Last news in Fakti

10 Юни, 2023 13:10 10 624 47

Силвия Великова: По-скоро се върви към отстраняването на главния прокурор

  • силвия великова-
  • иван гешев-
  • главен прокурор-
  • отстраняване

Според нея ролята на Делян Пеевски в съдебната и конституционната реформа е провокация

Силвия Великова: По-скоро се върви към отстраняването на главния прокурор - 1

По-скоро се върви към отстраняването на главния прокурор. Това прогнозира в ефира на „Събуди се” журналистът Силвия Великова, която уточни, че има необходимото мнозинство за това. Според нея процесът ще е съпътстван от немаловажни събития - посещението на Иван Гешев в Страсбург и искането му да бъде изслушан на закрито заседание пред депутатите.

„Цялата поредица от събития, които сега коментираме и ни изглеждаха невъзможни преди време, последва след взрива до колата на главния прокурор. От пресконференцията на Иван Гешев, за която се иска неговото отстраняване, става ясно, че той е имал сигнали, че постът му се е разклатил, далеч преди въпросния взрив”, каза тя.

„Следим невъзможни преди събития. С критични гласове към главния прокурор, които не съм допускала, че съществуват във ВСС. С хора, които в прав текст казват, че той ги притиска заради позицията им с проверки. Надявам се, че ще има продължение на темата за натиска - тя е ключова. Тя показва, че хората на върха на системата най-после са чули какво се говори по низините на системата”, добави журналистът.

Журналистът коментира и защо магистратите оттеглиха искането за оставка на главния прокурор, свързано с израелския експерт. „Според мен те направиха ход напред. Изпревариха Гешев, който щеше да ги удря с това постановление по време на целия дебат. Стратегически това беше по-добрата позиция, която взеха”, е мнението на Великова.

Във връзка с премахването на фигурата на главния прокурор, каквото предложение се чу в петък в Народното събрание, тя посочи: „Тази идея се е обсъждала назад във времето. Колкото и да се дебатира тази тема, тя няма как да се случи толкова лесно. Най-вероятно може да се окаже, че трябва Велико народно събрание, за което са нужни 400 депутати”, подчерта тя.

По-реалистично според Великова е да се обезвласти фигурата на главния прокурор или да се намери начин той се да превърне в административен ръководител. „Някак ми се струва, че това с главния прокурор дойде за разсейване на атмосферата, защото видяхме, че говорител на тази идея е Делян Пеевски, който е в центъра за конституционна и съдебна реформа”, каза още тя.

Журналистът посочи, че Пеевски не е говорил толкова много за цялото си пребиваване в парламента, колкото през последните дни. „За мен това е някаква провокация. Това Пеевски да изземе разговора за съдебна и конституционна реформа ми се струва доста провокативно, защото до голяма степен тя се аргументираше с модела, който е самият Пеевски”, добави Великова.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киртака

    50 3 Отговор
    Еха ,сега ще крадем по лесно,тъкмо си мислех да взема още 10 милиарда държавен заем от Ротшилд
  • 2 Няма начин !

    65 3 Отговор
    Гешев такива работи знае,че ако отиде в Брюксел да разкаже, ще им паднат ченетата.

    Коментиран от #5

  • 3 ТаУмВзе

    28 6 Отговор
    Аууу, са и каскета че вади Записи. Колко прекрасна Анархия.
  • 4 вулкан

    37 4 Отговор
    Щом Черепа ще се връща,работата е ясна.Но въпроса е,защо мълча да сега Гешев?Нали виждаме какво става?Половин декар апартамент в болница,и никой не знае нищичко.Всички във властта са зависими.Иначе няма да са там.Зависимите хора са управляеми.Хора със собствено мнение не са нужни а и поради това не могат да пробият.Проф.Герджиков е пример:отхвърлен беше.
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    23 3 Отговор

    До коментар #2 от "Няма начин !":

    Сякаш Урzула е " честната Калудка" ❗
  • 6 юрист

    33 7 Отговор
    Мачът не е свършил. Ако президентът задъържи указа, през това време КС образува две дела по искане на Гешев, т. нар. "дисциплинарно производство", което се води по несъществуващи правила и е незаконосъобразно, ще бъде спряно във ВСС.Намаляването на нужните гласове за отстраняването на главния прокурор от 17 на 13- само за него!- е противоконституционно. Това е по същество индивидуална правна норма. Законът е Заркове нескопосано написан и фрапантно противоконституционен.

    Коментиран от #11

  • 7 Терминал 2

    39 8 Отговор
    Отстраняването на Иван Гешев е типичен пример за груба намеса на политиката в съдебната власт.Истинската демокрация в България няма да дойде скоро, може би след 50 години.

    Коментиран от #18

  • 8 еалиста

    34 6 Отговор
    Тази грантаджика соросова и пропогандиска на десните-бесни, втръсна на слушателите на ФНР и ФНТ /разумните , мислещите хора така наричат националните БНР и БВТ- фашистки пропагандатори/

    Коментиран от #21, #43

  • 9 Левент

    25 1 Отговор
    Журналисти не коментирам, те са еднакво умни по цял свят!
  • 10 Мдааааааа

    44 2 Отговор
    "По-скоро се върви към отстраняването на главния прокурор"....Тъкмо започна да си върши работата както трябва и сега ще го махнат. Оставете го поне още 3-4 месеца за да вкара Боко при бай Ставри и после го махайте.
  • 11 Обаче

    9 11 Отговор

    До коментар #6 от "юрист":

    решенията на КС не са валидни със задна дата, а само напред във времето.

    Коментиран от #14

  • 12 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 2 Отговор
    неудобните биват остранявани под еднаили друга Форма
  • 13 отстраняването на Гешев

    24 6 Отговор
    е в сферата на вълнения и въжделения на криминално олигархичния и кгб шпионски фактор в Републиката! Каква е тази вакханалия? И заигравки с философията на правото, с държавността, с конституцията? Хайде някой юрист, да излезе и да обясни, тия небивалици! Щото Айнщайн е казал - "ако не можеш да обясниш на обикновенния човек, същноста на даден научен факт, значи, ти самият не го разбираш"! Явно е, че става въпрос за лични мераци на олигарся с пари, на криминални с пари, и на...... ,Президента.......
  • 14 юрист

    14 2 Отговор

    До коментар #11 от "Обаче":

    ВСС ще се произнесе повторно след решението на КС.Процедурата е порочна, законът- противоконституционен.
  • 15 любител на историята

    6 3 Отговор
    "късно е либе за китка" (за неуспешния експеримент ссср, си размишлявам)
  • 16 Усогорск

    17 0 Отговор
    Преди министър беше една леля от Кубрат, Разградско, сега този от Коми, СССР. Нпредваме с демокрацията.
  • 17 фен

    27 6 Отговор
    Тази жена от години е фокусирана в махането на Гешев. Преживя интересна мимикрия, между другото. Късаше си ризите за кирчовците, а сега е леко дизориентирана. Явно и спонсорите и са разколебани. Риторичен въпрос - доколко толкова фанатизиран, не бих казал журналист, следва да има такова голямо влияние в национална медия.🤔
  • 18 Търновец

    17 7 Отговор

    До коментар #7 от "Терминал 2":

    Приятелю тъкмо назначаването на Цацаров и Гешев - те бяха назначени а не избрани - е пример за политическа намеса в "работата" на съдебната система, и тази намеса е и външна, Гешев потули и фалита на КТБ, и Ружа Игнатова беше предупредена за FBI и магистрали с лошо качество, и Лукойл където Руската мафия отмъкна милиарди и клошарите дето имат фирми за милиони
  • 19 3.14К

    25 10 Отговор
    Силвия Великова е поредният фалшив вокал в хора на Прокопиев и Иван Кръстев.
  • 20 Сатана Z

    20 0 Отговор
    Съдейки по досегашните действия на “Ала—Бала” правителството, се прокрадва съчнението,че подкрепата на ГЕРБ е в замяна главата на Гешев.ДПС също натиснаха ENTER и инквизицията започва
    УдрИ ,Гешев,да те запомним като борец срещу мафиотската държава
  • 21 Стършел

    6 8 Отговор

    До коментар #8 от "еалиста":

    Волга, ти ли се бе байновото?!
  • 22 Любо

    9 3 Отговор
    По-скоро се върви към изчистването на боклуците от ПП, ДБ, Герб и ДПС или към унищожението на България!
  • 23 Миранда

    21 6 Отговор
    Така започнаха и събитията в Украйна преди нацистите да превземат държавата и да се стигне войната, първо премахнаха главния прокурор защото разследваше престъпленията на Байдън и синчето му.
  • 24 Сиси

    26 1 Отговор
    И като го отстранят, ще цъфнем и завържем.

    Коментиран от #27

  • 25 Красимир Петров

    24 0 Отговор
    Гешев ако не извади кирливите ризи на всички значи,че защитава мафията.
  • 26 Тиква

    20 3 Отговор
    По-скоро ще мотаете народа до есента. Идва хубава цена на тока! Зимата дупе да ни е яко! Май не разбирате как ще затворят предпоследния АЕЦ блок заради Европа! Ще отиде в ремонт за смяна на гориво от Уестинг Хаус и до там!

    Коментиран от #34

  • 27 Иван

    9 1 Отговор

    До коментар #24 от "Сиси":

    Все така се въртим и цъфтим и връзваме! Проблема е? На къде и с кого?

    Коментиран от #32

  • 28 БНР

    19 5 Отговор
    стана соосоидна задруга. А тази т.нар. журналистка буди само съжаление.
  • 29 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 2 Отговор
    Президентът господин Радев може да Спаси Главния Прокурор

    Коментиран от #33

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Сандо64

    19 3 Отговор
    Защо никой не се сеща за Влади Горанов.Сега е момента да му бъде повдигнато обвинение и да отиде на гости на бай Ставрев.
  • 32 Сиси

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Иван":

    Въпрос на избор? Той винаги е личен!
  • 33 КОЗЛОДУЙ

    5 3 Отговор

    До коментар #29 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ЗАЩО ПОСТОЯННО НАМЕСВАТЕ пРЕЗИДЕНТА?
  • 34 Енгелс

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "Тиква":

    При капитализма е така.
  • 35 Бай Онзи

    11 1 Отговор
    Тиквата и шиши в зотвора

    Коментиран от #36

  • 36 7.62

    8 0 Отговор

    До коментар #35 от "Бай Онзи":

    Първо-в предварителния за 8 месеца като опг с още няколко папука
  • 37 Айше

    6 3 Отговор
    Всички тези саизмикярски личности Пеевски Бойко Плевнелиев Костов просто трябва на пъпа на София разкъсани къс по къс пред целия български народ за назидание.

    Коментиран от #40, #45

  • 38 Матей преображенски

    8 0 Отговор
    А,именно пеевски,който беше в немилост и низвергнат,беше и в изгнание,а сега го реабилитираха и му подаряват контролния пакет на властта.С какъв ум се захващат и с конституционна и съдебна реформа,с мръсните си кунки?Тоя пеевски е се е учил на хитрини лично от доган и е опасен за националната сигурност не по-малко от бочо.Изобщо седянката трябва да се разтурва,ако се налага и с крути мерки,откъм улицата и вече почнаха протестите на Възраждане,нищо не пречи да започне ескалиращ протестен маратон,до падане на правителството.И Гешев трябва да се активизира накрая и да излови най-опасните типове,довели страната до пълен колапс и безизходица.
  • 39 Айше

    6 1 Отговор
    Народа трябва да определя заплатата на депотатите и народното събрание ,атогава депотатите и народното събрание да определят на народа заплатите и пенсиите.592
  • 40 Натопорчен Батко

    4 2 Отговор

    До коментар #37 от "Айше":

    Как са шалварите моме ?
  • 41 Айше

    3 1 Отговор
    Народа трябва да определя заплатите на спящото правителство и тогава правителството на народа защото правителството безнарода е никое.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Антикомунист

    2 6 Отговор

    До коментар #8 от "еалиста":

    Като използваш думата" фашизъм" имаш ли и бегла представа какво представлява ? Ще ти го обясня възможно най- просто: другото лице на комунизма, еднакво отвратителни идеологии, надпреварващи се коя ще донесе повече злини на човечеството.....
  • 44 Боклуци на буци

    7 3 Отговор
    Великова, смесваш нещата много фриволно! Пеевски иска да пипа конституцията по съвсем други причини. Генералната цел на ДПС, а именно превръщането на България във федерация с последващо откъсване на територии, може да се осъществи само чрез решение на ВНС. Парадоксалното в случая е, че двигател на желанието за тази конституционна промяна е противоконституционното ДПС. Всички партии се изредиха на власт и никоя нема смелостта да я забрани. Политическа немощ, политическо късогледство, лични и партийни интереси - този коктейл вече 30 години подхранва престъпното ДПС. Ще видим накрая накъде ще отидат нещата!
  • 45 Така е!

    4 0 Отговор

    До коментар #37 от "Айше":

    Браво Айше! Взе ми думите от устата!
  • 46 Камен

    1 0 Отговор
    България стана люпилня на всякакви тъпаци и тъпи патки, търсещи петминутна слава
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове