените глоби !! Какво МВР сте и какви Ви са правомощията, когато не можете да озаптите един развилнял се циганини или един длъжник на народа и държавата !? То е едно и също !!

    Коментиран от #30

  • 30 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Шаран БГ":

    Ох, пак ли трябва да разяснявам❗
    Колко коли се движат със 140 км/ч по магистрала без да убият някого!
    Съвременните автомобили спират в рамките на 40 метра от 100км/ч !
    В градовете има булеварди по които е разрешено дори 80км/ч!
    А когато някой изтича или внезапно излезе зад рейс , дори с 30км/ч водачът няма лак да избегне удара!
    Защо никой КА--Т не вижда велосипедистите движещи се без никаква светлинка след 22:00ч,
    вперилите поглед в телефона и сложили слушалки в ушите си неадекватници пресичащи ненадейно ! ХОРА КЪДЕ ОСТАНА ВАШЕТО ЧУВСТВО ЗА САМОСЪХРАНЕНИЕ?
    Знаете ли някой санкциониран за неправилно движение с тротинетка или велосипед? Хем са най-уязвими,
    хем най-безотговорни, хем над закона ❗
  • 31 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 1 Отговор
    За "органа" най-лесно е слага "пържолника" зад някоя "хранилка" и вечерта докладва ❗
    Затова само за скоростта бляботят❗
  • 32 ха ха

    0 1 Отговор
    пак ще ни възпитават с пътен грабеж , криейки престъпните си намерения зад хуманни изказвания
  • 33 НРБ

    1 0 Отговор
    МВР да не се прави на разтревожена тетка, а да иска от НС промени в закона...драстични наказания като в ЕС...ами вижте там какви са и кок се прилагат веднага !!! Стига невинни жертви по пътищата !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове