Last news in Fakti

9 Юни, 2023 06:39 6 171 16

Андрей Янкулов: Процедурата по отстраняването на Гешев е изпълнена със странности

  • авдрей янкулов-
  • антикорупционен фонд-
  • иван гешев-
  • всс-
  • главен прокурор

Години наред членовете на ВСС не виждаха никакъв проблем с главния прокурор, заяви правният експерт към Антикорупционния фонд

Андрей Янкулов: Процедурата по отстраняването на Гешев е изпълнена със странности - 1
Снимка: Евронюз България

В продължение на години членовете на Висшия съдебен съвет на виждаха никакъв проблем с главния прокурор и неговото поведение на поста, а сега изведнъж видяха тези проблеми. Мнозинството от прокурорската колегия, която до този момент беше плътно зад него внесе това искане. Сега – още един обрат – оттегля се искането и то с неясни мотиви.

Това каза в ефира на Euronews PrimeTime правният експерт към Антикорупционния фонд Андрей Янкулов.

Чуваха се някакви недомлъвки за това, че е осъществен натиск върху членовете на ВСС с проверки, които са започнали срещу тях. От Върховна касационна прокуратура били започнали някакви проверки, такива бяха недомлъвките, които се чуваха по време на заседанието. Дали това е причина за оттегляне на искането или е нещо друго, ние пак трябва да гадаем.

По думите на Андрей Янкулов процедурата от нейното начало е изпълнена със странности. Първото искане беше за пряка намеса от страна на главния прокурор Иван Гешев в разследване на инцидента, който му се случи. Проблемът при това първо искане беше, че всичко почива на преразказ – нещо, което заместник – главния прокурор Борислав Сарафов чул от Ясен Тодоров, че Гешев наредил, отбеляза Янкулов. По думите му установяването дали това наистина се е случило е проблемната част.

Относно второто искане – да, ние сме чували от главния прокурор в месеците назад много политически изказвания, много остри изказвания не само към народните представители, както е в случая, но и към неправителствени организации и на членовете на Висшия съдебен съвет не му направи впечатление.
Множеството обрати и нелогично развитие на ситуацията около освобождаването на Гешев остава впечатлението, че както решението за неговото назначаване, така и това за освобождаването му, ще се вземат някъде другаде, допълни експертът.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаберих

    4 3 Отговор
    Министерството на отбраната (МО) излезе с уточнение във връзка с публикация във в. „Катимерини“, в която се твърди, че България е поискала гръцки самолети да охраняват небето."Охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна колективна отбранителна мисия, чието предназначение е да гарантира целостта и сигурността на въздушното пространство на съюзниците от Алианса. В този контекст и в съответствие с приетите решения за гарантиране на сигурността на източния фланг на НАТО e възможно гръцките Военновъздушни сили да изпълняват задачи по усилване на охраната на въздушното пространство на Република България в допълнително уточнен период от време", заявиха от МО.

    Коментиран от #5

  • 2 Пич

    42 0 Отговор
    За беля Гешев взе , че заработи ! И политиците веднага заработиха , като създадоха антипандизчийска коалиция ! Не им се ходи при Бай Ставри !!!

    Коментиран от #11

  • 3 айлайклолипоп

    17 1 Отговор
    Самолети от саща нема,пари за Бългерията бедна и нещастна нема,падение колкото си щешъ.
  • 4 Българин

    38 0 Отговор
    Много са ми смешни тези "граждани", които сега вярват, че ще има реформа в съдебната власт. Ще им направят една фалшива реформа за очи и пак същите корумпирани магистрати ще извършват всеки ден престъпления, но в широко реформираната с нов главен прокурор съдебна система. Естествено той ще е с ограничени правомощия, за в очите на хората, но ще е пак марионетка. А за поведението спрямо Гешев - много е просто - всички от ВСС трябва да бъдат осъдени на доживотен затвор за престъпленията си.
  • 5 А защо

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "хаберих":

    гръцки самолети да ни охраняват ? Къдеса нашите чертежи ?
  • 6 резервист

    33 0 Отговор
    Всички членове на ВСС трябва да бъдат позорно натирени и да им се отнеме правото да работят повече в сектора. Сигурно са понатрупали туй-унуй и глад не ги грози. Това трябва да бъдат най-големите професионалисти в системата и най-доблестните и честни хора, защото са на върха и по тях се равняват всички. Това са безгръбначни нагаждачи и кариеристи, без капка чувство за собствено достойнство.

    Коментиран от #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Състоянието на афект

    6 7 Отговор
    не оневинява, а намалява присъдата. ВСС два дни се надпреварват да си приказват врели некипели, а ужким са юристи. Какво като е бил в състояние на афект - длъжността му е все пак гладен прокурор , трябва да си мери приказките, иначе не става за тази длъжност. Той не е някой пернишки м а н г а л, от групата за бързо реагиране - "Гешеф е радост", че да си приказва каквото му падне
  • 9 Помнещ

    13 0 Отговор
    Ами,нали уж боко им вдигна заплатите,облагите за да не се корумпират.Ама,те алчни станаха още по корумпирани.Е,боко няма нищо против

    Коментиран от #14

  • 10 бай Иван

    10 2 Отговор
    Решенията се взимат от зайчарника в Банкя. Баце бръкне в шапката и извади некой заек дето му пише на ушенцата ВСС.Ако иска да остане в зайчарника ще слушка.
  • 11 бай Иван

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    На нас ни трябва главен прокурор, който е във война с политиците. Не съм си мислел ,че ще го кажа, ама трябва да оставим Гешев в момента да води войната .Тя е в наша полза. Иначе ще сложат един много хрисим , много мил и добродушен нов Борис Велчев, дето ще се дистанцира отработата на прокуратурата и всичко ще си продължи по старому с корупцията. както казваше Пилето Павлова " Това е само усещане за корупция" не ,че я има.
  • 12 М да

    6 1 Отговор
    Цацаров и Бойко са за затвора после ред се редат майнольо. Иначе другото е цирк
  • 13 Ясновидец

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "резервист":

    Бъди сигурен, че няма да умрат гладни!
    Повече от 10, 000 лв., доколкото знам са им заплатите! Отделно другите. Имали приказка: Малко ни плащат, ама ние много вземаме!
  • 14 САКЪН НЕДУМАЙ

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Помнещ":

    Така се получава, като садиш европейски принципи на българска почва! Дадоха им високи заплати и ДМС-та, привилигии и възможности за взядки всякакви и оставени без работа те от скука започнаха за политиканстват! Има там един "убавец мамин", гледа като такъв у такава! Дума не е проронил, вдига само ръка при гласуване, както му кажат, басирам се, че ако го питаш, какво е юриспруденция и юрисдикция, няма да може да отговори! То и аз незнам, но поне не ми плащат за това! Нелепа държава!
  • 15 Айде де

    3 0 Отговор
    Абе то в съдебната ни система в последния четвърт век ги назначават "по красота"! Е, не е точна думата, не подхожда, ама се подразбира за какво иде реч!
  • 16 Нацко Ташков

    3 0 Отговор
    България е точното място, където избуяват такива недоразумения!
    Невъзпитан ли си, некултурен, ниско образован ли си, с диплома за високо образование, слушаш ли чалга, корумпиран ли си, биеш ли жена си, изневеряваш ли на мъжа си, шмъркаш ли бело, идваш ли от село, правиш кариера и си в новата ера!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове