Last news in Fakti

8 Юни, 2023 19:47 2 018 41

Ясен Тодоров: Иван Гешев ми каза, че след атентата почти не е спал

  • ясен тодоров-
  • иван гешев-
  • главен прокурор

Важно заседание на ВСС

Ясен Тодоров: Иван Гешев ми каза, че след атентата почти не е спал - 1
Снимка: БГНЕС

Кадровиците започнаха да гледат запис на изявлението на Иван Гешев от 15 май, когато той скъса оставката си и след това изрече израза "политически боклук".

Записът беше допуснат като доказателство по искането. След него започва разпит на Ясен Тодоров и Борислав Сарафов.

"След атентата срещу него главният прокурор Иван Гешев бил разпилян и хаотичен, скачаше от тема на тема". Това разказа пред ВСС зам. шефът на следствието Ясен Тодоров.

Тодоров изрази съжаление, че не е бил изслушан по първото искане за оставката на Гешев, което бе оттеглено. То бе за присъствието на израелския експерт на мястото на атентата. Зам. шефът на следствието раздаде листовки на академията, в която експертът преподава.

"Със сигурност между 1 и 14 май не със се виждал с главния прокурор. Може би сме си разменили няколко есемеса", посочи следователят. На 4 май говорили заради бъдеща командировка на Тодоров. Тогава Гешев му разказал, че след атентата почти не е спал. Докато чакал пред ВСС, Тодоров говорил и с охраната от НСО. "Всеки от вас може да го пита и да се убеди, че това не е взрив за сплашване, а за убиване", каза Тодоров.

На 14 май в ранния следобед Гешев се обадил на Тодоров. Поискал да се видят и следователят го посетил в дома му. Там разбрал, че главният прокурор е говорил с Йордан Стоев от ВСС и двамата обсъждали бъдеща оставка на Гешев и преназначаването му във Върховната административна прокуратура. Главният прокурор разказал на Тодоров, че от известно време имало натиск към него да си тръгне и му предлагали разни дипломатически постове. "Аз нямам избор, опрян съм до стената", казал Гешев.

Разказал на Тодоров, че няма да подаде оставка. Притеснявал се, че ако го направи, ще има натиск върху магистрати, за които се смята, че са близки до Гешев. Предупредил го, че след като не си даде оставката вероятно ще има изменения в НПК, така че да бъде махнат. "Всъщност и това се случи", добави Тодоров. И посочи, че Гешев се притеснявал от намаляване на броя гласове, с които се маха главният прокурор. Още тогава предупредил Тодоров, че ще атакува такъв текст в Конституционния съд. Притеснявал се обаче, че щели да го махнат много бързо, преди КС да се е произнесъл.

Тодоров познавал Гешев като психически устойчив човек, с подредено и организирано мислене. На 14 май бил "разпилян и хаотичен, скачаше от тема на тема". Тодоров го отдавал на преживяното от атентата.

Зам.-шефът на следствието разказа и как случайно бил на обяд с израелския експерт. Той разказал, че ако подобен атентат станел в неговата страна, целият контингент щял да бъде заключен, за да се добие максимално бързо оперативна информация. След това мъжът сам предложил да отиде и да погледне, но посочил, че ще е необвързващо и ще трябва да се поиска официална помощ. Тогава Тодоров писал есемес на Гешев, който казал мъжът да отиде и да погледне.

Още преди двамата да се озоват на мястото на атентата, Борислав Сарафов казал, че взривът е за убиване, посочи Тодоров. Обясни, че експертът посочил, че мястото е изключително подходящо за поставяне на бомба. Било точно на завой, където скоростта се намалява. Затова експертът казал, че атентатът е подготвян месеци. Предположил, че маршрутът на Гешев е следен с дрон и пилотна кола, а взривът е задействан дистанционно.

Кадровиците изгледаха запис на изявлението на Иван Гешев от 15 май, когато той скъса оставката си и след това изрече израза "политически боклук. Записът беше допуснат като доказателство по искането за отстраняване на главния прокурор. Той е 45 минути. След разпита на Тодоров, започват тези на Борислав Сарафов и на служителката на пресцентъра на прокуратурата Марчела Пантелеева.

Не е ясно докога ще продължи заседанието на ВСС.

Заседанието е във връзка с изказване на главния прокурор по време на пресконференция на 15 май, в което използва израза „политически боклук“, с което според вносителите се уронва престижа на съдебната власт, пише БТА.

Припомняме, че кадровиците решиха да изслушат директорa на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов и заместника му Ясен Тодоров във връзка с емоционалното състояние на главния прокурор Иван Гешев заради взрива до автомобила, в който той е пътувал, в деня преди пресконференцията и минути преди нея. Гешев обясни, че емоционално състояние може да доведе до агресия и до използване на различни изразни средства.

Пленумът прие част от исканията за доказателства на главния прокурор и на вносителите на предложението, както и да се изслуша записът от пресконференцията, на която Гешев използва израза, заради който е отправено предложението за освобождаването му.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цитат

    14 2 Отговор
    "България може да има мъже в креватно отношение,но като поведение -НЕ!"
  • 2 И тръгнал

    18 5 Отговор
    за чужбина да си поспи след "атентата" .
  • 3 незнайко

    9 1 Отговор
    Как да спи ? Стаха какво ли не прави ?

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 истина е

    15 1 Отговор
    Тодоров , Гешев и Сарафов са за една килия , но след като боко заеме съседната за по 10 год. поне !

    Коментиран от #19

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 незнайко

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "незнайко":

    страха ...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 НУРС

    6 0 Отговор
    Притеснявал се е за ДП (държавно предприятие)!
  • 11 Мда

    11 1 Отговор
    Леле, какви герои имало в съдебната власт. Остава да видим героизма им в действие.
  • 12 Боко чехмеджето

    16 0 Отговор
    Аз съм толкова добър и миролюбив дядо,как ще посегна на г-н Гешев?
    Негодници омръзна ми от вас, всички си подавайте оставките...Не познавам Борислава Йовчева,нямам дете от нея, Владислав Горанов и 💀 никога не съм ги виждал и чувал заклевам се в Бойко Рашков и Асен Василев да пукнат ако лъжа...
  • 13 НУРС

    12 0 Отговор
    Тия действително ни се подиграват!
    Това театро е гавра с интелекта на българина!
    По-добре открито да си разчистят мафиотските сметки, отколкото да се правят на истински магистрати!
    По-мъжко е!

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Претор Деций

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "НУРС":

    Е, как ще стане това, като няма желязната десциплина на римските легиони.С приказки и лаф моабети не става.
  • 16 Съвети на специалиста

    9 0 Отговор
    Малко антидепресанти и диазепам, ще си възстанови съня.
  • 17 Гост

    6 0 Отговор
    Пуснах сълза...

    Коментиран от #18

  • 18 Гостенка

    8 0 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    И аз...., много плаках.
  • 19 Наблюдател

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "истина е":

    Гешев, съгласно Конституцията е Гл.Прокурор на ПБългария! Юточка! Уважавайте Конституцията. Тя не е направена за калъфи, а за хора с достойно и отговорно мислене.

    Коментиран от #21

  • 20 шааа

    9 0 Отговор
    "почти не е спал" ... от гузна съвест ще да е

    Коментиран от #22

  • 21 Наблюдател

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Наблюдател":

    Поправка: Да се чете РБългария,.....точка.
  • 22 Гостенка

    8 0 Отговор

    До коментар #20 от "шааа":

    Много плаках за това. Много мъчно ми стана...
  • 23 Тома

    8 2 Отговор
    Единственото свястно нещо което каза каскета от както го избраха е това за политическия боклук а сега искат да го свалят
  • 24 преместих го

    5 0 Отговор
    ПАК ГО ПРЕМЕСТИХ
  • 25 Бегай

    4 0 Отговор
    Не е спал от яд,че не се хванахме на постановката му.
  • 26 Да, бе

    8 0 Отговор
    И аз нямаше да спя с тия престъпления...
  • 27 Абе

    8 0 Отговор
    И аз заради Гешев от 2014г.не спя,защото ми открадна с далаверите си всички спестявания в КТБ,ама не се жалвам.Още водя дела и продължавам да не спя.Дано има възмездие .Аз -ограбен,а той с охладител за вино в правителствена резиденция.Да си имаме "държавата" и късмета.
  • 28 Абе

    6 1 Отговор
    И аз заради Гешев от 2014г.не спя,защото ми открадна с далаверите си всички спестявания в КТБ,ама не се жалвам.Още водя дела и продължавам да не спя.Дано има възмездие .Аз -ограбен,а той с охладител за вино в правителствена резиденция.Да сиси
  • 29 56098764

    3 0 Отговор
    Е какво,имаше атентат,след който чухме куп глупости от политиците, пиратка, подигравки от тези които му искат оставката и преди.Какво е преживял той си знае.Никой не пита къде са били службите?Поведението на политиците беше безотговорно и тенденциозно,и то преди експертиза.За капак му поискаха оставка чрез магистрати.Е как точно да бъдат наречени тези политици мижитурки?Сега за думите " политически боклук" цяла оставка е моля,то голям морал,голямо чудо!
  • 30 Хахаха

    2 2 Отговор
    ПиПитата спасяват Тиквата, Кирчо и Кокорчо !!!!!! Ами ако Радев не подпише ????????
  • 31 Жалка история

    3 2 Отговор
    Както беше написал някой,защо така съгласувано и политици и олигарси,и мафиоти му искат оставката?Как пък се събраха ,дали е отсега или напротив ехе ?
  • 32 ще излезе ли истината

    0 1 Отговор
    за атентата срещу Гешев? Щото тука се пънат, че били некви Жеймс бондовци. Ако не могат да го намерят, да питаме портиера на някое посолство, навярно знае завалията! А кога българската общественост ще научи? Или това не е важно?! Колкото повече питаме и се интересуваме, толкова по-малко пространство за дерибейство и простотии, оставяме на тъпите зли сили.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Мдааа

    3 1 Отговор

    До коментар #35 от "Електра":

    Ти хубаво хортуваш джанъм... Ама нещо да си чувала от миналото, що е то СИК? Да си чувала за малкият и големият Маргин и кой им бил шофьорът на времето? Че и в анцузи ходеха с едни големи бухалки.... Сигурно не си чувала тези неща....
  • 37 Любопитен

    2 0 Отговор
    а ср@л ли е?

    Коментиран от #38

  • 38 Любопитна

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Любопитен":

    Кой бе?
  • 39 Електра

    1 2 Отговор
    Сега какво стана, спряхме да гоним предатели като Крадеф, и крадци като Цецо Белградския, Бобока и Черепа, Балеви, Веткови и още цял легион кому олигарси, ще гоним Кирето и Бойко. Разбрахте ли сега, "Кой си го избра" тоя кретен, и как Галевите си ходят напред назад като разсилни, без никой да ги притеснява, защото живеем в държавата на каскетите и ушанките, а овцете блеят и гледат умно...

    Коментиран от #41

  • 40 Сърбач

    1 1 Отговор
    Ами да сърба сега каквото е надробил. И що за заглавие че не бил спал ? Много важно
  • 41 Мдаа

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Електра":

    Ти хубаво хортуваш джанъм... Ама нещо да си чувала от миналото, що е то СИК? Да си чувала за малкият и големият Маргин и кой им бил шофьорът на времето? Че и в анцузи ходеха с едни големи бухалки.... Сигурно не си чувала тези неща....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове