Last news in Fakti

13 Юни, 2023 05:24 3 423 13

Цветанка Андреева: Гешев ще се радикализира

  • цветанка андреев-
  • кольо колев-
  • иван гешев

Главният прокурор се беше самозабравил, заяви социологът Кольо Колев

Цветанка Андреева: Гешев ще се радикализира - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

С отстраняването на главния прокурор Иван Гешев той вече е изгубил легитимността си и оттук нататък, каквито и действия да предприеме, те няма да имат тежестта на институцията, която доскоро е представлявал.

Около това мнение се обединиха политологът Цветанка Андреева и социологът Кольо Колев в предаването "Денят ON AIR".

"Иван Гешев днес/б.р. вчера/загуби силата на легитимността на институцията, която представлява", каза Цветанка Андреева, според която след отстраняването на главния прокурор от поста му, ще бъде интересно да се наблюдава стратегията на президента Румен Радев.

"Дали сега той се намира в качествено нова политическа ситуация да има за съюзник Гешев, дали ще припознае в Гешев съюзник в антипарламентарната си политическа стратегия?", попита тя.

По думите ѝ случаят с главния прокурор не е само юридически казус, а става въпрос за навлизане в полето на политиката и цели разбиване на политическата система.

"Това не е главен прокурор, който иска да изобличи, защото той имаше три години досега. Не мога да се съглася с някого, който иска да разбие партийната система", коментира Андреева.

Според нея Иван Гешев ще се радикализира в поведението си. Андреева е на мнение, че главният прокурор се е опитал да проведе операция "Чисти ръце" като тази в Италия срещу политиците и мафията, но разликата е, че тогава е имало събрани доказателства.

"Иван Гешев е закъснял с тази операция. Всякакви там банкноти и чекмеджета - спомняте ли си, че всички тези компромати удариха върху ГЕРБ. Бойко Борисов може да се харесва или не, но той е един от най-силните политици в момента. Трябва да си готов да внесеш силен обвинителен акт, а "Барселонагейт", по мнението на юристите, не е такъв", подчерта политологът.

Андреева изрази мнението, че редовният кабинет тепърва ще бъде "удрян" отвън и животът му зависи от "вътрешното им разбирателство" и това дали партиите в него ще тръгнат към коалиционен формат на управление.

"Изглежда изключително смешно да се прави комплот, да се обявява Радев за съюзник на Гешев и Гешев за съюзник на Радев. Юмрукът беше вдигнат заради своеволията на Гешев", коментира от своя страна социологът Кольо Колев пред Bulgaria ON AIR.

Според него по-сериозен казус в случая е забавянето на процедурата по освобождаването на Иван Гешев от поста му заради едно от питанията, които той е отправил в Конституционния съд - дали настоящият ВСС, който е с изтекъл мандат, може да се произнесе за оставката му.

"Но независимо от процедурата, Гешев в крайна сметка е отстранен. Формалните срокове не са толкова важни", обясни гостът и допълни, че това отстраняване ще подейства оздравяващо върху всички властващи и властници за това, че могат да бъдат санкционирани.

"Гешев се беше самозабравил и мислеше, че над него е само Господ Бог, а той е негов инструмент", каза Колев.

Според него прокуратурата е действала избирателно по определени дела и е обслужвала политиката. Колев е на мнение, че действията на Гешев са провокирани и от това, че той се е опитал да намери новите си шефове.

"Бил е амбициран да въздейства върху политиката като атакува определени политически лица. Той ясно показва, че се меси в политиката, така както политиката се меси в правораздаването. Г-н Гешев, с неговата мания за величие, си създаде много врагове", допълни Кольо Колев.

Той е на мнение, че нещата, за които е обвиняван Борисов, не са доказани и не могат да бъдат доказани с Гешев начело на прокуратурата.

"Не предвещавам светло бъдеще на това правителство. Те си въобразяват, че след като са взели с 10 процента властта, с 10 процента могат и да я удържат. Това е безумно. Те ще си създадат и си създават вече много врагове – в лицето на обществото, в лицето на партиите. Не само че няма да им е лесно, но и ще ги бият много", смята социологът.

Източник: Bulgaria ON AIR


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ком

    17 2 Отговор
    Всеки който потъва дърпа околните към дъното.
  • 2 Асдф

    5 23 Отговор
    Русофилът Радев ще изпере Гешев.
  • 3 И все пак

    38 3 Отговор
    Никой не коментира държавната измяна на петков-василев към чужда държава - САЩ!

    И фалшифицирането на изборите.

    Защо ли?

    Коментиран от #4, #10

  • 4 ТрампЛин

    3 19 Отговор

    До коментар #3 от "И все пак":

    Никой не дискутира глупости и откровенни лъжи! Защо ли?
  • 5 ТрампЛин

    10 0 Отговор
    КешеФ трябва да се радикализира за да се наруши закона на Омерта сключен между Тримата Тенори! Друг е въпроса кой как си е постлал и кой как се е застраховал. Черепа изяви желание да бъде защитен свидетел. Същото желание изяви и Цв.Василев, Прокуратурата да се задвижи и да уреди тези въпроси, защото тези хора имат какво да разкажат и искаха да разкажат, но лично КешеФ им отказа тази възможност.
  • 6 Кадия

    10 0 Отговор
    Преди Каскета да се смени ВСС, той е машата !
  • 7 123

    3 5 Отговор
    Ако Радев изпере Гешев ще потъне с него
  • 8 Иванов

    15 0 Отговор
    Политолог и социолог перат Баце.
  • 9 Ван Дал

    1 0 Отговор
    Гешев е монтиран в катапулта.Избира му се посока- средноевропейска или задокеанска!
  • 10 Напротив

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "И все пак":

    За каква държавна измяна говорите? Тук има ли държава? А народ?
  • 11 гаджи

    4 0 Отговор
    Гешев може да обжалва така че не се знае колко ще се проточи,новият гл пр. се знае неговият замесник от 7 джурджеца и пак на боко тиквони човек.
  • 12 Артилерист

    2 0 Отговор
    Важно е какво още ще последва от късната активизация на имитиращия правосъдие до сега Гешев, но по-важното е, че нагледно се показа критичната бъркотия в обществения ни живот и, че всеки престъпник може да бъде оправдан, а по искане на шайката, мутрите и мафиите, всеки отделен човек, независимо от пол, образование и позиция в обществото, може да бъде нападнат, дискредитиран и осъден. Гешев беше избран от мутрата Борисов, одобрен от шайката и Пеевски, прикрива ги досега за всичко-за Пеевски по делото КТБ дори се заличи присъствието му, камо ли да бъде разпитан-а сега за отрицателно време го отстраниха...
  • 13 бай Иван

    0 0 Отговор
    Тая Цветанка само едно костюмче ли има? Къде и да се появи все е с това бяло сакенце. А уж заработва доста от платени анализи за определени партии.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове